Šnečí farma ve Vyškově: Šneci na české talíře rozhodně patří

Šnečí farma ve Vyškově: Šneci na české talíře rozhodně patří

Kateřina Suchanková 4. 10. 2022

Přes obnovu navráceného rodinného hospodářství se dostali až k výrobě božských šnečích delikates. Michal a Helena Přikrylovi, majitelé a provozovatelé farmy Šneci z Rybníčku, se rozhodli, že obnoví českou gastronomickou tradici, která zde byla už za první republiky. Jak se jim to daří? A jakou šnečí specialitu by doporučili zrovna vám? Přečtěte si rozhovor s naší Srdcovkou pro měsíc září.

Jak jste ze sedlácké tradice přesedlali právě ke šnekům?
Sedláckou tradici jsme neopustili, spíš jsme rozšířili naše aktivity. Chtěli jsme mít vlastní výrobek, který nabídneme konečnému spotřebiteli, což polní výroba nedovoluje. Tak jsme přemýšleli, jaké zvíře pořídit. Začali jsme u kraviček, oveček, koz, dále přes slepice, králíky a skončili snad u nejmenšího možného – hlemýždě. Hlavním kritériem bylo, aby chov a zpracování výrobků zapadlo do chodu našeho hospodářství. Což šnek zcela splňuje. Nejedná se o každodenní činnost, ale spíš o sezónní záležitost.

Šnek jedlý (Helix aspersa maxima)

První zmínky o konzumaci šneků sahají až do období středověku. První chovy patřily ke klášterním zahradám, protože byli považováni za postní jídlo, tak jako například ryby. Recepty ze starých kuchařek odkazují především na francouzské pokrmy, v 18. století se ale šneci stali oblíbenou surovinou také ve Vídni, v Československu jejich popularita dosáhla maxima za první republiky. I dnes se jedí převážně v postních obdobích, například na Štědrý den na oběd.

Cestu šneků zpět na český talíř přirovnáváte i k příběhu vaší farmy. V čem se podobá?
Šneci na náš talíř rozhodně patří. Když nahlédneme do kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, najdeme v ní spoustu receptů na úpravu šneků. Velmi populární byla konzumace šneků za první republiky. Po nástupu komunistů k moci byl šnek označen za buržoazní jídlo a z jídelníčku vymýcen.

A paralela s naší farmou? Hospodářství mého tatínka a dědečka bylo v 50. letech minulého století komunisty zlikvidováno. Po sametové revoluci jsme celé hospodářství nově vystavěli na zelené louce. Tak jako jsme hospodářství uvedli znovu do života, snažíme se šneky vrátit do české kuchyně.

Proč by lidé měli ochutnat šnečí pokrmy? V čem jsou výjimečné či přínosné?
Dobře připravený šnek je opravdová delikatesa. Šnečí maso neobsahuje cholesterol a téměř žádný tuk. Je velmi výživné, obsahuje vysoké procento proteinů a důležité minerály, jako je vápník, hořčík či fosfor. Šnečí maso je sval, tak jako ostatní maso.

Naše Srdcovka

Tento rozhovor vznikl v rámci projektu Srdcovka, v němž každý měsíc představujeme jednoho českého podnikatele, který do svého byznysu skutečně vkládá srdce. Vybírá je obchodní ředitelka Slevomatu Veronika Kotásková: V Česku je spousta skvělých podnikatelů, kteří svou práci milují, a je to na jejím výsledku znát. A my ve Slevomatu jsme rádi, když vám tyhle srdcaře a jejich produkty můžeme představit. Stojí totiž za vyzkoušení!“

Je chov šneků ve velkém nějak technologicky náročný?
Aby byl chov úspěšný, musíme šnekům zajistit dobré podmínky k množení a růstu. Takové podmínky, které odpovídají jejich přirozeným potřebám v přírodě. Důležitý je prostor, zastínění, vlhkost a kvalitní strava ve formě zeleného porostu a krmné směsi. Informace jsme sbírali z mnoha zdrojů, především zahraničních, protože u nás odborné informace nejsou k dispozici.

Jak jste své postupy ladili až do dnešní podoby?
V každé zemi jsou trochu odlišné podmínky, proto nám trvalo pár roků, než jsme vše doladili do dnešní podoby. Do hry vstupuje také počasí, které je každý rok trochu jiné a poslední dobou dost nevyzpytatelné. Zkrátka se pořád učíme a reagujeme na konkrétní podmínky. Je to dobrodružství, které nás baví.

Pro šneky máte vlastní směs krmiva. V čem je jeho výhoda a co to výsledným produktům přináší?
Krmná směs pro hlemýždě je specifická, mnoho chovů u nás není a proto ji výrobci krmných směsí běžně nevyrábí. Z toho důvodu si ji vyrábíme sami, složení jsme si sestavili opět na základě zahraničních zdrojů.

Výhodou vlastní výroby je především to, že si zajišťujeme kvalitní a nezávadné komponenty, nepřidáváme žádné konzervanty, medikamenty a jiné přídatné látky. Tak můžeme ručit za kvalitu výsledného produktu.

Pořádáte také exkurze a degustace. Jak takový zážitek probíhá?
Návštěvníky nejdřív krátce seznámíme s historií našeho hospodářství. Následuje prohlídka šnečí farmy se základními informacemi o chovu. Poté se návštěvníci usadí a začne hlavní bod programu – degustace šnečích specialit. Nabízíme zapečené šneky v ulitách s bylinkovým máslem, paštiky, ragú, šnekry (šnečí krekry). Degustaci doplňujeme informacemi o výrobě produktů, jejich složení a odpovídáme na dotazy. Na závěr představíme celou kolekci našich výrobků s možností jejich zakoupení.

Jak přesvědčit k ochutnání i zaryté odpůrce šneků? Které výrobky by jim mohly zachutnat?
Váhavé lidi často přesvědčí informace o způsobu přípravy. Někteří si myslí, že šneky uvaříme přímo v ulitách, což pro ně není lákavé. Když však uslyší, že šneci jsou usmrceni v hlubokém spánku (hibernaci), jsou z ulity vytaženi, očištění, do měkka uvaření a teprve potom se z nich dělají výrobky, předsudky zmizí.

Zaryté odpůrce často přesvědčí soused, který si šnečky vychutnává. Na první ochutnání bychom nabídli šneky v ulitách s bylinkovým máslem, pro méně odvážné šnečí ragú, což je směs šneků, žampionů, sušených rajčat, bylinek a koření.

Která ze šnečích delikates je vaše nejoblíbenější?
Jednoznačně šneci v ulitách s bylinkovým máslem. Děláme je ve dvou příchutích – s petrželkou nebo sušenými rajčaty.

Co je vaším největším snem do budoucna?
Naším snem je předat prosperující hospodářství další generaci. 

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru