
Vánoční menu i tradice podle mama blogerek a recepty na netradiční cukroví

K Vánocům se pojí spousta zvyků a v tomto období si dáváme i obzvlášť záležet na tom, co jíme a co servírujeme hostům. Co vy a vánoční tradice a jídlo 😀
Jaké tradice držíme o Vánocích my z týmu Rodina a děti? A jak vypadají Vánoce u našich milých mama blogerek?
Katka během roku chystá články do našeho magazínu. Co chystá k štědrovečerní večeři? „Máme rodinu po celé republice, tím pádem slavíme Vánoce na víckrát. Miluju bramborový salát a kapra mojí mamky a šíleně nezdravé chlebíčky mého táty 😀 S dětmi si pak doma děláme steak z lososa nebo tuňáka a domácí hranolky. My velcí pijeme bublinky a dětem servírujeme nealko šampaňské. A pak na Moravě vypiju všechen čokoládový likér a tím považuji Vánoce za úspěšné.“
Jak řeší dárky od Ježíška mama blogerka Veru Harnol?
Máme moc rádi Vánoce a dodržujeme i tradice s nimi spojené. Pečeme naše nejoblíbenější cukroví, jsou to perníčky a linecké cukroví. Při štědrovečerní večeři máme vždy prostřeno o jeden talíř navíc. Po večeři si chodíme umývat zuby a během toho nanosí Ježíšek dárky pod stromeček (někdy je to koordinačně náročnější).
Rozbalené dárky necháváme vystavené několik dnů pod stromečkem. Po dárcích pouštíme lodičky z ořechů a koukáme se na vánoční pohádky.
Moderně pojaté Vánoce u brněnské blogerky Bejbyblog?
Už druhým rokem budeme s Vájou praktikovat velmi moderní pojetí Štědrého dne. Vzhledem k tomu, že jsme samy dvě a chceme být doma a zároveň i s rodinou, která je daleko, tak začínáme Ježíškem doma hned ráno. Letos mám v plánu inovaci ve formě hledání dárků podle nějaké kouzelné mapy, ale trochu se bojím, že je nakonec nebudu moct najít ani já sama, možná se nám to trochu protáhne 😀 Spojíme hledání/rozbalování s vánoční snídaní, takže to vidím na rohlík s nutellou a vajíčka se slaninkou. Barevná královská snídaně s čerstvými větvemi ve váze tak dobře známá z Instagramu u nás úplně nepadá na úrodnou půdu. Bohužel 😀
Vali si pak vybere jednu nejmilejší věc od domácího Ježíška, kterou si bude moct převézt s sebou k babičce a dědovi a přesouváme se sto kilometrů za luxusní rybí polívkou mojí mámy a samozřejmě za rodinou 😀
A co si dopřát předvánoční relax jako blogerka Babybistro?
Naší vánoční tradicí je „utéct“ do hotelu na hory. A to nám umožňuje:
- soustředit se jen na to, jak se k hostině našlechtíme
- neřešit dárky, protože se musí vejít do jedné modré tašky Ikea
- zažít, co jsou to bílé Vánoce
- nechat se obsluhovat
- večeřet v klidu a jako bonus nenačichnou moje vlasy čerstvě usmaženou rybou 🙂
- dát si masáž a odměnit se za adventní „dřinu“
PS: Stromeček strojíme už na začátku prosince, takže si ho užijeme dosyta!
Co servíruje hostům food blogerka Recepty dětem
Sýrové sušenky s fíkovým džemem: Tato kombinace není pro každého, ale kdo ji má rád, tak bude skákat radostí. Já tedy nevydržela a musela fíkový džem se skořicí ochutnat ještě před zdobením. Příjemně mě překvapilo, že džem není zase až tak sladký.
100 % přírodní fíkový džem koupíte na Slevomatu.
Ingredience na sušenky:
- 280 g polohrubé mouky (případně 140 g polohrubé a 140 g špaldové hladce mleté)
- 110 g sádla
- 3 vejce
- 110 g strouhaného parmazánu/sýru Gran Moravia
- špetka soli
- vejce na pomazání
- sezamová semínka na posypání
- fíkový džem se skořicí
- snítky rozmarýnu
Jak na ně?
Pokud nemáme přímo nastrouhaný parmazán, tak si ho nastrouháme na jemném struhadle, a smícháme s moukou a špetkou soli. Pak přidáme změklé sádlo, vejce a vše důkladně propracujeme. Je potřeba buď povolat mixér, nebo počítat s tím, že to zabere 3 minutky důkladného hnětení. Jakmile máme těsto připravené, dáme ho v míse na 30 minut do lednice.
Po vytažení z lednice necháme minutku povolit a na pomoučeném vále vyválíme plát těsta (zhruba 0,4–0,5 cm tlustý) a vykrajujeme libovolné tvary. Vykrojené tvary klademe na plech s pečícím papírem, potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C po dobu zhruba 12 minut – sušenky ale hlídáme!
Po upečení je necháme vychladnout a až před servírováním ozdobíme troškou fíkového džemu a můžeme přidat i snítku rozmarýnu.
Kytičky slepované oříškovým krémem, kterým by nepohrdla ani Popelka
Ingredience:
- 130 g hladké mouky
- 120 g špaldové mouky hladce mleté
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 2 zarovnané polévkové lžíce medu
- oblíbený oříškový krém – 100 % oříškové krémy koupíte na Slevomatu
Postup:
Necháme si lehce povolit máslo a společně s medem a žloutky ho vyšleháme v míse. Postupně přisypeme mouky. Nejdříve promícháme vařečkou, pak důkladně propracujeme ručně. Těsto dáme odležet na půl hodiny do lednice a zatím si připravíme vykrajovátka a plechy s pečícím papírem.
Po vytažení těsta z lednice si ho rozdělíme na 4 díly. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto a vykrajujeme kytičky ve 3 velikostech (případně jiné libovolné tvary). Snažíme se, abychom měli stejný počet u každé velikosti. Kytičky klademe na pečící papír a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C po dobu zhruba 12 minut – hlídáme, aby se kytičky nepřipálily. Po vytažení z trouby necháme vychladnout a lepíme oblíbeným krémem – doporučuji zvláště pistáciový krém a pro děti arašído-lískový krém.
Tip: před mazáním krémy důkladně promíchejte.
Jak se vám článek líbil?