Nejlepší lyžování v Rakousku a Itálii? 9 tipů přímo od lyžařů

Nejlepší lyžování v Rakousku a Itálii? 9 tipů přímo od lyžařů

Sandra Soukupová 6. 12. 2023

Kde si v Alpách pořádně zalyžovat? A kam vyrazit s dětmi? Vyzpovídala jsem kolegy lyžaře a dali jsme dohromady pár tipů na nejlepší lyžování v Rakousku a Itálii. Mrkněte a připravte si přezkáče. Čeká vás parádní jízda.

Hintertux: lyžování na ledovci i opalovačka na sněhu

Rakouský Hintertux je učiněný lyžařský ráj. Nachází se v Zillertalských Alpách a nabídne vám 60 km širokých sjezdovek, 14 km běžkařských tratí, špičkový snowpark, 21 moderních lanovek i nádhernou ledovcovou jeskyni, skrz kterou můžete proplout na člunu.

Lyžuje se tady celoročně, v létě klidně i v kraťasech. Víc vám poví Renča, která sem jezdí pravidelně. „Hintertux funguje celoročně, proto je super vyrazit na něj v létě a jezdit v kraťasech a tričku. Jezdím sem na červencové svátky. Nahoře je lehce pod nulou, při dojezdu kolem 20 stupňů.“

„Sjedete k velké restauraci s lehátky, opalujete se, všude okolo sníh. Za mě srdeční záležitost. A navíc můžete dovolenou spojit se super hiky v okolí. Jo, a úplně dole u lanovky je nádherný vodopád.“

A jak je to s náročností? Tu hodnotí lyžařka Olga takto: „Středisko bych doporučila zdatnějším lyžařům, sjezdovky jsou prudší, v horní části se nacházejí převážně kotvy. Když napadne čerstvý prašan, je to ráj pro freeridery.“ To zní jako místo, kde chcete být. Co říkáte?

Tipy na ubytování u Hintertuxu

Dobré vědět: Podívejte se, kdy je nutné mít při lyžování v Alpách povinně helmu.

Zell am See-Kaprun: špičkové sjezdovky, ledovec i jezero

Tři lyžařské areály na jeden skipas, přes 400 kilometrů sjezdovek a nádherný ledovec, na kterém se lyžuje od října až do léta. Líbí? Tak hurá do rakouských Alp! V Zell am See a Kaprunu se lyžuje jedna báseň.

„Lyžařské středisko Kitzsteinhorn-Kaprun nabízí vyžití pro zdatné i méně zdatné lyžaře a snowboardisty. Jsou tu krásné široké sjezdovky všech úrovní, zajezdí si opravdu každý. A taky je tu super snowpark na skákání. A ty výhledy! Po lyžování navíc můžete vyrazit do kaprunských termálních lázní Tauern Spa. No může to být ještě lepší?“ pochvaluje si Olga.

Kolega Marek vzal svoji rodinu jak na sjezdovky do Kaprunu, tak do Zell am See. A jeho dojmy? „V Zell am See jsou sjezdovky perfektně upravené a tak akorát strmé. Moc se mi tam líbilo. Jezdí se hodně lesem, všude je dost místa i sněhu.“

„Moji ženu nadchla červená sjezdovka nad Oberreitem. Traverz k ní nabízí krásný výhled na jezero a sešup dolů je dokonalý lyžařský zážitek.“

„Kdybych to měl shrnout, tak Zell am See je prima středisko na rozježdění a kochání se výhledy. Ledovec Kitzsteinhorn je ráj pro zdatné lyžaře, není tu vidět moc dětí pod 10 let a může tu dost foukat. A v Kaprunu je krásně široká a fakt dlouhá sjezdovka, kterou jsme si taky oblíbili.“

Tipy na ubytování i lyžařské výlety od CK

Tip: Chcete z hotelu vyjít rovnou na svah? Vyberte si ubytování u sjezdovky.

Sölden: top středisko mezi dvěma ledovci

„Pro mě je Sölden typické lyžování v Rakousku. Skvělá volba pro každého, kdo si chce opravdu zajezdit. Dlouhé sjezdovky, dobrá dostupnost z ČR. Jen počasí je trochu nevyzpytatelné. Když ale vyjde, je to prostě pecka.“ rozplývá se Tomáš.

Dobré vědět: Jen pro představu, z Prahy je to autem cca 6 hodin a 15 minut, z Brna 7 hodin a z Českých Budějovic ani ne 5,5 hodiny.

A jak je to s obtížností? „Sölden bych přirovnala ke Kaprunu. Najdete tu sjezdovky všech úrovní, ale obecně bych zdejší svahy doporučila spíš zdatnějším lyžařům, ne úplným začátečníkům,“ říká Olga.

V Söldenu byl dokonce i agent 007. Natáčela se tam bondovka Spectre. Na počest slavného agenta vznikla na vrcholku hory Gaislachkogl působivá filmová instalace Jamese Bonda.

Ale zpátky k lyžování. Díky dvěma ledovcům se v Söldenu lyžuje až do května. Tak do toho! Čeká na vás 144 km sjezdovek i perfektní snowpark. Skutečnou výzvu pak představuje 50kilometrová trasa, která spojuje tři okolní třítisícovky, takzvaná Big 3 Rally.

Tipy na ubytování v okolí

Saalbach Hinterglemm: všestranné středisko pro každého

„Za mě jedno z nejlepších středisek v Rakousku, nespočet dlouhých, širokých sjezdovek všech úrovní, od lehkých modrých až po černé. Nádherné výhledy, které berou dech.“

Týden se tu dá úplně v klidu projezdit. Jsou tu snowparky i místa pro freeride, tady se zkrátka najde každý. Saalbach je ideální i pro rodiny,“ popisuje Olga skiareál kousek od Zell am See.

Saalbach patří mezi největší rakouské skiareály. Schválně, jestli projedete všech 270 kilometrů. Tak dlouhé jsou zdejší sjezdovky. Je tu několik snowparků, sáňkařských drah, a dokonce i freeride park s parádním sněhem a překážkami. Tak honem pro lyže, Saalbach čeká.

Tipy na ubytování i lyžařské výlety od CK

Tip: Prima lyžování slibuje také Slovinsko. Podívejte se na lyžařské pobyty v Julských Alpách.

Flachau: 12 vrcholů, 5 údolí a 210 km sjezdovek

Jo, tak to by šlo. Aby taky ne, vždyť ve Flachau se jezdí závody Světového poháru. Je to rozmanitý lyžařský areál, jsou tu jak klasické sjezdovky všech úrovní, tak místa pro freestyle a freeride. Středisko je navíc propojené lanovkou se sousedními skiareály Flachauwinkl a Zauchensee. Tím se vám otevírá přístup ke 210 kilometrům sjezdovek. Fantazie!

„Flachau je středisko, kde si zajezdí lyžaři a snowboardisté všech úrovní. Ideál pro rodiny. Není to tak vysoko, čemuž odpovídá i ráz sjezdovek, převážně jsou modré a červené. Najdou se tu ale i černé, které zahřejí nohy i vyježděným prknařům,“ říká Olga.

Tipy na ubytování i lyžařské výlety od CK

West Dachstein: Příjemné rodinné středisko kousek od Prahy

Pokud hledáte místo pro pohodové lyžování s dětmi, pojeďte do rakouského West Dachsteinu. Je tu několik lyžařských parků pro děti i Family Park s atrakcemi pro celou rodinu. Kolega Adam sem vyrazil se svou ženou a dětmi. Mrkněte, co se mu líbilo nejvíc.

„West Dachstein je super hlavně díky blízkosti od Prahy. Za 4 hodiny jste tam. Pokud jste akční, ráno nasednete do auta a možná ještě stihnete manšestr. I poslední den můžete lyžovat dosyta a v Praze budete pořád v normální hodinu.

Líbilo se mi také více nastupních míst, takže se všechna auta nesjížděla na jednom parkovišti. Dětem se líbil Fuxi’s Kinderland, kde byly 3 pásy na ježdění, u toho restaurace pro odpočinek a nástupní stanice na gondolu pro první sjezdy na fakt velkém kopci, jak říkaly děti.“

Tip: West Dachstein je 20 minut autem od malebného městečka Hallstatt, které je zapsané na seznamu UNESCO. Zastavte se tu třeba cestou domů.

„Jako minus bych viděl, že středisko není tak vysoko a v březnu má sníh horší kvalitu. I když je pravda, že třeba na Velikonoce to bylo fajn. Zároveň je to relativně malý skiareál, idealní na 3–4 dny ježdění.“

Tipy na ubytování i lyžařské výlety od CK

Bad Gastein: Ze sjezdovky do skalních lázní

Bad Gastein a sousední Bad Hofgastein jsou velká střediska, kde si opět zajezdí každý. Úplným začátečníkům bych je ale nedoporučila. Sjezdovky jsou sice široké, ale prudší. Kompenzují to nádherné výhledy a visutý most na vrcholcích. A lázně po lyžování? Nejlepší!“ říká Olga.

A hlavně to nejsou jen tak obyčejné lázně. Jsou to lázně skalní! Ve výšce 1100 metrů. Najdete tu relaxační i zážitkovou zónu, solnou jeskyni, sauny, plavecký bazén i termální koupaliště. Takže vzhůru do Bad Gasteinu!

Tipy na ubytování i lyžařské výlety od CK

Sella Ronda: 280 sjezdovek v italských Dolomitech

Naprostá ikona lyžování v Itálii. Čtyři ohromná střediska se vším, na co si vzpomenete, jsou spojena do jednoho obousměrného okruhu. Dá se to objet za den, ale počítejte s tím, že nalyžujete přes 40 km.“

„Stejně tak se dá ale jednoduše přejet z jednoho střediska do druhého a tam si užívat panoramata, dokonalou kuchyni a pití. Molto bella!“ pochvaluje si Tomáš.

A nepřehání. Sella Ronda nabízí 280 sjezdovek o celkové délce 400 km. Patří mezi největší lyžařské oblasti v Evropě a vy si to tu jistě pořádně užijete.

Tipy na ubytování i lyžařské výlety od CK

Paganella: Pohodové místo pro rodiny s dětmi

Poslední tip doporučuje Renča. „Paganella je ideální poježdění pro rodiny s dětmi, nic extrémně náročného. Z vrcholu panoramatické sjezdovky budete mít úžasný výhled na Lago di Garda a dělají tam nejlepší bombardino s mascarpone, které jsem kdy měla.“

A já ještě doplním, že na snowboardisty čeká snowpark, jehož součástí je i skok do airbagu. Tam se určitě vyblbnete. Nebo vyrazte do Funparku a zkuste snowtubing, bobovou dráhu či zorbing na sněhu.

Tipy na ubytování v okolí

Tak už víte, kde letos provětráte lyže a snowboard? Pokud potřebujete ještě víc inspirace, podívejte se na naše lyžařské pobyty. Najdete tam nejen Alpy, ale i české hory, slovenské Tatry nebo stále oblíbenější polské Krkonoše a polské Tatry, jejichž hlavním střediskem je město Zakopané. A věděli jste, že se dá lyžovat dokonce i v Turecku? Mrkněte na to.

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru