10 tipů na jedlé dárky, kterými zaručeně potěšíte

10 tipů na jedlé dárky, kterými zaručeně potěšíte

reBarbora's_kitchen 18. 3. 2020 Sdílet

Jedlým dárkem potěšíte snad každého, kdo má rád jídlo. Hotové jsou během chvilky a stačí jen pár surovin. Navíc je milé vidět, že si někdo dal s dárkem práci a vložil do něj svou lásku a energii. Jaké dárky vyrobit? Pánům určitě udělá radost paštika nebo sušené maso, dámy si rády pochutnají např. na sladkých likérech, pro děti je tu nespočet domácích bonbonů. A čokoláda? Té zajisté nikdo neodolá.

Paštika se zeleným pepřem

příprava: 1,5 h / množství: cca 400 g 

Potřebujete:

  • 350 g kuřecích jater
  • 250 g bůčku (klidně libovějšího)
  • 80 ml smetany
  • 75 g změklého másla
  • 25 ml portského vína nebo koňaku
  • 2–3 stroužky česneku (podle velikosti a síly)
  • ½ cibule
  • 3–4 lžičky nakládaného zeleného pepře
  • 1–2 lžičky tymiánu
  • 1–2 lžičky rozmarýnu
  • sůl

Na zalití:

  • 2 lžíce másla
  • cca 2 lžičky zeleného nakládaného pepře

Játra, bůček, česnek a cibuli dejte do pekáčku, podlijte lehce vodou, aby se maso nepřipálilo a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte zakryté cca 30–40 minut, až budou játra zcela propečená. Poté pekáček vyndejte z trouby a nechte chvíli zchladnout.

Po zchladnutí játra a bůček nakrájejte na kousky, vložte do mixéru, přidejte i pečený česnek a cibuli (šťávu z výpeku můžete dle potřeby také použít, já dávám vždy všechen výpek), smetanu, změklé máslo, portské či koňak a nakládaný zelený pepř a rozmixujte. Pepř můžete ještě před vložením do mixéru nadrtit v hmoždíři, je to tak lepší. Pokud chcete paštiku více pikantní, klidně pepře přidejte. Rozmixujte do požadované konzistence a nakonec přidejte tymián, rozmarýn a pokud je třeba, ještě dosolte. Paštiku napěchujte do čistých a suchých skleniček a dejte si rozehřát máslo. Rozehřátým máslem (ne horkým) zalijte paštiku a než máslo zatuhne, nasypte ještě na povrch celé kuličky naloženého pepře, množství si uzpůsobte dle chuti. Jakmile máslo zatuhne, skleničky zavíčkujte a uložte do ledničky.

Skladujte v lednici a spotřebujte do 10–14 dní. Po otevření spotřebujte do 3 dní.

Nakládané párečky

příprava: 30 min.  / množství: 450 ml sklenička 

Potřebujete:

  • cca 15 mini párků
  • 1 velkou cibuli
  • ½ velké červené papriky
  • 2 chilli papričky

Na nálev:

  • 300 ml vody
  • 70 ml octa
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce hořčičných semínek

Všechny ingredience na nálev dejte do kastrůlku svařit. Vařte 5–10 minut. Dospod čisté skleničky dejte cibuli, párky, proložte paprikou, zase cibuli a párky, přidejte chilli papričky (můžete vynechat, pokud nemáte rádi ostré) a zalijte zchladlým lákem. Uzavřenou skleničku skladujte v lednici, vydrží několik týdnů. Načaté spotřebujte během několika dní.

Kávový likér

příprava: 30 min. / množství: ½ litru 

Potřebujete:

  • 100 ml vody
  • 6 lžiček kávy
  • 1 sladké kondenzované mléko
  • 50 ml smetany
  • 50 – 100 ml rumu

Ze 100 ml vody a 6 lžiček (klidně vrchovatých) kávy uvařte silnou kávu a nechte ji vychladnout. Jakmile káva vychladne, dejte kondenzované mléko, kávu, smetanu i rum do mísy a společně prošlehejte. Množství rumu si klidně uzpůsobte dle své chuti. Přelijte likér do čisté sklenice a skladujte v lednici. Kávový likér spotřebujte do 30–40 dní.

Tip: Pro ozvláštnění chuti můžete přidat špetku skořice, lžičku kardamomu nebo třeba semínka z vanilkového lusku.

Zázvor s citronem a medem proti nachlazení a nevolnostem

příprava: 20 min. / množství: 150–200 ml

Potřebujete:

  • 10 cm kořene zázvoru
  • 2 citrony (nejlépe bio)
  • 100 g (cca 10 lžic) medu na zalití 

Zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Z jednoho a půl citronu vyždímejte šťávu, použít můžete i dužinu, ať máte více vitaminů. Zbylou půlku citronu nakrájejte na kolečka a vložte do skleničky až na konec jako ozdobu. Namísto strouhání můžete zázvor společně s oloupaným citronem rozmixovat. Zázvor s citronem dejte do čisté a suché skleničky a zalijte medem, nakonec přidejte plátky citronu, zavíčkujte a uložte do lednice.

V případě nachlazení užívejte po lžičkách, ale užívat můžete i jen jako prevenci. Z takto naloženého zázvoru připravíte i čaj, potřebujete přibližně 1–2 lžičky na 250ml hrneček.

Dobré vědět: Zázvor, citron a med jsou při nachlazení silná trojka a je super to mít je takto připravené pro případ obtíží. Zázvor je skvělý nejen na nachlazení, ale i na bolest v krku, obtíže dýchacích cest, nevolnost nebo třeba bolesti hlavy.

Bazalkové pesto

příprava 30 min. / množství 150 ml

  • 2–3 hrsti čerstvé bazalky (jen lístky)
  • 50 g kešu oříšků
  • 50 g oleje
  • sůl dle chuti (cca ½ lžičky)
  • volitelně: 10–20 g čerstvě strouhaného parmazánu

Všechny ingredience na pesto společně rozmixujte, můžete klidně použít tyčový mixér, tím to jde skvěle. Rozmixovat směs můžete na hrubo (stejně jako na fotografii) a nebo úplně na jemno. Pesto můžete připravit jen z bazalky, oleje a oříšků, nebo můžete přidat ještě parmazán, pokud máte rádi.

Pesto přendejte do čisté a vysterilizované skleničky a povrch pesta ve skleničce zalijte olejem, tím ho zakonzervujete. Takto vám pesto vydrží v ledničce několik měsíců, klidně i rok. Když pesto ze skleničky odeberete, nezapomeňte ho opět zalít slabou vrstvou oleje, by bylo stále ponořené. Načaté má kratší trvanlivost.

Pesto můžete využít klasicky do těstovin, můžete s ní potřít maso na poečení, využijete ho i do slaných rolád, ať už masových nebo rolád z těsta. Přidat jej můžete i při pečení chleba či pečiva a nebo na už upečené pečivo pesto namazat.

Máslové sušenky

příprava: 1 h / množství: 40–50 ks 

Potřebujete:

  • 175 g studeného másla
  • 250 g hladké mouky (může být pšeničná i špaldová)
  • 90 g cukru krupice (nebo třtinový)
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • špetku soli

Mouku prosejte do mísy a zapracujte do ní studené máslo, žloutek, cukr, mléko, extrakt i sůl a vypracujte vláčné, nelepivé těsto. Až budete mít těsto důkladně propracované, uložte jej na půl hodinky do lednice. Až si těsto v lednici odpočine, můžete ho začít vyvalovat. Vyválejte placku vysokou cca 3 mm a vykrajujte tvary jakýmkoliv vykrajovátkem. Pokud nemáte razítko na sušenky, poslouží vám vidlička nebo palička na maso. Pokud si chcete více ulehčit práci, tak než dáte těsto do lednice, udělejte z něj váleček, ten po vytažení z lednice jen nakrájíte na plátky a nemusíte těsto vyvalovat.

Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud sušenky nezačnou zlátnout, což je cca 10–15 min. Klidně je z trouby vyndejte dříve, čím světlejší je vyndáte, tím budou měkčí.

Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, takto vydrží minimálně měsíc.

Ořechová granola s brusinkami

příprava 30 min. / množství cca 800 g 

Potřebujete:

  • 400 g ovesných vloček
  • 100 g kešu ořechů
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 50 g kokosových plátků
  • 100 g brusinek
  • 50 g rozinek
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce kokosového oleje (pokud nemáte, nevadí)
  • dle chuti můžete přidat i různé koření – skořici, vanilku, kardamom, skvělý je i kokosový cukr

Nejprve si zapněte troubu na 160 °C. Smíchejte dohromady všechny ořechy, semínka a sušené ovoce, přidejte med a kokosový olej a pořádně promíchejte. Pokud chcete, přidejte i koření. Směs přendejte na pekáč vyložený pečicím papírem a pečte cca 30 minut. Během pečení minimálně jednou promíchejte. Studenou granolu dejte do uzavíratelné nádoby, kde by vám měla vydržet cca měsíc, ale do té doby ji určitě sníte. :)

Tyto a spoustu dalších receptů najdete v knize Jedlé dárky od rebarboraskitchen.

A co když nestíháte?

Pokud nestíháte, některé jedlé dárky zvládnete vyrobit i za minutu dvanáct – ty, které jsou ochucené solemi a cukry. Na rozležení chutí jim pomůže pár hodin, ale připravené jsou za pár minut. Radost určitě udělá i směs na pečení oblíbeného moučníku, navrstvená ve sklenici a s přiloženým receptem.

Tip: Soli sluší bylinky, česnek nebo třeba chilli, cukru zase citrusová kůra, levandule a samozřejmě vanilka a skořice. Efektní a rychlý dárek je také ochucený ocet a olej, stačí vložit snítky bylinek, použít hezkou lahvičku a milý dárek je na světě.

Tabulková čokoláda

Potřebujeme:

  • kvalitní čokoláda dle výběru
  • ořechy, sušené ovoce, sušené květiny, lanýžová sůl

Aby čokoláda byla lesklá, je třeba ji natemperovat, tedy zahřát ji na 42 °C, a poté vmícháním další čokolády zchladit na 33 °C. Ráda do čokolády přidávám také kokosový olej nebo ji tímto olejem na závěr potřu. Čokoládu rozpouštějte vždy jen ve vodní lázni.

Tabulky čokolády se dají udělat v maličkých pekáčcích, zapékacích miskách nebo třeba ve formičkách na tartaletky. Do čokolády můžete dát cokoliv, co má obdarovaný rád. Já tentokrát dala směs sušeného ovoce s ořechy, sušené jedlé květy a lyofilizované ovoce, a do třetí jsem vmíchala dvě kostičky bílé čokolády a lanýžovou sůl, která s čokoládou dokonale ladí. Pokud chcete, aby plátky soli byly na čokoládě vidět a neutopily se v ní, položte je nahoru až těsně před zatuhnutím. Ořechy a ovoce lze dávat hned, stejně tak sypat sušeným kvítím.

Mandlové pralinky bez přidaného cukru

Potřebujete:

  • 100 g karamelových nebo máslových sušenek
  • 100 g mandlového másla se slaným karamelem (nebo 100 % mandlového)
  • 1–2 lžíce javorového sirupu
  • 100 g kvalitní vysokoprocentní čokolády na obalení
  • 1 lžíce másla nebo kokosového oleje

Na ozdobu:

  • sušené květiny, lyofilizované ovoce nebo lanýžová sůl

Sušenky rozemelte a smíchejte s mandlovým máslem a javorovým sirupem. Vytvarujte kuličky, které dejte zchladit do lednice nebo na chvilku do mrazáku. Čokoládu rozpusťte a přidejte do ní máslo či kokosový olej. Kuličky obalte v čokoládě a pokládejte na pečicí papír. Hned posypte zdobením. Skladujte v ledničce.

Vanilkové trio – extrakt, cukr a sůl

Na vanilkový extrakt potřebujete:

  • lusky vanilky (cca 4 lusky na 300ml sklenici)
  • vodku (příp. jiný alkohol bez chuti a vůně)

Extrakt: Lusky je dobré před vložením do alkoholu rozpůlit a nechat macerovat min. 1 měsíc, aby se rozvinula vůně. Pak už jen stačí vodku a lusky doplňovat a vanilkový extrakt nikdy nedojde.

Cukr: Vanilkový lusk rozemelte s cukrem nebo solí. Používám lusk již vypotřebovaný, z kterého jsem vyškrábla semínka. Udělat lze i tak, že lusk vložíte do cukru či soli, tam je ale třeba počítat s tím, že se musí tak 1–2 týdny nechat v cukru rozležet.

Sůl: Kam s vanilkovým cukrem a extraktem není třeba vysvětlovat, ale kam s vanilkovou solí? Parádně doladí ryby, mořské plody, bílé maso nebo také zeleninu. A úplně nejvíc si rozumí se slaným karamelem.

Věnujte čas i balení dárků

Dárky se sluší i pěkně zabalit. Potřebujete k tomu jen hezký pytlíček, dózičku, sklenici (klidně i zavařovačku), stačí ji jen doplnit stužkou nebo ozdobným provázkem a pohrát si s etiketou. Na etikety je mnoho vzorů po celém internetu, ale můžete udělat i vlastní, nebo jen sklenku popsat lakovým fixem. Když dárek ještě doladíte větvičkou, kvítkem nebo jinou ozdobičkou, bude wow efekt dokonalý!

reBarbora's_kitchen

reBarbora's_kitchen

Píšu o jídle na Facebooku, Instagramu a blogu reBarbora's kitchen. Baví mě objevovat vše nové, shromažďovat kuchařky a dělat jídlem radost, z čehož vyplynula i má první kniha Jedlé dárky. Miluju čokoládu, květiny, léto, knihy, svoji postel, svou rodinu a blízké. Vše se snažím dělat srdcem a s láskou, protože Láska je odpověď.