Oslaďte si advent! Recepty na vaječný koňak, vánoční punč i horkou čokoládu

Oslaďte si advent! Recepty na vaječný koňak, vánoční punč i horkou čokoládu

Kateřina Suchanková, Jana Šupolíková, Jíme zdravě 9. 12. 2021

Jak připravit nejlepší vaječný koňak v alko i nealko verzi? Co dělá vánoční punč punčem? A které koření dodá horké čokoládě neodolatelnost? Máme pro vás recepty od našich babiček i receptury od Jíme zdravě, na kterých si pochutnají i ti, kdo nemusí kravské mléko a nepoužívají klasický cukr. Připravte si lahodné pití a zpříjemněte si advent od počátku až do velkého finále.

Voňavá horká čokoláda i pro vegany

Ingredience na 6 porcí:

  • 1 litr kokosového mléka (lze nahradit i jiným)
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 120 g kvalitní hořké čokolády
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • ½ lžičky perníkového koření
  • 1 lžíce javorového sirupu (nebo jiného sladidla)
  • 2 lžíce tuhé části kokosového mléka z plechovky (to, co zbude po vylití kokosové vody)

Jak na horkou čokoládu podle Jíme zdravě?

Ve větším rendlíku rozehřejte litr mléka a rozmíchejte v něm holandské kakao. Do rendlíku nastrouhejte hořkou čokoládu a za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit. Ke konci vaření přidejte do rendlíku kardamom, perníkové koření a sirup. Čokoládu stáhněte z plotýnky, rozlijte do čtyř až šesti hrníčků a dozdobte lžící vyšlehané tuhé části z kokosového mléka.

Pravý vánoční punč

Ingredience na 4 porce:

  • 500 ml rybízového džusu bez cukru
  • 200 g hroznového vína
  • 4 hvězdičky badyánu
  • 2 celé skořice
  • 6 kousků hřebíčku
  • 1 pomeranč
  • 2 lžíce javorového sirupu (nebo jiného sladidla)

Jak punč připravit?

Do kastrůlku dejte rybízový džus společně s hroznovým vínem, badyánem, skořicí, hřebíčkem a na plátky nakrájeným pomerančem. Vše zahřívejte na středním plameni tak, aby se šťáva s ostatními ingrediencemi zahřívala, ale nepřišla k varu. Po zhruba 10–15 minutách přidejte javorový sirup. Kastrůlek stáhněte z ohně a hotový punč přes sítko nalévejte do připravených skleniček.

Tip: Do punče si dle chuti přihoďte i sušené ovoce. Krásně ho dosladí a poslouží zároveň jako mlsání.

Domácí Baileys

Na zhruba litr a půl likéru potřebujete:

  • 2 plechovky kondenzovaného slazeného mléka (á cca 400 g)
  • 1 balení smetany ke šlehání 31 %
  • 1 tabulka 70% čokolády (100 g)
  • 400 ml whiskey nebo bourbonu
  • Espresso (můžete vynechat)

Jak na přípravu likéru?

Tabulku čokolády nechte rozpustit ve vodní lázni se smetanou. Všechny ingredience dejte následně do mixéru a důkladně promixujte. Pokud nemáte doma výkonný mixér, zvládnete to i tyčovým mixérem. Ingredience si nalijte do nádoby s vyšším krajem.

Naplňte lahvičky a dejte likér do lednice chladit. Podávejte vychlazené, s kostkou ledu. V lednici vám domácí Baileys vydrží zhruba dva týdny.

TIP: Baileys je irský likér, který se vyrábí ze smetany a čokolády. Tou nejdůležitější přísadou je však whiskey, ideálně irská. V domácích podmínkách vám ale rádi odpustíme i rum, musíte však počítat s tím, že přijdete o kousek autentičnosti likéru. Můžete do likéru přidat i trochu kávy. Její funkce je zvýraznit chuť čokolády. Když likér nalijete do pěkných skleniček, potěšíte své blízké hezkým a chutným vánočním dárkem.

Vaječný koňak jako od babičky – alkoholická verze

Na 1 láhev likéru potřebujete:

  • 5 žloutků
  • 1/4 l kvalitního rumu, brandy nebo jiného destilátu s nejméně 40 % alkoholu
  • 300 g neslazeného kondenzovaného mléka (minimálně 8 % tuku)
  • 350 g kondenzovaného slazeného mléka (minimálně 8 % tuku)
  • 1 balíček vanilkového cukru

Jak na přípravu?

Do mísy dejte žloutky a vanilkový cukr a vyšlehejte do husté světlé pěny. Poté postupně zašlehávejte obě kondenzovaná mléka a nakonec vybranou lihovinu. Alkohol rozhodně nešiďte, slouží nejen pro chuť silnou jako noha od stolu, ale i jako konzervant. Slabší verzi si vyrábějte pouze tehdy, pokud plánujete koňak vypít hned. Upozorňujeme ale, že nejlepší je „vaječňák“ lehce odleželý. Chutě se krásně propojí a zjemní. Nápoj skladujte v uzavřené lahvi v lednici.

Vaječný koňak z kokosového mléka – nealko verze

Ingredience na 8 porcí:

  • 900 ml kokosového mléka z plechovky
  • 6 vaječných žloutků
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo semínka z 1 vanilkového lusku)
  • 3 lžičky javorového sirupu

Jak na přípravu nealko koňaku podle Jíme zdravě?

Kokosové mléko zahřejte v kastrůlku. Za stálého míchání k němu zašlehejte vaječné žloutky a extrakt. Nechte zhoustnout a míchejte 10–12 minut na středním plameni. Nakonec přimíchejte javorový sirup, odstavte a nechte vychladnout. Vychladlý koňak nalijte do sklenice a skladujte v lednici.

Upozornění: Žádný z požitkářů nedoporučuje konzumovat sváteční nápoje nalačno. I ke slaďoučkému vaječnému koňaku nebo horké čokoládě si zasloužíte něco dobrého na zub.

Kuk do kategorie mlsání!

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Jana Šupolíková

Jmenuju se Jana a před 8 lety jsem založila blog Muffinarium.cz. Důvod byl jednoduchý. Tenkrát ještě skoro neexistovaly foodblogy a na internetu nešlo najít slušný recept na domácí muffiny. Za ty roky jsem upekla stovky muffinů, dva syny a 3. místo na Foodblogu roku v kategorii Dezerty a pečení v roce 2014. 

Jíme zdravě

Náš tým už dávno netvoří jen 3 lidé – vlastně tomu tak ani nikdy nebylo. V Jíme zdravě najdete spoustu šikovných lidí s různými talenty – kuchaře, grafika, ajťáky, fotografa, marketingového koordinátora nebo třeba tým, který zodpoví vaše dotazy a vyřídí všechny objednávky. Každý z nás se sice stará o něco jiného, ale všechny nás spojuje jedno – vášeň pro jídlo. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru