Podpořte české výrobce. Tipy na lokální potraviny, kosmetiku i módu

Podpořte české výrobce. Tipy na lokální potraviny, kosmetiku i módu

Kateřina Suchanková, Jana Šupolíková 25. 11. 2023

Co je české, to je nejen hezké, ale ještě to dělá několikanásobnou radost. Vám, výrobcům a tvůrcům a také planetě, protože tyhle produkty k nám nemusely putovat přes půl světa. Ať už hledáte něco pro sebe, nebo koukáte po dárcích, vybírejte u lokálních firem, které nabízí vynikající kvalitu a často i odpovědný přístup k přírodě.

Nechte se zlákat voňavou přírodní kosmetikou ruční výroby a poctivými domácími lahůdkami všeho druhu. Dopřejte si kvalitní moravské víno nebo potěšte děti hračkami vyrobenými v Česku. S několika zakladateli ryze českých značek jsme si povídali o tom, co je inspiruje a na čem jim nejvíc záleží.

Jedlé dárky, kterými osladíte život

Marmelády s příběhem v nádherných skleničkách

Michelinská kvalita v zavařovací skleničce. Tak by se dalo mluvit o marmeládách Hanky Šindlerové, která sbírala gastronomické zkušenosti po celém světě a dnes dodává své produkty nejen do vyhlášených restaurací, ale hlavně do mnoha a mnoha domácností. Její láska k poctivé marmeládě trvá už od dětství a s přibývajícími zkušenostmi jen roste.

Co vás vedlo k založení vlastní marmeládové firmy?

Smutný životní příběh, zklamání nad kvalitou potravin, ale i láska k vaření a k jídlu. Založila jsem 1. Marmeládovnu v Praze, kde s neutuchajícím nadšením vznikají delikatesy z těch nejkvalitnějších surovin a ingrediencí. Vaříme více jak 80 druhů džemů a marmelád.

Naše marmelády jsou originální, chuťově vyvážené a při jejich výrobě absolutně eliminujeme jakákoli chemická aditiva, barviva a konzervanty. Celý proces, od čištění ovoce až po popis na skleničce je poctivá ruční práce.

Co je pro vás ve vašem sladkém řemesle nejdůležitější?

O tom, že jsem se vydala tou správnou cestou mě denně ujišťují stovky spokojených zákazníků. Naše produkty najdete na pultech obchodů, kde si hlídají kvalitu potravin, pochutnávají si na nich i hosté vyhlášených hotelů Four Seasons, Corinthia či Alcron, kam si je objednává michelinský šéfkuchař Roman Paulus. A co je pro mě velmi důležité – snídají je i moje děti! Jako každá máma jim chci dávat jen to nejlepší.

Další poklady z českého ovoce

Čím dál větší oblibě se nejen na Slevomatu, ale hlavně v českých kuchyních těší také nejrůznější sirupy s poctivým složením, ideálně z lokálně pěstovaného ovoce. Českých farem a výrobců, které se do jejich výroby pouští, neustále přibývá. Trh s kvalitními potravinami a nápoji se tak rozšiřuje a je opravdu z čeho vybírat. Ať už jde o nabídky firem Ovocňák, Ježkův statek, značky ZEZEM nebo rodinné firmy Bartonik.

Další české potraviny

Tip: Když už budete podávat samé dobroty, co je naservírovat na českých talířcích z kolekce Made by Czechdesign? Je to poctivá práce. Nádobí vzniká ve spolupráci s talentovanými českými designéry a vyrábí se v ČR. Dortík z takového talířku nebo kafe z jejich hrnečku chutná hezky česky.

Jerky jako dárek? Tohle poctivé určitě potěší

Jihočeské jerky nejen pro dospělé

Sušení kapři? Kdo to kdy viděl? Všichni ti, co znají Jihočeské jerky. Kde jinde by se mělo delikátní rybí maso zpracovávat do netradičních podob, když ne na jihu Čech? Ovšem mezi sušenými lahůdkami najdete i další druhy masa, a to i ve formě, která chutná také dětem. Za značkou stojí rodina pana Miloslava Koutníka a několik zaměstnanců, kteří zde pracují už od prvních chvil.

Co vás pobídlo k založení firmy?

V roce 2012 kdy jsme založili a začali tvořit náš brand, tak u nás na trhu takový výrobek téměř nebyl. Chtěli jsme tedy přijít s něčím novým a svěžím. Dnes jsou Jerky populární a vyrábí je spousta výrobců.

Odkud berete suroviny na výrobu vašich lahůdek?

Jerky vyrábíme ze surovin převážně z jižních Čech, odtud pochází i většina obalového materiálu. Jsme patrioti a jméno značky jsme založili na našem kraji, který milujeme. Proto i na našich krabičkách naleznou zákazníci jihočeské dominanty, jako je například zámek Hluboká nebo Kleť.

Podporuji místní malé firmy, které se snaží dělat poctivě svoje řemeslo. Když to jen jde, kupuji si většinou české výrobky. A co se jídla týče, tak převážně výrobky lokální.

Na tekuté dárky je spoleh

Moravská vinařství spojují víno se zážitky

Mnoho jihomoravských vinařství nabízí nejen zážitek v lahvích kvalitního vína, ale například i ubytování nebo exkurze do sklípku. Takovéto dárky doporučujeme kombinovat. Podívejte se například na nabídku vinařských pobytů a odvezte si z Moravy pořádnou dávku suvenýrů.

Při výběru samotných lahví se můžete řídit naším vinným dárkovým rádcem. Jakmile pak zabrousíte do kategorie vín, bez obav vybírejte z těch moravských. Rodinná vinařství, jako je například Maláník-Osička, vás nezklamou, stejně tak osvědčení producenti, jakým je Annovino Lednice, k němuž patří i známé Valtické podzemí, kde je víno doma.

Mnohá vinařství myslí i na ty, kdo pití klasického vína ještě (nebo už) tolik neholdují a mají raději svěží či sladší ovocné variace s nižším obsahem alkoholu. Hodí se nejen na léto, zachutnají vám i jako aperitiv před sváteční večeří a oceníte je jako pohoštění pro delší rodinné návštěvy.

Krásné a voňavé věci

Designová a ručně vyráběná mýdla LuNatura

Mýdlo nemusí být nudná kostka, může potěšit i oko. A mýdla od Lucie Žákové, zakladatelky značky LuNatura, navíc potěší svým přírodním složením i pokožku. Jsou vyráběna z kvalitních olejů (kokosový, olivový, slunečnicový i řepkový) šetrnou metodou za studena, aby v mýdle zůstalo maximum blahodárných složek ze všech přísad.

Jak jste se dostala k výrobě přírodních mýdel?

O přírodní kosmetiku, netoxický a zero-waste styl života se zajímám už dlouhé roky. Mýdla jsem začala vyrábět poté, co jsem se přestěhovala zpět do ČR v roce 2018. Tehdy jsem ještě často cestovala pracovně do USA a v mezičase studovala výrobu mýdla, na kterou jsem se už roky chystala. V roce 2019, kdy jsem tu už žila nastálo, jsem se do řemesla ponořila naplno a pustila jsem se do budování výrobny a certifikace jednotlivých výrobků.

Čeho si na vašich produktech nejvíc ceníte?

Že jsou čistě přírodní. Vyrábím bez chemie, syntetiky a nešetrných konzervantů. Všechny mé produkty jsou opravdu 100% a jen pár z nich 99% přírodní. Zásadní je i cena, kterou se snažím držet v nižší úrovni v závislosti na gramáži a složení. Důležité je pro mě rozmanité složení luxusních složek v mýdlech a krémech, jako je bambucké, kakaové a mangové máslo, mandlový, meruňkový, arganový či šípkový olej a další.

Ráda podporuji české lokální výrobce. K Vánocům si s rodinou nadělujeme pouze spotřební a užitečné dárky a těch je na českém trhu spousta.

Tady najdete řadu dalších ryze českých výrobků

Maty Moves – chytlavé hry z českého dřeva

Věděli jste, že existuje mistrovství ČR ve hře Carcassone? Je to tak. Šestkrát po sobě ho vyhrál právě zakladatel firmy Maty Moves, Matyáš Veselý. Jeho dřevěné hry vznikají od nápadu až po realizaci v jedné dílně na severu Čech. Matyáš je jejich autorem, designérem, i samotným výrobcem.

Kdy a proč jste svou značku založil?

V roce 2017. Tehdy se naplnil šanon s nápady na vlastní deskové hry. S příchodem prvního syna navíc přišel impulz změnit kompletně svůj životní režim, tak jsem opustil zaměstnání a založil vlastní start-up. Hlavním cílem projektu bylo najít cestu, jak své hry vyrábět ze dřeva a tím v podstatě být sám sobě vydavatelem.

Vaše tvorba se vyznačuje maximální jednoduchostí. Kdo všechno si vaše hry může zahrát?

Specializací mého herního vydavatelství jsou rychlé a intuitivní hry, které zvládnou i úplní začátečníci a přitom umí zaměstnat mozky zkušených stratégů. K dosažení perfektně fungujícího celku totiž není vždycky potřeba složitých řešení, možná právě naopak. U minimalismu je ale nutné umět oddělit zrno od plev a zachovat jen skutečně klíčové principy. To je na vývoji her to nejtěžší.

Jsou hry ryze české? Od víčka až po poslední kostičku?

hry jsou kompletně z českého březového dřeva, pouze průhledy do krabiček jsou z plexiskla, které vyrábí sousedé Němci. Na šití bavlněných pytlíčků pro cestovní verze her se pak podílí místní chráněná dílna, která sídlí ve stejné ulici, jako moje dílna.

Oblečení Kašmir jako životní styl

Značka Kašmir vznikla v roce 2013. Zakladatelé Matěj Hrachový a Jakub Dolanský si vysnili, že vytvoří osobitý a hlavně ryze český brand. Zakládají si na tom, aby jejich oblečení a doplňky byly dostupné pro každého, ale aby nižší cena nijak nesnižovala kvalitu produktů.

Jak se ve vašem logu ocitl právě jezevčík a kde se v názvu vzal kašmír?

Logo jezevčíka vzniklo jednoduše. Nakreslili jsme několik siluet libovolných zvířat a jezevčík byl prostě boží. Měli jsme hned jasno! A kašmir v našem názvu neodkazuje k srsti kašmírských koz, ale k životnímu stylu. Ten spočívá v užívání si života extrémním způsobem, a to ve všech možných formách.

Kdo stál u zrodu vaší značky?

Byla to parta mladých lidí vyhlížející sen, že náš brand bude nosit celý svět. Postupem času, kdy peníze vydělané ze studentských brigád padly na investice do projektu, kdy každodenní tvrdá práce nenesla vytoužené ovoce, se vše měnilo. Z party lidí zbyli dva a začalo se dařit, a to i díky Slevomatu. Z našeho studentského garážového projektu se nám povedl vybudovat podnik, který své produkty prodal tisícům lidem, za což jsme velmi vděční.

Jsou vaše produkty ryze české?

Trička, mikiny, zimní čepice a ponožky bereme od českých dodavatelů. Na oblečení našijeme, případně natiskneme naše logo. Nášivky a potisky si děláme ve Zlíně u místních firem. A co se týče roušek, tam je celá výroba od nákupu bavlny po konečný produkt v našich rukou, respektive rukou zlínských švadlen.

Při výběru dárků letos jednoznačně podpoříme lokální produkty. Situace dnes není jednoduchá pro nikoho a to nejmenší, co může každý člověk udělat, je podpořit český podnik a tím i ekonomiku.

Nakupujte hezky česky

Jak se vám příběhy českých značek líbí? Lokálními nákupy je můžete samozřejmě podpořit nejen na Slevomatu. Zkuste se při každém nákupu, který zrovna nebudete muset stihnout za pět minut i s placením, zaměřit na to, odkud výrobky a plodiny ve vašem košíku pochází. Nejde jen o podporu malých firem, ale i o šetrnější přístup k životnímu prostředí, které vám za každou ohleduplnou volbu bude vděčné. 

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Jana Šupolíková

Jmenuju se Jana a před 8 lety jsem založila blog Muffinarium.cz. Důvod byl jednoduchý. Tenkrát ještě skoro neexistovaly foodblogy a na internetu nešlo najít slušný recept na domácí muffiny. Za ty roky jsem upekla stovky muffinů, dva syny a 3. místo na Foodblogu roku v kategorii Dezerty a pečení v roce 2014. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru