



















































Jak hladoví Italové zdraví své drahé polovičky po příchodu domů? Pesto presto!
Ověřte si, že jídlo může být chutné, zdravé a zároveň nápadité, jednoduché a bez chemie. Jak? S pomocí dobrot ze Statku, které nadchnou milovníky masa, vegetariány i vegany. Ochutnejte pesta z rajčat, medvědího česneku, rukoly nebo nejrůznějších bylinek, přimíchejte do salátu sušená rajčata, ochuťte maso nakládaným česnekem nebo si na bagetku namažte pastu z chilli papriček. Vše je vyrobeno ručně a s láskou v České republice.
Tip: Nově je v nabídce i peperoncino koření nebo kešu parmezán – jen pozor, zrovna ten je silně návykový!
„Rychlost dodání, dříve, než bylo avizováno. Navíc skvěle zabaleno. Chuť pesta super, čerstvé, velké kousky, ne jako tuctová výroba,“ pochvalovala si Veronika.
Jaké dobroty máte na výběr?
Pesto z dýňových semínek má velmi intenzivní chuť a vůni po pražených semínkách. Pro svou výraznou chuť se hodí do polévek, pomazánek a různých rýžových pokrmů typu rizoto. Dále i při grilování ryb, např. pstruha nebo různých mas, na přírodní řízky apod. Vegetariáni si ho mohou orestovat s tofu, temphem, kuskusem či pohankou. |
Libečkové pesto v kombinaci se sušenými rajčaty San Marzano je výborný společník ke grilovanému masu, topince nebo jen tak na čerstvý chléb. Kdo chce, může i klasicky do těstovin. Moc dobré je také třeba přimíchané do rýže, pohanky nebo luštěnin. Rajčata San Marzano jsou vyhlášená svou červenou barvou a výraznou chutí, mají málo semínek, pocházejí z okolí sopky Vesuvu, kde jsou pro ně skvělé podmínky, které vytváří jejich nezaměnitelnou chuť. |
Mandlové pesto je jemné chuti, každý milovník mandlí se díky němu ocitne v mandlovém ráji. Je výborné k těstovinám, nokům, rýži, grilované zelenině, případně do salátu. Své uplatnění najde při přípravě ryby a krůtích plátků, kdy při zapečení vytvoří křupavou krustu. |
Pesto z medvědího česneku můžete použít klasicky do těstovin, nicméně najde uplatnění třeba v polévkách, salátech, nádivkách nebo k potření rozpečeného pečiva či třeba k sýru či klobásce. Velkou delikatesou je kombinace se pstruhem nebo třeba na plátek drůbežího či vepřového masa. |
Pesto ze sušených rajčat San Marzano je variace na tradiční bazalkové téma. Skvělé propojení sladkoslané chuti je absolutně báječné a delikátní. Ideální je na topinky, jednohubky, bruschetty nebo k naplnění toustů. V teplé kuchyni může být použito do zeleninových polévek, těstovin, rýže, ale též při nakládání masa na grilování (zapečení). |
Rukolové pesto je krásně křupavé např. v těstovinách a najde uplatnění s noky, grilovanou zeleninou, kuskusem, rýží, pohankou. Skvěle se roztírá na rozpečenou bruschettu, kterou můžete různě ozdobit rajčaty, olivami, prosciuttem – podle fantazie, chutě a také podle toho, co najdete doma ve spižírně. Moc dobré nejen pro vegetariány jsou např. cuketové, mrkvové tagliatelle s rukolovým pestem. |
Chilli papričky v olivovém oleji jsou pikantní doplněk v kuchyni pro všechny, kteří mají rádi ostřejší jídla. Chilli papričky v olivovém oleji uplatníte jak ve studené, tak teplé kuchyni dle chuťových potřeb a zvyklostí. Olej je výborný na pokapání sýra, steaků nebo můžete přimíchat do rýže, těstovin, bulguru, pohanky apod. Čemukoliv dodá příjemnou pikantnost. Dá se dobře dávkovat, záleží, jakou ostrost máte rádi. |
Pasta z červených chilli papriček Habanero v kombinaci se sušenými rajčaty je výborným společníkem při stolování. Můžete ji přimíchat do rýže, těstovin, kuskusu, pohanky. Dále je výborná do jemných krémových polévek, kterým dodá příjemně hřejivou chuť a barvu. Ke steakům, přírodním plátkům nebo můžete přimíchat do šťávy, omáčky, guláše apod. |
Pasta z čerstvé kurkumy je vyrobena z čerstvého kořene, proto si uchovává svou nádhernou žlutou barvu i vynikající plnou chuť. Kurkuma, nebo také indický šafrán, má původ pravděpodobně právě v Indii. V indické kuchyni má své stálé místo a využívá se velmi často také v ájurvédě. Pro svou výraznou barvu je součástí různých kari koření. |
Český česnek v olivovém oleji si ponechává svoje hodnoty, pro které je v oblibě. Díky naložení v oleji ztratí čpavost, uchová si však vůni, zjemní a natáhne aroma bylin, ve kterých je naložený. Použití je stejné jako u čerstvého česneku, neboť po naložení si uchovává tvrdost. Navíc získáte kvalitní česnekový bylinný olej, který můžete využít na nakládání masa, do salátů, těstovin, rýže atd. – záleží na vaší chuti. Nejlépe si však česnek vychutnáte s křupavým pečivem k sýru, uzeninám a podobně. Pro výrobu se používá český česnek z Ostroměře. |
Sušená rajčata San Marzano ve slunečnicovém oleji a solená jsou nejlepší odrůda – San Marzano v prémiové kvalitě naložená v české firmě dle vlastní receptury. Naložení ve slunečnicovém oleji je určeno pro ty, kteří hledají chuť rajčat příliš neovlivněnou chutí oleje a budou je používat převážně pro studenou kuchyni. Jemnost chuti slunečnicového oleje dá rajčatům patřičně vyniknout. |
O společnosti Hradecké delikatesy a Statku
Veškeré úsilí zaměřují na kvalitu a chuťovou vyváženost výrobků. Delikatesy jsou vyráběny z přírodních surovin, bez zbytečné chemie. Vše se vyrábí ručně a především srdcem. Vyrábí se podle originálních receptur, u kterých dbají na vhodné kombinace bylinek a koření tak, aby byly chutné, a zároveň i zdravé. Ačkoliv mají v nabídce několik názvem obecně známých produktů, vždy se jedná o vlastní pojetí výsledné chuti.
A ačkoli se jedná o manufakturu, začátkem 19. století by se taková firma klidně nazývala statkem. Něco si vypěstují sami, něco nakoupí od jiných. Stejně jako někdejší statkáři ale zodpovídají za každý výrobek svou rodinnou pověstí. A stejně jako jejich předkové považují půdu za něco, co musí přetrvat po celé generace. Bez chemie, nepřirozených zásahů a s minimem odpadů. Vše, co umí recyklovat, vrací opět na začátek výroby.
Adresa pro případné vrácení zboží:
Hradecké Delikatesy s. r. o., Kalendova 879, 500 04 Hradec Králové