Ponořte se do světa vína a získejte znalosti, kterými překvapíte nejen
své přátele. Naučte se nejen správně degustovat víno, užít si jeho
krásnou jiskru a plnou chuť, ale také poznat případné vady, jako je
„sirka“ nebo korek“.
Na výběr jsou tyto kurzy:
- Kurz Wine Specialist Basic
- Kurz Wine Specialist I. (včetně diplomu)
- Balíček kurzů Wine Specialist I. + Wine Specialist II. + Wine
Specialist Expert (včetně diplomů)
Kurz Basic je samostatný a obsahuje základní informace. Dozvíte se
o hlavních světových odrůdách a oblastech. Hlubší znalosti můžete
získat v kurzech I., II. a Expert, které na sebe navazují a odkryjí vám
mnoho podrobností ze světa vín.
Aktuální
termíny najdete na webu, průběžně budou doplňovány další. Voucher
platí až do dubna, takže ho můžete věnovat i jako dárek.
Wine Specialist Basic
Kurz vás uvede do světa vína a je určen všem, kteří chtějí pochopit
základní rozdíly mezi víny i jejich rozdělení. Ochutnáte vína
z různých světových oblastí, dozvíte se, jak víno správně degustovat a mnoho dalších užitečných informací.
Rozklikněte si osnovu
kurzu:
- Základní dělení vín (dle barvy, zpracování, cukru a apelace)
- Rozdělení vín podle vinařského zákona ČR, FR, I
- Zpracování + zrání vína
- Jak správně degustovat víno
- Ampelografie révy
- Světové vinařské velmoci
|
Kurz trvá 4 hodiny. V ceně je zahrnuta ochutnávka vín (min.
8 vzorků), malé občerstvení a studijní materiály.
Wine Specialist I.
Kurz s certifikátem pro všechny, kteří chtějí vínu lépe porozumět,
poznat základní způsoby jeho zrání i výroby. Pochopíte rozdíly mezi víny, odrůdami a oblastmi.
Osnova kurzu:
- Základní dělení vín (dle barvy, zpracování, cukru a apelace)
- Zpracování + zrání vína
- Charakteristika nejznámějších odrůd a jejich ochutnávka
- Jak správně degustovat víno
- Gastronomické spojení
|
Kurz je rozdělen do 2 dnů vždy po 4 hodinách. Každý účastník
obdrží studijní materiály a závěrečný diplom o absolvování kurzu.
V ceně je zahrnuta ochutnávka vín (min. 10 vzorků) a malé
občerstvení.
Wine Specialist II.
Kurz navazuje na Wine specialist I. Účastníci si prohloubí znalosti
o zrání, zpracování vína, dozví se o historii vinohradnictví a typických vlastnostech nejznámějších vinařských regionů.
Osnova kurzu:
- Historie vína
- Rozšířené znalosti – zpracování a zrání vína
- Moravské bílé odrůdy, ochutnávka
- Růžová vína, zpracování, ochutnávka
- Dezertní vína, znalost výroby, nejznámější dezertní vína,
ochutnávka
- Odrůda Ryzling Rýnský, nejvyhlášenější oblast Mosela, ochutnávka
moselkých Ryzlingů
- Piemonte, oblast, odrůdy, ochutnávka
- Toskánsko, oblast, odrůdy, ochutnávka
- Argentina a její Malbech
- Bordeaux – terroir, charakteristika, ochutnávka
- Tvary skla a jejich vliv na víno
- Vady vína
|
Kurz je rozdělen do 2 dnů vždy po 4 hodinách. Každý účastník
obdrží studijní materiály a závěrečný diplom o absolvování kurzu.
V ceně je zahrnuta ochutnávka vín (min. 12 vzorků) a malé
občerstvení.
Wine Specialist Expert
Kurz navazující na úrovně I. a II. Prohlubuje znalosti o odrůdách a vinařských oblastech. Výuka je zaměřena na umění degustace a sensorického hodnocení vín.
Osnova kurzu:
- Výroba vína, shrnutí, vinařské pojmy
- Sekty – výroba, nejznámější oblasti a ochutnávka Champagne, Cava,
Prosecco, Morava
- Čechy a Morava, oblasti, odrůdy a jejich ochutnávka
- Supertoskánská vína – pojem, ochutnávka
- Abruzzo – Montepulciano d'Abruzzo, charakteristika, ochutnávka
- Španělsko – Rioja a její vína, ochutnávka
- Sensorické hodnocení vín
- Ochutnávka z černých sommelierských skleniček (4 vína)
|
Kurz je rozdělen do 2 dnů vždy po 4 hodinách. Každý účastník
obdrží studijní materiály a závěrečný diplom o absolvování kurzu.
V ceně je zahrnuta ochutnávka vín (min. 20 vzorků) a malé
občerstvení.
Špičková lektorka
Věnovat se vám bude Ing. Iveta
Steinerová, přední odborník v oblasti enologie. Specialista na italská vína a neúnavná propagátorka vinařské kultury v ČR. Absolvovala
roční studium „Enologie – sommelierství“ vč. degustátorských
zkoušek v Itálii. Profesionálně se vínem zabývá již od roku
2005. Vyškolila stovky pracovníků v oboru gastronomie i zájemců o vína
z řad široké veřejnosti. Je výkonným místopředsedou České Asociace
Degustátorů
Spolupracuje s uznávanými světovými kritiky vín. Hodnotí vína
v mezinárodních odborných komisích. Pravidelně publikuje v odborných
periodikách a ročenkách. Účastníci kurzů mají zaručenu maximální
profesionalitu a entuziasmus.