Na kole okolo Třeboně: 3 cyklotrasy, které zvládnete i bez větší kondice

Na kole okolo Třeboně: 3 cyklotrasy, které zvládnete i bez větší kondice

Sandra Soukupová 3. 7. 2022

Vyrazte na kolo do Třeboně, nebudete litovat. Projedete se úchvatnou přírodou plnou rybníků, objevíte skvělé rybí restaurace a zamilujete si malebné třeboňské centrum se zámkem a vyhlídkovou věží. A protože jsem tu strávila dvoutýdenní dovolenou, dám vám tip na tři krásné cyklotrasy. Všechny jsou jednoduché, nepotřebujete mít extra natrénováno. Ani já nejsem žádný sporťák a ujela jsem přes 60 km, ani jsem nemrkla. Tak nasedat, vyrážíme.

V článku najdete:

Z Třeboně do Veselí nad Lužnicí, 54,3 km

Hned zkraje dovolené v Třeboni jsem se rozhodla, že se nechám každou trasou překvapit, a nic jsem si o ní předem nezjišťovala. Prostě jsem do mapy naklikala okruh a vyrazila na blind. A právě cesta do Veselí nad Lužnicí mě velmi mile překvapila. Je totiž celá po rovině. Na kopec narazíte až těsně před Veselím a není to nic hrozného.

Tip: Upravte si trasu podle sebe.

Z Třeboně pojedete po cyklotrase č. 1034. Vede po okresce s minimálním provozem a dovede vás k soustavě rybníků u obce Klec. Za nimi se mění v udržovanou lesní cestu. Z lesa vyjedete u Vlkovského rybníku a tam se můžete dát buď doprava do vesnice Val, nebo doleva do Vlkova. Já se rozhodla, že cestou do Veselí pojedu přes Val a zpátky přes Vlkov. Ve Valu mi bodla svačina, kterou můžete sníst na lavičce na návsi.

Okolí Třeboně je plné rybníků, kolem kterých je radost jezdit.Okolí Třeboně je plné rybníků, kolem kterých je radost jezdit.

Když vás hned za Třeboní chytne slejvák, schovejte se v autobusové zastávce v Břilici. Nezkoušejte jet jako já až do Přeseky, budete úplně durch.

Když jsem dojela do Veselí, začínalo pršet a měla jsem hlad. Na náměstí jsem proto zaplulala do vietnamského bistra a dala si do nosu. Jídlo bylo slušné, ale určitě jsou mnohem lepší asijská bistra. Kdyby mi zbylo trochu místa, zkusila bych moc pěknou kavárnu U Fialky, ale to už bych asi pukla. Jinak je na náměstí ještě restaurace Beseda s klasickou českou kuchyní a zahrádkou.

Ve městě toho k vidění moc není, poslouží spíš jako odpočinková zastávka, kde dobijete energii na cestu zpět. Když budete mít hezké počasí, vezměte si plavky a zajeďte se vykoupat na Vlkovské (Veselské) pískovny. Najdete u nich i písečnou dunu, tzv. písečný přesyp u Vlkova. Od Vlkovského rybníku pojedete stejnou trasou, případně si cestu protáhněte a vezměte to přes Lomnici nad Lužnicí (celkem 60 km).

Tip: Super zlepšovák pro nás méně bystré. Pokud jedete po dešti, dejte si na batoh pláštěnku, i když už neprší. Když to neuděláte, bude zaprasený od bláta jako ten můj.

Na točenou do Chlumu, 51,5 km

Další prima výlet je do Chlumu u Třeboně. Většinu cesty pojedete po naučné cyklistické stezce Okolo Třeboně. Pokud se chcete dozvědět něco o zdejších rybnících, rašeliništích, rostlinách a zvířatech, zastavte se u 22 informačních tabulí a počtěte si. První zastávka je na hrázi rybníka Svět, kde jsem začínala i já.

Tip: Upravte si trasu podle sebe.

Musím přiznat, že jsem byla zkraje trochu rozmrzelá, protože hned za Opatovickým rybníkem narazíte na cestu složenou z betonových panelů. Ty vás pěkně vyklepou, ale naštěstí to trvá jen krátce. Navíc jedete lesem a nemusíte se bát aut. Beton rychle vystřídá asfaltka, po které už svištíte jedna radost.

Tip: Bojíte se rádi? U myslivny Barbora je psí hřbitov. Je vidět přímo z cyklostezky a mně se okamžitě vybavil Kingův horor Řbitov zviřátek. Jestli máte bujnou fantazii a jedete lesem sami, radši tam moc nekoukejte.

V obci Hamr-Kosky se můžete odpojit nebo pokračovat jako já do Chlumu u Třeboně. Tady už jsem jela po silnici II. třídy, ale provoz nebyl velký. V Chlumu jsem zastavila u rybníka Hejtman. Podél břehu je krátká pěší zóna s lavičkami a nádherným výhledem na kostel Nanebevzetí Panny Marie. Tady si můžete dát točenou opočenskou zmrzlinu a odpočinout si. Máte za sebou prvních 20 km.

V Chlumu u Třeboně je rybník Hejtman, u kterého můžete posedět na lavičce a dát si svačinu. Kochat se budete výhledem na kostel Nanebevzetí Panny Marie.V Chlumu u Třeboně je rybník Hejtman, u kterého můžete posedět na lavičce a dát si svačinu. Kochat se budete výhledem na kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Z Chlumu je to jen 10 km do rakouského města Litschau. Taky jsem se tam chystala, ale nakonec mi nevyšel čas. Mají tam hrad, koupaliště a spoustu dalších cyklotras, které stojí za projetí.

Protože se mi u rybníku líbilo, rozhodla jsem se ho objet. Je to sice zajížďka, ale proč ne, když už jste tady. Vyjedete ve Staňkově a tady jsem udělala další odbočku a zajela na cestu, která od sebe odděluje rybník Špačkov a Staňkovský. Je to spíš zastávka pro milovníky přírody, takže pokud vás nebere stát mezi dvěma vodními plochami a kochat se pohledem do zeleně, klidně tuhle zastávku vynechejte.

Cestou ze Staré Hlíny to vezměte po kamenném mostě. Napojí se na příjemnou cyklostezku, která vede až do Třeboně.Cestou ze Staré Hlíny to vezměte po kamenném mostě. Napojí se na příjemnou cyklostezku, která vede až do Třeboně.

Ze Staňkova jsem to vzala po cyklo č. 322 zpět do Chlumu a pak po 1011 do Lutové a dál na Stříbřec. Celou dobu pojedete po silnici, která není moc frekventovaná.

Kdyby vás ve Stříbřeci přepadl hlad, vydržte a dojeďte do restaurace U Pytláka ve Staré Hlíně. Má venkovní zahrádku, ale hlavně tu dobře vaří. Byla jsem tu třikrát a na jejich lívance s borůvkami vzpomínám ještě teď.

Pak už je to do Třeboně jen 6 km. Asi kilometr cesty vede po silnici I. třídy, ale velmi rychle z ní sjedete na kamenný most, který se napojí na příjemnou cyklostezku. Ta vás dovede do města.

Romantickým duším doporučuju zastávku u rybníků Vyšehrad a Stolec hned za Stříbřeckým mostem. Buď na stojáka, nebo s posezením v trávě, lavičky nenajdete. Je tu hodně živo, můžete pozorovat různé druhy ptactva, vyskakující ryby i pestrobarevné cyklisty.

Tipy na ubytování v jižních Čechách

Za Emou Destinnovou do Stráže nad Nežárkou, 44,5 km

Když už jste v kraji velké operní pěvkyně, byla by škoda toho nevyužít. Ema Destinnová žila na zámku ve Stráži nad Nežárkou, jen 20 km od Třeboně.

Rozhodla jsem se tam zajet, a dokonce jsem si říkala, že půjdu i na prohlídku, což není mým zvykem. Jenže ouha, zámek je otevřený jen o letních prázdninách. Pokud tedy chcete vidět ložnici operní divy nebo její kostýmy, naplánujte si výlet lépe než já.

Tip: Upravte si trasu podle sebe.

Z Třeboně vyjeďte po červené a pak lesní cestou, která vás dovede k rybníkům Vyšehrad a Stolec u Stříbřeckého mostu. Pokračujte dál přes Stříbřec a Pístinu až do Stráže nad Nežárkou. Cesta vede po klidných okreskách. Jednou křižuje silnici I. třídy, ale dá se v pohodě přejet.

Cesta mezi rybníky Vyšehrad a Stolec se nikdy neomrzí.Cesta mezi rybníky Vyšehrad a Stolec se nikdy neomrzí.

Tip: U Stříbřeckého mostu si udělejte malou odbočku. Je tam památník Emy Destinnové. A taky dost komárů, takže to vezměte rychle.

Ve Stráži toho krom zámku moc k vidění není, takže když je zámek zavřený, máte jen dvě možnosti: jet dál, nebo se najíst. Vybrala jsem si jídlo a zašla na náměstí do restaurace u Formana. Neurazí, nenadchne. Prostě česká klasika.

Ze Stráže pak pokračujte po okresce k zámku Jemčina. Cestou pojedete kolem ohrady s koňmi, a když budete mít štěstí, narazíte třeba i na kunu. Nevěřila jsem vlastním očím, když přede mnou chvíli běžela podél cesty.

Ukázat další výlety a zážitky v jižních Čechách

Cestou ze Stráže nad Nežárkou pojedete kolem ohrady s koňmi, a když budete mít štěstí, narazíte třeba i na kunu.Cestou ze Stráže nad Nežárkou pojedete kolem ohrady s koňmi, a když budete mít štěstí, narazíte třeba i na kunu.

Bohužel zámek Jemčina není veřejnosti přístupný. Prohlédnete si ho pouze skrz zamřížovaná vrata. Pak už před sebou máte posledních 15 km po okresní silnici a lesní stezce. Opět vyjedete ve Staré Hlíně, a pokud se vám ještě nechce končit, udělejte odbočku k Rožmberku nebo poseďte v restauraci a proberte zážitky z cesty.

Tip: Pokud vám při jízdě upadne stojánek jako mně nebo potřebujete opravit cokoli jiného, stavte se ve Veloservisu (Táboritská 61). Pán mi stojánek bleskově vyměnil. Případně je hned za Budějovickou bránou a zámeckým parkem cykloservis MEPO (Březanova 9).

Doporučuju ještě okruh z Třeboně do Suchdola nebo Borovan a výlet k rašeliništi Červené blato. Spoustu tras najdete na www.trebonsko.cz.

Co dělat v Třeboni

Když zrovna nebudete jezdit, mám pro vás pár tipů na trávení volného času. V Třeboni je všechno, co k prima dovolené potřebujete. Dobré restaurace zaměřené hlavně na ryby, kulturní život i krásná příroda. A navíc je všude blízko.

Podívejte se na Třeboň z vyhlídkové věže přímo na náměstí.Podívejte se na Třeboň z vyhlídkové věže přímo na náměstí.

Tip: V Třeboni je autobusové nádraží i železnice. Pokud byste chtěli s kolem popojet a šetřit síly, naskočte na vlak a cestu si zkraťte.

Zajděte na kapří hranolky

Nejsem velký fanda kapra, neděláme ho ani na Vánoce, ale když už jsem byla v Třeboni, nemohla jsem si nechat ujít místní specialitu – vyhlášené kapří hranolky. Je to vykostěný kapří filet nakrájený na nudličky, marinovaný, obalený v mouce a pak osmažený.

Váhala jsem ale, kam na ně zajít. Kapří hranolky vymysleli v rybí restauraci Šupina a Šupinka, ale seženete je prakticky všude. U Šupiny mě odrazovala cena, ale nakonec jsem vyrazila přímo ke zdroji a dala si je právě tam. A dobře jsem udělala, naprosto mě dostaly. Masíčko krásně jemné, krusta skvělá a žampionovo-koprová omáčka? Fantazie! Někdo říká, že je to za tu cenu zklamání, ale já nelituju ani koruny.

Až budete v Třeboni, dejte si vyhlášené kapří hranolky. Je to vykostěný kapří filet nakrájený na nudličky, marinovaný, obalený v mouce a pak osmažený. Dokonalost!Až budete v Třeboni, dejte si vyhlášené kapří hranolky. Je to vykostěný kapří filet nakrájený na nudličky, marinovaný, obalený v mouce a pak osmažený. Dokonalost!

Tip: Chcete ušetřit? Zajděte na kapří hranolky do bistra U Kapra.

Projděte se kolem Světa a Rožmberku

Co takhle cesta kolem Světa? V Třeboni ji zvládnete za pár hodin a ani nemusíte do letadla. Kolem rybníku Svět vede naučná stezka dlouhá 12 km. Provede vás polními i lesními cestami, lučními pěšinami i parkem u lázní Aurora.

Cestou se můžete zastavit u 16 tabulí, které vás seznámí s místními zajímavostmi. Jsou pouze popisné, bez zábavných úkolů pro děti. Ani cestou nepotkáte žádné hřiště nebo jiné herní prvky, jen něco málo v parku u Aurory.

Kolo bych nebrala, cesty jsou hodně úzké. Dá se to, asi dva tři cyklisty jsem potkala, ale myslím, že lepší je jít pěšky.

Kolem rybníku Svět vede naučná stezka dlouhá 12 km. Provede vás polními i lesními cestami, lučními pěšinami a parkem u lázní Aurora.Kolem rybníku Svět vede naučná stezka dlouhá 12 km. Provede vás polními i lesními cestami, lučními pěšinami a parkem u lázní Aurora.

Nechce se vám po svých? Nastupte na palubu lodi a užijte si vyhlídkovou plavbu po rybníku Svět. Loď vyplouvá každou celou hodinu.

Tip: Poznejte krásy jižních Čech a najděte si ubytování v nejoblíbenějších lokalitách.

Z Třeboně dojdete také k rybníku Rožmberk, což je největší rybník v republice. Dejte se u Budějovické brány po červené podél Zlaté stoky a zhruba za hodinu a půl jste tam.

Cestou se můžete stavit v záchranné stanici zvířat. Na hrázi Rožmberku bývá otevřený stánek s občerstvením, na břehu se zase příjemně sedí, výhled je okouzlující.

Z Třeboně dojdete k rybníku Rožmberk, což je největší rybník v republice.Z Třeboně dojdete k rybníku Rožmberk, což je největší rybník v republice.

Podívejte se do zámku a na Schwarzenberskou hrobku

Renesanční zámek Třeboň s anglickým parkem je dominantou města a po Pražském hradě, zámku v Českém Krumlově a zámku v Jindřichově Hradci je čtvrtým největším komplexem v Česku.

Jestli máte rádi prohlídky, vyrazte na některý z nabízených okruhů. Prohlédnete si rožmberské renesanční sály, soukromá schwarzenberská apartmá, konírnu, psí kuchyni nebo kasematy. Všechny okruhy jsou na 45 minut. Na zámku se konají i různé akce, zažít tu můžete třeba středověké souboje.

Renesanční zámek Třeboň s anglickým parkem je dominantou města a po Pražském hradě a zámku v Českém Krumlově je třetím největším komplexem v Česku.Renesanční zámek Třeboň s anglickým parkem je dominantou města a po Pražském hradě a zámku v Českém Krumlově je třetím největším komplexem v Česku.

S dětmi zajděte do Domu přírody Třeboňska, který je v prostorách zámku (vstup z parku). Dozvědí se, která ryba má psí zuby, vlezou do mluvícího dubu, zahrají si na rybáře a spoustu dalšího. Navíc potkají skřítka Mildu Dubulíka, který má pro ně tištěného průvodce s pexesem, mapkou a pohledem. Průvodce vás pak provede městem, kde jsou pro děti připravené zábavné úkoly.

S dětmi zajděte do Domu přírody Třeboňska, který je v prostorách zámku. Dozvíte se, která ryba má psí zuby, vlezete do mluvícího dubu, zahrajete si na rybáře a spoustu dalšího.S dětmi zajděte do Domu přírody Třeboňska, který je v prostorách zámku. Dozvíte se, která ryba má psí zuby, vlezete do mluvícího dubu, zahrajete si na rybáře a spoustu dalšího.

Tip: Poseďte v zámeckém parku. S knížkou nebo třeba jen tak. O zábavu se postarají roztomilé veverky, které přebíhají ze stromu na strom. Některé se ani moc nebojí. Když budete šikovní, podaří se vám je vyfotit pěkně zblízka.

Nenechte si ujít ani hrobku Schwarzenbergů. Je to impozantní stavba, která udělala dojem i na mě, ačkoli architektura není zrovna moje vášeň. Stojí v klidném parčíku a dojdete k ní po hrázi rybníka Svět. Podívat se můžete i dovnitř, prohlídka je na 35 minut.

Nenechte si ujít hrobku Schwarzenbergů. Je to impozantní stavba v klidném parčíku a dojdete k ní po hrázi rybníka Svět.  Nenechte si ujít hrobku Schwarzenbergů. Je to impozantní stavba v klidném parčíku a dojdete k ní po hrázi rybníka Svět.  

Navštivte záchrannou stanici pro zraněná zvířata

Pro mě největší překvapení z celé Třeboně. Malá záchranná stanice, ale s velkými příběhy. Stavit se můžete kdykoli. Doporučuju ale přijít na komentovanou prohlídku. Některá zvířata tu zůstávají nastálo, jiná se po uzdravení vracejí do volné přírody, a tak tu pokaždé narazíte na nové obyvatele.

My jsme viděli krmení dvou mladých vyder, pohladili si puštíka i ježka, omrkli lišáka (strašně smrdí :-D) a různé druhy ptactva. Nejvíc mě ale dostala malá srnečka, která za námi chodila jako pejsek.

Mimochodem věděli jste, že když srnka dospěje, zdivočí a může se vrátit do volné přírody? U ostatních mláďat to bohužel není možné. Tak nějak si totiž myslí, že jsou lidé. Jestli máte rádi zvířata, budete odsud odcházet plni dojmů a nových informací.

Pokud máte rádi zvířata, zajděte do třeboňské záchranné stanice. Probíhají tu komentované prohlídky, během nichž si můžete některá zvířátka pohladit.Pokud máte rádi zvířata, zajděte do třeboňské záchranné stanice. Probíhají tu komentované prohlídky, během nichž si můžete některá zvířátka pohladit.

Relaxujte ve vyhlášených lázních

Třeboň je známá nejen cyklotrasami, ale také rašelinnými lázněmi, které pomáhají při léčbě revmatických onemocnění. Menší Bertiny lázně najdete v centru u Zlaté stoky, větší Aurora je na druhé straně města u rybníku Svět a krásného parku. Sama jsem je nevyzkoušela, ale třeba zrovna vám odpočinek od kola bodne. Zkuste třeba rašelinovou koupel, zábal nebo některou z masáží.

Tip: V Auroře je wellness centrum Aqua Viva. Můžete tam zajít, i když v lázních nebydlíte. Mají tam plavecký bazén s mírně slanou vodou, parní kabinu, saunu, divokou řeku, perličkové masážní lavice, tobogán i vířivky.

Vyrazte za kulturou

Třeboň je sice malá, ale pořád se tu něco děje. Mně se povedlo dorazit v době festivalu Okolo Třeboně a měla jsem štěstí na trhy a vystoupení pouličních písničkářů. Můžete zajít taky do kina, na koncert nebo do divadla J. K. Tyla.

V divadle se pořádají komentované prohlídky, během nichž nakouknete do technického zázemí, na jeviště i do zákulisí divadla. Prohlídka trvá zhruba hodinu. Kalendář kulturních akcí najdete na webových stránkách města, stačí si jen vybrat.

Třeboň je plná malebných domečků, ale také to tam kulturně žije. Můžete zajít do kina, na koncert nebo do divadla J. K. Tyla.Třeboň je plná malebných domečků, ale také to tam kulturně žije. Můžete zajít do kina, na koncert nebo do divadla J. K. Tyla.

Tip: Na Masarykově náměstí najdete cukrárnu Jadran. Dělají tam fantastické zmrzliny. Určitě si aspoň jednu dejte. Já se po ní mohla utlouct.

Už se těšíte? Prohlédněte si možnosti ubytování v jižních Čechách.

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru