Dieta, při které můžete slaninu i šlehačku. To je low carb

Dieta, při které můžete slaninu i šlehačku. To je low carb

Kristýna Kohoutová Sdílet

Dopřát si škvarky, slaninu, šlehačku i sklenku vína, a přesto hubnout. Že to zní jako sen? Ale kdepak, je to low carb, tedy nízkosacharidová strava. Jedna z mála diet, které vás budou bavit víc než týden, výsledky uvidíte rychle a na jídlech si opravdu pochutnáte. Navíc, když se budete i po ní stravovat rozumně, bez rizika jojo efektu.

My už jsme to vyzkoušely na vlastní chuťové buňky, a tak vám přinášíme zkušenosti, tipy i jednoduché recepty – třeba na kakaový dortík nebo špenátové palačinky. Jdete do toho taky?

Jak na to?

Je to hračka – zkrátka vyřadíte potraviny s vysokým obsahem sacharidů, zato budete jíst víc tuků. Odpustíte si rýži, brambory, luštěniny, a hlavně mouku a cukr. Bílkoviny zůstávají ve stejném množství jako v běžném režimu. Nic nemusíte vážit ani počítat, stačí nakupovat “skutečná” jídla, ne průmyslově zpracované potraviny. Nebojte, hladovět rozhodně nebudete, vždy se najíte dosyta

Dobrá zpráva je, že v kolonce “smí se” pořád zůstanou super dobroty jako třeba vysokoprocentní čokoláda, uzeniny nebo sýry (hurá!). Z povolených potravin se dají vykouzlit takové skvosty, že si brzy na sušenky ani nevzpomenete. A co už zmíněný alkohol? Zapomeňte na pivo a likéry, ale občas si s klidem dopřejte suché víno a šampaňské (třikrát hurá!), a dokonce i vodku nebo whisky. 

Na internetu se seznamy toho, co smíte a nesmíte, někdy mírně liší, a třeba v německých low carb kuchařkách najdete suroviny, které jsou u nás „zakázané“, finální rozhodnutí tedy bude na vás. V zásadě ale stačí řídit se tímto:

  • Co jíst: maso, maso a ještě jednou maso, mořské plody, kopec zeleniny, živočišné tuky, mléčné výrobky, semínka a ořechy, bobuloviny a vše kokosové (olej, mouku, mléko)
  • Co nejíst: škroby, sladkosti, obiloviny, sójové produkty (kromě omáčky)

A pravidlo, kterého se držet? Na talíři mějte přibližně dlaň masa, sýru nebo vajec a palec tuku. Zbytek talíře je snadný – zelenina!

Jak tedy může vypadat váš jídelníček?

Kombinace vlákniny a bílkovin vás parádně zasytí, a tak nebudete mít potřebu jíst šestkrát denně. Hravě si vystačíte se třemi jídly, např.:

  • Snídaně: Čokoládová chia kaše s banánem
  • Oběd: Steak se žampiony, slaninou a zeleninovým salátem
  • Večeře: Kedlubnové placičky s petrželkovou omáčkou

Co vám to přinese?

Jedním z největších přínosů je samozřejmě váhový úbytek – už po dvou týdnech si všimnete, že vám splasklo břicho, budete se cítit lehčí a co nevidět budou kila lítat dolů. Když navíc zapojíte i pravidelný pohyb, půjde to skoro samo. Snížení sacharidů může pomoct také u určitých onemocnění, jako je např. cukrovka nebo vysoký tlak. V mnoha případech se díky low carb dietě lidem zlepšila pleť, zmizela alergie, nebo dokonce mohli vysadit léky. 

Dobré vědět: Pokud máte jakékoliv zdravotní problémy, měli byste přechod na tuto stravu konzultovat s lékařem, protože ne vždy je změna vhodná.

I my máme vyzkoušeno

U nás v práci vyzkoušelo low carb hned několik kolegyň, a tak jsem tři z nich vyzpovídala. 

Fotografka Péťa si k nízkosacharidové dietě našla cestu i přes počáteční nejistotu: “Zprvu jsem myslela, že bez cukru a mouky musím zákonitě umřít. :-) Cukr jsem vysadila úplně a pečivo jsem si začala péct sama podle low carb receptů. Už zhruba po týdnu jsem se ale začala cítit tak nějak živější, lehčí, a po čtrnácti dnech se ručička na váze začala hýbat – ztratila jsem čtyři kila. Mám lepší pocit a viditelný úbytek centimetrů. Teď více přemýšlím nad tím, co do sebe vlastně člověk dobrovolně dává za umělotiny.

Copywriterka Kačka říká: “Pro mě, jakožto masožravce, nebylo těžké si na nová jídla zvyknout. Snídala jsem třeba smetanový jogurt s oříšky, vysokoprocentní čokoládou, kokosem a semínky (což je fakt mňam), obědvala steaky nebo vývary, které miluju, a k tomu kopec zeleniny na másle. Chybělo mi trochu ovoce, ale to jsem si pak dovolila (jednou až dvakrát denně) a ničemu to nevadilo. 

Co bylo nejlepší? Po dvou týdnech mi dost splasklo břicho, úbytek nebyl extra rychlý, ale šlo to pomalu dolů každý den. A nejhorší? Sacharidová chřipka. Bolesti a motání hlavy ze začátku řešil zvýšený příjem hořčíku (vyberte tu nejlépe vstřebatelnou formu), pak si tělo zvyklo.”

Zeleninový salát s mozzarellou a balkánským sýremZeleninový salát s mozzarellou a balkánským sýrem

O své tipy se podělila také kolegyně Janča: „Objevila jsem spoustu nových kombinací jídel a surovin, které jsem dříve nepoužívala. Teď si dám ke kung pau květákovou rýži, ke guláši pečené kedlubnové placky nebo si udělám burger v portobello žampionu a přidám domácí majolku. Miluji pyré na všechny různé způsoby – batátové, celerové, petrželové.

Zjistila jsem, že ani pečivo není potřeba. Pomazánku si mohu dát na papriku nebo na sýrové chipsy a tortillu na kebab vytvořím ze salátu. A taky se dá vymyslet nekonečně mnoho variací salátů a domácích dipů. Přínosem je určitě to, že když se vyhýbám lepku, cukru a dobrůtkám v podobě pizzy, burgerů a chlebíčků, tak se cítím opravdu dobře. Žádné nafouklé břicho, čistá pleť a o moc víc energie než při klasickém stravování.“

Okurkové jednohubky s hermelínem, slaninou a cherry rajčátkyOkurkové jednohubky s hermelínem, slaninou a cherry rajčátky

Přes Whole 30, který jsme držely spolu, se k low carbu dostala i moje kamarádka Petra: “Přechod z normální stravy přes Whole mi přišel ideální na zaběhnutí režimu. Pak už stačilo podrobně pročíst pravidla a více přemýšlet nad tím, co nakupuji a z čeho vařím. Během pár dní jsem si zvykla, že si musím nachystat jídlo do práce předem.

A přínosy? Přestaly mi migrény, nemám pocity hladu, jím pravidelně, zlepšila se mi pleť, mám mnohem víc energie, takže jsem se vrátila ke sportu, a jako bonus jsem zhubla deset kilo. Velkým plusem je také, že jím rozmanitou stravu a pořád objevuju nové potraviny, které by mě dřív ani nenapadlo použít.”

Pár low carb receptů

Tato dieta nabízí mnoho a mnoho jídel, která jsou chutná a hotová raz dva. Tři z nich jsme s fotografkou Péťou připravily a nafotily v práci – okurkové jednohubky s hermelínem a slaninou, zeleninový salát s mozzarellou a balkánským sýrem a jako dezert kakaový mug cake. Mňam! 

Kakaový mug cakeKakaový mug cake

Kakaový dortík: 

  • 10 g kokosového oleje
  • 0,5 dcl kokosového mléka
  • 15 g kokosové mouky 
  • 5 g hořkého kakaa 
  • 1⁄4 lžičky vinného kamene (místo kypřícího prášku)
  • 10–15 g vhodného sladidla (např. stévia)
  • 1 vejce

Vše pečlivě promíchejte v hrnečku, ten dejte do mikrovlnky a cca za minutu a půl máte hotovo.

Další jídlo, které stoprocentně musím zkusit a vsadím se, že vy budete chtít taky, je toto:

Špenátové palačinky s cottage: 

  • 125 g mraženého listového špenátu
  • 4 vejce
  • 50 ml mléka
  • 40 g ovesných klíčků
  • sůl
  • čerstvě strouhaný muškátový oříšek
  • 200 g cottage
  • pepř
  • 8 lžic povoleného oleje

Špenát nechte rozmrznout, poté ho rozmixujte s vejci, mlékem a ovesnými klíčky, dochuťte solí a muškátovým oříškem. Cottage rozmíchejte se solí a pepřem. Na pánev s olejem dejte 3 lžíce špenátového těsta, rovnoměrně rozprostřete a smažte asi 2 minuty z každé strany. Pak už jen palačinky potřete cottage a zarolujte. Dobrou chuť! 

Skvělý zdroj inspirace je také Instagram. Najdete tam mraky receptů, které hned budete chtít vyzkoušet. Jako třeba tento quiche se žampiony a slaninou

Tak co, už máte chuť se do toho pustit? 

Kristýna Kohoutová

Kristýna Kohoutová

Ráda píšu a ráda piju víno – proto ve volných chvílích tvořím na Facebooku a Instagramu svůj „blog“ se jménem Píšu, protože víno. Baví mě taky zpěv, cestování a knížky (už pátým rokem píšu svoji, zatím jsem se ale nedostala přes pátou stránku). A zmiňovala jsem víno? I když žiju v Praze, krev mám pořád jihočeskou, a tak se domů, do Budějc, ráda vracím.