Špagety carbonara: Recept z Říma, který potěší jednoduchostí i skvělou chutí

Špagety carbonara: Recept z Říma, který potěší jednoduchostí i skvělou chutí

Oblíbený recept na těstoviny carbonara pochází z Říma. Omáčka má být krémová, čehož se mnozí kuchaři snaží docílit přidáním smetany. Ta tam ale nemá co dělat. Možná vás překvapí i to, že udáváme v receptu celá vejce, nikoli jen žloutky. Našli jsme totiž recept z dob, kdy se prostě neplýtvalo a suroviny se spotřebovávaly všechny. Navíc bílky dodávají těstovinám trochu lepší výživovou hodnotu.

Do špaget carbonara klidně dejte celá vejce.Do špaget carbonara klidně dejte celá vejce.

Recept na špagety carbonara

Ingredience:

  • ŽADNÁ smetana
  • 400 g špaget (zásadní jsou bezvaječné těstoviny, lze použít i rigatoni)
  • 200 g guanciale – nasolené a sušené vepřové líčko, ideálně s rozmarýnem (pokud neseženete, tak použijte pancettu)
  • 5 vajec
  • 200 g sýra pecorino romano (strouhaný najemno, spíše drcený)
  • Černý pepř
  • Hrst soli na vaření těstovin

Postup:

  1. Dejte vařit těstoviny dle instrukcí na sáčku. Pokud je stihnete uvařit dřív než připravíte zbytek, nechte si stranou zhruba šálek vody, v níž jste těstoviny vařili.
  2. Mezitím nakrájejte guanciale či pancettu na tenké proužky, na kterých bude vždy maso i špek současně. Vsypte guanciale na ještě nerozpálenou pánev a dejte ji zahřívat na střední stupeň. Pomalu opékejte. Kousíčky mají být křupavé, ovšem nesmí se připálit, musí zůstat jemné uprostřed.
  3. Tuk, který se pomalu vypéká z masa, je základem chuti pravých carbonara. Pokud byste získali tuku jen velmi málo, klidně přidejte trochu olivového oleje.
  4. Mezitím si rozklepněte všechna vejce do mísy a promíchejte je vidličkou. Přidejte pecorino a smíchejte vše do hustého krému.
  5. Vypněte pánev s guanciale a do ještě teplé pánve přesuňte uvařené těstoviny i s trochou vody, která vám pomůže docílit správné konzistence omáčky. Nechte chviličku odstát.
  6. Naběračku vody z těstovin dejte také do krému z pecorina a vajec a pořádně promíchejte. Vznikne vám dokonale hladká omáčka, v níž se propojí sýr s vejci.
  7. Zapněte znova pánev na nejnižší stupeň, podlijte těstoviny menší naběračkou uvařené vody a řádně opepřete.
  8. Přidejte krém a míchejte při zahřívání na nejnižší stupeň, dokud nebude omáčka tak akorát krémová. Nesmí vám vzniknout míchaná vajíčka. Proto vaříte jen na ten nejnižší stupeň.
  9. Podávejte ihned po uvaření a ozdobte čerstvě mletým pepřem.

TIP: Pokud si nevěříte na omáčku z celých vajec, použijte jen žloutky. Úměrně tomu ale zvyšte jejich množství a uberte vodu. 

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru