Vinařství Backsberg pyšnící se řadou mezinárodních ocenění, vám v dnešní nabídce přináší 3 výborná vína:
Merlot Košer 2008 (0,75l) – suché červené víno od výrobce Backsberg Estate Cellars původem z Jihoafrické republiky. Toto víno je 100% Merlot intenzivní červenofialové barvy a převládající vůně lesního ovoce – tj. ostružin, černý rybízu. Cuť je plná, harmonická… Při prvním polknutí vystupuje chuť švestky, povidla či černého rybízu. Příjemný tanin dodává jemnost.
- Skvěle se hodí ke grilovanému steaku či pokrmům ze zvěřiny.
- Obsah alkoholu je 13% a nejlépe chutná při teplotě 14ºC – 16ºC.
John Martin 2010 (0,75l) - suché bílé víno stejného výrobce, 100% Sauvignon Blanc světle zelenožluté barvy a velmi intenzivní vůně, kde nejvýraznější roli hraje kopřiva a černý bez. Chuť tohoto vína je suchá, dlouhotrvající, jemně kořenitá s příjemnou dochutí.
- Výborně se snoubí ke studeným předkrmům, chřestu a těstovinám.
- Obsah alkoholu je o procento vyšší než u Merlotu, tedy 14%. Doporučuje se podávat vychlazené na 6ºC – 8ºC.
Chardonay Košer 2010 (0,75l) – suché bílé víno, 100% Chardonnay. Toto víno pochází ze stejného místa jako ostatní, vyznačuje se světle zelenou barvou – mladé víno. V jeho vůni rozeznáte příjemné tóny tropického ovoce a chuť je svěží, dlouhá a harmonicky sladěná.
- Toto víno si nejlépe vychutnáte např. u grilování kuřecího, krůtího masa, ryb či u všech druhů salátů. Chuť nejlépe vynikne po vychlazení na 6ºC – 8ºC.
- Obsah alkoholu je 13%.
Pár řádků o vinařství Backsberg
Firma byla založena hned na počátku 20. století emigranty z Litvy. Hlavními odrůdami zde jsou zejména Sauvignon Blanc, Shiraz, Cabernet Sauvignon a Merlot.
Důležitější, než vlastní rozloha vinic, ca. 110 ha je jejich poloha. Leží převážně v trojúhelníku podél úbočí Simonsbergských hor mezi Paarl a Stellenboschem. Patří tedy do D.O.C. Paarl, což je řadí mezi nejcennější vinohradnické oblasti v JAR. Centrum vinařství najdete ca. 40 minut jízdy od Kapského města. Klima je zde vynikající pro pěstování bílých i červených odrůd, neboť léto vyniká velmi slunnými dny a naopak zimní období je poměrně studené s vydatnými dešti. Právě takové podnebí je jak říká pan Back požehnáním pro pěstování vinné révy.
Všechna vína jsou jasně čitelná podle své odrůdy a původu. Nejsou komplikovaná, ale zároveň nejsou jednoduchá, protože vinařství Backsberg sice velmi dbá na tradice, avšak zároveň používá nejmodernější technologie při zpracování hroznů, zrání a školení. Všechna vína odtud dodávaná se chlubí mj. označením Status Carbon Neutral. To znamená, že emise CO2 vznikající při expedici vín byly transformovány a upraveny na nulovou hodnotu díky speciální technologii při plnění. Tímto průkopnickým krokem se daří snižovat emise skleníkových plynů. Mezi další inovace užívané již běžně ve vinařství Backsberg patří používání odlehčených lahví z barevného skla a také alternativní zátkování lahví šroubovacími uzávěry nebo nahrazení přírodního korku potravinářskou pryží. V souladu s posledními světovými trendy se sklepmistr snaží o snížení obsahu alkoholu v lahvovaných vínech při zachování tak charakteristické plnosti a bouquetu