Vařečku do ruky! 6 receptů na dobroty, které zvládnete s dětmi

Vařečku do ruky! 6 receptů na dobroty, které zvládnete s dětmi

Gábi - Recepty dětem 13. 3. 2020 Sdílet

Znáte tu dětskou radost, když nečekaně naservírujete k snídani palačinky nebo toust v podobě zvířátka? Co takhle ve dnech, kdy jste doma, vyhlásit domácí party a společné vaření! Vyzkoušejte 6 receptů podle Gábi, autorky blogu Recepty dětem. Jsou hotové během chvilky a děti se na dobroty vrhnou jako kobylky. Senzační jsou hlavně domácí lízátka (děti je obzvlášť milují), ovocné kelímky s mascarpone, domácí krekry nebo zdravé chipsy.

Hurá, vaříme s dětmi

Líbit se vám bude, že recepty nejsou až tak náročné na přípravu, a navíc nemusíte kupovat žádné speciální suroviny. Hned ve 3 receptech totiž používám u nás milované lyofilizované ovoce, hořkou čokoládu a oříšky. A přitom jde pokaždé o naprosto jiné jídlo. A využijete ho na nečekanou domácí party, kterou vyhlásíte, i na oslavu narozenin. Mám vyzkoušeno!

Po domácích krekrech se rychle zapráší.Po domácích krekrech se rychle zapráší.

Co budete potřebovat?

Lyofilizované ovoce

Jestli zatím netušíte, o co jde, tak vám prozradím, že se jedná o mrazem sušené ovoce. Právě díky onomu prudkému zamrazení si ovoce uchová nejen skvělou chuť a vůni, ale hlavně i důležité vitamíny. U nás doma se po něm můžeme utlouct. Sypeme si ho do bílého jogurtu, zdobíme s ním lívance a další dezerty, nebo je mlsáme jen tak. Vzhledem k vyšší ceně se vyplatí sledovat právě slevové nabídky. 

Tip: Po otevření balení ovoce přesypte do dobře těsnící dózy.        

Čokoládové hoblinky

Mám je ráda hned ze dvou důvodů. Tím první je zdobení dezertů. A ten druhý je čistě praktický. Když potřebuji rozpustit čokoládu, je rychlejší použít tyto hoblinky než lámat tabulku čokolády. Osobně raději sáhnu po hořké čokoládě, protože dezerty samy o sobě bývají spíš sladké, takže tím dosáhnu správné rovnováhy.

Ořechy – zdravé mlsání bez výčitek

Co jednoznačně nesmí chybět u nás doma? Zásoba ořechů. Protože se hodí na pečení, do kaší, do jogurtů nebo jen tak na zobání. Osobně mi přijdou nejvíc univerzální vlašáky, mandle, loupané lískové a para ořechy

Rychlý dezert? Hříšně dobré kelímky!

Jedna z osvědčených klasik u nás doma. Navíc při zdobení klidně zapojte děti. 

Do přípravy téhle dobroty zapojte i děti. Bude je to bavit a rády svůj výtvor ukážou kamarádům.Do přípravy téhle dobroty zapojte i děti. Bude je to bavit a rády svůj výtvor ukážou kamarádům.

Ingredience:

  • 1 mascarpone (250 ml)
  • 31% smetana ke šlehání (200 g)
  • 1 polévková lžíce tekutého medu
  • 1 vanilkový cukr
  • čokoládové hoblinky
  • lyofilizované ovoce
  • rozdrobené Bebe sušenky
  • oříšky (lískové, para)

Jak postupovat:

Jako první si vyšleháme smetanu. K ní pomalu přimícháme mascarpone, med a vanilkový cukr. Do kelímků nebo misek postupně vrstvíme libovolné kombinace, např.

  • lyofilizované ovoce – směs smetany a mascarpone – čokoládové hoblinky
  • čokoládové hoblinky – směs smetany a mascarpone – lískové oříšky
  • nadrobené Bebe sušenky – směs smetany a mascarpone – lyofilizované ovoce

Po naplnění dáme alespoň na 30 minut do lednice. 

Pečená bezlepková lízátka – ty chcete

Asi nejnáročnější recept, který vám představím. Ale ani ne tak co do obtížnosti přípravy, jako spíš časově. Po každém kroku je totiž potřeba počkat, aby se mohlo pokračovat. Výsledek ale stojí za to, ze stolu mizí pečená lízátka vždycky jako první.

Pečená lízátka zmizí dřív, než řeknete švec.Pečená lízátka zmizí dřív, než řeknete švec.

Ingredience na mandlový korpus:

  • 280 g mandlové mouky
  • 1/2 kávové lžičky kypřicího prášku
  • 120 g povoleného másla
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 80 ml plnotučného mléka

Ingredience na čokoládový krém:

  • 100 g bílé čokolády
  • 70 ml 12% smetany

Ingredience na dokončení:

  • čokoládové hoblinky (cca 100 g)
  • 20 g másla
  • na obalování: rozemleté ořechy (para, lískové), namleté lyofilizované ovoce

Jak postupovat:

Rozehřejeme si troubu na 180 °C a vymažeme a vysypeme si plech (máslem a mandlovou moukou). V míse vyšleháme máslo, ke kterému přidáme vanilkový cukr, a zašleháme cukr krupici. Pak přišleháme celá vejce. Jako další vmícháme mandlovou mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Poslední opatrně vmícháme mléko. Rozetřeme na vysypaný plech a dáme péct do trouby na zhruba 20 minut.

Po upečení necháme zcela vychladnout a mezitím si připravíme čokoládový krém. V menším hrnci ohřejeme smetanu a do ní nalámeme bílou čokoládu. Průběžně mícháme, a jakmile je všechna čokoláda rozpuštěná, tak odstavíme z vařiče. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme stát.

Do mísy rozdrobíme vychladlý korpus, postupně přidáváme čokoládový krém a rukama vytvoříme vláčnou hmotu. Připravíme si další plech, na který budeme pokládat lízátka a také špejle. Namočíme si ruce a tvarujeme kuličky. Na ty napíchneme špejli a dáme do lednice na půl hodiny.

Pak si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a nameleme všechny ingredience na obalování. Ztuhlá lízátka obalíme nejdřív v čokoládě, pak posypeme libovolnou ingrediencí. Vzhledem k tomu, že lízátka z mandlové mouky drží trochu hůře než ta, která se pečou z klasické hladké mouky, tak občas některá větší můžou klouzat dolů. To se dá vyřešit tak, že se pod ně napíchne piškot (pro celiaky bezlepkový). Dáme do lednice alespoň na 20 minut a můžeme servírovat. 

Vegetariánské party jídlo? Zeleninové chipsy

Děti milují chipsy. A světe div se, dokonce i ty zeleninové. Pastiňák, mrkev i řepa jsou sladké, takže se není čemu divit!

Děti milují chipsy, dokonce i ty zeleninové. Pastiňák, mrkev i řepa jsou sladké, takže se není čemu divit.Děti milují chipsy, dokonce i ty zeleninové. Pastiňák, mrkev i řepa jsou sladké, takže se není čemu divit.

Tip: Servírujte v kornoutku z pečicího papíru.

Ingredience:

  • 2 menší červené řepy
  • 6 mrkví
  • 4 petržele
  • 4 pastiňák
  • lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletá sůl

Jak postupovat:

Předehřejeme si troubu na 200 °C. Všechnu zeleninu si umyjeme a očistíme (oškrábeme). Pak vše nakrájíme na tenká kolečka a rozvrstvíme na plech s pečicím papírem. Pokapeme olivovým olejem, lehce osolíme a pečeme v troubě, dokud nejsou chispy pěkně křupavé. 

Namáčená jablíčka – ovoce nesmí chybět

Určitá rovnováha je potřeba. Když už na stole leží něco na mlsání, chce to i ovoce. Aby to ale děti lákalo, doporučuji to vzít hravou formou. Jednou z variant jsou ovocné špízy, které jsou hodně oblíbené. Připravit můžete také ovocný salát a podávat ho ve velkých kornoutech (z cukrárny). Já zvolila „obalování“, protože to děti moc baví. 

Tip: pokud toto nachystáte jako občerstvení na narozeninové oslavě, rádi se zapojí vaši malí hosté!

Nakrájejte jablíčka, připravte posypku a nahřejte čokoládu. Ostatní už zvládnou děti. Přímo během oslavy si jablíčka samy obalí podle chuti.Nakrájejte jablíčka, připravte posypku a nahřejte čokoládu. Ostatní už zvládnou děti. Přímo během oslavy si jablíčka samy obalí podle chuti.

Ingredience:

  • jablka
  • hořká čokoláda
  • máslo
  • namleté ořechy (vlašské/lískové/para)
  • namleté lyofilizované ovoce (jahody/maliny)
  • namleté Bebe sušenky, Goji, kokos…

Jak postupovat:

Jako první si nameleme všechny ingredience, ve kterých si pak budou děti obalovat jablíčka. Jestli máte doma formu na muffiny, tak doporučuji dát to právě do ní. Ušetříte misky. Pak si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. Na cca 80 g hoblinek hořké čokolády přidáme 20 g másla. Jako poslední nakrájíme jablíčka, aby nám nezačala hnědnout. A pak už jen namáčíme do čokolády a posypeme vybranou ingrediencí. 

Kuře v kukuřičných lupíncích

Klasické řízky nemusím, ale moje děti řízky milují. Proto jsem vymyslela kompromis. Pečené „řízky“ v kukuřičných lupíncích. Už několik let tak patří mezi naše oblíbené jídlo.

Pečené řízky v kukuřičných lupíncích milují děti i dospělí.Pečené řízky v kukuřičných lupíncích milují děti i dospělí.

Ingredience:

  • 300 g kuřecího masa (prsní řízky)
  • malý bílý jogurt
  • čerstvě mletá sůl
  • cca 150 g kukuřičných lupínků
  • pro dospělé pesto ze sušených rajčat

Jak postupovat:

Kuřecí maso si nakrájíme na menší kousky, které lehce osolíme. Kukuřičné lupínky rozdrobíme buď ručně, nebo v robotu, ale tak, aby nebyly na prach. Osolené kuřecí maso obalíme nejdřív v bílém jogurtu, pak v lupíncích a pokládáme vedle sebe na plech s pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C zhruba 18 minut (záleží na velikosti masa, které si připravíme). 

Tip: Pro dospělé a starší děti můžeme do jogurtu přidat 2 lžičky pesta ze sušených rajčat.

Domácí krekry aneb Ani slané občerstvení nesmí chybět

Když se řekne slané party jídlo, jako první většinu z nás napadnou slané krekry. Základ peču vždy stejný a podle nálady a chutě pak doplním případně o nějaké bylinky/semínka na posypání. Tentokrát jsem ale místo toho zvolila pesta, která chuť krekrů parádně doplní.

Slaná chuťovka nesmí chybět. Vyzkoušejte domácí krekry s bylinkami nebo semínky. Můžete je jíst jen tak nebo je potřete pestem.Slaná chuťovka nesmí chybět. Vyzkoušejte domácí krekry s bylinkami nebo semínky. Můžete je jíst jen tak nebo je potřete pestem.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 1/3 kávové lžičky soli
  • 80 g nastrouhaného sýru (např. parmazán/Gran Moravia)
  • 5 polévkových lžic rozpuštěného másla
  • pár kapek olivového oleje
  • cca 70 ml plnotučného mléka
  • hladká mouka na pomoučení válu

Jak postupovat:

Rozehřejeme si troubu na 180 °C a připravíme si 2 plechy s pečicím papírem. V míse smícháme mouku, sůl a nastrouhaný sýr (na jemném struhadle). Přimícháme rozpuštěné máslo, pár kapek olivového oleje a postupně přiléváme mléko, aby se těsto spojilo.

Přendáme těsto na pomoučený vál, na kterém ho ručně zpracujeme tak, aby bylo konzistentní. Rozdělíme ho na dvě části a každou vyválíme na tenký plát, který opatrně přeneseme na plech s pečicím papírem a rádýlkem nakrájíme na čtverečky/obdélníky. Pečeme zhruba 10 minut a necháme zcela vychladnout. 

Pesta dodají krekrům šťávu.Pesta dodají krekrům šťávu.

Tip pro dospělé – přidejte lahodná pesta

Když ke krektům přidáte pesta, vystřelí je úplně někam jinam! Nejvíc se mi ke krekrům hodilo rajčatové, rukolové a z dýňových semínek. Stačí při podávání přidat skleničky se lžičkou a pak už je na každém, jaké chutě preferuje.

Pitný režim doma. A jak to chodí u vás?

Ať už chystám oslavu, nebo nedělní oběd, přemýšlím, co dětem nabízet k pití krom vody a čaje, aby to bylo zdravé a chutné. Mám pro vás hned několik tipů, ze kterých si vybere každý.

Babiččiny sirupy – husté a chutné

Narazila jsem na ně už dřív v místní zdravé výživě a na první pohled mě zaujal jejich vzhled. Po prostudování složení jsem neváhala a jeden hned domů koupila, takže za mě je to taková sázka na jistotu, když hledám pro děti něco lepšího na pití. Hodně mě tedy potěšilo, že Nature NoTea přidali do nabídky také bylinkové varianty.

Babiččiny sirupy jsou husté, chutné a obsahují vysoký podíl ovocné šťávy a dužiny.Babiččiny sirupy jsou husté, chutné a obsahují vysoký podíl ovocné šťávy a dužiny.

My doma vyzkoušeli lípu s citronovou trávou a řeknu vám, to se jim povedlo! Děti tedy ještě víc ocenily lesní směs, která v sobě má i kousky ovoce, takže při podávání na oslavě můžete do sklenice k brčku přidat i lžíci, aby nezůstalo ovoce na dně sklenice jen tak ladem.

Vypečená limonáda

Když jsem si četla o těchto limonádách, zjistila jsem, že v tomto případě ovoce mírně zkaramelizovalo, díky čemuž je limča příjemně nasládlá. Asi je vám tedy jasné, že u dětí budou hodně oblíbené.

Vypečená limonáda je u dětí hodně oblíbená. Ovoce je totiž mírně zkaramelizované, takže je limča příjemně nasládlá.Vypečená limonáda je u dětí hodně oblíbená. Ovoce je totiž mírně zkaramelizované, takže je limča příjemně nasládlá.

Nektar od farmáře

Tento hustý nektar vás dostane! Výrazná chuť ovoce díky tomu, že do výroby nejde žádný koncentrát, ale skutečně jen kousky zralého ovoce. Takže v tomto případě tu máme jako přidanou hodnotu dužinu.

Ledové ovoce

I když se v názvu schovává „ledové“, můžete si ho dopřát i v zimě. Jen ho nebudete chladit. Těšte se na sklenici plnou chutného ovoce a lahodný nápoj, který zachutná jak malým, tak i dospělým.

Až budete podávat Ledové ovoce, nezapomeňte na lžičku. Tento nápoj je totiž plný ovocných kousků.Až budete podávat Ledové ovoce, nezapomeňte na lžičku. Tento nápoj je totiž plný ovocných kousků.

Tip: Klidně zapomeňte na další skleničky a na stůl je nachystejte jen tak s brčkem. Skleničky pak nevyhazujte, namočte je v horké vodě, sloupněte etiketu a máte skleničky třeba na letní party nebo super malou vázu. Ať žije recyklace. 

Přírodní fermentáda – limo, které nebudete chtít dát z ruky!

Pro mě jednoznačně objev! Už po prvním ochutnání nám bylo doma jasné, že u jedné sklenice to jen tak neskončí. O co se jedná?

100% přírodní fermentáda vzniká svrchním kvašením. Jde o nealkoholický nápoj, protože obsah alkoholu do 0,5 % je stejné jako u známých nealko piv. Určitě vás potěší také to, že má v sobě minimum cukru a místo toho dost vitamínu C a B. I když v sobě má trochu těch bublinek, nemusíte se bát, že budete škytat jako po klasických bublinkových nápojích.

Přírodní fermentáda má v sobě minimum cukru a místo toho dost vitamínu C a B.Přírodní fermentáda má v sobě minimum cukru a místo toho dost vitamínu C a B.

Tip: Skvělé na občerstvení, ale také jako tip na dárek.

Když bych měla ohodnotit, která z příchutí mi chutnala nejvíc, tak to rozhodování bude hodně těžké. Každopádně u mě na prvním místě stojí bitter a o druhé se dělí citron a višeň. A pozor. Fermentáda vzniká přímo u nás v ČR!

LemonApe bez cukru

Žádné konzervanty, přidaný cukr a osvěžující chuť. Místo umělých sladidel najdete v těchto limonádách přírodní sladidlo thaumatin a mogroside V. Osobně musím přiznat, že v citronové verzi jsem toto sladilo krapet cítila, takže citronová příchuť mi chutnala nejméně, ale třeba taková malina i višeň byly výborné!

Co hodnotím hodně kladně, tak že nejde o klasické sirupy. Základ tady totiž tvoří zastudena lisované sicilské citrony, díky čemuž tak do sklenice dostáváme cenné a zdraví prospěšné látky. Jedna sklenice má 0,5 l a díky naředění z ní připravíte až 7,5 l osvěžující limonády. 

Žádné konzervanty, přidaný cukr a osvěžující chuť. Místo umělých sladidel najdete v limonádách LemonApe přírodní sladidlo thaumatin a mogroside V.Žádné konzervanty, přidaný cukr a osvěžující chuť. Místo umělých sladidel najdete v limonádách LemonApe přírodní sladidlo thaumatin a mogroside V.

S chutí do toho! 

Gábi - Recepty dětem

Gábi - Recepty dětem

Blogerka Gábi má dvě děti, žije na vesnici, má slabost pro lokální a sezónní suroviny, kvalitní kávu, víno a dobré jídlo. Déle než šest let píše blog Recepty dětem, tři roky po sobě byla v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD).