Jak vykouzlit dobroty a osvěžující nápoje z bezu? Zkuste tyto 4 recepty

Jak vykouzlit dobroty a osvěžující nápoje z bezu? Zkuste tyto 4 recepty

Kristýna Kohoutová, Katarína Pivarčiová 31. 5. 2022

Chuť čerstvého bezového sirupu se mnohým z nás neodmyslitelně pojí s létem, dětstvím a prázdninami na vesnici. Konečně nastalo to vzácné období roku, kdy na březích potoků a na okraji luk rozkvetly černé bezy.

Je tedy ideální čas vzít do rukou plátěnou tašku, vyrazit na sběr a připravit si lahodný bezový sirup, který chutná po vzpomínkách. Anebo propašovat bez i do jídel a nápojů, ve kterých byste ho nečekali? Vyzkoušejte bezový gin & tonic a neodolatelnou bezovou zmrzlinu.

Kdy kvete černý bez 

Černý bez kvete od června do července. Pokud je teplo, můžou se květy objevit už v květnu. Na sběr máte jen pár týdnů, proto neváhejte, vezměte košík nebo látkový sáček a pusťte se do trhání.

Bezový sirup

Na cca 7 litrů budete potřebovat:

  • 75 květů černého bezu
  • 5 litrů převařené vody
  • 5 čajových lžiček kyseliny citrónové
  • 5 kg bílého nebo třtinového cukru

Příprava domácího bezového sirupu není vůbec náročná na ingredience. Vyžaduje ale důslednou přípravu a precizní hygienický postup, abyste celou dávku nemuseli vylít od umyvadla. Odměnou vám bude nezaměnitelná chuť, které můžete směle dát nálepku „handmade“.

Základem bezového sirupu je pochopitelně samotný bez černý. Najdete ho prakticky kdekoliv, nejčastěji na mezích, mezi poli nebo na březích potoků, které nejsou čištěné od náletových dřevin.

Hledejte keř, respektive malý strom s nápadnými bílými květy. Nejlepší je vyrazit na sběr dopoledne v krásný slunečný den, kdy jsou květy otevřené a plně rozvinuté.

V hrnci převařte čistou vodu a nechte ji vychladnout. Dejte si velký pozor, aby vám do vody nenapadaly žádné drobky a nečistoty, a všechny hrnce a misky, které budete používat, důkladně umyjte.

Z květů odstraňte viditelné broučky a hmyz, květy dejte do větší mísy a zalijte je vychladlou vodou. Květy i se stopkami nechte louhovat 24 hodin.

Po 24 hodinách přeceďte výluh přes sítko do hrnce. Květy černého bezu zabalte do gázy a důsledně z nich vyždímejte veškerou tekutinu (právě tato šťáva obsahuje nejvíc chuti a vůně).

Sirup pomalu zahřívejte a postupně v tekutině rozpusťte všechen cukr a kyselinu citrónovou. Během zahřívání se vám bude na povrchu sirupu tvořit pěna, tu odstraňte. Sirup nechte pár minut povařit a potom ho odstavte.

Věděli jste?

Květy a plody černého bezu jsou v neupraveném stavu jedovaté. Jed sambunigrín se odbourá až poté, co bez projde varem. Proto je nutné květy i plody bezu před použitím vždy převařit.

Připravte si láhve, ve kterých budete bezový sirup skladovat. Doporučujeme použít skleněné, do plastových dávejte jen vychlazený sirup, který plánujete okamžitě spotřebovat.

Láhve důkladně umyjte a vysterilizujte při 90 °C. Do láhví lijte horký, jen mírně vychladlý sirup (aby vám nepraskly). Jestli mají láhve kovová víka, můžete víka vysterilizovat v troubě (15 minut při 90 °C).

Láhve naplněné sirupem přikryjte dekou nebo utěrkou a nechte je vychladnout při pokojové teplotě. Druhý den je bezový sirup hotový.

Na hladině se vytvoří pylový povlak, kterého se nemusíte bát, je to normální. Jestli jste správně sterilizovali a dodržovali hygienu, měl by vám sirup vydržet celý rok, dokud zase nepokvetou květy bezu.

Jestli se vám zdá recept na domácí sirup příliš složitý, nechte se zlákat nabídkou sirupů vyrobených v České republice.

Náš tip: Kromě květů můžete v kuchyni využít i plody černého bezu. Jsou výborné do povidel a marmelád. Před použitím je ale nezapomeňte tepelně upravit.

Bezový Gin & tonic

  • bezový sirup
  • limetka nebo citrón
  • gin
  • tonik
  • led

Když už máte bezový sirup hotový (nebo koupený), nastal čas si ho pořádně užít. K chuti omamné bezinky se překvapivě dobře hodí gin.

Příprava tohoto drinku není žádná jaderná fyzika. Naplňte sklenici ledem, nalijte do ní půl deci ginu a bezový sirup podle chuti. Dolijte tonikem a ozdobte limetkou. Na zdraví!

Věděli jste?

Bez je rostlina plná protikladů. Syrový je jedovatý, po tepelné úpravě má mnoho benefitů pro lidský organismus. Květy a plody černého bezu fungují jako prevence proti chřipce, pomáhají předcházet žaludečním problémům a zabírají na migrény. Naše babičky přikládaly odvary z bezu na rány či popáleniny, protože má silné protizánětlivé účinky. Dokáže si poradit i s vředy a bolestmi kloubů.

Bezová zmrzlina

Jestli milujete chuť bezu, můžete ji dostat prakticky do všech sladkých jídel. Oslaďte si vločky bezovým sirupem, polijte s ním palačinky, přidejte ho do čaje nebo vyzkoušejte tuto výbornou bezovou zmrzlinu.

  • 200 ml smetany na šlehání
  • 250 g jogurtu
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 ml bezového sirupu

Vyrobit si domácí zmrzlinu je snadné, chce to ale mnoho trpělivosti a spolehlivý budík. Pokud totiž chcete, aby byla zmrzlina úžasně jemná jako z obchodu, musíte ji každou půlhodinu důkladně promíchat – tím se zbavíte vznikajících kousků ledu. Druhou možností je pořídit si zmrzlinovač, který zmrzlinu bude míchat za vás.

A jak na to? Jednoduše smíchejte všechny ingredience a nechte zmrznout.

Kosmatice – smažený bezový květ

A co takhle českou bezinkovou klasiku jako od babičky? Připravte si kosmatici!

  • bezový květ (4 ks)
  • 2 vejce
  • špetka kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej

Tento recept je také super jednoduchý. Z vajec, mléka, mouky a prášku udělejte husté těstíčko. Do toho pak namáčejte pečlivě očištěné bezové květy.

Na pánvi nebo v nízkém hrnci rozehřejte olej – ideálně tolik, aby se do něj květy ponořily, a tak se osmažily rovnoměrně. Cca 3 minuty smažte.

Až budou osmažené dozlatova, položte je na papírové ubrousky, tak se z nich odstraní přebytečný tuk. A je hotovo! Kosmatice můžete osladit nebo podávat i naslano třeba s dipem. Dobrou chuť! 

Jak se vám článek líbil?

Kristýna Kohoutová

„Ráda píšu a ráda piju víno…“ Tak tady můj medailonek začínal, když jsem ještě něco vydržela. Teď jsem nucená ho aktualizovat na: Ráda píšu a ráda si jednou za týden cucnu decky vína. Baví mě taky zpěv, cestování, knížky (jednoho dne dopíšu tu svoji) a slepice. Žiju v Praze, ale krev mám pořád jihočeskou, a tak se domů, do Budějc, ráda vracím. Víc mě najdete na @kristynakohout

Katarína Pivarčiová

Som hrdou mamou dvoch detí, troch knižiek a jedného voňavého bylinkového záhonu. Milujem dobré víno, pokojný život na vidieku a príbehy, ktoré ma emocionálne vyžmýkajú. Rada ich čítam, rada ich píšem, ale ich prežívanie radšej nechám na druhých. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru