Buďte hvězdou pikniku: recepty na jednoduchá jídla, kterými okouzlíte

Buďte hvězdou pikniku: recepty na jednoduchá jídla, kterými okouzlíte

Kristýna Kohoutová 20. 5. 2020 Sdílet

S čím dál hezčím počasím přichází také čím dál víc času, který trávíme venku. Co takhle zpestřit si ho parádním piknikem? Dali jsme dohromady několik rychlých receptů, které jsou pro hodování v parku na dece jako stvořené. Nechte se zlákat k banánovým muffinům, domácímu pribináčku, rohlíkům podle mojí babičky nebo nebo postupně vyzkoušejte všechno.

Dobroty od Fitrecepty

Za Fitrecepty stojí čtveřice nadšenců, které baví vymýšlet zdravá, chutná a jednoduchá jídla. Kromě webových stránek mají i šikovnou mobilní aplikaci a prodali již přes 250 000 kuchařek. S námi se podělili o tyto tři recepty, díky kterým na pikniku s přáteli budete za hvězdu. 

Energy tyčinky

  • Příprava: 20 minut
  • Tepelná úprava: 35 minut
  • Obtížnost: snadné
  • Počet porcí: 12
  • Nutriční informace na 1 porci: 271 kcal, 5 g bílkovin, 20 g sacharidů, 19 g tuků

Ingredience:

  • 200 g mouky z ovesných vloček
  • 100 g javorového sirupu*
  • 150 g kokosového oleje
  • 60 g ovesných vloček
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 100 g rybízového džemu bez cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Sůl

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 190 °C. Smícháme mouku z ovesných vloček, javorový sirup, sůl, rozpuštěný kokosový olej a ovesné vločky. Asi ⅔ vzniklého těsta rozprostřeme do pečicí formy (15 × 15 cm) vyložené pečicím papírem. Pečeme 12 minut 180‒190 °C. Mezitím zbylé těsto promícháme s vlašskými ořechy, mandlemi a lněným semínkem. Formu vyndáme z trouby, spodní vrstvu namažeme džemem a zalijeme směsí těsta a ořechů. Dáme znovu zapéct do trouby na cca 20 minut. Vychladlé tyčinky nakrájíme na 10 stejných dílků.

*Javorový sirup je přírodní sladidlo typické svou ořechovou chutí, získává se z mízy javoru cukrového.

Dobré vědět: Recept najdete v kuchařce Jíme zdravě s Fitrecepty II

Chléb ve vajíčku s mozzarellou a bazalkou

  • Příprava: 10 minut
  • Tepelná úprava: 3 minuty
  • Obtížnost: snadné
  • Počet porcí: 4
  • Nutriční informace na 1 porci: 341 kcal, 20 g bílkovin, 30 g sacharidů, 15 g tuků

Ingredience:

  • 20 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 100 ml polotučného mléka
  • 1 vejce
  • 4 plátky kváskového nebo celozrnného chleba (4× 70 g)
  • 300 g loupaných krájených rajčat z plechovky
  • 250 g mozzarelly light (nakrájené na plátky)
  • 1 hrst čerstvé bazalky (můžete vynechat)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Nachystáme si 2 hluboké talíře; do jednoho dáme špaldovou mouku a ve druhém si vyšleháme mléko společně s vajíčkem, špetkou soli a špetkou pepře. Nyní si připravíme plátky chleba. Na 2 plátky dáme vždy po 150 g krájených rajčat a poté rajčata poklademe nakrájenou mozzarellou a čerstvou bazalkou. Následně každý z obložených plátků přiklopíme druhým plátkem chleba. Ve větší pánvi si rozehřejeme 1 lžíci olivového oleje. Oba obložené chleby obalíme nejprve ve špaldové mouce a poté ve vajíčkové směsi, následně je dáme na pánev a opékáme na středním plameni 1,5 minuty z každé strany. Po opečení oba chleby rozpůlíme, jednotlivé kusy rozdělíme na 4 talíře a podáváme ještě zatepla.

Dobré vědět: Recept najdete v kuchařce Jíme zdravě ze spíže.

Banánové muffiny

  • Příprava: 7 minut
  • Tepelná úprava: 25 minut
  • Obtížnost: snadné
  • Počet porcí: 12
  • Nutriční informace na jednu porci: 228 kcal, 7 g bílkovin, 31 g sacharidů, 8 g tuků

Ingredience:

  • 3 střední zralé banány 
  • 2 vejce 
  • 120 ml polotučného mléka 
  • 2 lžíce medu 
  • 80 g řepkového oleje (můžete nahradit jiným olejem) 
  • 300 g celozrnné špaldové mouky hladké 
  • 1 lžička mleté skořice 
  • 140 g ovesných vloček jemných 
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Banány oloupeme a v misce je rozmačkáme vidličkou. K rozmačkaným banánům přidáme vejce, mléko, med a řepkový olej a vše promícháme. Poté si vezmeme mísu, prosejeme do ní špaldovou mouku, přidáme skořici, ovesné vločky a prášek do pečiva a zamícháme. Následně do mísy přidáme banánovou směs z misky a vše důkladně promícháme. Vzniklé těsto rozdělíme do 12 formiček na muffiny, přemístíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20–25 minut při 170–180 °C.

Dobré vědět: Recept najdete v kuchařce Jíme zdravě ze spíže.

Dobroty od Recepty dětem

Recepty dětem je úspěšný blog, který vyhrál několik ocenění. Blog píše Gábi, maminka dvou dětí. Recepty pro děti vymýšlí tak, aby chutnaly i jí a aby u nich v kuchyni nestrávila zbytečně moc času. Mrkněte na článek, ve kterém se Gábi dělí o 6 pochoutek, které zvládnou připravit i děti. 

Domácí pribináček

Někdo by si řekl, že jde o obyčejný „jogurt“, ale když si ho připravíte doma a ještě ozdobíte, vyšvihnete z něj hotový dezert. Pochutnat si na něm můžete doma, v práci, ve škole a co je nejlepší – když si ho naservírujete do skleniček, tak i na pikniku.

Ingredience na 4–5 porcí:

  • 250 g tučného tvarohu
  • 250 ml smetany na šlehání (33%)
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu, nebo tekutého medu
  • dužina z 1/2 vanilkového lusku
  • + na kakaovou verzi 1 lžíce poctivého kakaa (hořkého)

Na ozdobení:

  • borůvky
  • maliny
  • mandlové lupínky
  • pekanové ořechy

Postup přípravy:

Do vyšší nádoby si dáme tvaroh, do kterého přidáme dužinu z vanilkového lusku. Přidáme javorový sirup a postupně přiléváme smetanu – za stálého pomalého šlehání ručním mixérem (nebo v robotu). Oddělíme si polovinu vanilkového základu a do zbylé části vmícháme kakao. Nandáme do skleniček, přidáme ovoce, oříšky a mandle a dáme na 20 minut do lednice.

Zeleninový salát

Zeleninové saláty jsou úžasné v tom, že se dají donekonečna obměňovat. Základ je nejlepší z listových salátů a pak už můžete salát doplnit o oblíbené variace. Vždy ale myslete na to, že i když jde o jednoduché jídlo, tak se nevyplatí podceňovat kvalitu surovin. Právě ty totiž hrají prim.

Ingredience na 3 porce:

  • 400 g listového salátu (ideálně směs)
  • 1 červená cibule
  • cca 150 g sušených rajčat v oleji
  • cca 100 g černých oliv bez pecek
  • 150 g schwarzwaldské šunky
  • hrst slunečnicových semínek
  • hrst lněných semínek
  • olej ze sušených rajčat
  • oblíbený balzamikový krém
  • čerstvě mletá sůl

Postup přípravy:

Listový salát důkladně umyjeme a rozdělíme na talíře. Nakrájíme cibuli, sušená rajčata i olivy. Rovnoměrně rozdělíme na salát a lehce promícháme. Lehce osolíme, posypeme semínky, pokapeme olejem z rajčat a balzamikovým krémem. Šunku natrháme, přidáme na salát a můžeme servírovat.

Příště můžete místo sušených rajčat, oliv a šunky použít:

  • opečenou červenou řepu a kozí sýr
  • mozzarellu a sušená rajčata
  • nakrájené pečené papriky s česnekem
  • ogrilované kousky kuřecího masa
  • orestovaného tuňáka s červenou cibulí

Rohlíky podle babičky Týny z Vína

Na závěr se o jeden recept podělím i já (nebo tedy spíš moje babička). Dělá totiž ty nejlepší rohlíky, které u mě na blogu sklidily velký úspěch a ihned jsem musela dávat recept. Pekla je i moje kamarádka Blondýna z Londýna, která dokonce prohlásila, a teď pozor, že lepší rohlíky nikdy neměla. No řekněte, to přece musíte zkusit taky, ne?

  • 1 kg hladké mouky
  • 2 sáčky sušeného droždí
  • 120 ml rozpuštěného vlažného sádla (másla)
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky cukru krystal
  • 550 ml vlažného mléka
  • podle chuti (není třeba) kmín, semínka, šunka, sýr, sušená rajčata, olivy, cokoliv vás napadne 

Všechny ingredience smícháme a pečlivě vypracujeme – pokud máte, použijte robota, my máme babičku. Cca hodinu necháme kynout na teplém místě, poté těsto vyklopíme a rozdělíme na 14–16 bochánků (pokud nechcete takové megarohlíky jako my minule). Rozválíme a rozdělíme na trojúhelníky, potřeme rozpuštěným máslem a zavineme. Zavinuté rohlíky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem, semínky atd., poté ještě půl hodiny necháme kynout. Pečeme dozlatova (cca 20 minut) na 200 °C.


Tip: Do rohlíků můžete přidat téměř cokoliv – my zkoušely šunku, sýr a sušená rajčata. Hotové rohlíky doporučujeme samotné nebo jen s máslem a solí, ať si užijete jejich skvělou chuť.

Mrkněte na celou nabídku potravin

Kristýna Kohoutová

Kristýna Kohoutová

Ráda píšu a ráda piju víno – proto ve volných chvílích tvořím na Facebooku a Instagramu svůj „blog“ se jménem Píšu, protože víno. Baví mě taky zpěv, cestování a knížky (už pátým rokem píšu svoji, zatím jsem se ale nedostala přes pátou stránku). A zmiňovala jsem víno? I když žiju v Praze, krev mám pořád jihočeskou, a tak se domů, do Budějc, ráda vracím.