
Jak udělat řízky v troubě, aby byly šťavnaté a křupavé?

Chcete zkusit zdravější verzi řízků, ale bojíte se, že nebudou tak dobré? Žádný strach. Máme pro vás dva recepty na vynikající řízky z trouby, po kterých se zapráší stejně rychle jako po těch klasických. Zkuste je a uvidíte sami.
Už jste někdy zkusili udělat řízek v troubě? Máme pro vás recepty i tipy, co u postupu na nejlepší řízky nesmíte opomenout.
Proč musíte zkusit udělat řízky v troubě
- Rozhodně ušetříte spoustu času. Jakmile řízky obalíte, naskládáte je na plech a dáte do trouby,
o nic už se nemusíte starat. - Řízky v troubě ocení také ti, kteří nemají rádi nebo nechtějí jíst smažená jídla. Takže ideální varianta pro všechny, kteří si hlídají svoji váhu.
- Řízky v jogurtu, které obalíte v kukuřičných lupíncích, si zamilují hlavně děti. U nás nesmí chybět téměř na žádné dětské oslavě. Krásně křupou a děti se po nich mohou utlouct.
Co si pohlídat, když děláte řízky z trouby
- V případě, že řízky přepečete, tak budou vysušené.
- Jestliže chcete mít jistotu, doporučuji krájet maso na menší kousky, které budou rychleji hotové a není potřeba je v troubě „sušit“ déle než 20–30 minut.
- Řízky z trouby je lepší sníst čerstvé. Na ohřívaných si už tolik nepochutnáte.
Řízky v jogurtu a lupíncích pečené v troubě
Ingredience:
- 500 g kuřecích stehenních řízků
- 140 g bílého jogurtu
- 1 lžička soli
- 1 lžička oblíbeného grilovacího koření
- cca 180 g kukuřičných lupínků
Postup přípravy:
Rozehřejeme si troubu na 200 °C (horkovzduch / funkce s párou) a připravíme plech s pečicím papírem. Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na menší kousky a naložíme je na 5 minut do jogurtu se solí a grilovacím kořením.
Do větší mísy nasypeme lupínky, které lehce rozdrtíme. V nich pak obalíme naložené maso. Ideální je, když máme mísu s uzávěrem a maso v míse jen protřepeme, takže se obalí rovnoměrně.
Naskládáme řízky na plech s pečicím papírem a dáme péct na 30 minut do trouby.
Tento recept jednoznačně vyhrává u dětí. U dospělých má větší úspěch následující recept – strouhanková krusta se sezamem.
Sezamové krůtí řízky z trouby
Ingredience:
- 500 g krůtích prsních řízků
- 2 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- 5 lžic strouhanky
- 2 lžičky bílého sezamu
- 2 lžičky černého sezamu
- avokádový/slunečnicový
- (ideálně ve spreji)
Postup přípravy:
Rozehřejeme si troubu na 200 °C a připravíme plech s pečicím papírem. Ve větší míse (ideálně takové, která jde uzavřít) si smícháme strouhanku, hladkou mouku, sladkou papriku a oba dva druhy sezamu.
V druhé míse rozmícháme vejce se solí a do nich naložíme na 3 minuty nakrájená krůtí prsa. Pak vše přendáme do obalovací směsi, uzavřeme místu a protřepeme, aby se maso obalilo hezky ze všech stran.
Naskládáme na plech, postříkáme olejem a dáme na 15 minut péct. Pak řízky opatrně otočíme a pečeme dalších 15 minut.
Víte, jaký olej vybrat? Přečtěte si, který olej se hodí na smažení a který do salátu.
Jak se vám článek líbil?