Kdejaká bába bylinářka vám řekne, jaké rostlinky sbírat za úplňku a jaké jen ve chvíli, kdy kolem letí kometa. O ta nejpodstatnější tajemství se ale nepodělí.
Jestli tušíte, že tu nejlepší marmeládu nebo třeba kosmetiku
nekoupíte v obchodě, budete tenhle on-line kurz zbožňovat. Naučíte se díky němu hospodařit s bylinami nebo také zjistíte, jak je využívat
v každodenním životě.
Kurz pořádají odborníci z projektu Rok
s bylinkářkou, kteří už vyškolili řadu nadšených
bylinkářů. Kurz probíhá od19. 3. do poloviny listopadu 2022 a celkem se skládá z 12 lekcí, se kterými vám informace o žádné bylině neuteče. Získáte přehled o tom,
co zrovna sbírat na louce a v lese, co kdy sázet a jak úrodu zpracovat.
A je jedno, jestli máte velkou bylinkářskou zahradu, nebo pár truhlíků na balkóně.
Vybrat si můžete kompletní kurz nebo jen tři
lekce na zkoušku.
Kurz uzavřete certifikátem, zkušenosti z něj vás však
budou provázet celý život.
Lektorování se ujala Michaela Brošová, která s týmem botaniků,
zahradníků, nadšenců a fotografa každé 3 týdny vyrazí do přírody za sběrem toho, co se zrovna nabízí. Nejnovější
tipy a návody vám vždy přijdou mailem a vy se budete moci rozhodnout, co také zrealizujete a co si podle návodů vyrobíte.
Ti nejzapálenější bylinkáři jistě zvládnou všechno.
Poprvé se bylinkářský tým vydá do přírody v sobotu 19. března.
Nasbírají medvědí česnek a březové pupeny.
Z medvědího česneku vyrobí pesto i léčivou tinkturu,
z pupenů zase vlasovou vodu a z dalších ingrediencí čajovou směs pro jarní očistu organismu. Pokud počasí nebude sběru přát,
schovají se botanici do zahradnictví, kde budou navrhovat zahrady a balkóny a dávat klíčit byliny pro nadcházející sezónu.
Znalosti, které vám nikdo nevezme
Nejen, že budete mailem dostávat tipy na aktuální příležitosti
k bylinkaření, také na začátku kurzu dostanete hromadu informací
o chráněných rostlinách, jedovatých rostlinách, zakázaných bylinách
i o aktuální legislativě.
Ihned po uplatnění voucheru získáte sešit na recepty s prostorem pro poznámky a zaznamenávání výsledků pokusů. A po celou dobu kurzu můžete
v předem domluvené konzultační dny využít poradenství s odborníky po mailu i telefonu. Také můžete navázat on-line živé kontakty s ostatními
účastníky, vyměňovat si s nimi recepty a zlepšováky.
Pokud patříte mezi soutěživé typy, jistě vás potěší i fakt, že se
s vaším sešitem a hotovými výrobky můžete zúčastnit interní
soutěže o spoustu tematických cen.
Dobré vědět: Pokud se do kurzu přidáte až po jeho začátku
19. 3. 2022, všechny materiály a potřebné dokumenty vám budou zaslány
dodatečně.