
Buďte hvězdou pikniku: recepty na jednoduchá jídla, kterými okouzlíte
S čím dál hezčím počasím přichází také čím dál víc času, který trávíme venku. Co takhle zpestřit si ho parádním piknikem? Dali jsme dohromady několik rychlých receptů, které jsou pro hodování v parku na dece jako stvořené. Nechte se zlákat k banánovým muffinům, domácímu pribináčku, rohlíkům podle mojí babičky nebo nebo postupně vyzkoušejte všechno.
Dobroty od Jíme zdravě
| Za projektem Jíme zdravě (dříve Fitrecepty) stojí čtveřice nadšenců, které baví vymýšlet zdravá, chutná a jednoduchá jídla. Kromě webových stránek mají i šikovnou mobilní aplikaci a prodali již přes 250 000 kuchařek. S námi se podělili o tyto tři recepty, díky kterým na pikniku s přáteli budete za hvězdu. |
Energy tyčinky
- Příprava: 20 minut
- Tepelná úprava: 35 minut
- Obtížnost: snadné
- Počet porcí: 12
- Nutriční informace na 1 porci: 271 kcal, 5 g bílkovin, 20 g sacharidů, 19 g tuků
Ingredience:
- 200 g mouky z ovesných vloček
- 100 g javorového sirupu*
- 150 g kokosového oleje
- 60 g ovesných vloček
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 50 g mletých mandlí
- 2 lžíce lněného semínka
- 100 g rybízového džemu bez cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Sůl
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 190 °C. Smícháme mouku z ovesných vloček, javorový sirup, sůl, rozpuštěný kokosový olej a ovesné vločky. Asi ⅔ vzniklého těsta rozprostřeme do pečicí formy (15 × 15 cm) vyložené pečicím papírem. Pečeme 12 minut 180‒190 °C. Mezitím zbylé těsto promícháme s vlašskými ořechy, mandlemi a lněným semínkem. Formu vyndáme z trouby, spodní vrstvu namažeme džemem a zalijeme směsí těsta a ořechů. Dáme znovu zapéct do trouby na cca 20 minut. Vychladlé tyčinky nakrájíme na 10 stejných dílků.
*Javorový sirup je přírodní sladidlo typické svou ořechovou chutí, získává se z mízy javoru cukrového.
Dobré vědět: Recept najdete v kuchařce Jíme zdravě s Fitrecepty II.
Banánové muffiny
- Příprava: 7 minut
- Tepelná úprava: 25 minut
- Obtížnost: snadné
- Počet porcí: 12
- Nutriční informace na jednu porci: 228 kcal, 7 g bílkovin, 31 g sacharidů, 8 g tuků
Ingredience:
- 3 střední zralé banány
- 2 vejce
- 120 ml polotučného mléka
- 2 lžíce medu
- 80 g řepkového oleje (můžete nahradit jiným olejem)
- 300 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 1 lžička mleté skořice
- 140 g ovesných vloček jemných
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Banány oloupeme a v misce je rozmačkáme vidličkou. K rozmačkaným banánům přidáme vejce, mléko, med a řepkový olej a vše promícháme. Poté si vezmeme mísu, prosejeme do ní špaldovou mouku, přidáme skořici, ovesné vločky a prášek do pečiva a zamícháme. Následně do mísy přidáme banánovou směs z misky a vše důkladně promícháme. Vzniklé těsto rozdělíme do 12 formiček na muffiny, přemístíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20–25 minut při 170–180 °C.
Dobré vědět: Recept najdete v kuchařce Jíme zdravě ze spíže.
Chléb ve vajíčku s mozzarellou a bazalkou
- Příprava: 10 minut
- Tepelná úprava: 3 minuty
- Obtížnost: snadné
- Počet porcí: 4
- Nutriční informace na 1 porci: 341 kcal, 20 g bílkovin, 30 g sacharidů, 15 g tuků
Ingredience:
- 20 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 100 ml polotučného mléka
- 1 vejce
- 4 plátky kváskového nebo celozrnného chleba (4× 70 g)
- 300 g loupaných krájených rajčat z plechovky
- 250 g mozzarelly light (nakrájené na plátky)
- 1 hrst čerstvé bazalky (můžete vynechat)
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup přípravy:
Nachystáme si 2 hluboké talíře; do jednoho dáme špaldovou mouku a ve druhém si vyšleháme mléko společně s vajíčkem, špetkou soli a špetkou pepře. Nyní si připravíme plátky chleba. Na 2 plátky dáme vždy po 150 g krájených rajčat a poté rajčata poklademe nakrájenou mozzarellou a čerstvou bazalkou. Následně každý z obložených plátků přiklopíme druhým plátkem chleba. Ve větší pánvi si rozehřejeme 1 lžíci olivového oleje. Oba obložené chleby obalíme nejprve ve špaldové mouce a poté ve vajíčkové směsi, následně je dáme na pánev a opékáme na středním plameni 1,5 minuty z každé strany. Po opečení oba chleby rozpůlíme, jednotlivé kusy rozdělíme na 4 talíře a podáváme ještě zatepla.
Dobré vědět: Recept najdete v kuchařce Jíme zdravě ze spíže.
Dobroty od Recepty dětem
| Recepty dětem je úspěšný blog, který vyhrál několik ocenění. Blog píše Gábi, maminka dvou dětí. Recepty pro děti vymýšlí tak, aby chutnaly i jí a aby u nich v kuchyni nestrávila zbytečně moc času. Mrkněte na článek, ve kterém se Gábi dělí o 6 pochoutek, které zvládnou připravit i děti. |
Domácí pribináček
Někdo by si řekl, že jde o obyčejný „jogurt“, ale když si ho připravíte doma a ještě ozdobíte, vyšvihnete z něj hotový dezert. Pochutnat si na něm můžete doma, v práci, ve škole a co je nejlepší – když si ho naservírujete do skleniček, tak i na pikniku.
Ingredience na 4–5 porcí:
- 250 g tučného tvarohu
- 250 ml smetany na šlehání (33%)
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu, nebo tekutého medu
- dužina z 1/2 vanilkového lusku
- + na kakaovou verzi 1 lžíce poctivého kakaa (hořkého)
Na ozdobení:
- borůvky
- maliny
- mandlové lupínky
- pekanové ořechy
Postup přípravy:
Do vyšší nádoby si dáme tvaroh, do kterého přidáme dužinu z vanilkového lusku. Přidáme javorový sirup a postupně přiléváme smetanu – za stálého pomalého šlehání ručním mixérem (nebo v robotu). Oddělíme si polovinu vanilkového základu a do zbylé části vmícháme kakao. Nandáme do skleniček, přidáme ovoce, oříšky a mandle a dáme na 20 minut do lednice.
Zeleninový salát
Zeleninové saláty jsou úžasné v tom, že se dají donekonečna obměňovat. Základ je nejlepší z listových salátů a pak už můžete salát doplnit o oblíbené variace. Vždy ale myslete na to, že i když jde o jednoduché jídlo, tak se nevyplatí podceňovat kvalitu surovin. Právě ty totiž hrají prim.
Ingredience na 3 porce:
- 400 g listového salátu (ideálně směs)
- 1 červená cibule
- cca 150 g sušených rajčat v oleji
- cca 100 g černých oliv bez pecek
- 150 g schwarzwaldské šunky
- hrst slunečnicových semínek
- hrst lněných semínek
- olej ze sušených rajčat
- oblíbený balzamikový krém
- čerstvě mletá sůl
Postup přípravy:
Listový salát důkladně umyjeme a rozdělíme na talíře. Nakrájíme cibuli, sušená rajčata i olivy. Rovnoměrně rozdělíme na salát a lehce promícháme. Lehce osolíme, posypeme semínky, pokapeme olejem z rajčat a balzamikovým krémem. Šunku natrháme, přidáme na salát a můžeme servírovat.
Příště můžete místo sušených rajčat, oliv a šunky použít:
- opečenou červenou řepu a kozí sýr
- mozzarellu a sušená rajčata
- nakrájené pečené papriky s česnekem
- ogrilované kousky kuřecího masa
- orestovaného tuňáka s červenou cibulí
Rohlíky podle babičky Týny z Vína
Na závěr se o jeden recept podělím i já (nebo tedy spíš moje babička). Dělá totiž ty nejlepší rohlíky, které u mě na blogu sklidily velký úspěch a ihned jsem musela dávat recept. Pekla je i moje kamarádka Blondýna z Londýna, která dokonce prohlásila, a teď pozor, že lepší rohlíky nikdy neměla. No řekněte, to přece musíte zkusit taky, ne?
- 1 kg hladké mouky
- 2 sáčky sušeného droždí
- 120 ml rozpuštěného vlažného sádla (másla)
- 3 lžičky soli
- 3 lžičky cukru krystal
- 550 ml vlažného mléka
- podle chuti (není třeba) kmín, semínka, šunka, sýr, sušená rajčata, olivy, cokoliv vás napadne
Všechny ingredience smícháme a pečlivě vypracujeme – pokud máte, použijte robota, my máme babičku. Cca hodinu necháme kynout na teplém místě, poté těsto vyklopíme a rozdělíme na 14–16 bochánků (pokud nechcete takové megarohlíky jako my minule). Rozválíme a rozdělíme na trojúhelníky, potřeme rozpuštěným máslem a zavineme. Zavinuté rohlíky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem, semínky atd., poté ještě půl hodiny necháme kynout. Pečeme dozlatova (cca 20 minut) na 200 °C.

Tip: Do rohlíků můžete přidat téměř cokoliv – my zkoušely šunku, sýr a sušená rajčata. Hotové rohlíky doporučujeme samotné nebo jen s máslem a solí, ať si užijete jejich skvělou chuť.
Jak se vám článek líbil?