Vinaři zasažení tornádem: Přijeďte nás podpořit na akci Otevřené sklepy

Vinaři zasažení tornádem: Přijeďte nás podpořit na akci Otevřené sklepy

Napadlo vás někdy, že můžete někomu pomoct pitím vína? Teď opravdu můžete. Vinaři v Mikulčicích, které silně zasáhlo tornádo, potřebují začít zase normálně fungovat, a to včetně pořádání akcí a potkávání se s lidmi. V sobotu 21. 8. se tu tedy konají tradiční Otevřené sklepy, na kterých si kromě moravského lahodného moku užijete také cimbálku, jízdu na koňském povozu a spoustu zábavy.

O současné situaci po tornádu i chystané akci jsem si povídala se spolupořadatelem Otevřených sklepů, s vinařem Jakubem Bartoníkem. Právě k tomuto vinaři můžete za normálních okolností přes Slevomat vyrazit na pobyt nebo pořídit víno z jeho vinařství. Jak to v Mikulčicích momentálně vypadá a jak mohou lidé pomoci?

Jak to u vás teď vypadá, jaká je situace?

Situace je pořád vážná a ještě bude. Z 650 domů bylo 300 poškozených, z toho 80 úplně zbořených. Ale díky velké solidaritě, podpoře lidí a tomu, že se sem sjela celá republika, se dědiny pouklízely, jsou čisté. Pomohli lidem nejen fyzicky, ale i psychicky. Za to patří obrovský dík celému národu, že si dokážeme pomoct.

Zatím to byl zápřah hlavně fyzicky a myslím, že teď to bude náročné psychicky, že to na lidi doléhá. Pomocníci odpadají, a tak se čím dál víc lidí bude muset spolehnout jen na sebe.

Je důležité, aby akce proběhla i letos, nejen kvůli obživě, ale hlavně, aby tu konečně byla jiná atmosféra a lidé se rozveselili.

Jakub Bartoník, vinař a spolupořadatel Otevřených sklepů

Jak vám lidé mohou pomoci?

Je pro nás důležité, aby přijeli. Nejen jako pomocníci, i když práce je pořád potřeba, ale dědina musí hlavně normálně žít. Musí být hostina, folklor, kroje… Jsme srdce Slovácka, naše tradice jsou i stoleté, nemůže se to jen tak přerušit. A zároveň musí pokračovat i tradiční Otevřené sklepy. Je tady spousta lidí, co mají vinařství jako koníček, ale i 10 rodin, které to mají jako práci, jsou na nich závislí zaměstnanci. A navíc je to tradice, kterou budovaly generace.

Rozpovídáte se trochu víc o Otevřených sklepech?

Ty tu máme asi 15 let, jsou to jedny z prvních otevřených sklepů na Moravě vůbec. Jsou domácí, tradiční, nejsou velké, ale letos se zapojila skupina mikulčických vinařů a chtěli jsme to udělat zajímavější, větší, dostat je do povědomí. Plánovali jsme to od dubna, a když se měla spustit propagace, reklamy, rádia, tak přišlo tornádo a tři týdny jsme ohledně akce nedělali vůbec nic.

Chtěl jsem to rozhýbat, takže jsme se potom sešli všichni vinaři a po diskuzi jsme se shodli na tom, že sklepy uděláme i po tornádu. Dědina je sice rozbořená, ale není se za co stydět, takže to lidem ukážeme. A víme, že lidé chtějí vinaře podpořit – když se prodá víno, budou peníze na obnovu sklepů, vinic, skladů… Je důležité, aby sklepy proběhly, nejen kvůli obživě, zachování posloupnosti, ale hlavně, aby tu konečně byla jiná atmosféra a lidé se rozveselili.

Na co všechno se na akci můžeme těšit?

Budou tři sklepní lokality. Mezi těmi budou jezdit koňské povozy, hrát bude cimbálová muzika, chybět nebude ani občerstvení. Hlavní program se bude konat v nejstarší mikulčické uličce ze 17. století, to má hezkou symboliku – něco se tu událo a nejstarší ulička to přežila. Uličce dominoval historický lis na víno z roku 1820, který je bohužel zničený, ale vedle něj stojí vysoká socha sv. Urbana, patrona všech vinařů, a právě blízko té bude probíhat doprovodný program.

Sklepy budou samozřejmě jiné, než bývaly, s tím se musí počítat. Např. některé sklepy jsou zničené, a tak se bude víno prodávat ve stanu před nimi, ale vinaři budou mít otevřeno.

Co jsou Otevřené sklepy? Prima akce, na které vinaři z Mikulčic otevřou své sklepy, vy je obcházíte, degustujete a bavíte se. Hraje cimbálka, připraveno je i pohoštění.

Otevřené sklepy Mikulčice se konají 21. srpna 2021 (10–23 h).

  • Cena vstupenky: v předprodeji 700 Kč, na místě 800 Kč (vinaři doporučují koupi předem)
  • Vstupenka zahrnuje: neomezenou degustaci vína, skleničku, katalog a tři stokorunové kupóny na nákup vína

Hlavní program bude probíhat u historického lisu a sochy sv. Urbana, patrona všech vinařů. Doprava mezi třemi sklepními lokalitami bude zajištěna koňskými povozy.

Vstupenky zakoupíte na těchto webových stránkách.

Které víno určitě nezapomenout ochutnat? Máte nějakou odrůdu, na kterou jste vážně pyšní?

Mikulčice spadají do slovácké podoblasti, a tak je tady výjimečná, zajímavá odrůda, která se pěstuje po staletí – Ryzlink rýnský. Pro ten je tu vynikající lokalita, hlinitopísčité podloží, na kterém má pět šest vinařství vinice. Tím pádem v Mikulčicích můžete ochutnat „rýňák“ třeba na 10 způsobů – suchý, polosladký, ze sudu… Pěkné jsou tady i sauvignony a tramíny.

Zajímavé je to tu také tím, že každé vinařství je něčím jiné než ostatní. My děláme kromě vína mošty, vinné želé, sirupy. Vinařství Marada jde cestou bio vín, bez síry, mají zajímavá vína. Vinařství Maláník-Osička umí jedny z nejlepších červených vín v ČR, vinařství Dvořáček zase dělá košer vína, mají medaile ze světa… Zkrátka zajímavých vinařství máme spoustu.

Dědina žije vinařstvím a folklorem, tradice se drží. Je neskutečné, jakým způsobem to lidi spojuje. Co víc by mělo být, než abychom byli pohromadě.

Jakub Bartoník, vinař a spolupořadatel Otevřených sklepů

Jak je to teď s ubytováním v okolí?

60 % penzionů bude fungovat, zbytek je zničený. Jsou ale domluvené svozové autobusy ze směrů na Hodonín i Břeclav. Jen 200 m od hlavního programu navíc bude lůžkový spací vlak, o kterém uvažujeme i do budoucna – je to dobrodružství! U obce bude stanové městečko, přijet můžete i s obytným vozem, pro které bude vyhrazené místo.

Tip Slevomatu: Kde ještě můžete složit hlavu? Vybrali jsme ubytování v okolí Mikulčic.

Jaké další akce jsou ještě v plánu?

Po Štědrém dnu bývá Slavnost mladých vín, v dubnu pak Velkomoravský košt a pak je spousta individuálních akcí, vinobraní, burčák… Přes celý podzim a jaro se konají různé degustace, my třeba pořádáme gurmánské víkendy. Dědina žije vinařstvím a folklorem, tradice se drží. Hody proběhly, i když to tady bylo nejhorší. A to je neskutečné, jakým způsobem to lidi spojuje. Co víc by mělo být, než abychom byli pohromadě.

Můžou vás lidé navštívit i mimo akci a nakoupit si víno domů?

Ano, na stránkách Víno Mikulčice najdete adresu, kontaktní údaje a můžete se domluvit s vinaři a dojet si pro víno přímo. Některá vinařství mají také e‑shopy.

Chtěl byste lidem, kteří se k vám chystají, něco vzkázat?

Ať si koupí vstupenky v předprodeji. Je to levnější a dobré pro obě strany – lidé nebudou muset čekat v řadách a nám to ulehčí práci s přípravami, když budeme vědět, kolik čeho nachystat. Budeme rádi, když všechny uvidíme, budeme mít nějaký kontakt, potkáme se a popovídáme si osobně… Je důležité, aby tohle všechno zase začalo fungovat. Těšíme se!

Tip Slevomatu: Když už tu budete, prozkoumejte další krásná místa jižní Moravy.

Jak se vám článek líbil?

Kristýna Kohoutová

„Ráda píšu a ráda piju víno…“ Tak tady můj medailonek začínal, když jsem ještě něco vydržela. Teď jsem nucená ho aktualizovat na: Ráda píšu a ráda si jednou za týden cucnu decky vína. Baví mě taky zpěv, cestování, knížky (jednoho dne dopíšu tu svoji) a slepice. Žiju v Praze, ale krev mám pořád jihočeskou, a tak se domů, do Budějc, ráda vracím. Víc mě najdete na @kristynakohout

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru