





Skvělá zpráva – dorazila káva!
Dopřejte svým blízkým nebo sobě chuť výběrových káv z různých koutů světa. K pražení vybírají v rodinné Pražírně Voznice kávy zastupující různé chutě a volí vždy ta nejkvalitnější zrna z oblíbených kávových oblastí a ideálních nadmořských výšek.
V degustačním setu ochutnáte kávu z Malawi, ve které můžete rozeznat kombinaci kakaa, koření a vůni ovoce, Brazílie, jenž vynikne spojením nugátu a oříšků s jemným aroma meruněk, a Mexika s převládající chutí kakaa a hroznů s vůní oříšků.
Chcete perfektní kávový dárek? Zvolte dárkové balení obsahující kávu Mexico Finca Las Chicharras a náš kávový diář, s nímž si nejen naplánujete rok 2023, ale naleznete v něm kávové tipy, jak kávu správně připravit.
Více o jednotlivých druzích kávy:
-
Brazil Sao Silvestre
Od roku 1991 hospodaří na farmě Sao Silvestre bratři Adradeové. Sopečná půda je ideální pro pěstování hlavních odrůd farmy – Yellow Bourbon a Yellow Icatú. Sklizeň následně probíhá výhradně ručně, aby byly sklizeny pouze zralé třešně a dosáhlo se co nejvyšší kvality. Zpracování kávových třešní probíhá metodou honey, v Brazílii nazývanou „pulped natural“. O kvalitě této kávy svědčí i její hodnocení světové asociace pro výběrovou kávu (SCA) se skóre 83,25 bodů. Navíc nese označení UTZ.
-
Malawi Mzuzu
Družstvo Mzuzu se může chlubit svojí produkcí kávy, jenž si získává popularitu u kávomilců i odborníků. Přidanou hodnotou je snaha zajistit co nejlepší podmínky pro farmáře, ať už se jedná o vzdělání či zajištění lepších výkupních podmínek pro jejich kávu. Důležitou filozofií je i rovnocennost žen, jenž tvoří třetinu členů družstva a jsou zde jako rovnocenní členové. Tento přístup je ve většině afrických státu, i v dnešní době, zcela výjimečný.
-
Mexico Finca Las Chicharras
Tato káva je výjimečná nejen svou chutí, ale i posláním. Jedná se o projekt, který začal v roce 2017. Na plantáži pracují převážně sběrači z Guatemali. Farma nejen dává práci těmto lidem, ale jako hlavní cíl má budování lepšího zázemí pro jejich děti. A s tím spojené to hlavní – vzdělání. Výdělky farmy jsou investovány do rozvoje školy, která se tam nachází. Zde se děti věnují vzdělání a dětským aktivitám včetně her, místo toho, aby následovali rodiče při práci, jak je tomu obvykle zvykem. Díky tomu se dětem dostává šance na lepší budoucnost a uplatnění v životě.
Káva po upražení stále pracuje, a proto se vám může zdát, že se její chuť mění. Nejlepší je zhruba 10 dní od pražení a poté si svou kvalitu drží. Abyste docílili nejlepší chuti, nechávejte kávu v sáčcích z pražírny a nepřesypávejte ji do jiných nádob. Díky ventilu na sáčku může káva dýchat a uvolňovat plyny, ale zároveň nehrozí pochycení cizích pachů. Skladujte ji na temnějším, sušším a chladnějším místě, nikdy ji nedávejte do lednice či mrazáku.
Dobré vědět: Káva je kvalitní a skvěle upražená, o tom není pochyb – pražírna se může pochlubit certifikátem „Pražení kávy a degustace“ ze Školy kávy a certifikátem z kávového kurzu techniky Latte art u paní Petry Davies Veselé. Získala hned dvakrát ocenění na kávovém festivalu v Brně – 1. místo 2019 a 2. místo 2021.
Adresa pro případné vrácení zboží:
Pražírna Voznice, Voznice 136, 263 01 Voznice