Co s jahodami? Recepty na jahodové koláče, nepečený dort, salát i veganský dezert

Co s jahodami? Recepty na jahodové koláče, nepečený dort, salát i veganský dezert

Kateřina Suchanková, Jana Šupolíková 6. 6. 2021

Jakmile léto odstartuje, začnou na vás jahody „skákat“ skoro odevšad. Trhy, samosběry, stánky, obchody a o červenající se zahrádce ani nemluvím. Vraťte jim úder a zpracujte je do božského koláče nebo dortu. Že si hlídáte linii? Tak jahody šoupněte do salátu nebo jimi dochuťte cukrfree veganský pohár.

Křehké jahodové koláčky s mátou nebo mandlemi

Ingredience:

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 40 g mandlové mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • Zrníčka vanilky z 1 lusku
  • 1 vejce a 2 žloutky
  • 125 g vychlazeného másla
  • 500 g jahod
  • Kůra z 1 bio citrónu
  • 3 lžíce vody
  • Na ozdobu: plátky mandlí nebo 1 hrst bazalkových nebo mátových lístků + třtinový nebo kokosový cukr

Postup:

  1. Z mouky, cukru a studeného másla vypracujte nejprve drobenku, poté postupně zapracujte citronovou kúru, žloutky a 3 lžíce vody. Vzniklé těsto neuplácejte příliš, aby neztratilo křehkost. Hmotu nechte v lednici odležet alespoň pár hodin, ideálně přes noc.
  2. Jahody si nakrájejte na plátky a promíchejte s vanilkou, pokud jsou jahody kyselejší, přidejte i trochu cukru.
  3. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na 4 až 8 dílů dle toho, jak chcete mít koláče velké. Samozřejmě můžete upéct i jeden nebo dva velké kusy. Rozválejte do kulatých placek o tloušťce zhruba 5 mm.
  4. Na těsto naskládejte plátky jahod, nechte si od okraje cca 3–5 cm místo, abyste kraje mohli přehnout dovnitř. Přehnuté kraje potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.
  5. Pečte na 180 °C zhruba 30 minut, dokud nezezlátnou okraje.
  6. Máte-li chuť na zajímavější zdobení, utřete pár lístků máty či bazalky s trochou cukru do pasty a tou následně posypte hotové koláčky.

Jahody jako lék

Kromě toho, že jsou přímo nadupané vitaminem C, B a provitaminem A, obsahují také velké množství prospěšných minerálů, jako je draslík, vápník, fosfor a železo. Zároveň neobsahují moc cukru, a to i když mají božsky sladkou chuť. Trpíte-li anémií, cukrovkou, žlučovými či ledvinovými kameny nebo chcete jen prospět svému nervovému systému, jahody určitě pravidelně zařazujte do jídelníčku. Jako bonus mají jahody také afrodiziakální účinky.

Nepečený jahodový dort pro děti

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 1 balení mascarpone
  • 2 balení tučného tvarohu
  • 3 lžíce mléka
  • Balíček plátkové želatiny
  • 1 vanilkový cukr
  • Kúra z půlky bio citrónu
  • Cukrářské piškoty (1–2 balení)
  • Dětské nebo máslové sušenky
  • 2 lžíce jahodové marmelády
  • Cukr moučka na posypání
  • Hrst pistácií na ozdobu

Postup:

  1. Dle návodu na balíčku dejte nabobtnat 3–4 plátky želatiny do studené vody. Vodu slijte a přidejte do mističky mléko a dejte na 20 vteřin do mikrovlnky prohřát, aby se želatina rozpustila.
  2. Do mísy vyklopte mascarpone, dva tvarohy a vsypte vanilkový cukr. Prošlehejte robotem s metličkovým nástavcem, aby byla směs krásně vzdušná. Následně přilijte mléko s želatinou a dál šlehejte, ať se želatina perfektně promíchá.
  3. Dno dortové formy o průměru 20 cm vyskládejte cukrářskými piškoty, nebojte se je sem tam nalámat, když budete potřebovat utěsnit nějakou mezírku.
  4. Navrstvěte polovinu krému do formy, vyskládejte jednu vrstvu sušenek a tu potřete marmeládou. Marmeládu poklaďte polovinou jahod nakrájenou na plátky.
  5. Dejte do formy druhou část krému a vršek ledabyle uhlaďte a nazdobte zbylými jahodami. Aby se jahody hezky leskly, jemně je poprašte moučkovým cukrem.
  6. Na závěr ozdobte hrstí nasekaných pistácií.

Letní salát s jahodami

Ingredience:

  • Směs salátových listů: ledový, lollo biondo, hlávkový, dubníček, polníček (dle zásob na trhu)
  • Čerstvé jahody
  • Avokádo
  • Malinové balsamico (nebo klasické s trochou malinového sirupu)
  • Jemný olivový olej
  • Čerstvý kozí sýr
  • Sekané vlašské ořechy nebo kešu
  • Opečená bageta

Postup:

  1. Lístky salátů opláchněte, jemně osušte a natrhejte na kousky, které vyhovují vašim schopnostem napichování a rozsahu pantů vašich úst.
  2. Oříšky či semínka opražte na pánvičce a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte avokádo a jahody a zlehka je promíchejte se salátovými listy.
  3. Pokapejte olivovým olejem, poklaďte kousky kozího sýra a přelijte cca 1 lžící malinového balsamica.
  4. Podávejte s opečenou bagetkou nebo křupavými grissinami.

Vyzkoušejte i osvěžující jahodovou polévku!

Veganský jahodový dezert s minimem cukru

Ingredience:

  • 3 velké hrsti jahod
  • 400 ml tučnějšího kokosového mléka (je potřeba větší množství tuhé části)
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 3 lžíce kakaového másla
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 4 kostičky vysokoprocentní čokolády
  • Kokosové plátky na ozdobu

Postup:

  1. Nalijte do rendlíku všechnu tekutinu z balení kokosového mléka a do té vyškrábejte vanilková semínka z části lusku. Krátce provařte a poté vypněte ohřev.
  2. V horké tekutině nechte rozpustit také kakaové máslo a 1 lžíci kokosového oleje. Poté přidejte zbytek tuhé části z kokosového mléka a vše dobře promíchejte dohladka.
  3. Nechte směs vychladnout, přidejte dvě hrsti očištěných jahod, vše dobře rozmixujte a doslaďte lžící javorového sirupu (pokud vám chuť vyhovuje i bez něj, tak ho klidně nepřidávejte).
  4. Zatímco směs chládne v rendlíku, připravte si čtyři mističky nebo pohárky na dezerty.
  5. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se zbylým kokosovým olejem. Bude krásně tekutá, abyste jí mohli ozdobit vnitřní stěny misek.
  6. Až čokoláda trochu zaschne, nalijte do misek připravený krém a nechte ho ztuhnout v lednici. Čím déle, tím lépe.
  7. Ozdobte zbylými jahodami, které buď nakrájejte nebo rozmixujte na omáčku s pár kapkami citronu, který zajistí, aby omáčka neztratila hezkou červenou barvu.

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek.

Jana Šupolíková

Jmenuju se Jana a před 8 lety jsem založila blog Muffinarium.cz. Důvod byl jednoduchý. Tenkrát ještě skoro neexistovaly foodblogy a na internetu nešlo najít slušný recept na domácí muffiny. Za ty roky jsem upekla stovky muffinů, dva syny a 3. místo na Foodblogu roku v kategorii Dezerty a pečení v roce 2014.