Cvičit jógu zvládne i dřevo. Co pomůže začátečníkům? Ptáme se jogínky

Cvičit jógu zvládne i dřevo. Co pomůže začátečníkům? Ptáme se jogínky

Kateřina Suchanková 28. 2. 2021

Zbavte se předsudků o józe, že je na vás moc ezo, krkolomná nebo snad náročná. Jóga totiž není jenom jedna a může ji cvičit každý – lenoch i akční svalovec. Sama jsem s cvičením otálela dlouhé roky, protože jsem byla přesvědčená, že nejsem „ten typ“. Po první lekci v Jóga spirit jsem zjistila, že jím být ani nemusím. O tom, jak nejlépe s jógou začít, jsem si povídala s šéfkou studia, jogínkou Janou Lavryšynovou.

I když je momentálně studio z důvodu vládních opatření zavřené, pokračují lekce Jóga spirit online. Můžete se k nim připojit, i když jste úplní začátečníci a jógu jste nikdy nezkoušeli, nově totiž Jana natočila také zcela začátečnický kurz. V rozhovoru se dozvíte, jakou lekci si nejlépe vybrat, jestli si opravdu musíte otevírat čakry a kdy zvládnete stoj na hlavě.

S jakým největším mýtem o józe ses na své jogínské cestě setkala?
Určitě nejtypičtější mýtus byl: „nemůžu cvičit jógu, protože nejsem flexibilní“. Je opravdu škoda, když si to někdo myslí, protože je to přesně naopak. Právě jógou flexibilitu získáváme.

Mýtů o józe je opravdu mnoho! Například že jóga je jen pro ženy, že se v józe jenom válí, že je to sport pro lenochy, jóga je nudná… Nebo dokonce že jóga je jen pro hubené. Ani jedno není pravda.

Stačí kápnout na pohodové lektorky a jógu si jednoduše zamilujete.Stačí kápnout na pohodové lektorky a jógu si jednoduše zamilujete.

Když jsem na józe nikdy nebyla, jakou lekci si mám vybrat?
Určitě jemnou jógu ideálně označenou Jóga pro začátečníky. Za sebe doporučuji i jin jógu. Je ale potřeba se trošku informovat co jaký styl nabízí, protože každý hledáme něco jiného. Obecně doporučuji ze začátku zvolit pomalejší styl, aby měl člověk čas na vstřebání nových informací.

Můžu se jako nezkušená vrhnout hned na celou hodinu nebo začínat kratším cvičením?
Za sebe doporučuji celou hodinu. Jemné lekce pro začátečníky většinou nejsou příliš náročné a naopak si hned od začátku naučíte vyhrazovat čas pro sebe a tělo to ocení.

Co můžou klienti čekat od lekcí pro začátečníky?
V krátkém kurzu jógy pro začátečníky se cvičící seznámí s úplnými základy jógy a vzhledem k plynulému sestavení lekcí svá těla rovnou příjemně protáhnou. Zaměřuji se na jógové dýchaní, díky kterému se tělo správně okysličí, a probereme základní pozice. Podrobně vysvětlím pozdravy slunci, u nichž je mým záměrem, aby se klienti tuto krátkou sestavu naučili a mohli ji sami praktikovat. Vysvětlíme si nejčastěji používané ásany a jaký mají vliv na tělo.

Co bys při cvičení doporučila někomu, kdo s jógou začíná? Jak se vůbec dá zbavit prvotního ostychu?
Někomu pomůže zrovna online jóga v domácím prostředí. Seznámí se se základními pozicemi a potom už se ve studiu cítí sebevědoměji. Na našem blogu máme krásný článek na toto téma. Jako další možnost a za mě ta nejlepší, je dopřát si privátní lekci, kde hned na začátku můžeš s lektorem probrat, jaké máš očekávání, a lekce se uzpůsobí na míru. Možná je i varianta uzavřeného kurzu jógy pro začátečníky. Setkávání se stejnými lidmi a fakt, že všichni jsme na tom „podobně“, pomáhá se víc uvolnit.

Vyznejte se v základních druzích jógy

  • Hathajóga – jedna ze základních a tradičních cest jógy, pozice se provádí v plynulém tempu dechu, nechybí úvodní zklidnění a závěrečná relaxace
  • Jemná jóga – pomalé protahování a rozhýbání svalů a kloubů, které zvládne i úplný začátečník
  • Gravid jóga – jemná jóga přizpůsobená potřebám a pohybovým omezením nastávajících maminek
  • Vinyasa – dynamická jóga zaměřená na plynulé přechody mezi jednotlivými ásanami a propojení tohoto pohybu s dechem
  • Jin jóga – pomalé protahování kombinované s dlouhými výdržemi v pozicích
  • Power jóga – dynamická jóga zaměřená na posílení a protažení svalů, cviky se střídají v rychlejším tempu než u relaxačních stylů, cvičení je fyzicky náročnější
  • Hot jóga – nejedná se o specifický systém, podstatou je cvičení v teplotách okolo 40 °C, při nichž se krásně prohřejí ztuhlé a zkrácené svaly, rychleji se aktivují a lépe se i protáhnou
  • Hormonální jóga – jógové sestavy pro harmonizaci ženské energie, důraz na prodýchání reprodukčních orgánů s cílem vyrovnat hladinu hormonů 

Díky józe přirozeně posílíte střed těla a získáte větší flexibilitu.Díky józe přirozeně posílíte střed těla a získáte větší flexibilitu.

Jógu vnímá spousta lidí jako krkolomné pozice, ale přitom se v ní často používají cviky, které známe ještě z tělocviku. Jaký bývá poměr složitějších a jednodušších pozic během průměrně náročné lekce?
To je zajímavá otázka. Myslím, že procento složitějších pozic, takových těch do kterých se můžete zamotat, bývá malé. Třeba 10–20 %. Více se pak praktikují v pokročilých lekcích. Ale jako vždy záleží na sestavě, kterou si lektor vymyslí. Až na výjimky, kdy je jasně daná, jako je to u Ashtanga, Bikram nebo Shivananda jógy.

Budou se na mě ostatní divně dívat, když se v předklonu ani nedotknu země? Dáváš začátečníkům nějaké rady, jak pozice provádět efektivně, i když je nezvládnou v plném rozsahu?
S divnými pohledy jsem se nesetkala. Vždy učíme, aby se člověk procítil a soustředil jen na své tělo. Navíc každý jsme jednou začínali. A ano, když je potřeba, tak ukazujeme různé modifikace a varianty pozic. Také během lekcí používáme pomůcky, které tělu uleví. Jógové bločky, popruhy, deku a podobně.

O józe začne spousta žen uvažovat v těhotenství. Jak moc se liší těhotenská jóga od té klasické?
Řekla bych, že jsou dva druhy těhotenské jógy. Jedna, kdy se jen vyřadí pár pozic, které nejsou v těhotenství vhodné a jóguje se dá se říct normálně a ta druhá, kde je tempo velmi pomalé, hodně se dýchá a relaxuje. Vždy je ale dobré naslouchat tělu a dělat to na co se cítí.

Některým sportovcům může jóga připadat nudná, pomalá nebo málo silová. Co myslíš, že by je překvapilo nejvíc?
No pokud by měli štěstí a našli pro sebe hned správný styl jógy, tak věřím, že by si to myslet přestali. Je tolik typů jógy a také lektorů, že když někdo řekne, že je obecně jóga nudná, tak jen nenašel to správné. Ale to je můj názor.

Mám zkušenosti s tím, že se v józe zapojují svaly, o kterých mnohdy ani nevíme, takže i velký sportovec je často mile překvapen. Namožený v dobrém slova smyslu a k tomu protažený.

Nemusíte se bát krkolomných pozic, i ty nejnáročnější totiž mívají svou modifikaci nebo cestu pro začátečníky.Nemusíte se bát krkolomných pozic, i ty nejnáročnější totiž mívají svou modifikaci nebo cestu pro začátečníky.

Byla jsi hned od začátku naladěná i na duchovní stránku jógy? 
Od začátku to tak nebylo. Filozofie jógy a duchovno mě začalo zajímat zhruba rok od prvního setkání s fyzickou praxí.

Dá se od duchovna cvičení oddělit, když mi jde hlavně o protažení a pohyb samotný? 
A ano, myslím, že se to dá oddělit. Hodně záleží na tom, na jakého lektora narazíte a jak lekci vede. O tom se však dají vést dlouhé konverzace. Jóga je spíš celek, nejen to protahování.

Který styl jógy je k tomu nejlepší?
Určitě nejčastěji to bude power jóga a například lekce bez označení specifického stylu, například dynamická jóga. Spíš ale tedy záleží na lektorovi samotném. Někdo má štěstí a narazí na vyhovujícího lektora hned a jiní zase musí trošku pohledat.

Existuje vůbec nějaký typ lidí, pro který jóga vyloženě není vhodná?
Myslím, že ne. Můžou to být spíš jednotlivé pozice, které pro určitý typ lidí nejsou vhodné.

Proč jsi začala s jógou ty sama? 
Už od mé první lekce mě jóga uchvátila. Bylo úžasné vidět proměnu těla, kterou jsem pravidelnou praxí získávala. Zlepšilo se mi postavení, posílily se záda a cítila jsem se hezky pružná. Nejprve jsem cvičila Bikram (hot) jógu a potom zjišťovala, kolik druhů jógy existuje a co to opravdu jóga je. To mě začalo bavit čím dál víc.

Co na józe dnes nejvíc miluju? Určitě to, jaký klid a rovnováhu mému tělu i životu přináší.

Cvičení, které vám energii neubere, ale dodá? To je jóga.Cvičení, které vám energii neubere, ale dodá? To je jóga.

Jak se ti cvičí jóga online? Jak ses jako instruktorka musela této formě lekcí přizpůsobit?
Všechno zlé je pro něco dobré a pro mě to bylo vystoupení z komfortní zóny před kameru. Online lekce dnes vedu moc ráda, ale osobnímu kontaktu se to nemůže nijak vyrovnat a moc mi chybí.

Jak si doma uspořádat prostor, když cvičíte jógu online?

Dost místa – podložku na jógu neboli jógamatku si rozprostřete tak, abyste kolem ní měli místo ještě i na rotaci nohou (aspoň pokrčených v kolenou). Abyste dobře viděli na notebook nebo mobil, umístěte ho přímo před sebe. Nebudete tak při většině cviků nepřirozeně natáčet hlavu.

Pomůcky‍ a jejich náhražky – podložku nejspíš doma máte (postačí ale i ručník položený na koberci), často se ale při józe používají podpůrné bločky nebo pásky. Ty můžete nahradit poskládanou dekou nebo také delším ručníkem. Chodidla nemusíte uvolňovat na speciálním balančním míčku, ale s obyčejným tenisákem.

Správné světlo - na cvičení si rozsviťte teplé tlumené světlo, případně zapalte svíčky. Jakékoli zářivky nechte raději odpočívat, aby totéž mohly dělat i vaše oči.

Zdravý vzduch – místnost dobře vyvětrejte a pokud vám to dělá dobře, klidně pokoj provoňte aromalampičkou nebo vonnými tyčinkami. Vůně volte podle toho, jak se chcete cítit. Pro odstranění stresu například levanduli nebo červený pomeranč‍, pro povzbuzení eukalyptus, rozmarýn či mátu. 

Tipy jsem čerpala od jogínky Darči ze studia Jóga spirit.

Jógu můžete cvičit kdekoli, stačí si vyhradit jen potřebný prostor.Jógu můžete cvičit kdekoli, stačí si vyhradit jen potřebný prostor.

Nově se pouštíš také do office jógy. Co tě k tomu přimělo? Zájem o nový obor nebo i zkušenosti přátel pracujících u počítače?
Zkušenosti s office jógou jsem měla již před koronou, online verze, kterou nyní budeme nabízet, je spíš přizpůsobení této době. Čas strávený za počítačem jen narůstá a naše těla jsou víc a víc ztuhlá, tak snad touto cestou dokážeme trošku pomoct.

Jak takové lekce můžou vypadat?
Lekce budou dělané na míru zaměstnancům a soustředit se budeme určitě na problematické partie těla, které jsou namáhané nebo zatuhlé ze sedavé práce. Zejména záda, krk, zápěstí, flexory a podobně.

Jak dlouho „běžnému jogínovi“ trvá naučit se stoj na hlavě?
To je velmi individuální. Je důležité mít správně rozložené těžiště těla, posílené břišní svaly a ramena. Pravidelnou praxí, třeba i o zeď, je možné stojku zvládnout brzo. Já osobně ho ráda zkouším i se začátečníky. Velmi často je překvapí, jak to krásně zvládnou.

Poprvé na jógu? Tyto pojmy zaručeně uslyšíte

Vybavte se na jógu, i když cvičíte doma

Nevím, jak to máte vy, ale já osobně miluju s každým novým sportem vybírat tu pravou výbavu. S oblečením na jógu to bylo zrovna tak. Ale nebylo jednoduché se trefit hned napoprvé! Kalhoty vybírejte s pohodlným pasem, který neškrtí, od věci není střih s vysokým pasem, který krásně kryje záda.

Triko už není taková věda, ale nedoporučuji žádný hluboký výstřih, pokud pak někdy lektorce na živé lekci nechcete ukázat při předklonu vše, co bývá obvykle skryto. Důležitý je měkký, prodyšný materiál, přiléhavé oblečení bude mít tu výhodu, že se nebude při pohybu nikde shrnovat. Pro dámy je základem dobrá podprsenka, která udrží poprsí na místě i v předklonových pozicích.

Podložku na jógu vybírejte vždy s protiskluzovou vrstvou. Důvod vám bude jasný hned při první „střeše“, při které zkrátka nechcete nikam odklouzat. Ze stejného důvodu je také dobré sundat ponožky. Pokud míváte studená chodidla, tak si ponožky klidně oblečte na úvodní zklidnění a rozdýchání, ale jakmile se přejde k pohybu, rovnou je sundejte. Ke správnému provedení pozic nebo k následnému uvolnění můžete použít různé podložky, bločky či masážní pomůcky.

Ať už jógu zkusíte ještě doma během lockdownu, nebo vyrazíte na svou první lekci až do otevřeného studia, nezapomeňte před cvičením odhodit stud a nejistotu. Nejsou totiž vůbec potřeba. Naopak se nebojte přijmout fakt, že vám něco nejde a teprve se to učíte. Jóga je cesta, proces a hlavně úžasný relax, nikoli soutěž.

Udělejte si radost a vyberte si podložku na jógu, která vám nebude klouzat ani se shrnovat. Využijete ji i na jiné sporty.Udělejte si radost a vyberte si podložku na jógu, která vám nebude klouzat ani se shrnovat. Využijete ji i na jiné sporty.

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru