5 tipů na rychlý oběd nebo večeři, které zvládnete do 30 minut

5 tipů na rychlý oběd nebo večeři, které zvládnete do 30 minut

Gábi - Recepty dětem 19. 3. 2020 Sdílet

Máte toho až nad hlavu a na vaření už nemáte čas ani energii? Chcete si odpočinout a netrávit celý večer v kuchyni? Spolu s Gábi z blogu Recepty dětem jsme pro vás připravili 5 tipů na obědy a večeře, které vám budou chutnat a hlavně – zvládnete je do půl hodiny. Všechny recepty se také dají velmi snadno obměnit. Jak to? Zásluhu na tom mají pesta!

Využití pesta v kuchyni

Tato část by samotná vydala na malou knihu. Pesta se totiž hodí do polévek, pomazánek, k masu, ale i jako výborné „dochucovadlo“ ve vegetariánských receptech. A tím nekončíme. Pestem se blýsknete také u občerstvení na party. Zkusím sepsat tedy alespoň hlavní nápady, kam všude pesto přidat.

  • Do rychlých pomazánek – jako základ skvěle poslouží Lučina, čerstvý sýr, tvaroh…
  • Do polévek – hlavně do těch krémových
  • Na těstoviny – ať už uvaříte špagety, penne, nebo gnocchi
  • K pečenému a grilovanému masu
  • Do rizota – stačí připravit základní rizoto a přidat oblíbené pesto a máte dokonalé jídlo
  • Na pizzu
  • Do salátů
  • K rybě – zvlášť s lososem a pstruhem si rozumí
  • K pečené a grilované zelenině
  • Jako součást party občerstvení
  • Na suchou topinku/toast – pomazat a přidat třeba mozzarellu

Co je to pesto?

Původ pesta bychom našli v severní Itálii v oblasti Ligurie a jeho název je odvozený od slova pestare, což znamená tlouct/mlátit. To nám napovídá právě to, jak se pesto vyrábí. Tradiční příprava totiž spočívá v rozdrcení a tření bazalky v hmoždíři. Díky přidání parmazánu, piniových oříšků, olivového oleje, soli a česneku pak získáváme toliko zbožňované základní bazalkové pesto.

Italská kuchyně si zakládá na minimu surovin a bohaté chuti. My ostatní z toho pak těžíme u nás v kuchyni a právě díky pestrosti nezůstáváme jen u bazalkového pesta, ale dá se říct, že pesto zvládneme připravit téměř z každé bylinky a také třeba ze sušených rajčat.

Platí, že pesto můžete připravit téměř z čehokoli. My jsme doma ochutnali tyto příchutě: bazalkové, z dýňových semínek, rukolové, ze sušených rajčat a chilli Habanero. Naprostým favoritem nejen pro mě bylo to ze sušených rajčat. Já sušená rajčata miluji a kupujeme je ve velkém. Díky tomu už poznám rozdíly v chuti, které způsobuje kvalita rajčat a oleje. Tady jsem byla mile překvapená, protože jsem cítila chuť dokonale zralých rajčat a výborného oleje. 

Bazalkové i rukolové pesto opět dokonalost sama. Dětem tedy chutnalo více to bazalkové, ale i rukolu jsem jim do jídla úspěšně propašovala. Pesto z dýňových semínek bylo také moc dobré, jen mi přišlo hodně výrazné. Nejvíc se mi hodí k doladění polévek a do salátu.

V neposlední řadě musím zmínit Chilli Habanero – ostrou pecku, do které se po prvním ochutnání zamiluje každý, kdo má rád ostřejší jídla. Stačí skutečně málo a vaše jídlo dostane pořádný říz! Vzhledem k tomu, že zrovna kojím, tak zůstávám skutečně u malého množství. Jinak i naše mužské osazenstvo si toto pesto nemohlo vynachválit. Takže pokud máte v rodině milovníka pálivého, určitě mu s ním uděláte radost.

Je lepší kupované, nebo domácí pesto? 

Pesto jsem si doma připravovala několikrát, takže moc dobře vím, že když chceme dodržet základní postup a neusnadňovat si práci s mixérem, tak to zabere nějaký ten čas. K tomu musíme počítat s tím, že potřebujeme kvalitní suroviny, jen tak docílíme lahodné chuti. A co si budeme povídat, bazalku sice máme na zahrádce případně v květináči, ale když si spočítáme, kolik stojí kvalitní olivový olej, parmazán a piniové oříšky, tak nejde zrovna o malou částku.

Takže při ceně 89 Kč za 100 g skutečně výborného bazalkového pesta mi vychází, že je i s ohledem na úsporu času výhodnější pesto koupit. Ono když máte doma 3 děti, z toho jedno miminko, tak už si rozmýšlíte, do čeho ten svůj čas investujete. A mnohem radši si pak pohraji s výsledným jídlem, do kterého pesto zakomponuji. Navíc konkrétně u Hradeckých delikates máme jistotu, že jde o ryze český produkt bez zbytečné chemie a s důrazem na přírodní suroviny a intenzivní chuť. Doporučuji si přečíst i jejich příběh na webu, protože pak vám přirostou ještě více k srdci.

Kuřecí prsa s bazalkovým pestem a mozzarellou

Až se stydím, že vám sem dávám tak jednoduché recepty, ale když tuto variantu ochutnáte, dáte mi za pravdu, že v jednoduchosti je skutečně síla. A v dobrých ingrediencích chuť!

Ingredience na 1 porci:

1 středně velké kuřecí prso, 1/2 mozzarelly, 1/2 kávové lžičky bazalkového pesta, špetka čerstvě mleté soli

Jak postupovat:

Kuřecí prso nařízneme na 3 místech tak, aby vznikla „kapsa“ a maso se neprotrhlo celé. Maso lehce osolíme a do naříznuté kapsy natřeme bazalkové pesto a vložíme plátek mozzarelly.

Kuřecí prsa naskládáme na plech s pečicím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C po dobu zhruba 20–25 minut dle velikosti masa. (Kuřecí maso musí být řádně upečené! Nesmí zůstat růžové).

Těstoviny s rajčatovým pestem

Další z nenáročných receptů, který se dá dle libosti a chuti obměňovat. Další z variant může být přidání nasekaného česneku, sušených rajčat, strouhaného parmazánu a bazalkového pesta.

Tip: Doporučuji koupit kvalitní těstoviny, ideálně přímo italské, abyste si skutečně pochutnali jako někde u moře.

Ingredience:

1 balení těstovin, 1 pesto ze sušených rajčat (cca 80 g), 200 g slaniny vcelku, cca 100 g černých oliv, čerstvá bazalka dle chuti

Jak postupovat:

Těstoviny si uvaříme dle klasického postupu (ve vroucí osolené vodě). Slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi. Olivy nakrájíme na plátky a bazalku nasekáme. Těstoviny promícháme s pestem, slaninou, olivami a bazalkou a můžeme podávat.

Rychlá pomazánka s pestem

Přemýšlíte nad tím, co rychlého připravit na večeři? Tato pomazánka je tak snadná, že se to snad nedá považovat ani za recept, ale byla by škoda, kdybyste ji nevyzkoušeli. 

Lučina se dá vyměnit za Gervais/tvaroh/čerstvý sýr a pesto si přidejte podle chuti.

Ingredience:

1 velké balení přírodní Lučiny, 1/2 kávové lžičky chilli pesta, špetka čerstvě mleté soli

Jak postupovat:

Vše smícháme a namažeme na oblíbené pečivo (v našem případě na domácí chléb).

Krémová česneková polévka s chilli pestem

Milujeme krémové polévky. Z hrášku, květáku, kořenové zeleniny… Těch možností existuje spousta! Při podávání pak doporučuji přidat právě trochu pesta, které nejen že příjemně podtrhne výslednou chuť, ale navíc vykouzlí podstatně hezčí talíř.

Tip: Jako bonus klidně přidejte krutony z pečiva nebo zeleniny.

Ingredience:

20 g másla, pár kapek olivového oleje, 4 + 1 stroužek česneku, 8 větších brambor, 700 ml zeleninového vývaru, čerstvě mletý pepř a sůl, pesto (pro dospělé chilli / pro děti rajčatové)

Jak postupovat:

Stroužky česneku oloupeme. 4 nakrájíme na kousky, poslední si necháme zatím bokem. Brambory oloupeme, umyjeme a nakrájíme na kostky.

Rozpálíme si hrnec, na něm rozpustíme máslo a pár kapek olivového oleje a orestujeme česnek. Pořád ale mícháme, aby se nám nepřipálil! Pak přisypeme brambory, zalijeme vývarem, jen lehce osolíme a necháme vařit, dokud nejsou brambory měkké.

Prolisujeme poslední pátý stroužek česneku, rozmixujeme tyčovým mixérem a ochutnáme, jestli je potřeba polévka dosolit. Myslíme na to, že ještě přidáme pesto, takže se solí šetříme.

Tip: Pro dospělé doporučuji v době viróz přidat chilli pesto, které má pořádný říz, a pro děti pesto ze sušených rajčat.

Slané krekry s pesty

Ingredience:

250 g hladké mouky, 1/3 kávové lžičky soli, 80 g nastrouhaného sýru (např. parmazán/Grand Moravia), 5 polévkových lžic rozpuštěného másla, pár kapek olivového oleje, cca 70 ml plnotučného mléka, hladká mouka na pomoučnění válu

Jak postupovat:

Rozehřejeme si troubu na 180 °C a připravíme si 2 plechy s pečicím papírem. V míse smícháme mouku, sůl a nastrouhaný sýr (na jemném struhadle!). Přimícháme rozpuštěné máslo, pár kapek olivového oleje a postupně přiléváme mléko, aby se těsto spojilo.

Přendáme těsto na pomoučněný vál, na kterém ručně zpracujeme těsto tak, aby bylo konzistentní. Rozdělíme ho na dvě části a každou vyválíme na tenký plát, který opatrně přeneseme na plech s pečicím papírem a rádýlkem nakrájíme na čtverečky/obdélníky. Pečeme zhruba 10 minut a necháme zcela vychladnout.

Přejeme vám dobrou chuť! 

Gábi - Recepty dětem

Gábi - Recepty dětem

Blogerka Gábi má dvě děti, žije na vesnici, má slabost pro lokální a sezónní suroviny, kvalitní kávu, víno a dobré jídlo. Déle než šest let píše blog Recepty dětem, tři roky po sobě byla v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD).