
Jak získat vitamíny? Zkuste doma klíčicí misku a semínka

Také vzpomínáte, jak jste s pomocí vaty a různých sklenic zkoušeli klíčení semínek a netrpělivě čekali, jestli a kdy se něco objeví? S klíčicí miskou nebudete čekat – semínka vyklíčí rychlostí blesku.
Už za pár dní budete sklízet zdravé klíčky plné vitamínů a minerálů. Na posílení imunity jsou ideální a máte je hned doma, žádné chození do obchodu, což se právě teď hodí více než jindy.

A ještě jedna dobrá zpráva, klíčení zabaví i vaše nejmenší. Doma misku otestovala Gábi z blogu Recepty dětem a kromě recenze si pro vás připravila i recept na něco dobrého.
Klíčení: vitamíny, které máte doma hned
Venku se to zelená, stejně tak se to může zazelenat i u vás v kuchyni na stole. Stačí k tomu jediné – klíčicí miska. A co teprve ta paráda, kterou pak s klíčky uděláte na talíři! Vždycky jsem si říkala, jak to v těch restauracích parádně vypadá, když tím mají nazdobené jídlo, ale doma jsem se zatím zmohla jen na řeřichu. Takže pokud to máte podobně a láká vás vyzkoušet klíčení, rozhodně čtěte dál.
Jaká semínka se hodí ke klíčení?
|
Klíčicí miska – základ úspěchu
Zapomeňte na vatu, vatové tamponky, různé sklenice a složitosti. S touto parádní vychytávkou bude domácí klíčení hračka a radost. A to nemusíte být žádní experti. Miska má hned 3 patra plus jedno na odkapávání. Můžete tak klidně klíčit až 3 druhy semínek zároveň. To každopádně doporučuji ale jen v případě, že víte, že ty klíčky pak upotřebíte. V dobře uzavřené nádobě vám totiž v lednici vydrží až 10–14 dní, takže záleží na tom, jakou máte spotřebu.
Kdybych to měla shrnout krok za krokem, tak celý proces bude následující:
- Nachystáte si misku, opláchnete ji, usušíte a vyberete si semínka.
- Nejdříve postavíte dno.
- Na něj umístíte první klíčicí misku, regulátor průtoku a nasypete semínka – zvláště u těch menších (např. řeřicha) doporučuji dodržet poměr 30 % semínek na plochu. V prvním pokusu to Jiřík přehnal, nasypal jich tam víc, vytvořila se gelová hmota a klíčky nevzešly. Takže skutečně se semínky šetřete.
- V případě, že chcete klíčit zároveň i další semínka, přidejte další klíčicí misku, regulátor průtoku a další semínka.
- Ohřejte si vodu tak, aby byla vlažná, zalijte vrchní patro misky, aby byla voda kousek nad ventil (regulátor průtoku), zavřete víkem a nechte vodu protéct.
- Až voda proteče do odkapávací misky, tak ji vylijte (můžete s ní zalít doma květináč) a tento proces opakujte dvakrát denně – ideálně ráno a večer.
- Misku nemějte na přímém světle, spíše na rozptýleném až tmavém, ale ať není někde v zimě, aby semínka pěkně klíčila.
- A teď už jen čekejte, až vám vyklíčí a budete si na nich moct pochutnat.
- Po vyklíčení je buď hned spotřebujte, nebo je uložte do dobře uzavíratelné krabičky a dejte do lednice.
Druhou várku semínek jsem zkusila udělat tak, že jsem semínka nejdřív namočila na 6 hodin do vody a až pak je dala do misek. Myslela jsem si, že to bude i rychlejší, ale tempo klíčení bylo úplně stejné. První náznak klíčení se objeví hned druhý den a semínka jsem sklízela např. u ředkvičky po 5 dnech, u dalších semínek po 6.
Proč vůbec klíčky?
Vysvětlení najdeme v samotném procesu klíčení. Když se totiž malé semínko mění přes drobný klíček na výhonek, tak se v něm probouzí celá řada enzymů. Postupně tak vzniká taková malá velká zásobárna plná chutí, ale hlavně vitamínů, enzymů, bílkovin a minerálů.
Stejně tak, jak se semínka liší chutí, tak se krapet liší i v obsažených vitamínech, ale když to vezmeme všeobecně, tak do svého jídelníčku dostanete vitamín skupiny C a B, vápník, železo, hořčík a také aminokyseliny. Když to tedy shrneme, tak pomocí semínek si doma vykouzlíme za pár korun dobře vypadající, chutnající a navíc zdravou dobrotu.
Protože mám ráda různá shrnutí, tak vám to napíšu ještě v bodech:
- klíčky jsou zdravé
- stojí pár korun
- zvlášť v zimě pro vás budou zdrojem prospěšných látek
- vypadají dobře
- skvěle chutnají
Kam s výhonky a klíčky?
Je to jednoduché. Kromě dezertů snad všude:
- nejčastěji do různých salátů
- do smoothie
- na krémovou polévku místo krutonů
- na čerstvé pečivo s máslem/lučinou
- skvěle jim to bude slušet s domácí pomazánkou
- na posypání jídla jako „ozdoba“
- jen tak na ukusování
Vždy se řiďte chutí. Třeba taková semínka ředkvičky jsou mým naprostým favoritem a nechápu, jak jsem o ně mohla zatím nezavadit. Chutnají mi dokonce víc než samotná ředkvička. Jsou totiž lehce štiplavé a hodně silné přesně jako čerstvě malá ředkvička. Skutečná lahoda! Tu jsem ukusovala jen tak nebo si s ní posypala domácí chléb s máslem od farmáře a také domácí tuňákovou pomazánku. A jak můžete vidět na fotce, krásně to na talíři vypadá.
Připravte si jarní salát s výhonky
Nachystejte si:
- směs listových salátů
- sušená rajčata v oleji
- olivový olej/balzamikový krém
- zrající kozí sýr (cca 1,5 cm široký plátek na porci)
- kukuřici na vaření
- sezamová semínka
- výhonky – v mém případě pikantní směs
- čerstvě mletou sůl
Jak na přípravu?
Jako první si uvaříme v lehce osolené vodě kukuřici, kterou nakrájíme na menší kousky. Kozí sýr dáme na plech s pečícím papírem a dáme rozpéct do trouby (na 170 °C cca na 6–8 minut). Směs listových salátů umyjeme, smícháme se sušenými rajčaty, sezamovými semínky, výhonky a vše lehce osolíme. Zakápneme olivovým olejem a případně i balzamikovým krémem, nandáme rozpečený sýr a kukuřici a vše ještě posypeme výhonky.
Co vše jsme ochutnali a jak biomisku hodnotím?
Kdybych měla vytvořit seznam top 3 semínek, které mně osobně chutnaly nejvíce, tak to bude:
- Červená ředkvička
- Pikantní směs
- Slunečnice
Na talíři se nám objevila také řeřicha, fazole mungo, ječmen a čočka. Biomiska se u nás natrvalo zabydlí a postupně budu klíčit, protože se mi výhonky a klíčky skvěle hodí na food styling. A jak všichni víme, jíme i očima!
Cena, za kterou se dá miska a semínka pořídit, je podle mě naprosto úžasná a jak ráda říkám, je to takové to „za málo peněz hodně muziky“, protože tady to skutečně platí. Miska je lehká, nezabere zbytečně moc místa, dobře se s ní pracuje, dobře se čistí a celkově je na klíčení naprosto nenáročná.
Tak co vy na to? Taky si doma vypěstujete vlastní klíčky?
Jak se vám článek líbil?