Lyofilizované smoothie, ovoce i zmrzlina. České dobroty, které nemají konkurenci

Lyofilizované smoothie, ovoce i zmrzlina. České dobroty, které nemají konkurenci

Barbora Kejvalová 27. 6. 2022

Království lyofilizace. To je firma LyoFresh, která vyrábí ovoce, zdravé zeleninové chipsy, bylinky, houby, ale také zmrzliny (ano, i ty jsou lyofilizované), sýry a hlavně směsi na extra rychlou přípravu smoothie, s nimiž na našem trhu nemají konkurenci. Vše vzniká v České republice a kromě exotických plodů výhradně z domácích surovin. Proč stojí za ochutnání a co dalšího LyoFresh chystá, prozrazuje Michal Černovský, spoluzakladatel firmy.

Vaší vlajkovou lodí jsou lyofilizované smoothie směsi. V čem tkví jejich tajemství?

Jako hlavní výhodu vnímám maximální úsporu času, minimální odpadovost a dlouhou trvanlivost. Smoothie je hotové za pár sekund, stačí směs, která je vlastně ovocným prachem, smíchat s vodou nebo mlékem či jeho rostlinnou alternativou. A protože jsou směsi vyrobené pouze z ovoce a dalších přírodních ingrediencí, bez přidaných cukrů, barviv či jiných látek, dostanete do sebe spoustu nutrientů. Jeden nápoj je ekvivalentem 3 šálků z doporučených 5 šálků čerstvého ovoce a zeleniny na den.

Jak vaše směsi vznikají, jak hledáte ty správné kombinace?

Spolupracujeme s nutričními specialisty, šéfkuchaři i barmany. No a také s fantazíí a našimi chuťovými pohárky. Koukáme na to, jaký vliv mohou mít suroviny na lidský organismus, tak aby vše bylo dokonale vyvážené. Testování je opravdu časově náročné. Díky tomu si ale pak můžete vybrat smoothie podporující výkon, trávení či imunitu nebo třeba s protizánětlivými účinky.

V tuto chvíli nabízíte smoothie směsi v 5 příchutích. Plánujete přidat další?

První řadu jsme chtěli udělat nadupanou, takže na každou příchuť připadá minimálně 5 základních surovin. Určitě budou přibývat další, ať už v závislosti na sezónnosti a trendech, nebo jako limitované edice třeba ve spolupráci se známými tvářemi.

Jaké příchutě smoothie jsou nyní v nabídce?

  • Green Dream: špenátové listy, jablko, kiwi, ananas, banán, zázvor, chia semínka
  • Exotic Passion: ananas, mango, žlutý meloun, banán, mandarinka
  • Beetroot: červená řepa, pomeranč, mango, jablko, mrkev, zázvor
  • Dragon Explosion: dračí ovoce (pitahaya červená), liči, jahoda, banán, fík
  • Forest Mix: jahoda, borůvka, malina, banán, ostružina, brusinka

Tip: Směsi se dají i různě kombinovat. Přidat si do nich můžete i proteinový prášek a smícháním s mlékem získat superhustý koktejl.

Dají se směsi využít i jinak než na přípravu smoothie?

Stoprocentně. Jsou krásně barevné, takže se dají použít třeba na zdobení dortů. Anebo si z nich můžete vyrobit úžasné dřeňové nanuky – ať už z vody, nebo z mléka. Zkoušeli jsme je i do palačinkového a lívancového těsta, kterému dodají nejen zajímavou barvu, ale i chuť. Ta kreativita baví nejen nás, ale i naše zákazníky.

Každý, kdo si z našeho prášku poprvé připraví hustý ovocný drink, je velmi překvapený, jak je to vůbec možné. Díky pestré nabídce příchutí si všichni najdou tu svoji topovou. Pro mě je to Exotic Passion a Forest Mix, ale sto lidí, sto chutí…

Michal Černovský, spoluzakladatel firmy LyoFresh

Kromě smoothie nabízíte i spoustu dalších lyofilizovaných dobrot. Můžete je představit? A v čem vlastně spočívá výhoda lyofilizace?

Náš sortiment je opravdu pestrý a objem zpracovaného ovoce, zeleniny a dalších komodit obrovský – čítá více než 100 druhů, což nám dává absolutní světové prvenství. Kromě ovoce nabízíme zeleninu, například řepové nebo mrkvové chipsy, ale také několik druhů hub a rozmanité bylinky. Mezi naše top výrobky patří sušené švestky a sýrové nitě, které nakupujeme na Valašsku.

U lyofilizovaných, tedy ve vakuu sušených surovin platí, že mají intenzivnější chuť a vůni než ty sušené teplem, které jsou na trhu běžnější. Takže třeba naší majoránky můžete při vaření použít mnohem menší množství, než jste zvyklí, a výsledná chuť je geniální.

Co je lyofilizace?

Řada lidí odpoví, že sušení mrazem, ale není to úplně přesné. Lyofilizace probíhá v průmyslových lyofilizátorech, ve kterých napřed dochází k vymražení vložené suroviny (při teplotách –45 až –35 °C). Voda obsažená v surovině se v této fázi mění v led. Poté zmražená surovina putuje do vakua, kde se led mění v plyn. Pak přijdou na řadu radiátory, teplo a sušení. Celý proces trvá 15 až 20 hodin podle toho, kolik vlhkosti je potřeba v surovině zachovat.

Díky tomu, že neobsahují žádnou vodu, mají lyofilizované potraviny extra dlouhou trvanlivost. U některých produktů to může být i 5 let. Ideální obal má aluminiovou bariéru, která zabrání přístupu vlhkosti.

Věděli jste, že… Křížaly, které sušíme na radiátorech, obsahují 12–13 % vlhkosti, lyofilizované ovoce má naproti tomu jen 0,5 % vlhkosti.

A co zmiňovaná lyofilizovaná zmrzlina? Co si pod tím představit?

Je to vlastně něco mezi zmrzlinou a sušenkou – křupavá zmrzlina s výraznou chutí, která nikdy neroztaje. Navíc obsahuje zdraví prospěšnou bifidokulturu, což z ní dělá o něco menší dietetický prohřešek. Nabízíme ji v 6 variantách a co se výroby týče, jedná se o jeden z nejnáročnějších produktů, jaké si vůbec umíme představit. Výsledek ale stojí za to. Není divu, že máme skoro pořád vyprodáno.

Naši zákazníci milují především pestrost našeho sortimentu a inovace, se kterými přicházíme. Mezi produkty vedou mrazem sušené jahody, maliny, mango a lesní směs a také LyoChips – červená řepa se solí a pepřem.

Zbyněk Římal, spoluzakladatel firmy lyofresh

Chystáte ještě nějaké novinky?

Plánujeme zařadit sušený čedar, goudu a další druhy sýrů a finišujeme výrobu lyofilizovaného jerky, které podle mě bude totální trhák. Nikdo jiný ho zatím dělat nezačal. Skvělé bude jak v chuti, tak křupavosti a samozřejmě trvanlivosti. Moc se na něj těším.

A čerstvou novinkou jsou ovocné šťávy Take it Shake it, které si zamilují hlavně děti. Je to vlastně zdravé hravé pití určené především předškolákům a dětem na prvním stupni základních škol, ale určitě může zaujmout i starší. Máme na ně patentovanou technologii a jsme jediní, kdo něco takového vyrábí. Sirupy s vysokým ovocným podílem obohacené o vitamíny a vlákninu jsou ve speciálním uzávěru, který stačí nasadit na lahev s vodou (ta je součástí balení) a stlačit, čímž se uzávěr perforuje, sirup vyteče do vody a ochutí ji.

Odkud berete ovoce a zeleninu, ze které všechny tyhle dobroty vyrábíte?

Ovoce, zeleninu, a případně další suroviny na zpracování odebíráme výhradně z lokálních zdrojů. Výjimkou je exotické ovoce, které ovšem nakupujeme zmražené a zpracováváme zde v České republice. U tohoto exotického ovoce dosahujeme vysoké kvality, protože nakupujeme pouze zralé plody, které se ve zmrazeném stavu dopravují do Evropy.

Naše Srdcovka

Tento rozhovor vznikl v rámci projektu Srdcovka, v němž každý měsíc představujeme jednoho českého podnikatele, který do svého byznysu skutečně vkládá srdce. Vybírá je obchodní ředitelka Slevomatu Veronika Kotásková: „V Česku je spousta skvělých podnikatelů, kteří svou práci milují a je to na jejím výsledku znát. A my ve Slevomatu jsme rádi, když vám tyhle srdcaře a jejich produkty můžeme představit. Stojí totiž za vyzkoušení!”

Firmu LyoFresh jste se Zbyňkem Římalem zakládali v roce 2021. Jaké byly vaše začátky?

Setkali jsme se s lyo smoothies a zjistili, že na našem trhu žádný takový produkt není, takže jsme ucítili velkou příležitost. Studovali jsme procesy lyofilizace, testovali produkty a začali vymýšlet první řadu, kterou bychom chtěli vyrobit.

První směsi jsme míchali u Zbyňka doma, pouze se základním kuchyňským vybavením. Pak jsme se spojili s výrobním závodem, který vlastnil speciální stroje a měl dlouholeté know how. Dnes už je celá výroba v mnohem větším měřítku a vlastníme nejmodernější lyofilizátory na trhu. Investovali jsme do nich velké množství financí, to je naše konkurenční výhoda.

Vaší filozofií je, že pokud si z přírody něco bereme, měli bychom do ní také něco vracet. Jak tedy přírodě pomáháte a co pro vás znamená udržitelnost?

Počítáme s tím, že budeme ve velmi krátké době využívat odpadní teplo pro sušení ve vakuu i konvenčním způsobem a chystáme se zrecyklovat a zpětně využít vodu, kterou z ovoce a zeleniny odejmeme při procesu sušení. Pracujeme na tom, aby naše výroba byla CO2 neutrální a chceme maximálně zamezovat odpadovost.

Omezujeme také plast, a proto vyvíjíme kompostovatelné sáčky a balení, které nepropustí vlhkost a zároveň nezkrátí životnost našich produktů. Ve spolupráci s projektem Sázíme budoucnost pak přispíváme na výsadbu nových stromů v České republice. 

Jak se vám článek líbil?

Barbora Kejvalová

Když jsem pochopila, kolik možností život a svět nabízí, rozhodla jsem se, že si je zkusím všechny urvat. Miluju cestování, poznávání a ochutnávání cizích zemí i českou krajinu, dobře se cítím v pohorkách a pod stanem, ale i v lodičkách v divadle. Jsem ráda mezi lidmi i sama s knihou a kromě světového míru si přeju, aby den měl 48 hodin. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru