Hvězdy studené i teplé kuchyně: Řecké extra panenské olivové oleje
Zeptejte se nás na cokoliv k nabídce
Dobrý den, můžu počítat s osobním odběrem? V objednávce to nelze
nastavit.
Děkuji
Dobrý den, v rámci této akce je nabízeno pouze doručení Messengerem nebo Českou poštou. Pěkný den
Já s vámi nesouhlasím. Acidita je základním a nejjednodušším
ukazatelem kvality panenského olivového oleje. Uvádí se v procentech a
vyjadřuje podíl volných mastných kyselin na celkovém objemu oleje. Jestli
si něco o oleji máme zapamatovat, pak určitě toto číslo.
Olivový olej je tvořen tzv. triglyceridy, které se skládají z mastných
kyselin a glycerolu. Mastné kyseliny vázané v triglyceridech jsou
z hlediska acidity neutrální. Při jakémkoliv porušení povrchu olivy
dochází k narušení buněčných stěn plodu a chemické reakci vody a
triglyceridů, při níž dochází k jejich štěpení a uvolňování
mastných kyselin. Právě podíl volných mastných kyselin na celkovém objemu
olivového oleje v procentech tvoří tzv. aciditu.
K narušení povrchu oliv dochází buď při neopatrném zacházení např.
při sklizni oliv, při příliš dlouhém skladování sklizených oliv, vlivem
jakéhokoliv škůdce či chybným postupem při zpracování oliv. Proto je
velice důležité, aby péče o plody byla v každé fázi jejich cyklu
zpracování co možná nejlepší. Acidita tedy reflektuje kvalitu oliv a
bezchybnost procesu při jejich zpracování. Volné mastné kyseliny navíc
negativně ovlivňují chuť olivového oleje. Zjednodušeně lze říci, že
panenské oleje s vyšší aciditou pocházejí z nahnilých či jinak
napadených oliv. Kromě role indikátoru má však acidita reálný negativní
vliv na oxidaci a žluknutí oleje. Čím vyšší acidita, tím silnější
sklon k oxidaci (stárnutí oleje).
Každopádně díky za vaší odpověď.
Děkuji, to jste mi udělal radost. Určitě objednáme.
Dobrý den, Radko, to jsme rádi a věříme, že budete spokojená. :-) Krásný den
Dobrý den, osobní neodběr je chyba, když je to k vám máme necelých 10 minut.
… když to k vám máme deset minut.
Dobrý den, děkuji, máte pravdu, přidáme možnost osobního odběru zdarma v našem expedičním skladu v Krnově na Albrechtické 39.
Zdravím vás,
Bylo by myslím vhodné uvádět v popisu velmi podstatnou věc-a tou je
acidita oleje. U pár olejů uvádíte aciditu do 0,3-což je kvalitní olej,
ale to se netýká olejů vámi nabízených. Takže jaká je acidita u těchto
olejů?
Osobně preferuji oleje, které nepřekročí hodnotu 0,15 a nebo náš český
extra panenský řepkový olej, který nemá konkurenci.
Dobrý den, děkujeme za zajímavý dotaz. Tyto oleje mají aciditu v rozmezí 0,1 – 0,8. Výrobci těchto olejů přesnou aciditu na obalech neuvádí. Obecně platí, že čím nižší tím lepší acidita, ale pouze z hlediska kritéria acidity. Acidita nemá vliv na chuť ani vůni, na obecný „zážitek“ z oleje. Na chuť, vůni, strukturu a pod. má vliv mnoho jiných faktorů především oblast, odrůda oliv, jednodruhovost oliv, ruční sklizeň, „trefení“ toho správného momentu sklizně, co nejkratší doba mezi sklizní a lisováním, či dokonce i byliny rostoucí pod olivovníkem a mnoho dalšího. Toto všechny naše nabízené oleje bez výjimky splňují.
Dobrý den, je možný osobní odběr?
Dobrý den, osobní odběr bohužel nenabízíme. Oleje posíláme dle Vašeho výběru buď kurýrem Messenger, nebo Českou poštou – balík do ruky. Dobré je, že za jedno poštovné si může koupit až čtyři oleje, klidně čtyři pětilitrové kanystry!
Dotazy k této nabídce jsou již uzavřeny. Chcete-li nám poskytnout zpětnou vazbu, prosím kontaktujte nás.
Aha, samotný obchod tady před 5 dny slíbil něco jiného.
Dobrý den, osobní odběr bude přidán, už se na tom pracuje, bohužel to chvíli trvá to tam nastavit.
Možnost osobního odběru právě přidána! :-)