Letní mlsání: Tipy na oblíbené pražské zmrzlinárny i recepty na domácí zmrzku

Letní mlsání: Tipy na oblíbené pražské zmrzlinárny i recepty na domácí zmrzku

Irena Vondrlíková 6. 8. 2022

Léto a zmrzlina tvoří nerozlučnou dvojku. A my pro vás máme hned několik tipů, jak si ji pravidelně dopřávat. Vyrobte si jednoduchou zmrzlinu bez přidaného cukru, kterou můžete bez výčitek dát i dětem, vyzkoušejte zmrzlinu v čerstvé vafli nebo si vytvořte vlastní pohár s kopcem dobrot navrch.

Domácí zmrzlina za pár korun bez přidaného cukru

Nebudete potřebovat žádný zmrzlinový přístroj, stačí pouze mixér. Jak na to? Superhrdinou naší nejoblíbenější zmrzliny je banán. Ten je totiž dost sladký, takže do vzniklé ledové hmoty nemusíte přidávat vůbec žádný cukr. Čím je banán zralejší, tím je sladší.

Ingredience:

  • 2 zralé banány
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce smetany
  • Vanilkový extrakt

Postup:

  1. Zralé banány nakrájejte na kolečka a dejte je do mrazáku. Než banány zmrznou, máte dostatek času si ověřit, zda máte doma dost silný mixér, aby zmrzlé banány přeměnil na ledový banánový krém. Pokud takový nevlastníte, bohatě postačí i ten se slabším výkonem, banány ale budete muset nechat chviličku povolit.
  2. Do rozmixovaných banánů přidejte kakao, smetanu a půl lžičky vanilkového extraktu a znova promixujte. Pokud je směs příliš tekutá, ještě ji dejte do mrazáku, případně jí naplňte formičky na nanuky.

Máte rádi změnu? Pak do stejného množství banánů přidejte třeba 3 lžíce kondenzovaného mléka a lžičku mleté skořice, pro čistý sorbet přidejte do banánů pouze jahody, borůvky nebo maliny, jemnější zmrzlinu získáte přidáním smetany. Pokud snad nefandíte banánům, tak místo nich využijte libovolné ovoce, které však dosladíte medem, javorovým či datlovým sirupem.

Na zmrzku do zmrzlinárny

Dobám, kdy byla zmrzlina jen rozmíchaným práškem s vodou, už odzvonilo. Po celém Česku vznikají nové a nové řemeslné zmrzlinárny, které s osvěžující mlskou zachází tak, jak si zaslouží.

Vyrábí ji podle tradičních receptur, jaké jsou známé třeba z Itálie. Poctivá porce smetany, ovoce, čokolády, oříškových krémů a vychytaná technologie našlehání! Tyhle podniky musíte vyzkoušet.

Rollie: Otestováno Týnou z Vína

Do zmrzlinárny Rollie vyrazila Týna z Píšu, protože víno: „Návštěva Rollie byla parádním zážitkem. Vyberete si ingredience podle své chuti, obsluha vám je naseká, smíchá se smetanou (mají tu i veganskou!) a zaroluje. Přímo před očima vám tak vznikne nejčerstvější zmrzlina, kterou si vůbec dovedete představit. Mamka si dala mango s ananasem, já čokoládu s jahodami a obě zmrzky byly vynikající. Rollie je navíc přímo v centru Prahy, v paláci Platýz, a tak mlsání můžete spojit s příjemnou procházkou stejně jako my.“

Jak vznikl zmrzlinový kornoutek?

Historie zmrzlinového kornoutku není zcela jasná. První zmínky o něm byly zaznamenávány ve francouzských kuchařkách již od roku 1825. První patenty na zmrzlinové kornoutky získali, velmi překvapivě, Italové. Prvním byl v roce 1902 Antonio Valvona, který získal patent na stroj, jenž vyráběl sušenkové mističky na zmrzlinu, druhým pak o rok později Italo Marchioni, který si zaregistroval patent výrobník na nádobky na zmrzlinu.

Kornoutek v pravém slova smyslu prý spatřil světlo světa ještě o rok později v americkém St. Louis ve chvíli, kdy zmrzlináři syrsko-libanonského původu, Arnoldu Fornachovi, došly papírové mističky, ve kterých svou zmrzlinu prodával. Naštěstí si všiml stánku s vaflemi stojícího opodál. Podnikavý Arnold od souseda pár vaflových oplatek zakoupil, sroloval je do nám dobře známého tvaru a kornoutek byl na světě.

Nápad s plněnou vaflí ale určitě není od věci! Vy ji můžete ochutnat také, stačí si jen vybrat správný podnik.

Ovoce? Čokoládu? Gumové medvídky? Můžete všechno

Jsou do čokoládové zmrzliny lepší zelení gumoví medvídci nebo žlutí? Na jakou barvu obarví lentilky vanilkovou zmrzlinu? A je kombinace zmrzliny a praskajících tapiokových kuliček skvělá, nebo si ji už nikdy nedáte? To si žádá pořádný experiment. Skvělé podmínky pro jeho pořádání najdete ve Funny Danny.

Jogurt si tady sami natočíte do kelímku, příchuti navíc můžete podle libosti mixovat. Dál vybíráte z různých posypů (kokos, čokoládové hoblinky), ozdob (tyčinky, sušenky Oreo, bonbóny) a ovoce. Na závěr můžete frozen jogurt vytunit toppingy, javorovým sirupem nebo šlehačkou.

A jak se pozná, kolik zaplatíte? Řekne vám to váha u pokladny. Navíc si jogurt můžete průběžně vážit i u pultu s posypy, abyste věděli, jestli jste to moc „nepřestřelili“. Tak hurá na výlet za sladkým osvěžením! Ve Funny Danny i dalších zmrzlinových rájích už se na vás těší. 

Jak se vám článek líbil?

Irena Vondrlíková

Od dětství miluji knížky a během rodičovské dovolené jsem se z role čtenářky posunula i do aktivnější role a začala se živit jako copywriterka. Kromě čtení, psaní a mého čtyřletého syna mě baví hlavně tvořit krásu kolem sebe – založit nový květinový záhon, ušít polštáře na gauč nebo třeba udělat skvělou fotku. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru