Jak udělat řízky v troubě, aby byly šťavnaté a křupavé?

Jak udělat řízky v troubě, aby byly šťavnaté a křupavé?

Gábi – Recepty dětem 24. 11. 2022

Chcete zkusit zdravější verzi řízků, ale bojíte se, že nebudou tak dobré? Žádný strach. Máme pro vás dva recepty na vynikající řízky z trouby, po kterých se zapráší stejně rychle jako po těch klasických. Zkuste je a uvidíte sami.

Už jste někdy zkusili udělat řízek v troubě? Máme pro vás recepty i tipy, co u postupu na nejlepší řízky nesmíte opomenout.

Proč musíte zkusit udělat řízky v troubě

  • Rozhodně ušetříte spoustu času. Jakmile řízky obalíte, naskládáte je na plech a dáte do trouby,
    o nic už se nemusíte starat.
  • Řízky v troubě ocení také ti, kteří nemají rádi nebo nechtějí jíst smažená jídla. Takže ideální varianta pro všechny, kteří si hlídají svoji váhu.
  • Řízky v jogurtu, které obalíte v kukuřičných lupíncích, si zamilují hlavně děti. U nás nesmí chybět téměř na žádné dětské oslavě. Krásně křupou a děti se po nich mohou utlouct.

Co si pohlídat, když děláte řízky z trouby

  • V případě, že řízky přepečete, tak budou vysušené.
  • Jestliže chcete mít jistotu, doporučuji krájet maso na menší kousky, které budou rychleji hotové a není potřeba je v troubě „sušit“ déle než 20–30 minut.
  • Řízky z trouby je lepší sníst čerstvé. Na ohřívaných si už tolik nepochutnáte.

Řízky v jogurtu a lupíncích pečené v troubě

Ingredience:

  • 500 g kuřecích stehenních řízků
  • 140 g bílého jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička oblíbeného grilovacího koření
  • cca 180 g kukuřičných lupínků

Postup přípravy:

Rozehřejeme si troubu na 200 °C (horkovzduch / funkce s párou) a připravíme plech s pečicím papírem. Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na menší kousky a naložíme je na 5 minut do jogurtu se solí a grilovacím kořením.

Do větší mísy nasypeme lupínky, které lehce rozdrtíme. V nich pak obalíme naložené maso. Ideální je, když máme mísu s uzávěrem a maso v míse jen protřepeme, takže se obalí rovnoměrně.

Naskládáme řízky na plech s pečicím papírem a dáme péct na 30 minut do trouby.

Tento recept jednoznačně vyhrává u dětí. U dospělých má větší úspěch následující recept – strouhanková krusta se sezamem.

Sezamové krůtí řízky z trouby

Ingredience:

  • 500 g krůtích prsních řízků
  • 2 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 lžic strouhanky
  • 2 lžičky bílého sezamu
  • 2 lžičky černého sezamu
  • avokádový/slunečnicový
  • (ideálně ve spreji)

Postup přípravy:

Rozehřejeme si troubu na 200 °C a připravíme plech s pečicím papírem. Ve větší míse (ideálně takové, která jde uzavřít) si smícháme strouhanku, hladkou mouku, sladkou papriku a oba dva druhy sezamu.

V druhé míse rozmícháme vejce se solí a do nich naložíme na 3 minuty nakrájená krůtí prsa. Pak vše přendáme do obalovací směsi, uzavřeme místu a protřepeme, aby se maso obalilo hezky ze všech stran.

Naskládáme na plech, postříkáme olejem a dáme na 15 minut péct. Pak řízky opatrně otočíme a pečeme dalších 15 minut.

Víte, jaký olej vybrat? Přečtěte si, který olej se hodí na smažení a který do salátu.

Výběr masa na řízky pečené v troubě

Výběr masa na pečené řízky hraje důležitou roli. Nejsušší jsou ty z krůtího masa, proto je vždy lehce postříkám olejem. Kuřecí maso je vhodnější, ze stehenních řízků přímo ideální.

Vepřové maso můžete použít také. Volte radši lehce prorostlé. Na Vánoce se pak skvěle hodí filet z lososa, na kterém si zaručeně pochutnáte. Vyzkoušejte třeba lososa v kukuřičních lupíncích. Je výborný. 

Jak se vám článek líbil?

Gábi – Recepty dětem

Blogerka Gábi má dvě děti, žije na vesnici, má slabost pro lokální a sezónní suroviny, kvalitní kávu, víno a dobré jídlo. Déle než šest let píše blog Recepty dětem, tři roky po sobě byla v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD). 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru