Jidáše: sladké sváteční pečivo, které nesmí na Velikonoce chybět

Jidáše: sladké sváteční pečivo, které nesmí na Velikonoce chybět

Sandra Soukupová, reBarbora's_kitchen 24. 3. 2021

Připravte si na Zelený čtvrtek tradiční velikonoční jidáše – sladké pečivo z kynutého těsta. Tradice říká, že kdo sní jidáše za svítání, bude zdravý jako řípa. Zavinutý tvar jidášů navíc symbolizuje plodnost a hojnost.

Kdy budou Velikonoce 2021?

Velký pátek letos vychází na 2. dubna, Velikonoční pondělí oslavíme 5. dubna. Dětem začínají velikonoční prázdniny o den dřív, tedy už ve čtvrtek 1. dubna.

Recept na velikonoční jidáše

Příprava těsta vám zabere 30 minut. Pak potřebujete asi 2 hodiny na kynutí těsta a 20 minut na pečení. Jedno těsto vyjde na 20–40 jidášků, záleží, jak velké je budete dělat.

Tradice říká, že kdo sní jidáše za svítání, bude zdravý jako řípa.Tradice říká, že kdo sní jidáše za svítání, bude zdravý jako řípa.

Na těsto potřebujete:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 200 ml vlažné smetany (nebo plnotučného mléka)
  • 125 g změklého másla
  • 3–4 žloutky pokojové teploty
  • 75 g třtinového cukru
  • kůru z bio citronu
  • semínka z půlky vanilkového lusku nebo vanilkový cukr (cca 1–2 polévkové lžíce)
  • 25 g droždí
  • špetku soli (cca 1/2 kávové lžičky)

Na dokončení potřebujete:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci rumu

Na pomazání se hodí:

  • máslo
  • marmeláda
  • med
  • čokoláda
  • oříškové krémy

Příprava těsta

Droždí rozdrobte do misky, přidejte dvě lžíce vlažné smetany nebo mléka a lžíci cukru. Rozmíchejte, přikryjte a dejte na teplé místo vzejít kvásek. Žloutky s máslem (oboje stejné teploty) a cukrem vyšlehejte do pěny, poté zašlehejte i citronovou kůru a semínka z vanilkového lusku.

Pamatujte, že kynuté těsto potřebuje na zpracování dostatek času.Pamatujte, že kynuté těsto potřebuje na zpracování dostatek času.

Ke žloutkové pěně nasypte prosátou mouku, jednu i druhou, a přidejte vzešlý kvásek. Nakonec přilijte zbylou vlažnou smetanu a důkladně vypracujte hladké, vláčné těsto, které se nebude lepit. Pamatujte, že kynuté těsto potřebuje na zpracování dostatek času. Udělejte bochánek, který v míse poprašte moukou, přikryjte mísu utěrkou a dejte na teplé místo nakynout. Případně nechte kynout v lednici přes noc a druhý den mu dejte na kynutí více času.

Proč se jidášům říká jidáše?

Název je odvozený od jména apoštola Jidáše. Tvar jidášků má připomínat svinutý provaz, na kterém se Jidáš oběsil, když zradil Ježíše a uvrhl ho do vězení.

Pečení jidášů

Nakynuté těsto rozdělte na několik menších částí, cca 20–40 podle toho, jak velké jidášky budete chtít. Z každého kousku těsta vyválejte delší provázek (o průměru 0,7–1 cm), který stáčejte podle libosti.

Jidáše můžete zatočit do esíčka, udělat z nich vrut, tvarovat je do kulata nebo jako preclíčky.Jidáše můžete zatočit do esíčka, udělat z nich vrut, tvarovat je do kulata nebo jako preclíčky.

Pokud chcete:

  • Kulaté jidáše – stáčejte těsto od kraje k druhému konci a konec pak vložte pod stočené kolečko
  • Vrut – postupujte, jako když pečete copánek nebo vánočku ze dvou pramínků
  • Esko – stáčejte každý konec nudle ke středu, ale protilehle
  • Preclíčkový tvar – stáčejte konce k sobě do středu

Tip: Potřebujete uplést nejen jidášky, ale i vrbové proutí? Podívejte se, jak uplést velikonoční pomlázku.

Troubu předehřejte na 180 °C. Vytvarované jidášky nechte na plechu 1/2–1 hodinu kynout a poté je dejte do vyhřáté trouby. Pečte cca 15–20 minut, dokud nezezlátnou.

Připravte si suroviny na dokončení. Změklé máslo smíchejte s medem a rumem a ještě horké jidáše tím potřete. Po zaschnutí můžete ještě pocukrovat mletým cukrem. Jidášky můžete jíst jen tak nebo namazat máslem, marmeládou, čokoládou či medem.

Velikonoční beránek a mazanec

Na Velikonoce nesmí chybět ani tradiční beránek nebo mazanec. Vyzkoušejte letos recept na lískooříškového beránka s ovocem, po kterém se zapráší. A mazanec s mandlemi? To je naprostá fantazie. Vydrží krásně nadýchaný a vláčný i několik dní. To ale nezjistíte, protože ho nejspíš hned sníte. A náš tajný tip – uděláte z něj úžasné francouzské toasty.

Ukázat recept na mazanec

Domácí koblížky

Zkuste také recept na domácí koblihy. Nejsou sice velikonoční, ale k svátečnímu mlsání se náramně hodí. Pochvalu za tuhle dobrotu sklidíte nejen od dětí.

Koblihy můžete plnit marmeládou, čokoládovým, vanilkovým nebo oříškovým krémem.Koblihy můžete plnit marmeládou, čokoládovým, vanilkovým nebo oříškovým krémem.

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé.

reBarbora's_kitchen

Píšu o jídle na Facebooku, Instagramu a blogu reBarbora's kitchen. Baví mě objevovat vše nové, shromažďovat kuchařky a dělat jídlem radost, z čehož vyplynula i má první kniha Jedlé dárky. Miluju čokoládu, květiny, léto, knihy, svoji postel, svou rodinu a blízké. Vše se snažím dělat srdcem a s láskou, protože Láska je odpověď.

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!