Původní nabídka už bohužel vypršela. Prohlédněte si její detail.

Genetické zkoumání původu včetně certifikátu

Zeptejte se nás na cokoliv k nabídce

Často se ptáte

Jak uplatnit
Dana Ženíšková



Dobrý den.Jakou mám možnost si nechat zjistit otcovskou linii, pokud můj otec nežije a bratra jsem neměla?


































































Vojtěch Vejvoda

Dobrý den,
musel by se otestovat strýc (otcův bratr), nebo Váš bratranec (syn otcova bratra). Musí se otestovat mužský příbuzný Vašeho otce, jinak otcovskou linii nelze určit.

Jana

Dobrý den, jak se to u jedince projeví, pokud bude „otcovská“ i „mateřská“ linie z otcovy strany odlišná, než z matčiny (tj. co když oba mí rodiče pocházejí z jiného prapůvodního „kmene“, z jiné matky, jaký „kmen“ se projeví v mé DNA)? Přemýšlím o tom, kdo by u nás v rodině měl testy podstoupit, aby výsledky byly co nejpřesnější… otec, matka, matčin otec, já (dcera), nebo bratr?
Chápu to dobře, že se ve skutečnosti nedozvím původ svých genů, ale že se dozvím pouze „vítězný“ gen? Může tam být celý mix vlivů (třeba všechny kmeny), ale pouze některé geny byly tak dominantní, že se projeví např. u mého bratra…? Pokud jedna moje předkyně pocházela z jedné „pramáti“ a druhá z jiné „pramáti“, pak to, co se objeví v mé DNA, je pouze ta „pramáti“, která se do mé šroubovice „propsala“?

Nevím, jak to jinak jako laik napsat… Moc nerozumím tomu, co se testováním ve skutečnosti dozvím…

Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.

Vojtěch Vejvoda

Dobrý den,
Genarium, testuje buď otcovskou nebo mateřskou linii. Obě linie se dědí nemendelovskou genetikou – nejedná se tedy o žádný vítězný gen. Dědíte celou příslušnost k určité skupině beze změny. Oba Vaši rodiče můžou mít každý jinou mateřskou linii, ale vy dědíte jen tu linii, kterou má Vaše matka. Mateřská linie otce se neprojeví.
Mateřskou linii mají vždy stejnou-společnou matka a její děti – dále ji předávají pouze dcery. Otcovská lini se předává jen z otce na syna.
Podrobnější vysvětlení asi přesahuje možnsoti této diskuze. Zkuste kontakt vojtech.vejvoda@generi-biotech.com.

Dana

Takže se dozvím co? Zda jsem prapůvodem Slovan či Ind? Nějak jsem nepochopila, k čemu mi to bude dobré mimo této bezesporu zajímavé informace. Nebo se dozvím i něco dalšího – třeba o zdraví a dědičných dispozicích?

Vojtěch Vejvoda

Existují sice určité snahy svázat haploskupiny se zdravotními predispozicemi, ale zatím to vypadá, že marně. Informaci kterou získáte, Vám řekne do které skupiny patříte, které slavné osobnosti jsou v této skupině a něco o historii a současném rozšíření haploskupiny. Zdravotní vyšetření není součástí této služby, i když některá vyšetření naše laboratoř nabízí (a-test.cz).

Vladimír Handzo

Dobrý deň, má význam dať si preskúmať DNA u mňa nielen po otcovskej stránke ale aj materskej?
Pýtam sa to preto aby som tomu čo si budem objednávať lepšie porozumel. Ďakujem.
Vladimír Handzo
 vhandzo@orangemail.sk

Vojtěch Vejvoda

Dobrý den, u muže se dají jednoduše vyšetřit mateřská i otcovská linie. Každá vypovídá o něčem jiném. Neexistuje přímá spojitost mezi výsledky otcovské a mateřské linie, obě jsou nezávislé.
Takže ano, má smysl si nechat testovat obě linie.

Dotazy k této nabídce jsou již uzavřeny. Chcete-li nám poskytnout zpětnou vazbu, prosím kontaktujte nás.

Nahoru