






Ochutnejte černý česnek: stroužky, med, kečup i pomazánka
Přehled nabídky












Když někdo dává ananas na pizzu, proč vy byste nedali česnek na ovoce?
Obzvlášť pokud je černý a zkombinovaný s borovicovým medem, to je mňamka! Do těstovin nebo salátu šoupněte celé stroužky s tóny lékořice, karamelu a kávy. Kečup s černým česnekem se zase hodí ke grilovanému masu a sada delikates z černého česneku potěší každého gurmána, který rád zkouší nové chutě.
Co je černý česnek?
Pod kontrolovanou teplotou a vlhkostí se řecké odrůdy česneku nechají karamelizovat pomalu po dobu 40 dnů a díky tomu česnek změní barvu a získá zvlášť chutné vlastnosti, ale také antioxidační a léčivé vlastnosti. Po dokončení karamelizace se stroužky česneku ručně odlupují a vyberou se pouze ty nejkvalitnější. Černý česnek, který byl již zařazen mezi „superpotraviny“, získal díky svým antioxidačním vlastnostem pozitivní ohlasy v gastronomii a v oblasti zdravého stravování.
Vyrábí se z bílého česneku, poprvé se objevil v Japonsku, Koreji a Thajsku a v posledních letech se rozrostl na Západ a zejména do USA. Má dvojnásobnou antioxidační sílu než bílý česnek a nabízí tělu spojence v boji proti volným radikálům. Antioxidanty jsou nezbytné pro správné fungování imunitního systému, prevenci, opravu poškození lidského těla a potlačuje stárnutí. Volné radikály poškozují buňky a vedou k srdečním onemocněním, Alzheimerově chorobě, oběhovým problémům, revmatoidní artritidě, rakovině a dalším chronickým stavům.
Proč černý česnek?
Kromě barvy se černý česnek liší také texturou a chutí. Díky procesu zrání se textura mění z tvrdé na měkkou, černý česnek je sladší a má nízkou kyselost, přičemž si zachovává lehkou lahodnou česnekovou příchuť. Chuť se stává složitou a zajímavou, protože přidává tóny kávy, melasy a lékořice. Chuť, kterou dává, když jej přidáte do receptu, je zcela odlišná od chuti běžného česneku, zůstává pouze známá česneková dochuť, která je v případě černé obzvláště delikátní a jemná.
Kde černý česnek používat?
Teoreticky se dá použít tam, kde se používá běžný česnek, ale působivou vlastností černého česneku je, že se hodí stejně dobře do slaných i sladkých jídel. Je vhodný pro marinády, těstoviny, rizoto, dresinky na saláty, do jogurtu, ale dobře se kombinuje také s čokoládou! Celkově lze hlavičku černého česneku použít v pestu na omáčky na těstoviny nebo na rizoto, do sendviče nebo hamburgeru, na tzatziki, ale také na omáčky k masu.
Med s česnekem dokonale ladí k sýrům a uzeninám, spolu s majonézou nebo hořčicí skvěle dochutí sendvič nebo hamburger a úžasně funguje v krustě na grilovaném masu nebo na rybách. Kaviár z černého česneku bude dávat odlišný rozměr jednohubkám nebo i sushi a navíc výsledek na talíři bude vypadat fantasticky.
Černý česnek je zdraví prospěšný
S-allyl cystein je složkou čerstvého česneku a derivátu aminokyseliny cysteinu, který se nachází v mnohem vyšších koncentracích v černém česneku a má se za to, že pomáhá snižovat cholesterol a předcházet rakovině. S-allyl cystein pomáhá zlepšit vstřebávání česnekového alisinu z těla. Alisin je rozpustný v tucích, zatímco S-allyl cystein je rozpustný ve vodě, čímž chrání tělo před infekcemi. Černý česnek obsahuje až 4× vyšší koncentrace prospěšných složek, jako jsou draslík, sodík, hořčík, vápník, ale také ve vodě rozpustné aminokyseliny.
Pomáhá při zlepšení krevního tlaku, hladiny cholesterolu a krevního oběhu a má antimikrobiální, antibiotické, protizánětlivé a antifungální vlastnosti. Nedávný výzkum poukázal na protirakovinné vlastnosti a zmírnění Alzheimerovy choroby, čímž se černý česnek dostal do popředí zdravého stravování. Díky jemnosti černého česneku, která je výsledkem procesu zrání a přeměny složek z tuku rozpustného na rozpustný ve vodě, je trávení snazší, nicméně si zachovává své vlastnosti z hlediska regulace krevního tlaku. Důležitým detailem je, že charakteristická vůně česneku téměř zmizí při konzumaci za syrova na rozdíl od klasického bílého česneku.
Black Garlic DownVillage vyrábí řadu nejkvalitnějších produktů z černého česneku pro nadšence jako doplněk k labužnickým jídlům, ale také pro zdravější způsob stravování. Podle výsledků výzkumu zemědělské univerzity v Athénách má řecká odrůda bílého česneku vynikající kvalitu ve srovnání s odrůdami z Argentiny nebo Číny. Studie byla prováděna na účinných látkách odrůdy česneku zvané Rizomylos, pěstovaného v oblasti Vissa na severu Řecka. Výzkum ukázal, že tato odrůda má vyšší koncentraci éterických olejů ve srovnání s jinými řeckými nebo zahraniční odrůdami.
Adresa pro případné vrácení zboží:
Iremia s. r. o., Písnická 2, 142 00 Praha 4