Chcete umět pořídit takovou fotku, do které byste se s chutí zakousli?
Dost dlouho už dumáte nad tím, jak vyfotit talíř s báječným jídlem, aby to v tom online světě vypadalo vážně krásně? Toužíte zachytit orosenou lahev vína, aby si z ní každý chtěl nalít? Nebo jste profi fotograf či fotografka a potřebujete si ujasnit pár detailů, díky nimž budou vaše fotky absolutně dechberoucí?
V tom případě jsou tady pro vás online kurzy s fotografem Filipem Obrem, který sbírá zkušenosti s produktovou fotografií v Čechách i v zahraničí už mnoho let. Své poznatky pak konstruktivně předává kolegyním a kolegům prostřednictvím online Akademie produktové fotografie. Tak neváhejte a staňte se jednou nebo jedním z nich.
V kurzech se dozvíte vše od výběru fotografického vybavení, přes kompozici a světlo, k dekorování pozadí fotografie až po konečnou postprodukci. Kurzy jsou pro větší přehlednost rozdělené do 5, 8 či 9 kapitol a obsahují celkem 9–33 videí (dle kurzu).
Dobré vědět: K online videím se můžete připojit odkudkoli a budou pro vás k dispozici minimálně 2 roky. Stáhnout videa do vlastního zařízení není možné.
Mrkněte na podrobný popis, co se v kurzech naučíte:
V první kapitole kurzu si ukážete, jakým způsobem efektivně pracovat s výběrem správné fotografie z velkého množství nafocených snímků. Pomocí hodnocení a štítků budete pracovat v programu Adobe Brigde.
Kapitola 2: Vyvolávání digitálního negativu
Digitální negativ jsou hrubá, neupravená data z fotoaparátu. Díky tomu dostanete z vašich snímků překvapivě lepší výsledky než z klasického jpg. V programu Camera Raw si ukážete, jak pracovat s barevností, jak během sekundy vybělit celé zašedlé pozadí produktových fotografií a také se naučíte, jak tato nastavení aplikovat na mnoho snímků najednou. Díky tomu ušetříte hodiny času strávených za monitorem.
Kapitola 3: Techniky odstranění pozadí ve Photoshopu
Photoshop 2022 dokáže opravdová kouzla a vy si je ukážete. Pomocí umělé inteligence Adobe Sensei si můžete zrychlit práci s produktovými fotografiemi jako nikdy před tím. Zapomeňte na zdlouhavé výběry produktů ze snímku. Vše za vás udělá Adobe Sensei. Naučíte se ale také pokročilé metody odstranění pozadí – černého objektu z černého pozadí. Pokud je to stále málo, uvidíte také, jak pomocí masek přebarvit určitou část produktu během pár minut. Díky tomu nemusíte fotit barevné variace produktu a stačí je jenom přebarvi pomocí pár kliknutí ve Photoshopu.
Kapitola 4: Techniky retušování produktů
Velmi často se stává, že na vyfoceném produktu jsou vady, které byste chtěli skrýt. V této kapitole kurzu se naučíte, jak používat ty nejrychlejší retušovací postupy. Od jednoduchého odstranění škrábance po vyretušování celého zaprášeného produktu jen na pár kliknutí.
Kapitola 5: 100 barevných kombinací z jednoho produktu
Pokud máte stejný produkt v mnoha barevných variacích, je velice náročné jej vyfotit tak, aby byl vždy v naprosto stejné poloze. Proto nastupuje barevný prostor LAB, díky kterému dokážete z jednoho produktu udělat desítky barevných kombinací. Nejlepší na tom ale je, že podle přesně zadaných barevných hodnot – nemusíte tedy porovnávat produkt s monitorem. Stačí navzorkovat barvu z jiného produktu nebo ze vzorníku barev a jednoduše jí přenést na váš produkt, popřípadě pouze na jednu jeho část.
Kapitola 6: Realistické fotomontáže
V některých případech se fotomontážím nevyhnete a právě proto je zde tato kapitola na produktech firmy Epico, které byly focené pro kampaň na Alze se naučíte, jak přesně vytvořit realistický displej na každém zařízení, které budete fotografovat.
Kapitola 7: Technika Airbrush
Už jste si někdy říkali, jak je možné, že reklamní fotografie tak „vystupují“ z obrazu? Je za tím právě technika Airbrush. Jedná se o ruční aplikaci kontrastu na určitá místa na produktu. Díky tomu prohloubíte stíny a projasníte světlá místa a produkt se bude zdát na fotografii mnohonásobně realističtější.
Kapitola 8: Doostřování
Abyste dostali ze svých fotografií maximum, nesmíte zapomínat ani na doostření. Photoshop bohužel nenabízí ty správné nástroje. Proto profesionálové používají specializované nástroje, díky kterým se zase o kousek více přiblížíte špičkovému vzhledu všech vašich produktových fotek.
Kapitola 9: Export dat
Na závěr je nutné fotografie exportovat a odeslat na web nebo do tisku. Každá varianta má svá úskalí, a když provedete export špatně, je možné, že barvy, které jste viděli na monitoru při úpravě produktu, se po uložení zcela změní. Proto je zde tato závěrečná kapitola, která vám pomůže se v tomto finálním kroku orientovat.
Pro fotografování vína není důležité mít drahý nebo nejnovější fotoaparát. Existuje pouze několik základních parametrů, které je vhodné dodržet a vaše fotky budou vypadat skvěle. Ty možná splňuje i váš starší fotoaparát, který máte ve skříni.
Kapitola 2: Červené víno na černém pozadí
Naučte se definovat okraje lahve pomocí jednoho světla, které „obalí“ hrany jasnou konturou, která oddělí láhev od pozadí. Dále se naučíte, jak zvýraznit pomocí světla etiketu tak, aby byla krásně čitelná, ale zároveň láhev zůstala v tajemném šerosvitu. Tuto techniku můžete samozžejmě aplikovat i na skleničku s vínem.
Kapitola 3: Přechodové svícení lahví
Opravdové tajemství pro focení lahví je technika přechodového svícení pomocí dvakrát rozptýleného světla. Je to nečekaně snadné ale nesmírně efektivní. Získáte krásný sametový přechod, který jasně definuje tvar lahve nebo sklenice. Pak už stačí jen definovat kontury druhým světlem a máme nádhernou produktovou fotografii vína.
Kapitola 4: Bílé víno na bílém pozadí
Focení bílého vína vyžaduje zcela jiné techniky než červené. Kompletně tedy předěláte rozestavění světel a začnete svítit lahev bílého vína. Postupně budete přidávat další záblesky a v reálném čase uvidíte, jak se postupně fotka zlepšuje, až skončíte u opravdu profesionálního výsledku. V této fotografii budete využívat až 4 studiové záblesky.
Kapitola 5: Efekt orosené lahve
Chcete-li fotit orosenou láhev nebo skleničku, má to jednu nevýhodu. Pokud není vaše fotostudio v mrazáku, orosený efekt velice rychle zmizí a po lahvi začnou stékat nehezké kapky. To je nešikovné, protože potřebujete nastavit perfektně světla a trošku experimentovat, než dojdete k finálnímu výsledku. V této kapitole si ukážete postup, jak připravit lahev tak, aby kapky byly „zapečené na lahvi“, ale zároveň vypadaly lépe než skutečná kondenzace vody.
Kapitola 6: Využití AI v produktové fotografii a postprodukce
Pomocí využití umělé inteligence, která se začala velmi intenzivně používat ve světě produktové fotografie se naučíte, jak během sekundy odstraníte pozadí za produktem. Můžete jej nechat bílé, a nebo okamžitě nahradit pozadím dle vlastního výběru, které je generované AI. Jednoduše si vyberete prostředí (kavárna, restaurace, příroda …) a program jej okamžitě nahradí. Pak už stačí jen stáhnou a umístit na váš web.