Languedoc
Nejrozsáhlejší vinařská oblast Francie nabízí nepřeberné množství odrůd a rozdílných terroirů – od teplých středomořských oblastí po horská úbočí ve vnitrozemí. Půdní profil je také velmi různorodý, najdeme zde snad všechny typy půd – vápencové, břidlicové, štěrkopískové nebo také půdy sopečného původu.
Rhône
Většinu produkce Rhony tvoří červená vína 84%, 10% jsou růžová a zbylých 6 % jsou bílá vína (to se samozřejmě může v každém vinařství lišit, například ne každý vína má růžové víno). Je zde povoleno celkem 20 odrůd, většinou jde o více odrůdová vína (l’assemblage )u červených je nejdůležitější Grenache (dává ovocnost, kulatost a hřejivost vínu – a musí ho být nejméně 40 %), poté Syrah a Mourvedre, dále se objevují např Cinsault a Carignan. U bílých je opět nejdůležitější Grenache ale blanc, dále Clairette, Marsanne, Roussanne (velmi oblíbená, dává plná vína), Bourboulenc a Viognier. U růžových se vychází z červených (modrých), takže zase Grenache, Syrah, Mourvedre a Cinsault.
Gascogne
Vinařská oblast v Gaskoňsku, známá především produkcí bílých vín. Pro víno z Gaskoňska jsou typické odrůdy Colombard, Petit Manseng, Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadele a Ugni Blanc. Tento region je největším výrobcem bílých vín v kategorii Vin de Pays ve Francii.
Bordeaux
Jedná se o zřejmě nejslavnější vinařskou oblast na světě. Francouzské víno z Bordeaux pochází z regionu, který se nachází na jihozápadě Francie a dosahuje až ke břehům Atlantiku. Hlavními odrůdami pro výrobu vína z Bordeaux jsou Cabernet Sauvignon a Merlot, z bílých odrůd Sauvignon, Semillon a Muškát.
Loire
Vína z Loire najdeme v údolí nejdelší řeky Francie, Loiry. Ta protéká celkovou délkou 1.000 km a v jejím údolí najdeme ve čtyřech hlavních částech rozmanitá loirská vína. Nantes, na pobřeží Atlantiku je domovem Muscadetu (často vyráběného metodou Sur-Lie), Anjou a Saumur proslavila růžová a šumivá vína, v Touraine objevíme suchá i sladká vína odrůdy Chenin Blanc a centrální Loira nabízí typické a slavné Sauvignony z Loiry (Sancerre, Pouilly-Fumé).
|