Jak udělat řízky v troubě, aby byly šťavnaté a křupavé?

Jak udělat řízky v troubě, aby byly šťavnaté a křupavé?

Gábi – Recepty dětem 24. 11. 2022

Chcete zkusit zdravější verzi řízků, ale bojíte se, že nebudou tak dobré? Žádný strach. Máme pro vás dva recepty na vynikající řízky z trouby, po kterých se zapráší stejně rychle jako po těch klasických. Zkuste je a uvidíte sami.

Už jste někdy zkusili udělat řízek v troubě? Máme pro vás recepty i tipy, co u postupu na nejlepší řízky nesmíte opomenout.

Proč musíte zkusit udělat řízky v troubě

  • Rozhodně ušetříte spoustu času. Jakmile řízky obalíte, naskládáte je na plech a dáte do trouby,
    o nic už se nemusíte starat.
  • Řízky v troubě ocení také ti, kteří nemají rádi nebo nechtějí jíst smažená jídla. Takže ideální varianta pro všechny, kteří si hlídají svoji váhu.
  • Řízky v jogurtu, které obalíte v kukuřičných lupíncích, si zamilují hlavně děti. U nás nesmí chybět téměř na žádné dětské oslavě. Krásně křupou a děti se po nich mohou utlouct.

Co si pohlídat, když děláte řízky z trouby

  • V případě, že řízky přepečete, tak budou vysušené.
  • Jestliže chcete mít jistotu, doporučuji krájet maso na menší kousky, které budou rychleji hotové a není potřeba je v troubě „sušit“ déle než 20–30 minut.
  • Řízky z trouby je lepší sníst čerstvé. Na ohřívaných si už tolik nepochutnáte.

Řízky v jogurtu a lupíncích pečené v troubě

Ingredience:

  • 500 g kuřecích stehenních řízků
  • 140 g bílého jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička oblíbeného grilovacího koření
  • cca 180 g kukuřičných lupínků

Postup přípravy:

Rozehřejeme si troubu na 200 °C (horkovzduch / funkce s párou) a připravíme plech s pečicím papírem. Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na menší kousky a naložíme je na 5 minut do jogurtu se solí a grilovacím kořením.

Do větší mísy nasypeme lupínky, které lehce rozdrtíme. V nich pak obalíme naložené maso. Ideální je, když máme mísu s uzávěrem a maso v míse jen protřepeme, takže se obalí rovnoměrně.

Naskládáme řízky na plech s pečicím papírem a dáme péct na 30 minut do trouby.

Tento recept jednoznačně vyhrává u dětí. U dospělých má větší úspěch následující recept – strouhanková krusta se sezamem.

Sezamové krůtí řízky z trouby

Ingredience:

  • 500 g krůtích prsních řízků
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 lžičky bílého sezamu
  • 2 lžičky černého sezamu
  • avokádový/slunečnicový
  • (ideálně ve spreji)

Postup přípravy:

Rozehřejeme si troubu na 200 °C a připravíme plech s pečicím papírem. Ve větší míse (ideálně takové, která jde uzavřít) si smícháme strouhanku, hladkou mouku, sladkou papriku a oba dva druhy sezamu.

V druhé míse rozmícháme vejce se solí a do nich naložíme na 3 minuty nakrájená krůtí prsa. Pak vše přendáme do obalovací směsi, uzavřeme místu a protřepeme, aby se maso obalilo hezky ze všech stran.

Naskládáme na plech, postříkáme olejem a dáme na 15 minut péct. Pak řízky opatrně otočíme a pečeme dalších 15 minut.

Víte, jaký olej vybrat? Přečtěte si, který olej se hodí na smažení a který do salátu.

Jak se vám článek líbil?

Gábi – Recepty dětem

Blogerka Gábi má dvě děti, žije na vesnici, má slabost pro lokální a sezónní suroviny, kvalitní kávu, víno a dobré jídlo. Déle než šest let píše blog Recepty dětem, tři roky po sobě byla v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD). 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru