Dnešní děti jsou zahlcené dárky, říká psycholožka. Můžeme to změnit?

Dnešní děti jsou zahlcené dárky, říká psycholožka. Můžeme to změnit?

Kateřina Suchanková 12. 12. 2020

„Nic mi na Vánoce nedávej.“ Tuhle větu jsem dřív nesnášela. Teď, když mám děti, ke kterým se celoročně hrnou dárky ze všech stran, bych pro ně o tohle kouzelné „nic“ nejradši prosila sama. Ježíšek nosí dárky pod několik stromů a nikdy tam není jen jeden balíček. O tom, že děti tohle všechno vůbec nepotřebují, jsem se bavila s dětskou psycholožkou Mgr. Kateřinou Spěvákovou, která je zároveň maminkou čtyř dětí ve věku od 1 do 7 a půl roku.

Máte dojem, že jsou dnešní děti zahlcovány dárečky a pozornostmi?

Ano.

Zaděláváme si na průšvih do budoucna, když dáváme dětem moc dárků?

Myslím si, že „zavalení dary“, jak to v mnohých rodinách bývá nejen na Vánoce, pro děti dobré není. Když budeme dětem dávat dárků moc, hrozí, že si pak nebudou věcí vážit, nebudou skromné a nebudou se umět radovat z maličkostí.

Už jste se s takovou situací setkala?

Zrovna před pár dny mi ukazoval kamarád video z jejich loňských Vánoc. Na něm dvě děti, jedno předškolák, druhé prvňáček. Běží k vánočnímu stromečku a pak zběsile rozbalují a trhají papíry, které poté odhazují. Pak podle toho, co je uvnitř balíčku, projevují radost nebo zklamání. Video bylo zrychlené, tak působilo jako groteska, ale mně z toho bylo víc smutno než veselo.

Měli by rodiče zasahovat při psaní dopisu Ježíškovi? Jsou dnes děti hodně náročné?

Dnes je zvykem, že si děti píší sáhodlouhé seznamy a u některých nestačí ani formát A4. Už tady by měli rodiče začít a v případě, že tento zvyk drží, klidně děti v počtu darů usměrnit. Celé je to hlavně o přístupu rodičů. Mám jednu bohatou kamarádku, jejíž dcera by mohla mít cokoli. Je ale vedena ke skromnosti a v dopisu Ježíškovi si jednou přála mandarinku, dva banány a kopeček vanilkové zmrzliny. Na druhou stranu – něco pod stromečkem si jako malý přál asi každý, tak tam dětem pojďme něco dát. Ale stačí pár dárků.

Jak moc se děti se spolužáky ve škole nebo školce porovnávají, kdo dostal méně a kdo více dárků? Jak to vnímají vaše děti?

Pokud jsou děti zvyklé být srovnávány, ať už v rodině mezi sourozenci nebo v kolektivu, tak tento pohled na svět samozřejmě přejímají a samy také srovnávají. Úplně se tomu vyhnout nelze. Problém může být u věcí, které zrovna letí mezi vrstevníky (věci s motivy Star Wars, Pokémoni, Ledové království aj.) a děti je zákonitě chtějí také. Ale i tomu se dá částečně odolávat, aniž by děti trpěly. Dětem vysvětluji, že není potřeba mít doma všechno, ale samozřejmě se nějaká Anna s Elsou také najdou i u nás.

Jak se o dárcích bavíte s dětmi vy?

Když na to přijde řeč, vysvětlujeme jim, že v každé rodině fungují jiná pravidla. Někde děti dostávají k svátkům či narozeninám spoustu darů, jinde, jako u nás doma, dostanou jen symbolický dárek nebo s rodiči zajdou do cukrárny. S mužem se snažíme našim dětem dát svůj čas, lásku a radost. Samozřejmě jim také někdy něco koupíme, ale je to spíše výjimečné, což dětem potom i říkáme. Místo darů zajdu s dětmi do divadla nebo je vezmu někam na výlet.

Kolik si dáváte dárků pod stromeček u vás doma?

My s mužem našim dětem žádné dárky na Vánoce nedáváme, ale máme je samozřejmě moc rádi. V adventním čase si ale vždy dopřejeme nějaké speciální dobroty, které v průběhu roku nekupujeme. V prosinci vždy u nás pořádám pro děti a jejich kamarády různé besídky a setkání, pečeme cukroví, vyrábíme svíčky z včelích pláství, jdeme na tradiční víkendovou akci zdobení stromečku pro zvířátka atd. A i když my jako rodiče dárky nekupujeme, stejně má každé z našich velkých dětí alespoň 7 dárků – od babiček, tety, strejdy, kamarádů. To nejmenší dítě zatím dostává balík plen, nic jiného nepotřebuje, a stejně má největší radost ze sourozenců nebo z papírů a mašlí na dárcích. Každé z dětí má nějaké přání, někdo i více, to je jasné. Pak se snažím, aby se jim alespoň nějaký sen splnil.

Kolik dárků dostávají děti známých mama blogerek?

“Starší Míma jich čeká tak 10. Realita je bohužel jinde, vzhledem k veliké rodině a nesoudným prarodičům je dárků mnohem víc a zůstávají pak ležet nepovšimnuty. Pak si hraje jen s pár hlavními dárky. Každý rok na toto téma diskutujeme, ale pokaždé to dopadá stejně. Dvouletý Agi to zatím nevnímá a nemá očekávání, jen křičí radostí při slově dárek. Ale stejně jako Míma dostane kupu nepotřebných věcí. Jen já s mužem trochu hřešíme, že ještě tolik nevnímá, že by měl dostat dárky.” Kamila z I love cake

A na svátky a narozeniny to držíte také?

K svátku vezmeme děti opravdu jen někam do cukrárny nebo do restaurace, k narozeninám dostanou jen pár drobností od příbuzných. Babičky a dědečky prosíme, ať toho dávají jen málo. Například jedna babička kupuje většinou knížku, druhá dělá výborný domácí dort na oslavu a k tomu přidá jen maličkost. A i tak je u nás doma spousta hraček a různých věcí.

Kdy má smysl děti začít směřovat, aby myslely i na obdarovávání ostatních?

K tomu můžeme vést děti úplně od malička. Mluvit s nimi, že je důležité myslet na druhé. Jako dárek mohou namalovat obrázek nebo něco vyrobit. I na různé návštěvy se vždy snažím s dětmi něco přinést, ale nejdu to přímo koupit. Buď něco “recyklujeme“ z domova, nebo s dětmi upečeme třeba koláčky, tak je to většinou. Mám tak pro ně smysluplný program, ony se něco učí a mají z toho radost. Na návštěvu nepřijdeme s prázdnou, neneseme však další věc do bytu, ale něco dobrého k snědku pro všechny.

Jak vypadá nadílka u blogerky Jany?

“Nepíšeme dopis Ježíškovi, vlastně o něm doma spíš nemluvíme. Děti vědí, že budou Vánoce a že pod stromkem budou dárečky. Taky mluvíme o tom, že dárky koupí máma s tátou. Starší čtyřletý konceptu Vánoc nerozumí, mladší už vůbec, tak se spíš průběžně bavíme o tom, co si kdo přeje. Nějaké dárečky jsme už koupili společně. Počet je irelevantní, po zkušenosti z narozenin vím, že stačí 1 až 2 věci. Víc nemají šanci zpracovat a jen to rozptyluje jejich pozornost.” Jana z Muffinária

Máme babičky daleko a při každé návštěvě dětem něco přivezou, ať už mají nebo nemají narozeniny. Jak dětem vysvětlit, že není samozřejmost dostávat dárky pokaždé, když někdo přijde? A jak to řešit s babičkami a štědrými návštěvami?

O tom už jsem se zmiňovala výše. Doporučuji to s prarodiči vyjednat předem, pokud je to možné a pokud to respektují. Podle mě je ideální dárek, když děti někam vezmou. Na výlet, do bazénu, do zoo… Pokud jim to zdraví a životní energie dovolí. Opět se vracím k tomu, že společný čas je pro děti nejvíc. Někteří prarodiče se přesvědčit dají, s jinými je to těžší. A může to být běh na dlouhou trať.

Věří vaše děti na Ježíška, nebo vědí, že dárky dávají dospělí?

Ano, věří na Ježíška. Tohle vánoční kouzlo či tajemství držíme, i když můj muž by jim to klidně hned prozradil. Ale mně to přijde hezké. Až se mě pak jednou zeptají, jestli náhodou ty dárky nedávají rodiče, lhát jim nebudu. Stejně tak jim nelžu, když říkám, že jsem Ježíška ani zlaté prasátko sama nikdy neviděla.

Zažila jste někdy, že by ze zjištění pravdy o Ježíškovi mělo dítě trauma a ztratilo důvěru ve své rodiče?

Otázka na téma důvěry a jejího budování by vydala na celý rozhovor. Ale bavíme se tedy o tom, že dítě přijde na to, že dárky nenosí Ježíšek a čert že je strejda od vedle a ne z opravdového pekla. Osobně se snažím dětem nikdy nelhat a zároveň kouzlo Vánoc ponechávám i s Ježíškem.

Zeptali jsme se na našem Facebooku maminek, jak svým dětem řekly pravdu o Ježíškovi

Maminka Jaroslava: „My hráli hru na Ježíška a čím byly děti starší, tím i zklamanější, protože se snažily být hodné a málokdy tam bylo to, po čem toužili. A dceru to tak trápilo, že to vyřešila po svém. Děti vědí, že dárky si dáváme navzájem pro radost a připomenutí daru Ježíška. Tak dětem odpadá toužení po drahých dárcích a pak velké zklamání, že oni byli hodní. Jen ve školce bylo zle, že to nesmí říkat dětem. Což nechápu, chceme být k dětem fér, tak jim nelžeme. Pro děti to má mnohem větší kouzlo, jelikož už od mala připravují malá překvapení pro ostatní a umí se podělit (pravidelně balí balíčky pro děti do dětských domovů a krabice bot pro děti, co toho nemají tolik jako oni).“

Maminka Romi: „Řekla jsem dětem, že Ježíšek má na starosti dětičky, co nemají rodiče, a tak mu pomáhám a připravuji pro ně překvapení, aby toho neměl tolik. A každý rok dětičky z prasátka (nyní už kapesného) kupují dárečky pro děti z děcáku, co nemají rodiče, aby toho Ježíšek neměl tolik. A taky, že nám místo dárků dal lásku a to, že můžeme být zdraví spolu.“

A takové kouzlo Vánoc pak vypadá jak?

Zeptala jsem se dnes ráno našich dětí (každého zvlášť), co je pro ně nejdůležitější na Vánocích. A odpovídaly – že pečeme kokosky a cukroví, že zdobíme stromeček, že jsme všichni spolu, že jsou různé besídky a že budeme zase zapalovat každou neděli svíčky. A na co se nejvíc těší? Na perníčky, otevírání okýnek v kalendáři a na naše vánoční tradice.

Dárky žádné z dětí nezmínilo?

Když jsme se jich pak s mužem doptali, jestli jsou pro ně dárky důležité, jestli se na ně těší, řekla nejstarší dcera (7,5 let): „Jo, jsou pro mě důležitý i dárky, ale neřekla jsem to, protože mi přišlo blbý to říkat…“ Toto dokládá částečně náš rodičovský přístup k dárkům. Ale myslím, že na tom lze ukázat, že se i malé děti mohou ovládnout a přitom nijak nestrádají. Navíc jim to možná pomůže k větší skromnosti a pokoře.

Kolik dárečků bude pod stromečkem u blogerky Mama Live?

“Nečekají nějaký konkrétní počet dárků, ale z říjnového „nevím, co si přeju“ jsme teď ve fázi, kdy ukazují na milion věcí a vše nutně potřebují. Slavíme Vánoce na třikrát, ať si je užijeme i s prarodiči, takže je to někdy komplikovaná dárková logistika. Mám celý prosinec co dělat, aby obě děti dostaly, co si opravdu přejí a co vím, že je bude bavit déle než pár hodin. Přiznávám, že je při psaní dopisu Ježíškovi trochu ovládám, aby byla přání splnitelná. Pokud jde o počet, tak mají okolo 5 dárků pod každým stromkem. Ono je to rozbalování baví.” Katka z Mama Live

A co strašení čerty? Je lepší si trojici Mikuláš, čert a anděl pozvat přímo domů nebo se s nimi setkat radši venku? Narážím na zážitky vlastní i kamarádů, kteří mají špatné vzpomínky právě na to, že rodiče tato stvoření pustili až k nim domů.

Sama si vybavuji, že jsem se jako úplně malá strašně bála čerta, kterého pozvali mí rodiče přímo do bytu. Pak tuto trojici rodiče už nikdy do bytu nezvali a potkávali jsme se s nimi venku. Ale čertem mě rodiče nikdy nestrašili, já děti čertem taky nestraším a myslím si, že by se to ani dělat nemělo. Pokud zveme Mikuláše, čerta a anděla domů, doporučuji s nimi dopředu mluvit a ujasnit si představu o strašení a nestrašení dle osobnosti a věku dítěte. Rodiče by měli být vždy blízko u dítěte, aby mu byli oporou, když ti tři přijdou.

Myslíte si, že je v pořádku využívat Ježíškovu či Mikulášovu autoritu jako motivaci pro děti, aby byly hodné?

Ne! Myslím si, že je nejlepší jednat s dětmi na rovinu a vysvětlovat si to s nimi jako rodič a ne přes čerty.

Kdo odpovídal na naše otázky?

Mgr. Kateřina Spěváková se coby psycholožka a supervizorka věnuje jak svým klientům, tak například dětem prvního a druhého stupně na ZŠ Hanspaulka. Její čas, lásku, pochopení a péči si ale častěji nárokují její čtyři ratolesti, kterým je nyní 1 rok, 4 roky, 5,5 let a 7 a půl roku.

Odlehčete letos Ježíškovi od balíčků a naplňte svátky zážitky!

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Nahoru