5 důvodů, proč zkoušet nové věci. Podpoříte psychickou pohodu, zdraví i vztahy

5 důvodů, proč zkoušet nové věci. Podpoříte psychickou pohodu, zdraví i vztahy

Jana Hanslíková 5. 1. 2023

Obohaťte si život a pozvěte si do něj něco úplně nového. Co všechno vám může přinést zkoušení nových věcí, koníčků a aktivit? Udrží vás déle duševně svěží, schopnější reagovat na změny a nenadálé situace, spokojenější ve vztazích i sebevědomější. Přečtěte si tipy psycholožky, co vám pomůže odbourat strach a odvažte se. Zkusíte vaření, cizí jazyk, nový sport nebo umění? Je to jen na vás!

Budík, kafe, snídaně, do práce, makat, z práce. Nacpat pračku, nakoupit, obstarat děti. Večer sklenka vína na gauči a seriál, v lepších dnech občas možná jóga nebo do hospody „na jedno“. A tak pořád dokola, den za dnem. Je to bezpečné, je to předvídatelné, je to rutina a možná taky trochu nuda. Ale vlastně pohodlná.

Jenže kde končí klid a spokojenost, kdy není třeba nic měnit, a kde začínají pověstné „smrádek, ale teploučko“, které znamenají spíše lenost a neochotu opouštět svou komfortní zónu? „To není snadné rozeznat. Obvykle ve chvíli, kdy si člověk sám začne říkat, jestli to náhodou není lenost, tak opravdu je. Ale to je vlastně fajn. Protože jakmile si připustíme nedokonalosti, máme velký potenciál neustrnout a něco s nimi dělat,“ vysvětluje psycholožka Lenka Peterková.

Odborníky je mnohokrát prokázáno, že zkoušet nové věci je prospěšné. Přinášíme pět argumentů, které vás mohou inspirovat k tomu, proč se odhodlat do dosud neprozkoumaných vod a zlepšit si díky tomu kvalitu života.

5 důvodů, proč se v novém roce pustit do nových zážitků a koníčků

  1. Váš mozek bude mladý a šťastný. A zdravější do vyššího věku.

  2. Snížíte stres, zvýšíte sebevědomí. Víte, co všechno dokážete, a jakou z toho můžete mít radost?

  3. Utužíte vztahy, nebo se seznámíte. A kdo ví, jestli to nebude nová láska nebo přátelství na celý život.

  4. Budete vždy připraven(a). Třeba na změnu práce, neočekávané komplikace a improvizaci.

  5. Získáte rozhled, nadhled i porozumění. Jak to chodí v jiných profesích a jak žijí jiní lidé?

Mladý mozek – šťastný mozek

Nikdo z nás si zřejmě nepřipouští, že by mohl ve vyšším věku skončit jako stařeček či stařenka, kteří nepoznávají své nejbližší. Trénink mozku je to nejmenší, co můžeme dělat jako prevenci. Každé učení se nových věcí vytváří v mozku nové synapse, tedy propojení mozkových buněk – neuronů. A čím více synapsí máme, tím roste kapacita mozku a schopnost dále přijímat nové informace a mozek se udržuje v kondici.

Výhodou učit se něco nového i v pokročilém věku ale není jen prevence proti „stárnutí mozku“ a demenci, ale také dobrý pocit, a pocit naplnění ve chvíli kdy vstupujeme do různých krizových období života – krize středního věku, syndrom prázdného hnízda a podobné. V takových situacích je dobré najít si něco, co nás bude bavit a rozvíjet, abychom například neupadali do depresí.

Lenka Peterková, psycholožka

Méně stresu, více radosti

Opakující se povinnosti, rutina, tlak, zdánlivě nekonečná řada drobností, co umoří i osla. Stohy papíru byly napsány o tom, jak stres škodí celému našemu zdraví, psychickému i fyzickému. Někdy není snadné vypnout všechny hlasy „musím“ a „měla bych“.

Pomůže tomu činnost, do které se opravdu dokážete ponořit, když se necháte unášet proudem tvoření, plně se soustředíte právě na tu jednu věc, což nedovolí mozku vytahovat stresové čertíky z krabičky. A je úplně jedno, jestli malujete olejovkami, cvičíte jógu, hrajete šachy nebo konverzujete v italštině. Pracovně vytížení lidé s velkou zodpovědností, ale třeba také matky vědí, že čas pro sebe je extra luxusní zboží. Právě tak, jak je vzácné, tak je také životně důležité.

V roce svých čtyřicetin jsem si řekla, že už není na co čekat a že jestli chci aspoň občas vystoupit z kolotoče děti – práce – domácnost, je potřeba pro to něco konkrétního udělat. Vzpomněla jsem si na výtvarku, svou největší lásku z dětství, a pořídila si kurz kreslení pastelkou na devět týdnů. Ty hodiny nad skicákem byly jako nejlepší terapeut, lázně a vinotéka s továrnou na čokoládu jednom.

Jana, copywriterka, ředitelka lesní školky a máma dvou divochů

Udělat si radost tím, co dokážeme, a obnovit zdravé sebevědomí potřebujeme všichni v mnoha situacích. Starší lidé třeba s odchodem do důchodu, kdy někteří začnou pochybovat o tom, jak jsou ještě schopní. U mladších ročníků bývá takovým krizovým obdobím třeba blížící konec mateřské, kdy si ženy kladou otázky, jestli obstojí na trhu práce, jestli vlastně umí ještě něco jiného než přebalovat, stavět kostičky lega a vařit mrkvičku.

Je skvělé zjistit, že se třeba v pětašedesáti dokážete vařit thajskou kuchyni nebo upravovat fotky v počítači.

Vztahy, kámoši, partneři

Možná máte skvělou nejlepší kámošku už od školky nebo z gymplu, ale možná také poslední dobou zjišťujete, že si s bývalými spolužáky nemáte co říct. Není to ničí chyba, není to špatně. Cesty lidské se jednoduše scházejí a rozcházejí. Právě nějaká nová aktivita nebo koníček může být tím, co vás propojí s lidmi, kteří s vámi pojedou na jedné vlně. A kdo ví, kde potkáte životního partnera, kterého možná už dlouho vyhlížíte. Proč ne třeba na kurzu vaření?

Možná nikoho nehledáte a blízké duše vás už životem provázejí. To je skvělé, vezměte je naopak za novými zkušenostmi, zážitky a dovednostmi s sebou. I dlouholeté a pevné partnerství, manželství či přátelství potřebuje stále opečovávat a vyživovat. A společné nové zážitky jsou pro to ideální příležitost.

Mám dva syny na pokraji puberty a tuším, že je brzy přejde chuť trávit čas s rodiči. Tak se snažím nacházet společné aktivity, které by nás mohly bavit všechny. Díky nim jsem objevila paddleboard a začala jsem lézt na stěně.

Hanka Ježková, bioložka A programátorka, MáMA a Paddleboardistka

Připraven na změny a improvizaci

Dnes už obvykle netrávíme celý svůj produktivní život v jedné práci, nežijeme od narození do smrti v jednom domě. Náš život je plný změn, přináší pořád nové a nové výzvy, byť třeba drobné. Když trénujeme svůj mozek učením se se nových věcí, stáváme se obecně přizpůsobivějšími a kreativnějšími. Nerozhodí nás tolik každodenní trable k řešení, ať už je to dopravní zácpa na cestě do práce, náhlá potřeba vyzvednout dítě ze školy dřív, protože mu není dobře, nebo nutnost řešit prasklou hadici k pračce.

lidé schopní improvizovat a ochotní se učit to mají samozřejmě jednodušší i na trhu práce. Možná právě teď změnu práce neplánujete a nemáte ani důvod. Ale nikdy nevíte, kam vás život postrčí. Ať budete v budoucnu měnit zaměstnavatele, nebo dokonce i celou profesi, když budete zvyklí přijímat změny a novinky, snáze si zvyknete, zapracujete se a budete úspěšní a spokojení.

Při pohovorech je pro kandidáty určitě výhodou životní zvědavost. Pokud se nebojí nových věcí, mají rozmanité zkušenosti i mimo svůj hlavní obor a mají evidentně chuť poznávat a učit se, rozhodně to oceňujeme.

Eva Jedličková, HR ředitelka Slevomatu

Sama Eva, zkušená manažerka, je přesně takovou osobou, která se ráda rozvíjí a dělá si radost novými zkušenostmi. Před pár lety se pustila do kurzu kreslení, loni vyzkoušela plachtění na jachtě a hodlá se v něm zdokonalovat a pokukuje i po víkendovém workshopu golfu.

Rozhled, nadhled, porozumění

Učení se novým věcem a zkoušení nových koníčků má ještě jednu velkou výhodu. Vystoupíte ze svojí bubliny. Alespoň zdálky si „očucháte“, co může obnášet třeba práce výtvarníka na volné noze, který vás provede kurzem akvarelu. Najdete nový respekt pro profesionální kuchaře, nebo zjistíte, proč opravdu kvalitní fotografie nebývají za hubičkou a že jsou za jejich vznikem hodiny práce. S každým novým zážitkem vzroste váš všeobecný přehled o světě, ve kterém žijete. A jak se vám to bude hodit ve vědomostních soutěžích nebo na třídních srazech, kde budete moci blýskout, co všechno znáte :)

Jednoduše, nové zkušenosti otvírají obzory i srdce. A s tím rosteme jako lidé.

Nejde, nemůžu, nemám čas… Vážně?

Že je to všechno moc hezké, ale…? To já bych nemohl, nezvládl, neuměl… No, možná, že opravdu ne. Ale zkoušeli jste to? Co vám brání? Ego a strach, že se znemožním nebo zesměšním, že budu trapná. Nedostatek času, evergreen mezi výmluvami. Neochota či neschopnost přehodnotit priority. Obava, že s něčím novým a nevyzkoušeným budeme jen ztrácet čas…

Zabijákem mojí kreativity je vždycky touha po dokonalosti. Mockrát jsem se nepustila do věcí, které mě lákaly, protože jsem se bála, že v nich nebudou dost dobrá. Zejména ve svých vlastních očích. Můj vnitřní soudce je celkem ras. A má to tak asi velká spousta z nás. Koneckonců snad už od školky jsme byli hodnoceni a porovnáváni, je těžké se z toho vymanit. Je těžké dělat něco jen tak, pro radost, bez očekávání výsledků, bez strachu, že to nebude dokonalé. Ale je to tak moc osvobozující, když to zvládneme.

Jana, copywriterka, ředitelka lesní školky, máma dvou divochů

Jak překonat obavy z nových věcí

Psycholožka Lenka Peterková dává tipy, jak tak trochu vyzrát na sebe sama a pustit se do nových koníčků a aktivit, i když se musíme trochu překonat…

1) Netlačte na sebe

Můžete nové věci opravdu jen zkoušet, testovat a ochutnávat. Není třeba si po prvním kurzu focení hned dát za úkol věnovat se tomu pravidelně a systematicky. Třeba vás to vůbec nechytne. A třeba budete mít alespoň zábavnou historku pro přátele o tom, jak vám to ale vůbec nešlo. Ovšem i taková zkušenost vás obohatí. I vědět, co mě nebaví a nenaplňuje, je cenné. A příště místo umění třeba zkusíte nějaký sport a další měsíc možná adrenalinový zážitek. Proč ne?

2) Najděte si vlastní silnou motivaci

Proč vlastně na ten který kurz, workshop nebo seminář půjdete? Chcete jezdit lépe na lyžích, abyste to mohli naučit děti? Chcete trávit více času s partnerem, který je nadšený potapěč? Chcete mít radost ze sebe, něco si dopřát nebo dokázat? Vždycky vás to lákalo a právě teď na to uzrál čas? Ujasněte si odpověď na takovou otázku a připomínejte si jí, když to budete chtít vzdát.

3) Vytyčte si cíle, ale reálné

Pokud jste našli nový koníček, do kterého se chcete ponořit hlouběji, je fajn se zlepšovat. To vás udrží, abyste se neplácli nečinně zpátky na gauč. Asi není reálné se domnívat, že když se v pětatřiceti pustíte do hraní volejbalu, budete reprezentovat republiku na příští olympiádě. Ale můžete si třeba říci, že do tří měsíců zvládnete dobře podání. U učení cizích jazyků to zřejmě nedotáhnete zrovna k překladatelským zkouškám, ale můžete si třeba za rok přečíst jednoduchou knihu.

4) Založte si fanklub

Požádejte partnera, děti, kamarády, aby vás podpořili. Ideálně, když do toho půjdou s vámi. A pokud vámi zvolená aktivita není zrovna jejich šálek čaje, stačí, když se vás jednou za čas zeptají, jak se vám daří, kam jste se posunuli, a podpoří v dalším progresu.

A co je úplně ze všeho nejdůležitější? Budťe na sebe hodní! I když se vám třeba právě teď do ničeho nechce, i když jste s tou výukou španělštiny flákli po měsíci, i když jste si koupili drahou jógamatku a cvičili jen třikrát, i když jste od kulinářského kurzu doma sotva ohřáli párky. Tlaků a stresových faktorů máme všichni v životě tolik, že si nemusíme vytvářet ještě svoje vlastní. Tak si třeba jen skočte na něco dobrého nebo si odpočiňte. Zdravé nicnedělání je zrovna tak moc důležité, jako zkoušení nových věcí.

Jak se vám článek líbil?

Jana Hanslíková

Píšu takřka odjaktěživa, do novin, do reklamy, do knih i na weby a sociální sítě. Vzývám svatou trojici káva – víno – čokoláda. Vedle psaní vkládám svou energii do dvou divokých dětí a také do práce pro občanskou společnost a neziskový sektor. Radost mi dělají výlety do přírody, pěšky i na kole, společnost rodiny a kamarádů, ideálně nad deskovými hrami. Když potřebuju relaxovat sama se sebou, čtu, kreslím a cvičím jógu. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru