Malebný Hallstatt láká na výlet i akční dovolenou

Malebný Hallstatt láká na výlet i akční dovolenou

Vsadím se, o co chcete, že fotky z malebného Hallstattu na vás za život vyskočily už přesně milionkrát. Ale ten pocit, když se tam poprvé podíváte na vlastní oči? Tomu se sebelepší záběr nevyrovná. Vyzkoušela jsem to na vlastní kůži.

Doteď jsem maximálně nadšená a teď vás na (zatím alespoň) virtuální zájezd do Hallstattu, který je zapsaný na Seznamu UNESCO, vezmu taky.

Hallstatt a okolí? To je jezero, turistika i vyhlídka

Minulý rok v létě jsme se s přítelem rozhodovali, kam vyrazit na dovolenou. U moře v Chorvatsku už jsme byli na jaře, tentokrát jsme zároveň chtěli vzít i moji babičku, a tak 10 hodin v autě nepřipadalo v úvahu. Chtěli jsme něco krásného, s koupáním a památkami, a hlavně, pěkně prosíme, blízko. Stačilo si tedy dát jedna a jedna dohromady a výsledek byl jasný – dovolená v Rakousku!

U našich sousedů jsme toho stihli mnoho – výlet do Salcburku, Štýru, Bad Hallu i Mondsee, ale úplně nejvíc ze všeho nám všem učaroval Hallstatt a okolí. Strávili jsme tam jeden den. (Není to málo? Je!) a náš seznam Viděli jsme je sice dlouhý, ale ten Příště chceme vidět je ještě delší.

Hallstatt, česky Halštat, nás přivítal blankytně modrou oblohou a sluníčkem. Počasí v Hallstattu je během léta celkově velmi příznivé – teploty se v červenci a srpnu přes den pohybují okolo 20 °C. To znamená, že jsme se nevařili, ale bylo nám příjemné teplo, a zvládli jsme parádně projít městečko – a to včetně babičky, která nás se svými turistickými holemi neustále předbíhala (a smála se tomu).

Doprava

  • Cesta Praha–Hallstatt trvá autem necelých 5 hodin, pak už vás čekají pohádkové výhledy.
  • Nicméně parkování Hallstatt úplně pohádkové nemá – kromě placených hlídaných parkovišť tu prakticky nemáte auto kde nechat.
  • Na okraji městečka a cca 1 km za ním se ale zaparkovat dá. Do centra auta nesmí, ale od parkovišť tam dojdete za cca 15 minut.

Zajímavost o Hallstattu: Městečko je natolik nádherné, že si v Číně postavili jeho věrnou kopii. Divíte se jim? Já ne. Kdybych to zvládla, jeden malý roztomilý Hallstatt bych si postavila u sebe na zahradě. (Jé, to je nápad!)

Dovolená v Hallstattu

Ale teď už pojďme k tomu, co v Hallstattu a jeho okolí vidět. Pokud to chcete stručně, povím vám to takhle: všechno! A pokud se rádi o jednotlivých tipech dozvíte víc, pohodlně se usaďte a pokračujte ve čtení.

  • Halštatské jezero (Hallstätter See) – Jezero je vodou zásobováno horskými potoky a řekou Traun. Je dlouhé 5,9 km, široké až 2,3 km a hluboké max. 125 m. Nezapomeňte se v něm vykoupat – skvělé pláže jsou naproti Hallstattu v Obertraunu a také mezi Obertraunem a Bad Goisernem. Jezero nabízí i potápění nebo projížďky na dřevěných loďkách. A výlet podél Hallstattského jezera taky bude stát za to – jen si nezapomeňte sbalit svačinu a plavky!

  • Salzwelten – Tak schválně, věděli jste, že zdejší solné doly jsou nejstarší na celém světě? Sůl se tu těží už 7 tisíc let! Když už tady budete, byla by velká, slaná škoda je nenavštívit. Vede sem lanovka s úchvatným výhledem na město i jezero, ale vystoupat sem můžete i po svých, pokud máte chuť na cca hodinku turistiky (z Hallstattu). Prohlídka trvá 90 minut a kdo ví, třeba si sjedete i po hornické skluzavce!

  • Vyhlídka Pět prstů (5 Fingers) – Co takhle trocha adrenalinu? V již zmíněném Obertraunu je parkoviště, ze kterého vás lanovka Krippenstein-Seilbahn (s přestupem) vyveze až na vrchol. Vyhlídka patří mezi nejvyhledávanější rakouské atrakce. Naskytne se vám dokonalý výhled na Halštatské jezero a pod sebou budete mít úctyhodných 400 m. Tak ať se vám nezamotá hlava!

  • Kostnice v Hallstattu je opravdový unikát. A tak, pokud se na to cítíte, vyrazte se podívat na cca 1200 lebek, z nichž některé jsou pomalované. Jaký že je za tím příběh? Hallstatt je maličký, což platí i pro hřbitov, který má málo místa na ukládání mrtvých – „staří mrtví“ tak čas od času museli uvolnit místo „novým mrtvým“. Dlouhé kosti se odvezly mimo město a lebky právě do kostnice. Tak co, troufnete si na její návštěvu?

  • Ferraty – Blízko Hallstattu se nachází naprosto dechberoucí ferraty! Vypravte se na Gosausee Laserer Alpin Klettersteig, Leadership Klettersteig nebo Little Bear, kterou si užijí hlavně děti.

My jsme v tomto kouzelném městečku strávili pouhý den, a byla to chyba. Úzké uličky, spoustu obchůdků a kaváren bych si chtěla užít v klidu a pomalu, navíc bych příště ráda stihla i koupání v Halštatském jezeře a Skywalk. A vám, pokud můžu radit, doporučuju to samé, ať pak zpětně nemusíte litovat, že jste nestihli všechno, co jste chtěli (tak jako já). A nezapomeňte si koupit klobouky! 

Jak se vám článek líbil?

Kristýna Kohoutová

„Ráda píšu a ráda piju víno…“ Tak tady můj medailonek začínal, když jsem ještě něco vydržela. Teď jsem nucená ho aktualizovat na: Ráda píšu a ráda si jednou za týden cucnu decky vína. Baví mě taky zpěv, cestování, knížky (jednoho dne dopíšu tu svoji) a slepice. Žiju v Praze, ale krev mám pořád jihočeskou, a tak se domů, do Budějc, ráda vracím. Víc mě najdete na @kristynakohout

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru