Zjistěte odborným okem, že svět vína není jen červeno-bílý.
Ponořte se do světa vín a objevte všechny tóny, odlesky, chutě a vůně, které se v něm skrývají. Během kurzů Wine Specialist proniknete do všech
zákoutí, naučíte se správně degustovat i poznat případné vady a nahlédnete též do historie a zpracování.
Na výběr jsou tři varianty, záleží na vás, jak velkým odborníkem se chcete stát. V základním samostatném kurzu Basic se dozvíte o hlavních
světových odrůdách a oblastech, hlubší znalosti získáte
v kurzech Specialist I., Specialist
II. a Expert, které na sebe
navazují.
Wine Specialist Basic
- Kurz vás uvede do světa vína a je určen všem, kteří chtějí pochopit
základní rozdíly mezi víny i jejich rozdělení.
- Ochutnáte vína z různých světových oblastí, dozvíte se, jak víno
správně degustovat a mnoho dalších užitečných informací.
- Kurz trvá 4 hodiny.
- V ceně je zahrnuta ochutnávka vín (min. 8 vzorků), malé občerstvení
a studijní materiály.
Náplň:
- Základní dělení vín (dle barvy, zpracování, cukru a apelace)
- Rozdělení vín podle vinařského zákona ČR, FR, I
- Zpracování + zrání vína
- Jak správně degustovat víno
- Ampelografie révy
- Světové vinařské velmoci
|
Wine Specialist I.
- Kurz s certifikátem pro všechny, kteří chtějí vínu lépe porozumět,
poznat základní způsoby jeho zrání i výroby.
- Pochopíte rozdíly mezi víny, odrůdami a oblastmi.
- Kurz je rozdělen do 2 dnů vždy po 4 hodinách.
- Každý účastník obdrží studijní materiály a závěrečný diplom
o absolvování kurzu.
- V ceně je zahrnuta ochutnávka vín (min. 10 vzorků) a malé
občerstvení.
Náplň:
- Základní dělení vín (dle barvy, zpracování, cukru a apelace)
- Zpracování + zrání vína
- Charakteristika nejznámějších odrůd a jejich ochutnávka
- Jak správně degustovat víno
- Gastronomické spojení
|
Wine Specialist II.
- Kurz navazuje na Wine specialist I. Účastníci si prohloubí znalosti
o zrání, zpracování vína, dozví se o historii vinohradnictví a typických vlastnostech nejznámějších vinařských regionů.
- Kurz je rozdělen do 2 dnů vždy po 4 hodinách.
- Každý účastník obdrží studijní materiály a závěrečný diplom
o absolvování kurzu.
- V ceně je zahrnuta ochutnávka vín (min. 12 vzorků) a malé
občerstvení.
Náplň:
- Historie vína
- Rozšířené znalosti – zpracování a zrání vína
- Moravské bílé odrůdy, ochutnávka
- Růžová vína, zpracování, ochutnávka
- Dezertní vína, znalost výroby, nejznámější dezertní vína,
ochutnávka
- Odrůda Ryzling Rýnský, nejvyhlášenější oblast Mosela, ochutnávka
moselských Ryzlingů
- Piemonte, oblast, odrůdy, ochutnávka
- Toskánsko, oblast, odrůdy, ochutnávka
- Argentina a její Malbech
- Bordeaux – terroir, charakteristika, ochutnávka
- Tvary skla a jejich vliv na víno
- Vady vína
|
Wine Specialist Expert
- Kurz navazující na úrovně I. a II. Prohlubuje znalosti o odrůdách a vinařských oblastech.
- Výuka je zaměřena na umění degustace a sensorického hodnocení
vín.
- Kurz je rozdělen do 2 dnů vždy po 4 hodinách.
- Každý účastník obdrží studijní materiály a závěrečný diplom
o absolvování kurzu.
- V ceně je zahrnuta ochutnávka vín (min. 20 vzorků) a malé
občerstvení.
Náplň:
- Výroba vína, shrnutí, vinařské pojmy
- Sekty – výroba, nejznámější oblasti a ochutnávka Champagne, Cava,
Prosecco, Morava
- Čechy a Morava, oblasti, odrůdy a jejich ochutnávka
- Supertoskánská vína – pojem, ochutnávka
- Abruzzo – Montepulciano d'Abruzzo, charakteristika, ochutnávka
- Španělsko – Rioja a její vína, ochutnávka
- Sensorické hodnocení vín
- Ochutnávka z černých sommelierských skleniček (4 vína)
|
Absolvujete-li všechny tři, stanete se opravdovým znalcem, který si nejen
užívá krásnou jiskru a plnou chuť, ale orientuje se i ve vadách, jako je
„sirka“ nebo „korek“, a nezaváhá ani při rozlévání vína a sensorickém hodnocení. Mrkněte, co všechno se díky „vinnému triu“
dozvíte.
- Výroba vína, shrnutí, vinařské pojmy
- Sekty – výroba, nejznámější oblasti a ochutnávka Champagne, Cava,
Prosecco, Morava
- Čechy a Morava, oblasti, odrůdy a jejich ochutnávka
- Supertoskánská vína – pojem, ochutnávka
- Abruzzo – Montepulciano d'Abruzzo, charakteristika, ochutnávka
- Španělsko – Rioja a její vína, ochutnávka
- Sensorické hodnocení vín
- Ochutnávka z černých sommelierských skleniček (4 vína)
- Historie vína
- Rozšířené znalosti – zpracování a zrání vína
- Moravské bílé odrůdy, ochutnávka
- Růžová vína, zpracování, ochutnávka
- Dezertní vína, znalost výroby, nejznámější dezertní vína,
ochutnávka
- Odrůda Ryzling Rýnský, nejvyhlášenější oblast Mosela, ochutnávka
moselkých Ryzlingů
- Piemonte, oblast, odrůdy, ochutnávka
- Toskánsko, oblast, odrůdy, ochutnávka
- Argentina a její Malbech
- Bordeaux – terroir, charakteristika, ochutnávka
- Tvary skla a jejich vliv na víno
- Vady vína
- Základní dělení vín (dle barvy, zpracování, cukru a apelace)
- Zpracování + zrání vína
- Charakteristika nejznámějších odrůd a jejich ochutnávka
- Jak správně degustovat víno
- Gastronomické spojení
|
Aktuální
termíny najdete na webu, průběžně budou doplňovány další. Voucher
platí až do května, takže pokud ve svém okolí máte milovníka vína,
který by chtěl proniknout do tajů svého oblíbeného nápoje, můžete jej
věnovat i jako dárek. Špičková lektorka ráda zodpoví
vaše zvídavé dotazy a vy zjistíte, že pití vína je sice věda, ale velmi
příjemná!
Věnovat se vám bude Ing. Iveta
Steinerová, přední odborník v oblasti enologie. Specialista na italská vína a neúnavná propagátorka vinařské kultury v ČR. Absolvovala
roční studium „Enologie – sommelierství“ vč. degustátorských
zkoušek v Itálii. Profesionálně se vínem zabývá již od roku
2005. Vyškolila stovky pracovníků v oboru gastronomie i zájemců o vína
z řad široké veřejnosti. Je výkonným místopředsedou Asociace
Degustátorů ČR
Spolupracuje s uznávanými světovými kritiky vín. Hodnotí vína
v mezinárodních odborných komisích. Pravidelně publikuje v odborných
periodikách a ročenkách. Účastníci kurzů mají zaručenu maximální
profesionalitu a entuziasmus.
|