Jde to i zdravě: rychlé cukroví z oříškových mouk, po kterém se jen zapráší

Jde to i zdravě: rychlé cukroví z oříškových mouk, po kterém se jen zapráší

reBarbora's_kitchen 4. 12. 2023

Oříšky k Vánocům neodmyslitelně patří. Vždyť co by to bylo za svátky bez vanilkových rohlíčků či kokosových kuliček. Ale vánoční mlsání je většinou i spojené s otravným hubnoucím předsevzetím na Nový rok. Abyste si tentokrát mohli pochutnat na cukroví bez výčitek svědomí, připravila pro vás foodblogerka Bára Říhová známá jako reBarbora's_kitchen pár zdravějších variant.

Proč zvolit ořechové mouky

Ořechové mouky jsou přírodním zdrojem zdravých tuků a také bílkovin. Jsou přirozeně bez lepku, na pečení je tak vhodné je kombinovat s klasickou pšeničnou moukou. Obecně lze říci, že se dá ořechovou moukou bez problému nahradit třetina pšeničné, pak už bude cukroví drobivější.

Jak s ořechovou moukou pracovat

Ořechové mouky jsou naprosto dokonalé k přípravě nepečeného cukroví, můžete je kombinovat např. s rozinkami, datlemi a dalším sušeným ovocem, nastrouhanou čokoládou, ořechovými másly, kokosovým olejem i klasicky s nadrobenými sušenkami či piškoty.

Rozinkovo-pistáciové kuličky bez cukru (20–25 ks)

  • 100 g rozinek
  • 100 g pistáciové mouky + na obalení
  • 2 PL nastrouhané hořké čokolády
  • 60 g másla
  • med nebo mletý třtinový cukr na případné doslazení

Všechny suroviny zpracujte v kompaktní hmotu, z které tvořte kuličky. Kuličky obalujte v pistáciové mouce a skladujte v lednici.

Tip: Pokud při pečení nechcete ořechovou mouku kombinovat s pšeničnou a chcete velmi rychlé, snadné a skvělé cukroví, vsaďte na bílkové těsto a vyzkoušejte třeba populární bezé, kde se k bílkům a cukru přidává mouka z lískových či vlašských ořechů. Základní poměr je 1 bílek na 50 g cukru krupice a 50 g ořechové mouky. Z takového těsta se dá připravit dort, roláda, ba i cukroví. Moc dobré jsou i sněhové pusinky s pistáciovou moukou.

Bezé kolečka s čokoládovým krémem (30–40 ks)

  • Těsto:
  • 130 g lískooříškové mouky
  • 2 bílky (z větších vajec)
  • 100 g jemně mletého cukru
  • Krém:
  • 50 ml smetany (30%)
  • 80–100 g kvalitní čokolády (alespoň 45 % kakaa)
  • 30 g másla

Nejprve připravte krém. Smetanu ohřejte k bodu varu, ale nevařte. Vmíchejte do ní nalámanou čokoládu a až se se smetanou krásně propojí, přikryjte povrch potravinářskou fólií. Nechte vychladnout a dejte ztuhnout do ledničky. Na dokončení krému vyšlehejte změklé máslo, do kterého postupně zašlehejte čokoládový základ (ganache). Máslo i ganache by mělo mít při šlehání stejnou teplotu.

Bílky nejprve trochu našlehejte a poté, za postupného přidávání cukru, vyšlehejte do pevného sněhu. Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte lískooříškovou mouku. Bílkové těsto dejte do sáčku a kulatou zdobičkou tvořte na pečicí papír na plechu kolečka. Pokud máte podložku na makronky, můžete stříkat těsto přímo na ni. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 12–16 minut, dokud kolečka nezačnou růžovět. Po vychladnutí je slepujte krémem. Na ozdobu můžete kolečka pocákat čokoládou a posypat lískooříškovou moukou, nebo před vložením do trouby položte na každé druhé kolečko lískový oříšek.

Kromě běžně používaných ořechů a mouk z nich doporučuji zkusit mouku z pistáciových ořechů, kterou jsem si velice oblíbila. Má širokou škálu použití, využijete ji při pečených dezertech a cukroví (zkuste třeba v lineckém a máte nevšední cukroví), i na nepečené cukroví a výborná je i na zdobení, kdy cukroví i dezertům dodá šmrnc.

Pistáciové rohlíčky (cca 25 ks)

  • 120 g hladké mouky
  • 120 g pistáciové mouky
  • 120 g másla
  • 50 g mletého cukru + na obalení
  • 2 žloutky

Z hladké i pistáciové mouky, másla, žloutků a cukru utvořte kompaktní hmotu, kterou zabalte do fólie a uložte alespoň na půl hodinky (klidně i přes noc) do lednice. Z odleželé hmoty posléze tvořte rohlíčky a ve vyhřáté troubě je pečte na 170 °C 12–16 minut, dokud nezačnou zlátnout. Po upečení je nechte na plechu vychladnout, ať se nezlámou. Vychladlé je buď poprašte cukrem, obalte v cukru jako klasické vanilkové rohlíčky, nebo se mohou konce namočit v rozpuštěné čokoládě, která pistáciím velmi sluší.

U kokosové mouky si dejte pozor, jelikož do sebe vsakuje velké množství tekutin, na to je třeba při pečení myslet. Například u zmiňovaného bílkového těsta – pusinky z ní sice uděláte, ale je třeba dát na 40–50 g kokosové mouky alespoň 150 g vyšlehaných bílků. Kokosová mouka není chuťově tolik výrazná, dobře se tak kombinuje s dalšími ořechovými moukami, třeba s mandlovou je skvělá dvojka. Mandlová mouka se ale hodí takřka všude, já už se bez ní při pečení neobejdu. Můžete s ní nahradit část mouky při pečení cukroví ze světlých i tmavých těst a vytvořit lahodné nepečené cukroví.

Kokosovo-mandlové kuličky (20–25 ks)

  • 80 g kokosové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 4–6 lžic kokosového nebo třtinového cukru (jemně mletý)
  • 100 g másla (nebo kokosový olej)
  • kokosový likér
  • strouhaný kokos na obalení

Likéru dejte podle chuti, lze i vynechat. Cukr lze také uzpůsobit. Všechny suroviny zpracujte v kompaktní hmotu, z které tvořte kuličky, ty následně obalujte v kokosu. Skladujte v ledničce.

Kokosové hrudky s čokoládou (cca 20 ks)

  • 110 g kokosové mouky
  • 50 g kokosového nebo třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 4–5 lžic kokosového oleje (příp.másla)
  • čtvrt lžičky sody
  • čokoládové pecky (cca 50 g)
  • 100 g čokolády na namáčení
  • strouhaný kokos k dozdobení

Kokosovou mouku, cukr a sodu smíchejte, přidejte kokosový olej a vejce a nakonec zapracujte čokoládové pecky. Z hmoty tvořte menší kuličky nebo placky. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C. Po vychladnutí namáčejte do rozpuštěné čokolády a ozdobte strouhaným kokosem. 

Jak se vám článek líbil?

reBarbora's_kitchen

Píšu o jídle na Facebooku, Instagramu a blogu reBarbora's kitchen. Baví mě objevovat vše nové, shromažďovat kuchařky a dělat jídlem radost, z čehož vyplynula i má první kniha Jedlé dárky. Miluju čokoládu, květiny, léto, knihy, svoji postel, svou rodinu a blízké. Vše se snažím dělat srdcem a s láskou, protože Láska je odpověď. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru