Jak vybrat víno jako dárek? Přečtěte si rady a tipy od sommeliérů i vinařů

Jak vybrat víno jako dárek? Přečtěte si rady a tipy od sommeliérů i vinařů

Jana Hanslíková 1. 12. 2021

Baryk není pes, kabinet není místnost pro učitele, po viniční trati nejezdí vlak, cibéba není zvířátko a červená může být bílá a bílá zase zelená. Zní jako pěkný zmatek? Nic z toho ale nemusíte podrobně studovat, když chcete někomu věnovat víno jako dárek.

I když se ve víně nijak zvlášť nevyznáte, je to pořád výborný tip na dárek téměř pro každého, kdo není abstinent nebo zapřisáhlý pivař. Vynikající na tom je, že vám nikdy nedojdou nápady a pokaždé přinesete něco nového. Jednou darujete víno z Čech a Moravy, podruhé vezmete italská vína, příště španělská nebo chilská.

Stejně jako u jídla i u vína platí, že kolik lidí, tolik chutí, a není tedy divu, že se výběr vína může zdát dost ošemetným. Někdo má rád suché víno, někdo polosuché, sladké nebo polosladké, někdo dává přednost šumivým vínům, jiný ovocným vínům. Když se ale dáte vést pár pravidly, nešlápnete ve výběru vedle.

Vybírejte z přívlastků

Asi není třeba připomínat, že když chcete pořídit víno jako dárek, měli byste úplně vynechat supermarkety a večerky, naprosto ignorovat „krabičáky“, plastové nebo i skleněné lahve, kde je uvedeno pouze „Víno.“ Jde o ta nejobyčejnější vína, kterými nikomu radost neuděláte. Podle kvality a vyzrálosti následuje v třídění vín zemské a jakostní víno, které už může být velmi dobré.

Ale jako dárek je ideální spíše přeskočit rovnou k vínům jakostním s přívlastkem. Ty už se vyznačují osobitým charakterem a stojí za to je ochutnat. Používá se u nich také termín „extraktivní“, což zjednodušeně znamená vysoký obsah a různý poměr všech látek od cukrů, kyselin, tříslovin, bílkovin, pektinů, enzymů, až po vitamíny a minerální látky, které dohromady tvoří plnou chuť vína.

Jak se dělí přívlastková vína

  • Kabinetní víno - lehčí, suchá, příjemně pitelná vína
  • Pozdní sběr - extraktivní suchá či polosuchá vína
  • Výběr z hroznů - plné, extraktivní víno, někdy s vyšším obsahem zbytkového cukru
  • Výběr z bobulí - vinifikováno z vybraných hroznů, dlouhé zrání na vinici, často polosladká a sladká vína
  • Výběr z cibéb - z vybraných bobulí napadených ušlechtilou plísní šedou nebo z přezrálých bobulí, které dosáhly cukernatosti nejméně 32 °NM
  • Ledové víno - z hroznů, které byly sklizeny při teplotách –7 °C a nižších a v průběhu sklizně a během zpracování zůstaly zmrazeny
  • Slámové víno - z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně 3 měsíců

Někdo rád vína sladší, někdo se propil spíš k vínům sušším, stále však existují varianty především vín polosuchých, které myslíme, že neurazí nikoho. Pokud víte, že se obdarovaný ve víně alespoň částečně vyzná, vsaďte na jistotu třeba s pěkným Dunajovským Ryzlinkem vlašským, Veltlínským zeleným nebo Ryzlinkem rýnským ze Znojemska nebo Frankovkou z Kounic nebo Modrých Hor.

Aneta a Patrik, sommeliéři A zakladatelé Projektu Sommelierské bedýnky

Pro víno na internet? Ano!

Ještě před dvěma lety se mohl zdát nákup vín on-line minimálně jako zbytečný a spousta vinařů ani svoje vína na internetu nenabízela. Věnovali se hlavně práci na vinici a ve sklepě a hlavními odběrateli pro ně byly třeba jen předem nasmlouvané restaurace. Ale když ty musely mít dlouhé měsíce zavřeno, staly se e‑shopy hlavním odbytištěm i pro malá rodinná vinařství. A to je dobře pro milovníky vína od Aše po Jablůnkov, jimž vína odkudkoli přijedou až domů.

V e‑shopech i na webových stránkách vinařství často bývá popsána i historie podniku, dozvíte se o zkušenostech vinařů, jaké metody používají, na jaké odrůdy se specializují, prohlédnete si fotografie prostředí, kde víno vzniká. Obdarovanému můžete předat k dárku i tyto, často zajímavé informace. Můžete snáz porovnávat nabídky, vše si v klidu přečíst a prozkoumat. Navíc odpadá obava, že budete před obsluhou vinotéky vypadat trapně, když na první dobrou nevíte přesně, co chcete.

Když nakupuji online, orientuji se hlavně podle chuťového profilu, který bývá v e‑shopech často uveden. Co určitě stojí za to číst, když víno vybírám, je příběh vinařství, to, jak pečují o hrozny, jak je zpracovávají.

Katka, copywriterka, milovnice dobrého vína a začínající sommeliérka

Víno, víno, řekni, odkud pocházíš?

Poměrně zaručeným ukazatelem kvality je kombinace odrůdy a místa původu. Kvalitu vína ovlivňuje kromě jeho zpracování vinařem velká řada přírodních faktorů, k nimž patří složení půdy, typ hornin a obsah minerálů v ní, sklon či nadmořská výška vinice, ale také vysloveně mikroklima, které má jedinečný vliv i jen na právě jednu vinici. Tak třeba někde po ránu vzlíná mlha z blízkého rybníka, jinde kamenitá půda drží teplo ze slunce až do noci. A každé odrůdě vinné révy dělá dobře něco jiného. Pokud si nevíte rady, zkuste si zjistit, kterému vínu se ve které vinařské oblasti daří nejvíce.

Víme například, že vína z odrůdy Sauvignon jsou vynikající na Znojemsku. Modré hory se mohou pochlubit parádní Frankovkou, Pálava má věhlasné „vlašáky“ z vápencového podloží a na Slovácku je úžasný Ryzlink rýnský, kterému se přezdívá Král všech vín.

Jakub Bartonik, sklepmistr a jednatel rodinného vinařství BARTONIK

Za hranicemi jsou například německá oblast Mosely či rakouského Wachau spojené se skvělými ryzlinky, v jižní Itálii se zase daří především velmi oblíbené červené odrůdě Primitivo.

Určitě se nenechte při výběru zviklat předsudky, které jste možné někde zaslechli, ale které jsou od skutečnosti na hony vzdálené. „Například někteří lidé stále věří zažitému omylu, že se u nás dobré červené nevyrábí, přestože se i s červenými víny můžeme pyšnit světovými úspěchy,“ připomínají Aneta a Patrik ze Sommeliérských bedýnek.

Nebojte se mixu chutí a vůní

Pokud nechcete nic riskovat a pojistit si, že váš tekutý dárek bude řádně oceněn, zvolte sadu vín. K dostání jsou v různých dárkových baleních po třech či po šesti lahvích a je možné vybrat si buď degustační sadu napříč produkcí jednoho vinařství, nebo naopak set vín od různých výrobců či odborníky připravený výběr v sommeliérské bedýnce.

Vína do bedýnky vždy vybíráme od malých nebo rodinných vinařství, a to taková, která si sami rádi otevřeme. Výběr je vždy subjektivní, takže zákazník si sám ochutná a udělá si určitý obrázek o tom, kterým směrem se příště při výběru vína vydat.

Aneta a Patrik, sommeliéři A zakladatelé Projektu Sommelierské bedýnky

Možná se ne všechny lahve v sadě či bedýnce trefí do vkusu obdarovaného, ale víno může i překvapit – i vyznavači suchého vína občas zjistí, že jim zachutná některé sladší a opačně. A především, každý milovník vína ví, že odborníka z něj udělá právě ochutnávání. Takže i zjištění, že mi nějaká odrůda či typ vína nesedí, je užitečné.

Kdo umí, šumí… a perlí

Když potřebujete sáhnout po víně opravdu naslepo, zvolte šumivé či perlivé víno. To je už ze své podstaty slavnostní, není to právě pití, které si člověk otevře ve všední den, jen tak doma po práci, a proto se hodí jako dárek. Navíc chutná téměř všem a udělá radost na na rodinných setkáních, o svátcích i na párty.

Takovému vínu se často hovorově říká šampaňské či šampus, ale tohle označení může nést výhradně to pravé šampaňské víno z francouzské oblasti Champagne. Bublinky šampaňskému, ale i klasickému sektu dodává kvašení v lahvi. U nás roste obliba perlivého frizzante, jehož perlení způsobuje oxid uhličitý, který se do vína přidává při lahvování. Do jeho výroby se čím dál více pouští i moravští vinaři a vzniká tak lehké osvěžující víno s nižším obsahem alkoholu.

Podobná vína jsou také například španělská cava, italské prosecco, lambrusco nebo asti spumante.

Co se ještě můžete dočíst na etiketě a jak tomu rozumět

  • Barrique – toto víno zrálo nejméně 3 měsíce v dubovém sudu o objemu mezi 210 a 250 litry. Povrch sudu je vypalován a dub dodává vínu na aromatičnosti
  • Zrálo v sudu – víno si poleželo nejméně půl roku v dřevěném sudu
  • Claret či Klaret – víno smí být takto označeno, pokud bylo vinifikováno z modrých odrůd bez nakvášení.
  • Archivní víno – víno, které se začalo prodávat nejméně tři roky poté, co byly sklizeny hrozny, z nichž je vyrobeno
  • Panenská sklizeň či panenské víno – víno pochází z úplně první sklizně dané vinice

Nadělte něco cool a in

Stejně jako oblečení nebo hudba, i pití vína podléhá módě. Před pár lety hrála prim známá odrůda Pálava, po premiéře filmu z vinařského prostředí Bobule byl velmi populární Ryzlink vlašský, který protagonisté hojně zmiňovali. Dnes je moderní pít suchá vína, ale trendy jsou i méně obvyklé odrůdy či způsoby zpracování. Pokud tušíte, že ten, koho chcete obdarovat, rád zkouší nové věci a není příliš konzervativní, sáhněte například po velmi módních oranžových vínech. Jejich výroba vyžaduje skutečně velkou pozornost a chutí i vůní se od „běžných“ vín dosti liší.

Podobně trendy jsou dnes také organická či biodynamická vína. Ta potěší každého, kdo dbá o životní prostředí a zdravý životní styl.

V poslední době začínají být i velmi oblíbená různě namíchaná dárková balení složená z vína, moštů, sirupů a dalších nealko specialit.

Jakub Bartonik, sklepmistr a jednatel rodinného vinařství BARTONIK

Vyzkoušejte různé speciality z vína, vína ochucená medem, či ovocná vína vyrobená například z rybízu, jahod nebo hrušek nebo dárkové balíčky, které kombinují tradiční víno a další speciality.

Co ještě napoví…

Oblíbené jídlo

Možná neznáte vinný vkus obdarovaného, ale třeba víte, že v jídle je hlavně na sladké, nebo že před salátem a rybou dá přednost steaku. Podle toho se docela dobře můžete odhadnout, co mu udělá radost i ve skleničce. Minimálně k jeho oblíbenému jídlu.

Sehnat můžete i různé dárkové sady, které kombinují víno, sýry a uzeniny, olivy či další delikatesy. I kdybyste se náhodou netrefili vínem, spraví si příjemce dárku chuť dobrotami.

Soutěže a medaile

Není všechno zlato, co se třpytí. U vína to ale platí, tedy obvykle. Zlaté (stříbné i bronzové) medaile na lahvích vypadají krásně a lákají ke koupi. A obvykle opravdu neprohloupíte, když se zlákat necháte. Vinařské soutěže, jako je například Salón vín, dokládají jistou úroveň moku v lahvi, a zvyšují šance, že bude chutnat.

Špunty, korky, zátky

Možná jste někde zaslechli, že víno, které nemá pořádný korkový špunt, je šunt. To ale dnes už rozhodně neplatí.

Šroubovací uzávěr říká jen to, že víno není určeno k archivaci. Ale taky to neznamená, že by všechna vína s korkem měla zaručený potenciál zrání. Na jakýkoli uzávěr tedy opravdu není potřeba hledět skrz prsty. Je to jen o rozhodnutí vinaře a o kvalitě to nevypovídá vůbec nic.

Katka, copywriterka, milovnice dobrého vína a začínající sommeliérka

Pořád máte strach vybrat víno? Nevadí. Potěšit můžete třeba příslušenstvím k vínu. Pořiďte kvalitní vývrtku, sommeliérský set s teploměrem, nálevkou či zátkou a nebo sklenice na víno. Těch není nikdy dost, a když navíc pocházejí od českých sklářů a designérů, budou dělat na stole velkou parádu.

Pokud se chcete trochu víc rozšoupnout, darujte rovnou pobyt ve vinném sklípku. Třeba takový víkend na jižní Moravě spojený s degustací vína nemá chybu. Velmi pěkným dárkem je také voucher na degustační menu s vinným párováním. Dáte tak vlastně dva dárky v jednom – dobrou večeři a degustaci vína.

A pokud jste pořád nerozhodní, poříďte svým blízkým dárkový poukaz nebo kartu pro nákupy na Slevomatu. Pak si budou moci vybrat sami podle svého vkusu i chuti. 

Jak se vám článek líbil?

Jana Hanslíková

Píšu takřka odjaktěživa, do novin, do reklamy, do knih i na weby a sociální sítě. Vzývám svatou trojici káva - víno - čokoláda. Doma krotím dvě divoké děti vlastní a vedu lesní klub s další kopou dětí cizích. Radost mi dělají výlety do přírody, pěšky i na kole, společnost rodiny a kamarádů, ideálně nad deskovými hrami. Když potřebuju relaxovat sama se sebou, čtu, kreslím a cvičím jógu.