Velikonoční pečení: recept na beránka i tipy, co dělat s vykoledovanými vajíčky

Velikonoční pečení: recept na beránka i tipy, co dělat s vykoledovanými vajíčky

reBarbora's_kitchen 17. 3. 2021

Vytvořte si doma velikonoční atmosféru. Nabarvěte s dětmi vajíčka, upleťte si pomlázku, se kterou proženete děvčata z kuchyně až do obývacího pokoje a hlavně – upečte si velikonočního beránka nebo se inspirujte našimi tipy, jak využít vařená vejce z velikonoční nadílky. V dalším článku vám nabídneme také recept na tradiční velikonoční mazanec.

Kdy budou Velikonoce 2024?

Velký pátek letos vychází na 29. března, Velikonoční pondělí oslavíme 1. dubna. Dětem začínají velikonoční prázdniny o den dřív, tedy už ve čtvrtek 28. března.

Lískooříškový velikonoční beránek s ovocem

Do beránka jsem použila lískooříškovou mouku, která je jemná, chuťově výrazná a voňavá. Můžete ji ale nahradit výraznější moukou vlašskooříškovou nebo mandlovou, která je velmi jemná a v chuti má jen lehký náznak mandlí. Namísto ovocno-ořechové směsi Pohádka mohou být jen rozinky, nebo lze vynechat úplně, ale kandované ovoce a ořechy, nasekané na menší kousky, doladí beránka k dokonalosti.

Recept na velikonočního beránka – ingredience

  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 60 g změklého másla
  • 110 g třtinového cukru
  • 100 g lískoořechové mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 100 g ovocné směsi Pohádka (nebo jen rozinky)
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva s vinným kamenem
  • špetka soli

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte máslo a opět šlehejte.
  2. Prosátou mouku promíchejte s práškem do pečiva, špetkou soli, lískoořechovou moukou a najemno nasekanou ořechovo-ovocnou směsí.
  3. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Do máslovo-žloutkové pěny vmíchejte část sypké směsi a část mléka, poté zase zbylou sypkou směs a mléko. Můžete i prošlehat, ať se vše pěkně spojí. Nakonec už jen stěrkou opatrně vmíchejte sníh z bílků.
  4. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte moukou (hlavně v oblasti hlavičky). Do takto připravené formy nalijte těsto na beránka a pečte do zezlátnutí, cca 40–50 min.
  5. Nejprve po půlhodince můžete špejlí zkusit, zda je uvnitř hotový. Beránek je výborný jen tak, pocukrovaný a nebo jej můžete polít rozpuštěnou kvalitní čokoládou.

Jedlé velikonoční tradice

    • Na Zelený čtvrtek se má sníst zelené jídlo, což by dle pověr mělo zajistit po zbytek roku zdraví (stejně tak jidáše, které se pečou večer o Škaredé středě a pojídají se na Zelený čtvrtek k snídani)
    • Velký pátek je posledním postním dnem, dnem, kdy se podle pověr dějí zázraky. Tento den by jídlo mělo být skromné, složené hlavně z luštěnin a brambor, povolená bývala i ryba.
    • Tradiční pokrmy, bez kterých se dodnes neobejdou takřka žádné Velikonoce, jsou nádivka, mazanec a beránek, které se pečou na Bílou sobotu, aby nedělní velikonoční stůl byl co nejhonosnější.
    • Beránek k Velikonocům odjakživa neodmyslitelně patří, je to jeden z hlavních symbolů Velikonoc, původ má v křesťanství.
    • Mazanec je je jedním z obřadních pokrmů, před pečením dělává svrchu ostrým předmětem křížek.

Jarní zeleninový salát s vejci a lanýžovým balsamicem

Na 1 porci salátu:

  • uvařená vajíčka
  • velká hrst salátových lístků
  • libovolná zelenina – např. rajče, okurka, paprika
  • olivy nebo kapary
  • kozí sýr
  • případně sušená šunka nebo kousky tuňáka

Na dochucení:

  • 1 lžička lanýžového balsamica
  • 1 lžíce kvalitního oleje
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • příp. pár kapek šťávy z citronu

Suroviny na salát (kromě vajíček) navrstvěte na talíř nebo do misky, suroviny na dochucení promíchejte a salát jimi přelijte. Navrch salátu poklaďte a čtvrtky nakrájená vejce.

Co s uvařenými vajíčky?

Po Velikonocích má většinou každý mnoho vařených vajec, zužitkovat se dají na nespočet různých způsobů. Výborná jsou jen tak na čerstvém chlebu, s jarními klíčky, bylinkami nebo zeleninou. Nabízí se také několik pomazánek a salátů, při přípravě klasické vajíčkové pomazánky zkuste přidat ještě měkké avokádo, které s vajíčky neuvěřitelně dobře ladí.

Plněná vejce

  • 4 vejce
  • 1–2 lžičky lanýžového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 3–4 lžíce crème fraîche
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • případně lžíci majonézy na zjemnění

Vajíčka přepulte, bílky dejte stranou na plnění a žloutky dejte do misky. K žloutkům přidejte crème fraîche, dijonskou hořčici, lanýžový olej a dle chuti dolaďte solí a pepřem. Pomocí zdobícího sáčku nebo lžičky dejte náplň do připravených bílků a dozdobte např. petrželkou nebo kaviárem.

Tip: Lanýže a vejce je chuťově dokonalá kombinace, dejte ale pozor při dávkování, oleje i balsamica stačí k dochucení jen malinko, kvalitní produkty jsou chuťově výrazné.

Nenechte si ujít další dobroty. Mrkněte sem

Jak se vám článek líbil?

reBarbora's_kitchen

Píšu o jídle na Facebooku, Instagramu a blogu reBarbora's kitchen. Baví mě objevovat vše nové, shromažďovat kuchařky a dělat jídlem radost, z čehož vyplynula i má první kniha Jedlé dárky. Miluju čokoládu, květiny, léto, knihy, svoji postel, svou rodinu a blízké. Vše se snažím dělat srdcem a s láskou, protože Láska je odpověď. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru