
Oslaďte si advent! Recepty na vaječný koňak, vánoční punč i horkou čokoládu
Jak připravit nejlepší vaječný koňak v alko i nealko verzi? Co dělá vánoční punč punčem? A které koření dodá horké čokoládě neodolatelnost? Máme pro vás recepty od našich babiček i receptury od Jíme zdravě, na kterých si pochutnají i ti, kdo nemusí kravské mléko a nepoužívají klasický cukr. Připravte si lahodné pití a zpříjemněte si advent od počátku až do velkého finále.
Voňavá horká čokoláda i pro vegany
Ingredience na 6 porcí:
- 1 litr kokosového mléka (lze nahradit i jiným)
- 1 lžíce holandského kakaa
- 120 g kvalitní hořké čokolády
- ½ lžičky mletého kardamomu
- ½ lžičky perníkového koření
- 1 lžíce javorového sirupu (nebo jiného sladidla)
- 2 lžíce tuhé části kokosového mléka z plechovky (to, co zbude po vylití kokosové vody)
Jak na horkou čokoládu podle Jíme zdravě?
Ve větším rendlíku rozehřejte litr mléka a rozmíchejte v něm holandské kakao. Do rendlíku nastrouhejte hořkou čokoládu a za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit. Ke konci vaření přidejte do rendlíku kardamom, perníkové koření a sirup. Čokoládu stáhněte z plotýnky, rozlijte do čtyř až šesti hrníčků a dozdobte lžící vyšlehané tuhé části z kokosového mléka.
Pravý vánoční punč
Ingredience na 4 porce:
- 500 ml rybízového džusu bez cukru
- 200 g hroznového vína
- 4 hvězdičky badyánu
- 2 celé skořice
- 6 kousků hřebíčku
- 1 pomeranč
- 2 lžíce javorového sirupu (nebo jiného sladidla)
Jak punč připravit?
Do kastrůlku dejte rybízový džus společně s hroznovým vínem, badyánem, skořicí, hřebíčkem a na plátky nakrájeným pomerančem. Vše zahřívejte na středním plameni tak, aby se šťáva s ostatními ingrediencemi zahřívala, ale nepřišla k varu. Po zhruba 10–15 minutách přidejte javorový sirup. Kastrůlek stáhněte z ohně a hotový punč přes sítko nalévejte do připravených skleniček.
Tip: Do punče si dle chuti přihoďte i sušené ovoce. Krásně ho dosladí a poslouží zároveň jako mlsání.
Domácí Baileys
Na zhruba litr a půl likéru potřebujete:
- 2 plechovky kondenzovaného slazeného mléka (á cca 400 g)
- 1 balení smetany ke šlehání 31 %
- 1 tabulka 70% čokolády (100 g)
- 400 ml whiskey nebo bourbonu
- Espresso (můžete vynechat)
Jak na přípravu likéru?
Tabulku čokolády nechte rozpustit ve vodní lázni se smetanou. Všechny ingredience dejte následně do mixéru a důkladně promixujte. Pokud nemáte doma výkonný mixér, zvládnete to i tyčovým mixérem. Ingredience si nalijte do nádoby s vyšším krajem.
Naplňte lahvičky a dejte likér do lednice chladit. Podávejte vychlazené, s kostkou ledu. V lednici vám domácí Baileys vydrží zhruba dva týdny.
TIP: Baileys je irský likér, který se vyrábí ze smetany a čokolády. Tou nejdůležitější přísadou je však whiskey, ideálně irská. V domácích podmínkách vám ale rádi odpustíme i rum, musíte však počítat s tím, že přijdete o kousek autentičnosti likéru. Můžete do likéru přidat i trochu kávy. Její funkce je zvýraznit chuť čokolády. Když likér nalijete do pěkných skleniček, potěšíte své blízké hezkým a chutným vánočním dárkem.
Vaječný koňak jako od babičky – alkoholická verze
Na 1 láhev likéru potřebujete:
- 5 žloutků
- 1/4 l kvalitního rumu, brandy nebo jiného destilátu s nejméně 40 % alkoholu
- 300 g neslazeného kondenzovaného mléka (minimálně 8 % tuku)
- 350 g kondenzovaného slazeného mléka (minimálně 8 % tuku)
- 1 balíček vanilkového cukru
Jak na přípravu?
Do mísy dejte žloutky a vanilkový cukr a vyšlehejte do husté světlé pěny. Poté postupně zašlehávejte obě kondenzovaná mléka a nakonec vybranou lihovinu. Alkohol rozhodně nešiďte, slouží nejen pro chuť silnou jako noha od stolu, ale i jako konzervant. Slabší verzi si vyrábějte pouze tehdy, pokud plánujete koňak vypít hned. Upozorňujeme ale, že nejlepší je „vaječňák“ lehce odleželý. Chutě se krásně propojí a zjemní. Nápoj skladujte v uzavřené lahvi v lednici.
Vaječný koňak z kokosového mléka – nealko verze
Ingredience na 8 porcí:
- 900 ml kokosového mléka z plechovky
- 6 vaječných žloutků
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo semínka z 1 vanilkového lusku)
- 3 lžičky javorového sirupu
Jak na přípravu nealko koňaku podle Jíme zdravě?
Kokosové mléko zahřejte v kastrůlku. Za stálého míchání k němu zašlehejte vaječné žloutky a extrakt. Nechte zhoustnout a míchejte 10–12 minut na středním plameni. Nakonec přimíchejte javorový sirup, odstavte a nechte vychladnout. Vychladlý koňak nalijte do sklenice a skladujte v lednici.
Upozornění: Žádný z požitkářů nedoporučuje konzumovat sváteční nápoje nalačno. I ke slaďoučkému vaječnému koňaku nebo horké čokoládě si zasloužíte něco dobrého na zub.
Jak se vám článek líbil?