
Valentýnské menu, které zvládne každý: Jak připravit jednoduchou romantickou večeři?
To mě tak oslovil Slevomat, jestli bych nevymyslel jednoduché valentýnské menu. Takové, jehož přípravu by zvládl i člověk, který zpravidla končí u špaget s kečupem a strouhaným eidamem. A já (mistrný kuchař, co nedávno objevil svůj kulinářský talent), do toho skočil rovnýma nohama. Přichystejte se mnou valentýnské menu o třech chodech, které si vaše polovička přímo zamiluje.
Dobré vědět: Na který den letošní Valentýn připadá?
Valentýnské menu is the new bonboniéra
Tak je to tady, blíží se Valentýn. Pro ty, kteří si teď říkají: „To je jen komerční svátek!“, mám jasný vzkaz. Co si takhle udělat radost jídlem? A pro vás ostatní, kdo plánujete překvapit svou drahou polovičku romantickým večerem, mám pro vás tip na menu, které nezruinuje vaši kuchyni, peněženku ani nervy. A ano, zvládnete ho uvařit, i když nejste zrovna Gordon Ramsay. Hlavní ingredience tvoří řepa, kuřecí prsa a čokoláda.
Tip: Co takhle si užít Valentýna od rána až do večera? Zajděte do kina, privátní sauny nebo na párovou masáž. Inspirujte se 15 tipy, kam na rande v zimě.
Předkrm: Carpaccio z červené řepy s modrým sýrem a uzenými kešu ořechy
Začneme zdravě a elegantně. Carpaccio z červené řepy je ideální, protože je levné, chutné a krásně barevné. Navíc červená řepa je pro Valentýn ideální. Minimálně barvou. Taková symbolika lásky, ne? Dobře, ta symbolika je trochu přehnaná, ale na talíři to vypadá skvěle!
Co budete potřebovat?Ingredience (pro 2 osoby):
Doba přípravy: cca 75 minut |
Postup
1. Uvařte nebo upečte řepu. Případně si usnadněte život a kupte řepu předvařenou. Pokud se přece jen rozhodnete pro syrovou, připravíte ji takhle:
-
- Vaření:
- Syrovou řepu omyjte (neloupejte ji, aby neztratila barvu a šťávu během vaření).
- Dejte ji do hrnce s vodou a vařte na středním plameni cca 45–60 minut (dle velikosti). Měla by být měkká, když do ní zapíchnete vidličku.
- Po uvaření nechte řepu vychladnout, poté ji oloupejte (slupka půjde snadno stáhnout rukama).
- Pečení (pro intenzivnější chuť):
- Řepu omyjte, zabalte každou zvlášť do alobalu a dejte na plech.
- Pečte v troubě předehřáté na 200 °C cca 60 minut. Poté nechte vychladnout a oloupejte.
- Vaření:
2. Nakrájejte řepu na tenké plátky, rozložte na talíř a ozdobte rukolou, sýrem a kešu ořechy.
3. Zakápněte olivovým olejem a zálivkou s balzamikem. Dochutíte solí a pepřem – a voilà, máte předkrm, který vypadá jako ze špičkové restaurace!
Tip mistra: Modrý sýr můžete nahradit například kozím a kešu vyměnit za pistácie. Taky dobrý!
Hlavní chod: Kuřecí prsa plněná sušenými rajčaty a mozzarellou s bylinkovou bramborovou kaší
Název je dlouhý, ale nenechte se tím zaskočit. Plněná kuřecí prsa možná zní jako něco, co zvládne jen Jamie Oliver, ale tohle dáte s přehledem i vy. Stačí mít ostrý nůž a pevné nervy. A bramborová kaše s bylinkami? To je taková brnkačka, že kdyby to šlo, tak se ty brambory uvaří samy!
Co budete potřebovat?Ingredience (pro 2 osoby):
Na kaši:
Doba přípravy: cca 50–60 minut |
Je potřeba doplnit zásoby ve spižírně?
Postup
1. Podélně nařízněte kuřecí prsa, čímž si vytvoříte kapsy. Naplňte je sušenými rajčaty, mozzarellou a bylinkami a párátky nebo špejlemi kapsu zavřete.
2. Opečte prsa dozlatova na pánvi (cca 3 minuty z každé strany) a dejte na 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
3. Mezitím oloupejte brambory, uvařte je, rozšťouchejte s máslem a smetanou a přidejte bylinky.
4. Servírujte prsa s kaší a tváří, která říká: „Ano, jsem naprostej božan.“
Tip mistra: Pokud byste tomu chtěli dodat nádech honosnosti (a co si budeme, bramborová kaše moc honosně nezní), můžete si s ní trochu pohrát a z kaše vyrobit pyré. Ano, je mezi tím rozdíl a zní to líp. Není zač. A pokud chcete zažít něco opravdu „fancy“, zajděte příště do zámecké restaurace.
Dezert: Čokoládový fondant se zmrzlinou
Blížíme se do finiše a celou tuhle parádu zakončíme sladkou tečkou. Buď ho zvládnete a titul vrchního cukráře je váš, nebo to skončí jako čokoládová kaše, která taky chutná dobře, jen není tak fotogenická. Ale nebojte, mám pro vás postup, díky kterému to zvládnete.
Tip: Nevíte, kam na rande v pražských uličkách? Objevte 14 nejromantičtějších míst v Praze.
Co budete potřebovat?Ingredience (pro 2 osoby):
Doba přípravy: cca 25–30 minut |
Postup
1. Rozpusťte čokoládu s máslem ve vodní lázni a nechte zchladnout.
2. Vejce, žloutky a cukr vyšlehejte do husté pěny. Postupně přidejte čokoládovou směs a nakonec pomalu přidávejte mouku.
3. Nalijte těsto do vymazaných nádob. Můžou to být formy na muffiny, kokotky*, zkrátka něco, co vydrží silný žár. Pečte 8–10 minut na 200 °C. Tady to může být trochu ošemetné, protože každá trouba peče trochu jinak. Důležité je, že povrch fondantu by měl být pevný, ale střed tekutý.
4. Nechte fondant pár minut vychladnout, vyklopte ho na talíř (nebo servírujte přímo z kokotek) a přidejte kopeček zmrzliny. Pak už jen sledujte, jak partner(ka) omdlévá blahem.
*z francouzského „cocotte“ neboli kastrol
Tip mistra: Tady se můžete rozjet a vybrat si příchuť zmrzliny, jakou chcete. Já jsem sáhnul po medovooříškové, ale dokážu si představit jakoukoliv. Jen ne čokoládovou. Všeho s mírou!
Věděli jste, že… některé potraviny fungují jako afrodiziakum? Mezi takové potraviny a přísady patří právě čokoláda nebo vanilka. Co takhle připravit „dezert lásky“ a zkombinovat čokoládový fondant se zmrzlinou s příchutí vanilky?
A pokud chcete vsadit na sladké, ale fondant se vám zdá komplikovaný, zkuste třeba valentýnské muffiny nebo skořicová srdíčka.
Tip na závěr? I snaha se cení. 14. února obzvlášť!
Valentýn je mimo jiné o tom, že se snažíme udělat něco hezkého pro druhého. Pokud by se náhodou něco ve vašem valentýnském menu nepovedlo, nezoufejte. Mně se třeba fondant nepovedl na 100 %. Chtělo to ještě 2 minuty navíc (ach, ty trouby).
Ale jak je známo: Nezkusíš, nezjistíš. Jde o to vyzkoušet něco nového. A hlavně překvapit svého milovaného nebo svou milovanou. Nachystáte-li všechny tři chody (třeba i nedokonale), vaše drahá polovička pravděpodobně bude tak ohromená, že se nějaká ta chybička ztratí. Takže ať už skončíte s carpacciem, kuřetem a fondantem, nebo jen s pizzou a lahví vína – hlavně si to užijte.
Je libo červené, bílé, růžové či šumivé?
Jak se vám článek líbil?