4 lahodné recepty z dýně Hokkaidó: polévka, muffiny, lívance a kari

4 lahodné recepty z dýně Hokkaidó: polévka, muffiny, lívance a kari

Gábi – Recepty dětem, Jíme zdravě 7. 10. 2021

Rozšiřte svou sbírku dýňových receptů. Máme pro vás skvělé tipy od Jíme zdravě a Gábi, autorky blogu Recepty dětem. Ráno můžete začít lahodnými dýňovými lívanci, pak si dáte krémovou dýňovou polévku, po ní dýňové kari a jako dezert dýňové muffiny. Fantazie!

Dýňové recepty od Gábi alias Recepty dětem

Krémová dýňová polévka

Co budete potřebovat:

  • 1 menší dýni Hokkaidó
  • 3 mrkve
  • 2 brambory
  • 1 cibuli
  • 30 g másla (vegani či alergici mohou použít rostlinnou variantu, případně ghí)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • vodu
  • himálajskou sůl
  • semínka (lněná, sezamová, dýňová, chia)
  • rozmarýn

Postup přípravy:

Dýni důkladně umyjeme, očistíme a rozkrojíme. Vydlabeme dužinu a nakrájíme na malé kostky. Na kostičky si nakrájíme i cibuli, mrkev a brambory. Rozeh­řejeme si hrnec, na másle a olivovém oleji orestujeme cibuli a mrkev, přidáme dýni s bramborami, lehce osolíme a zalijeme vodou. Vody dáváme tak, aby byla všechna zelenina ponořená. Necháme vařit.

Jakmile je zelenina měkká, vypneme vařič, tyčovým mixérem polévku rozmixujeme a ochutnáme, zda není potřeba dosolit. Až při podávání přidáme hrst semínek a čerstvý rozmarýn.

Dýňové muffiny

Na 18 muffinů budete potřebovat:

  • 1/2 menší dýně Hokkaidó
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 7 velkých polévkových lžic hladce mleté celozrnné žitné mouky
  • 2 kávové lžičky kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů

Do těsta můžete použít i bezlepkovou mouku, třeba mandlovou. V tom případě si pak jen pohlídejte hustotu těsta, aby bylo pěkně hladké a jen lehce husté, jako je klasické těsto na muffiny.

FOOD BLOGERKA RECEPTY DĚTEM

Na krém potřebujete:

  • 150 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 polévkovou lžíci medu
  • oříšky a sušené ovoce na dozdobení

Postup přípravy:

Dýni rozkrojíme, očistíme, vydlabeme dužinu se semínky a polovinu dýně schováme třeba na polévku. Zbytek dýně nakrájíme na malé kousky a dáme vařit do vody. Jakmile je dýně uvařená, scedíme vodu, rozmixujeme dýni tyčovým mixérem a necháme vychladit. V hrnci pak přimícháme k dýni vejce, mléko, olej a med. Metličkou prošleháme a postupně přisypáváme mouku a kypřicí prášek.

Troubu předehřejeme na 200 °C, těsto přendáme do košíčků na muffiny (dáváme méně těsta, aby se pak košíčky dětem dobře zdobily) a pečeme zhruba 30 minut s tím, že muffiny hlídáme, aby se nespálily – můžeme v průběhu přikrýt alobalem. Než nám muffiny vychladnou, připravíme si krém. Do vyšší misky dáme mascarpone s medem a postupně vmícháme pomocí šlehače šlehačku na šlehání. Na krém pak přidáme ještě libovolné oříšky a sušené ovoce.

Dýňové recepty od Jíme zdravě

Dýňové kari s cizrnou a kokosovým mlékem

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 320 g černé rýže v suchém stavu
  • 300 g dužiny z máslové dýně
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 menší bílé cibule
  • 1 lžíci kari koření
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 240 g předvařené cizrny
  • 400 ml drcených loupaných rajčat z plechovky
  • šťávu z ½ citronu
  • 400 ml kokosového mléka v plechovce
  • 100 g cherry rajčátek
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Rýži propláchněte a uvařte v osolené vroucí vodě doměkka (černá rýže se vaří zhruba 30–40 minut). Dužinu z máslové dýně si nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Ve velké a hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a na mírném plameni ji opékejte 1–2 minuty. Poté přidejte nakrájenou dýni společně s kari kořením, římským kmínem a předvařenou cizrnou, vše zamíchejte a opékejte další 2 minuty.

Směs zalijte kokosovým mlékem, přidejte loupaná rajčata, přiklopte pokličkou a vařte 12 minut. Hrnec po této době odstavte a do směsi přimíchejte umytá cherry rajčátka (vcelku nebo rozpůlená – záleží na velikosti) a šťávu z ½ citronu. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s uvařenou rýží.

Tip Dýňové kari před podáváním posypejte lístky čerstvé petrželky.

Dýňové lívance se švestkovým rozvarem

Na 6 lívanců budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 30 g medu
  • 20 g kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 60 g dýňového pyré (zhruba 1 lžíce)
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
  • 100 ml polotučného mléka
  • 150 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
  • 170 g celozrnné špaldové mouky hladké

Na švestkový rozvar budete potřebovat:

  • 500 g švestek
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • ½ lžičky skořice
  • šťávu a kůru z 1 citronu

Postup přípravy:

Pro přípravu dýňového pyré upečte nebo uvařte doměkka jednu očištěnou dýni hokkaido (případně oloupanou máslovou dýni) a následně ji rozmixujte na hladké pyré. Vejce, med, kokosový olej a dýňové pyré smíchejte v míse na jednolitou hmotu a následně přidejte mléko a jogurt. Do jiné mísy prosejte celozrnnou mouku se skořicí a práškem do pečiva.

Obě směsi spojte v hladké těsto a nejlépe tyčovým mixérem promixujte, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky. Nasucho si rozehřejte teflonovou pánev, z těsta tvořte placičky a opékejte je na pánvi bez oleje na mírném plameni cca 1,5 minuty z jedné a zhruba 1 minutu z druhé strany.

Švestkový rozvar připravíte tak, že vypeckujete očištěné švestky a rozmixujete je dohladka. V hlubším hrnci švestky vařte za stálého míchání 20–25 minut, dokud nedosáhnete tuhé konzistence. Poté hrnec stáhněte ze zdroje tepla a do rozvaru přimíchejte skořici, kokosový cukr a citronovou šťávu a kůru. Podávejte se zakysanou smetanou a vlašskými ořechy.

Tip: Další skvělé recepty od Jíme zdravě najdete v kuchařce Jíme zdravě po celý rok.

Jak se vám článek líbil?

Gábi – Recepty dětem

Blogerka Gábi má dvě děti, žije na vesnici, má slabost pro lokální a sezónní suroviny, kvalitní kávu, víno a dobré jídlo. Déle než šest let píše blog Recepty dětem, tři roky po sobě byla v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD). 

Jíme zdravě

Náš tým už dávno netvoří jen 3 lidé – vlastně tomu tak ani nikdy nebylo. V Jíme zdravě najdete spoustu šikovných lidí s různými talenty – kuchaře, grafika, ajťáky, fotografa, marketingového koordinátora nebo třeba tým, který zodpoví vaše dotazy a vyřídí všechny objednávky. Každý z nás se sice stará o něco jiného, ale všechny nás spojuje jedno – vášeň pro jídlo. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru