Z plánování večírku máte brouka v hlavě? Vsaďte na brouka na talíři.
Jídla z hmyzu patří k nejnovějším trendům českých večírků a speciálních festivalů. O vašem večírku se bude dlouho mluvit, když své
hosty překvapíte nezapomenutelnou hmyzí degustací o několika chodech.
Připraví vám ji Brouk na talíři, který byl na food festivalu Jakože, cože?! návštěvníky
zvolen nejlepším stánkem festivalu. K ochutnání nabízel i housenky,
cvrčky a štíra.
A jak, že ten hmyz vůbec chutná? Může připomínat oříšky, citrusy
a kořeněné maso.
„Největší zájem je zejména o jídla z larev potemníků,
smažených cvrčků a sarančat. Na hmyz, jakými je například šváb nebo štír, se lidé rádi koukají, ale do pusy jej vloží opravdu pouze
labužníci a odvážlivci,“ komentuje složení degustací nutriční
specialista Martin Zastko.
Live-cooking se stává stále vyhledávanější součástí
atraktivních eventů a oslav. A jak vypadají večírky s ochutnávkou
hmyzích delikates? Strnulé tváře střídají odvážná gesta a smích
přihlížejících zábavnému kuchtění specialistů. Není divu –
vložit do úst červa či brouka poprvé v životě si opravdu žádá velký
kus sebezapření a odvahy. Odměnou je ovšem příjemné překvapení ve formě hotové pochoutky, která je i neuvěřitelně výživná.
„Tradiční živočišnou stranu hmyz převyšuje téměř ve všech
výživových hodnotách, neobsahuje cholesterol a nasycené mastné kyseliny.
Navíc, jeho nestravitelné složky pomáhají tělu, stejně jako například
vláknina,“ říká Martin Zastko, jeden z největších českých hmyzích
odborníků, který při vaření vychází z vědecky podložených
výživových studií a starých hmyzích receptů. |