10 tipů na jedlé dárky, kterými zaručeně potěšíte

10 tipů na jedlé dárky, kterými zaručeně potěšíte

reBarbora's_kitchen 15. 11. 2023

Jedlým dárkem potěšíte snad každého, kdo má rád jídlo. Hotové jsou během chvilky a stačí jen pár surovin. Navíc je milé vidět, že si někdo dal s dárkem práci a vložil do něj svou lásku a energii. Jaké dárky vyrobit? Pánům určitě udělá radost paštika nebo sušené maso, dámy si rády pochutnají např. na sladkých likérech, pro děti je tu nespočet domácích bonbonů. A čokoláda? Té zajisté neodolá nikdo.

Která dobrota vás láká nejvíc?

Tip na dárek

Vyřešte dárky elegantně a bez stresu. Darujte svým blízkým dárkový poukaz od Slevomatu. Sami si vyberou, co jim udělá největší radost. A ještě jedna výhoda pro vás – dárkový poukaz můžete klidně koupit na poslední chvíli. Obratem vám přistane v mailu, stačí vytisknout a dárek je na světě.

Máslové sušenky

příprava: 1 h, množství: 40–50 ks

Potřebujete:

  • 175 g studeného másla
  • 250 g hladké mouky (může být pšeničná i špaldová)
  • 90 g cukru krupice (nebo třtinového)
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • špetku soli

Mouku prosejte do mísy a zapracujte do ní studené máslo, žloutek, cukr, mléko, extrakt i sůl a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Až budete mít těsto důkladně propracované, uložte jej na půl hodinky do lednice. Až si těsto v lednici odpočine, můžete ho začít vyvalovat. Vyválejte placku vysokou cca 3 mm a vykrajujte tvary jakýmkoliv vykrajovátkem.

Pokud nemáte razítko na sušenky, poslouží vám vidlička nebo palička na maso. Pokud si chcete více ulehčit práci, tak než dáte těsto do lednice, udělejte z něj váleček, ten po vytažení z lednice jen nakrájíte na plátky a nemusíte těsto vyvalovat.

Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud sušenky nezačnou zlátnout, což je cca 10–15 min. Klidně je z trouby vyndejte dříve, čím světlejší je vyndáte, tím budou měkčí. Sušenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě, takto vydrží minimálně měsíc.

Tip: Nestíháte? Vyberte hotové delikatesy. Jsou skvělé a ušetří vám spoustu času.

Paštika se zeleným pepřem

příprava: 1,5 h, množství: cca 400 g

Potřebujete:

  • 350 g kuřecích jater
  • 250 g bůčku (klidně libovějšího)
  • 80 ml smetany
  • 75 g změklého másla
  • 25 ml portského vína nebo koňaku
  • 2–3 stroužky česneku (podle velikosti a síly)
  • ½ cibule
  • 3–4 lžičky nakládaného zeleného pepře
  • 1–2 lžičky tymiánu
  • 1–2 lžičky rozmarýnu
  • sůl

Na zalití:

  • 2 lžíce másla
  • cca 2 lžičky zeleného nakládaného pepře

Játra, bůček, česnek a cibuli dejte do pekáčku, podlijte lehce vodou, aby se maso nepřipálilo a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte zakryté cca 30–40 minut, až budou játra zcela propečená. Poté pekáček vyndejte z trouby a nechte chvíli zchladnout.

Po zchladnutí játra a bůček nakrájejte na kousky, vložte do mixéru, přidejte i pečený česnek a cibuli (šťávu z výpeku můžete dle potřeby také použít, já dávám vždy všechen výpek), smetanu, změklé máslo, portské či koňak a nakládaný zelený pepř a rozmixujte. Pepř můžete ještě před vložením do mixéru nadrtit v hmoždíři, je to tak lepší. Pokud chcete paštiku více pikantní, klidně pepře přidejte.

Rozmixujte do požadované konzistence a nakonec přidejte tymián, rozmarýn a pokud je třeba, ještě dosolte. Paštiku napěchujte do čistých a suchých skleniček a dejte si rozehřát máslo. Rozehřátým máslem (ne horkým) zalijte paštiku, a než máslo zatuhne, nasypte ještě na povrch celé kuličky naloženého pepře, množství si uzpůsobte dle chuti.

Jakmile máslo zatuhne, skleničky zavíčkujte a uložte do ledničky. Paštiku skladujte v lednici a spotřebujte do 10–14 dní. Po otevření spotřebujte do 3 dní.

Tip: Nestíháte paštiku udělat sami? Nevadí! Vyzkoušejte tyhle masové dobroty.

Nakládané párečky (450ml sklenička)

Potřebujete:

  • cca 15 mini párků
  • 1 velkou cibuli
  • ½ velké červené papriky
  • 2 chilli papričky

Na nálev:

  • 300 ml vody
  • 70 ml octa
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce hořčičných semínek

Všechny ingredience na nálev dejte do kastrůlku svařit. Vařte 5–10 minut. Dospod čisté skleničky dejte cibuli, párky, proložte paprikou, zase cibuli a párky, přidejte chilli papričky (můžete vynechat, pokud nemáte rádi ostré) a zalijte zchladlým lákem. Uzavřenou skleničku skladujte v lednici, vydrží několik týdnů. Načaté spotřebujte během několika dní.

Chci vybrat nějakou dobrotu

Kávový likér

příprava: 30 min., množství: ½ litru

Potřebujete:

  • 100 ml vody
  • 6 lžiček kávy
  • 1 sladké kondenzované mléko
  • 50 ml smetany
  • 50–100 ml rumu

Ze 100 ml vody a 6 lžiček kávy (klidně vrchovatých) uvařte silnou kávu a nechte ji vychladnout. Jakmile káva vychladne, dejte kondenzované mléko, kávu, smetanu i rum do mísy a společně prošlehejte. Množství rumu si klidně uzpůsobte dle své chuti. Přelijte likér do čisté sklenice a skladujte v lednici. Kávový likér spotřebujte do 30–40 dní.

Tip: Pro ozvláštnění chuti můžete přidat špetku skořice, lžičku kardamomu nebo třeba semínka z vanilkového lusku.

Tip: Máte raději něco ostřejšího? Nalijte si hruškovici, gin nebo třeba grappu.

Zázvor s citronem a medem proti nachlazení a nevolnostem

Potřebujete:

  • 10 cm kořene zázvoru
  • 2 citrony (nejlépe bio)
  • 100 g (cca 10 lžic) medu na zalití

Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Z jednoho a půl citronu vyždímejte šťávu, použít můžete i dužinu, ať máte více vitaminů. Zbylou půlku citronu nakrájejte na kolečka a vložte do skleničky až na konec jako ozdobu. Namísto strouhání můžete zázvor společně s oloupaným citronem rozmixovat. Zázvor s citronem dejte do čisté a suché skleničky a zalijte medem, nakonec přidejte plátky citronu, zavíčkujte a uložte do lednice.

V případě nachlazení užívejte po lžičkách, ale užívat můžete i jen jako prevenci. Z takto naloženého zázvoru připravíte i čaj, potřebujete přibližně 1–2 lžičky na 250ml hrneček.

Dobré vědět: Zázvor, citron a med jsou při nachlazení silná trojka a je super mít je takto připravené pro případ obtíží. Zázvor je skvělý nejen na nachlazení, ale i na bolest v krku, obtíže dýchacích cest, nevolnost nebo třeba bolesti hlavy.

Tip: Na posílení imunity je dobrý také rakytník nebo fermentovaná limonáda. Mimochodem i fermentovaná zelenina je super dárek pro někoho, kdo si potrpí na zdravé potraviny. Zjistěte proč.

Bazalkové pesto

příprava 30 min., množství 150 ml

  • 2–3 hrsti čerstvé bazalky (jen lístky)
  • 50 g kešu oříšků
  • 50 g oleje
  • sůl dle chuti (cca ½ lžičky)
  • volitelně: 10–20 g čerstvě strouhaného parmazánu

Všechny ingredience na pesto společně rozmixujte, můžete klidně použít tyčový mixér, tím to jde skvěle. Rozmixovat směs můžete na hrubo (stejně jako na fotografii) anebo úplně na jemno. Pesto můžete připravit jen z bazalky, oleje a oříšků, nebo můžete přidat ještě parmazán, pokud máte rádi.

Pesto přendejte do čisté a vysterilizované skleničky a povrch pesta ve skleničce zalijte olejem, tím ho zakonzervujete. Takto vám pesto vydrží v ledničce několik měsíců, klidně i rok. Když pesto ze skleničky odeberete, nezapomeňte ho opět zalít slabou vrstvou oleje, by bylo stále ponořené. Načaté má kratší trvanlivost.

Pesto můžete využít klasicky do těstovin, potřít jím maso na pečení, využijete ho i do slaných rolád, ať už masových, nebo rolád z těsta. Přidat jej můžete i při pečení chleba či pečiva anebo jej na už upečené pečivo namazat.

Tip: Skvělá jsou i hotová pesta, a navíc vám ušetří čas. Zkusit můžete také ostré chilli omáčky.

Ořechová granola s brusinkami

příprava 30 min., množství cca 800 g

Potřebujete:

  • 400 g ovesných vloček
  • 100 g kešu ořechů
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 50 g kokosových plátků
  • 100 g brusinek
  • 50 g rozinek
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce kokosového oleje (pokud nemáte, nevadí)
  • dle chuti můžete přidat i různé koření – skořici, vanilku, kardamom, skvělý je i kokosový cukr

Nejprve si zapněte troubu na 160 °C. Smíchejte dohromady všechny ořechy, semínka a sušené ovoce, přidejte med a kokosový olej a pořádně promíchejte. Pokud chcete, přidejte i koření. Směs přendejte na pekáč vyložený pečicím papírem a pečte cca 30 minut. Během pečení minimálně jednou promíchejte. Studenou granolu dejte do uzavíratelné nádoby, kde by vám měla vydržet cca měsíc, ale do té doby ji určitě sníte. :)

Tyto a spoustu dalších receptů najdete v knize Jedlé dárky od rebarboraskit­chen.

A co když nestíháte?

Pokud nestíháte, některé jedlé dárky zvládnete vyrobit i za minutu dvanáct – ty, které jsou ochucené solemi a cukry. Na rozležení chutí jim pomůže pár hodin, ale připravené jsou za pár minut. Radost určitě udělá i směs na pečení oblíbeného moučníku, navrstvená ve sklenici a s přiloženým receptem.

Tip: Soli sluší bylinky, česnek nebo třeba chilli, cukru zase citrusová kůra, levandule a samozřejmě vanilka a skořice. Efektní a rychlý dárek je také ochucený ocet a olej, stačí vložit snítky bylinek, použít hezkou lahvičku a milý dárek je na světě.

Tabulková čokoláda

Potřebujeme:

  • kvalitní čokoládu dle výběru
  • ořechy, sušené ovoce, sušené květiny, lanýžovou sůl

Aby čokoláda byla lesklá, je třeba ji natemperovat, tedy zahřát ji na 42 °C, a poté vmícháním další čokolády zchladit na 33 °C. Ráda do čokolády přidávám také kokosový olej nebo ji tímto olejem na závěr potřu. Čokoládu rozpouštějte vždy jen ve vodní lázni.

Tabulky čokolády se dají udělat v maličkých pekáčcích, zapékacích miskách nebo třeba ve formičkách na tartaletky. Do čokolády můžete dát cokoliv, co má obdarovaný rád. Já tentokrát dala směs sušeného ovoce s ořechy, sušené jedlé květy a lyofilizované ovoce. Do třetí jsem vmíchala dvě kostičky bílé čokolády a lanýžovou sůl, která s čokoládou dokonale ladí.

Pokud chcete, aby byly plátky soli na čokoládě vidět a neutopily se v ní, položte je nahoru až těsně před zatuhnutím. Ořechy a ovoce lze dávat hned, stejně tak sypat sušeným kvítím.

Mandlové pralinky bez přidaného cukru

Potřebujete:

  • 100 g karamelových nebo máslových sušenek
  • 100 g mandlového másla se slaným karamelem (nebo 100 % mandlového)
  • 1–2 lžíce javorového sirupu
  • 100 g kvalitní vysokoprocentní čokolády na obalení
  • 1 lžíci másla nebo kokosového oleje

Na ozdobu:

  • sušené květiny, lyofilizované ovoce nebo lanýžovou sůl

Sušenky rozemelte a smíchejte s mandlovým máslem a javorovým sirupem. Vytvarujte kuličky, které dejte zchladit do lednice nebo na chvilku do mrazáku. Čokoládu rozpusťte a přidejte do ní máslo či kokosový olej. Kuličky obalte v čokoládě a pokládejte na pečicí papír. Hned posypte zdobením. Skladujte v ledničce.

Vanilkové trio – extrakt, cukr a sůl

Na vanilkový extrakt potřebujete:

  • lusky vanilky (cca 4 lusky na 300ml sklenici)
  • vodku (příp. jiný alkohol bez chuti a vůně)

Extrakt: Lusky je dobré před vložením do alkoholu rozpůlit a nechat macerovat min. 1 měsíc, aby se rozvinula vůně. Pak už jen stačí vodku a lusky doplňovat a vanilkový extrakt nikdy nedojde.

Cukr: Vanilkový lusk rozemelte s cukrem nebo solí. Používám lusk již vypotřebovaný, z kterého jsem vyškrábla semínka. Udělat lze i tak, že lusk vložíte do cukru či soli, tam je ale třeba počítat s tím, že se musí tak 1–2 týdny nechat v cukru rozležet.

Sůl: Kam s vanilkovým cukrem a extraktem není třeba vysvětlovat, ale kam s vanilkovou solí? Parádně doladí ryby, mořské plody, bílé maso nebo také zeleninu. A úplně nejvíc si rozumí se slaným karamelem.

Věnujte čas i balení dárků

Dárky se sluší i pěkně zabalit. Potřebujete k tomu jen hezký pytlíček, dózičku, sklenici (klidně i zavařovačku), stačí ji jen doplnit stužkou nebo ozdobným provázkem a pohrát si s etiketou. Na etikety je mnoho vzorů po celém internetu, ale můžete udělat i vlastní, nebo jen sklenku popsat lakovým fixem. Když dárek ještě doladíte větvičkou, kvítkem nebo jinou ozdobičkou, bude wow efekt dokonalý. 

Jak se vám článek líbil?

reBarbora's_kitchen

Píšu o jídle na Facebooku, Instagramu a blogu reBarbora's kitchen. Baví mě objevovat vše nové, shromažďovat kuchařky a dělat jídlem radost, z čehož vyplynula i má první kniha Jedlé dárky. Miluju čokoládu, květiny, léto, knihy, svoji postel, svou rodinu a blízké. Vše se snažím dělat srdcem a s láskou, protože Láska je odpověď. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru