Kam s dětmi na výlet? 8 osvědčených tipů do hodiny od Prahy

Kam s dětmi na výlet? 8 osvědčených tipů do hodiny od Prahy

Káťa alias Kačabí pohorky 22. 6. 2020

Hledáte pěkný rodinný výlet kousek od Prahy? Mám pro vás 8 tipů na místa, kde se naší rodině moc líbilo. Autem jste tam z Prahy do hodiny, některé cesty zvládnete s kočárkem, jinde budete potřebovat nosítko. Popíšu vám trasu, prozradím, co byste měli vidět i kde se najíst. Jdeme na to!

1. Aksamitova brána a Jelínkův most

Výlet na tyhle dva zajímavé útvary v Českém krasu začíná u Koněpruských jeskyní. Parkovat se dá na parkovišti, které je v teplých měsících placené, nebo se sem vypravte autobusem z Berouna. Zde je také jediné občerstvení na trase.

Většina návštěvníků míří do jeskyní, krásná je zdejší naučná stezka Zlatý kůň, ale za návštěvu určitě stojí i dvě přírodní kamenné brány za velkolomem.

Výlet k Aksamitově bráně začíná u Koněpruských jeskyní, ve kterých jsou k vidění nádherné krápníky.Výlet k Aksamitově bráně začíná u Koněpruských jeskyní, ve kterých jsou k vidění nádherné krápníky.

Sice je většina trasy vhodná pro kočárek, ale terén poblíž těchto dvou vápencových útvarů je členitější, a tak spíš doporučuji menší děti nést v nosítku. Dětské kolo nebo odrážedlo vezměte, jen pokud jste ochotni ho občas nést.

Nejprve se po žlutě značené cestě obchází Velkolom Čertovy schody, na konci je nad lomem vyhlídka. Pak se dojde do národní přírodní památky Kotýz, kde roste spousta suchomilných rostlin, kvůli kterým je to tu nádherné zejména na jaře a v létě.

Aksamitova brána je propadlá jeskyně, která je pojmenovaná po lékaři a archeologovi, který tu prováděl výzkum. Jedná se o největší přírodní bránu na území Českého krasu.

Cestou k Aksamitově bráně půjdete kolem Velkolomu Čertovy schody. Nad ním je krásná vyhlídka.Cestou k Aksamitově bráně půjdete kolem Velkolomu Čertovy schody. Nad ním je krásná vyhlídka.

I Jelínkův most je nazván po archeologovi, který zde kdysi pátral. Je k němu ještě těžší přístup než k bráně, chce to velkou opatrnost. Zpátky se jde stejnou cestou a celkem to dělá 5 kilometrů, které jsme s pětiletým dítětem, které šlo po svých, zvládli za 2,5 hodiny.

Aksamitova brána je propadlá jeskyně. Jde o největší přírodní bránu na území Českého krasu.Aksamitova brána je propadlá jeskyně. Jde o největší přírodní bránu na území Českého krasu.

Tip: Máte ráda vyhlídky? Podívejte, kde najdete 5 krásných výhledů poblíž Prahy.

2. Výlet ze Senohrab ke zřícenině Zlenice

Cesta ze Senohrab ke krásné zřícenině Zlenice či jinak Hláska vede podél říčky Mnichovky a zvládnout se dá i s kočárkem. Pod zříceninou můžete posedět u plovárny, kochat se pohledem na Sázavu a třeba si dát i něco na zub. Podívejte se na detailní popis výletu.

3. Rozhledna Vysoká u Kutné Hory

Z rozhledny Vysoká je moc pěkný výhled nejen na Kutnou Horu a její okolí, ale při dobré viditelnosti uvidíte i severní hory naší země, my jsme viděli i Sněžku.

Přímo k rozhledně se dá dojet autem, ale já doporučuji zajet do blízkých Miskovic a na rozhlednu se vydat pěšky. Na výletě není žádná možnost občerstvení, takže to chce vzít svačinu s sebou.

V Miskovicích se dá parkovat, ale můžete sem dojet i autobusem z Prahy nebo Kutné Hory. Cesta k rozhledně je sjízdná i s kočárkem, ale protože se jde do kopce a pak z kopce, nedoporučuji dětem brát odrážedlo a dětské kolo.

Trasa je značena zeleně a vede po málo frekventované silnici podél ořešáků a ovocných stromů, obojí je zralé na podzim. Na konci obce Miskovice je malá obora se zvědavými laněmi a taky pastviny s koňmi.

Rozhledna je přístupná během otevírací doby a vstup na ni je zpoplatněn. Hned vedle rozhledny je zřícenina letohrádku Belvedér a kaple sv. Jana Křtitele, která láká k prolézání, ovšem na vlastní nebezpečí.

Zpátky se jde stejnou cestou a výlet je dlouhý tam a zpátky 4 kilometry. Pokud jste přijeli autobusem a neradi chodíte zpátky stejnou cestou, jděte po zelené až do Suchdola, kam jezdí stejné autobusy jako do Miskovic. Trasa je pak dlouhá celkem 5 kilometrů a je též sjízdná s kočárkem po nefrekventované silnici.

Hned vedle rozhledny Vysoká je zřícenina letohrádku Belvedér a kaple sv. Jana Křtitele.Hned vedle rozhledny Vysoká je zřícenina letohrádku Belvedér a kaple sv. Jana Křtitele.

4. Vestecký rybník

V přírodě okolo rybníka ve Vestci u Prahy najdete spoustu zábavy pro všechny členy rodiny, ať už je to cyklostezka, dětská hřiště, Planetární stezka, venkovní posilovna, či různé lávky. Můžete si tu udělat piknik, krmit kapry z mola uprostřed rybníku nebo si zahrát spoustu her. Mrkněte, co všechno tam zažijete.

5. Syslí kolonie v Radouči v Mladé Boleslavi

Sysli žijí v České republice ve 30–40 koloniích, jednu z nich najdete v Mladé Boleslavi v národní přírodní památce Radouč. Tyto zvídavé tvory tu můžete pozorovat pouze v letních měsících, na začátku září je už uvidíte zřídkakdy.

U louky se dobře parkuje, poblíž je i autobusová zastávka Na Radouči, to kdybyste se sem chtěli vypravit hromadnou dopravou.

Hbité syslíky můžete pozorovat hned zkraje louky. Odborníci a ochránci těchto zvířat velmi prosí návštěvníky, aby sysly nekrmili, na jídlo sem pak totiž chodí jiné druhy zvířat, které sysly ohrožují. Potrava navíc nemusí být vhodná nebo může plesnivět, což zvířatům nedělá dobře.

Kvůli potravě jsou syslové přemnožení, nadměrně spásají místní rostliny a nakonec nemají paradoxně co jíst. Je také velmi důležité nesnažit se na tvory sahat a ochočovat je, ale pozorovat je jen zpovzdálí.

Od syslů se vydejte k lesoparku. Tam na děti čeká pěkné velké hřiště s velkou prolézačkou a houpačkami.Od syslů se vydejte k lesoparku. Tam na děti čeká pěkné velké hřiště s velkou prolézačkou a houpačkami.

Dá se tu podniknout moc pěkná procházka. Vydejte se směrem k lesoparku, kde na děti čeká pěkné velké hřiště s velkou prolézačkou a houpačkami. Opodál je i skatepark a v lese jsou i stezky pro kola. Cesta je vhodná pro kočárky.

Projít se můžete i na skály nad Jizerou, odkud je krásný výhled na zříceninu Michalovce, která je na druhém břehu. Tam to chce pro mrňata sportovnější druh kočárku a víc zdatnosti nebo vezměte dítě na sebe do šátku nebo nosítka.

Žádné občerstvení tu nemáme vyzkoušené, místní ale doporučují třeba blízkou restauraci Krajní mez. Poblíž zastávek autobusu je kavárna Nejen Café a menší obchod s potravinami.

6. Stezka Máslovice a rozhledna v Libčicích n. Vltavou

Od Vltavy nahoru do Máslovic vede netradiční naučná stezka, která je tvořena dřevěnými sochami místních sochařů. Na startovací místo výletu se dostanete přívozem, což je pro děti zážitek sám o sobě, navíc je tu velké množství vodního ptactva. Cestou narazíte na objímací strom, lavičku s dalekohledem nebo muzeum másla. Než vyrazíte, prostudujte si podrobný popis výletu.

Tip: Prozkoumejte krásy středních Čech a vyrazte sem třeba na víkend.

7. Voděradské bučiny

Jestli je poblíž Prahy nějaký les opravdu nádherný, pak jsou to Voděradské bučiny. Je tu krásně celoročně, ale na podzim se tu tají dech nad zlatavými odstíny listí. Tras je velmi mnoho, vyrazit můžete z Louňovic, Jevan či ze Struhařova a vždy to bude pěkné. Většina tras je vhodná pro kočárky a kola.

Ve Voděradských bučinách je mnoho krásných tras, většina z nich se hodí i pro kola a kočárky.Ve Voděradských bučinách je mnoho krásných tras, většina z nich se hodí i pro kola a kočárky.

Kdybych měla jednu trasu vypíchnout, bude to určitě naučná stezka Voděradské bučiny, která je dlouhá 11 km, ale dá se různými způsoby zkrátit podle zdatnosti malých výletníků. Vyráží se z Jevan, kde se dá parkovat a kam jezdí autobus z Prahy. První část cesty vede podél rybníků, které děti velmi baví a kde to může být na dlouho. Druhá etapa vede horní částí lesa a návštěvníky tu zabaví sám les.

Pokud naučnou stezku zkrátíte po žluté a po modré, dělá to asi 8 kilometrů, takový výlet trvá obvykle 3–4 hodiny, školáci to ujdou sami, menším pomůže kolo, kočár nebo nosítko. Předškolákům ale stačí jít podél prvního rybníka tam a zpět a budou úplně spokojení. Žádné občerstvení tu nemáme vyzkoušené, nosíváme si jídlo v batohu s sebou. V obcích jsou ale různé restaurace.

Jedna z nejhezčích cest vás čeká na naučné stezce Voděradské bučiny, která je dlouhá 11 km. První část cesty vede podél rybníků, druhá lesem.Jedna z nejhezčích cest vás čeká na naučné stezce Voděradské bučiny, která je dlouhá 11 km. První část cesty vede podél rybníků, druhá lesem.

Pokud jste tu autem, můžete se po cestě zastavit na rozhledně Skalka, která stojí ve Vyžlovce. Vidět je na severní hory a za výborné viditelnosti se dá údajně pozorovat i Praděd, takže dalekohledy s sebou.

8. Bubovické vodopády

Hned zkraje upozorňuji, že je velká pravděpodobnost, že vodopád bude velmi slabý nebo v něm dokonce nepoteče voda žádná. Buď sem jděte bezprostředně po větších deštích a připravte se, že na cestě bude bláto, nebo raději počítejte s tím, že průtok bude malý, zato však uvidíte zajímavou přírodu a různé jeskyně. Ono může být pro děti zajímavé i to, že mohou jít místy korytem vyschlého potoka.

Bubovické vodopády nabírají na objemu bezprostředně po větších deštích. Když neprší, průtok je velmi malý.Bubovické vodopády nabírají na objemu bezprostředně po větších deštích. Když neprší, průtok je velmi malý.

Výchozím bodem je Srbsko, kam se dá dojet autem, ale perfektní je i vlakové spojení s Prahou. V Srbsku je více možností občerstvení, rodinám s dětmi doporučuji restaurant U Berounky, a to proto, že je tu částečně zastřešená zahrádka, kde je pod střechou i dětský koutek a odkud můžete pozorovat vlaky, které jezdí na druhém břehu. V zázemí nechybí přebalovací pult.

Tak pojďme na ten výlet! Zdejší příroda vyniká tím, že tu je velmi pestrá fauna a flóra, prostě samá kytka a brouček, dokonce cvrčka jsme tu naposledy potkali. Kvůli prozkoumávání jeskyní, které potkáte okolo cesty, doporučuji přibalit svítilnu (nejlépe každému členovi výpravy jednu) a chce to i neklouzavé boty. Zaujmout můžou i naučné panely o zdejší přírodě. Já mám velmi ráda jasanové lesy a tady je jasanů habaděj.

Příroda kolem Bubovických vodopádech vyniká pestrou faunou i flórou. Najdete tu i jeskyně, které můžete prozkoumat.Příroda kolem Bubovických vodopádech vyniká pestrou faunou i flórou. Najdete tu i jeskyně, které můžete prozkoumat.

A co kočárek? S tím se lze dostat až ke spodnímu vodopádu, kde ale terén začíná být členitější, takže jestli chcete omrknout i horní kaskádu a zdejší jeskyni, pak malé děti doporučuji vzít do šátku nebo nosítka. Výlet by se zvládl i s dětským kolem, ale spíš ho nedoporučuji.

Pokud chcete jít zpátky stejnou cestou, pak je výlet dlouhý 5 km a ujdou ho děti přibližně od tří let. Jestliže máte raději okruhy, jděte ještě dál po červené a vraťte se lesem a okolo lomu Chlum, pak to dělá 7 km, náš průměrně zdatný syn to ušel ve čtyřech letech. Tento delší výlet je určitě nevhodný pro kočárek a pro kola či odrážedla.

Cestou potkáte naučné panely s informacemi o zdejší přírodě.Cestou potkáte naučné panely s informacemi o zdejší přírodě.

Tak co, už víte, kam vyrazíte? Věřím, že ať se vydáte kamkoli, nebudete zklamaní. 

Jak se vám článek líbil?

Káťa alias Kačabí pohorky

Ráda jsem venku v přírodě, nezměnilo se to ani s dětmi. Nejvíc nás baví skalní města, jeskyně, vyhlídky a rozhledny, soutěsky, přírodní dětská hřiště a naučné stezky. Naše výlety sepisuji na blog Kačabí pohorky. Kromě toho mám ráda sukulenty, četbu, moderní architekturu, tanec a pletení. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru