1 nebo 5 g tibetského šafránu: na léčebný čaj, rizoto či pečení
Přehled nabídky
Vyjádřit drahé polovičce lásku drahým kamením, to už tu bylo. Zkuste to tentokrát jinak – uvařte jí rizoto se šafránem!
Šafrán byl, je a bude nejdražším kořením na světě. Je to hlavně způsobeno tím, že každý květ obsahuje 3 pestíky (čnělky), které se musí ručně utrhnout. Na 1 kg tohoto koření je potřeba zpracovat minimálně 170 000 květů. V nabídce je 1g a 5g balení.
A jak to funguje? Pestíky (šafránové čnělky) se usuší a v uzavřené nádobě si udrží své aroma i několik let. Vařit se šafránem je radost, ale vyžaduje to trochu přípravy a zkušeností.
- Chuť a vůně: velmi intenzivní vůně a lehce nahořklá chuť
- Použití: Typickým použitím šafránu je rýže, španělská paella nebo italské rizoto, u nás má tradici rybí polévka se šafránem. Výborný je i do krémových zeleninových polévek nebo při pečení do bochánků a pečiva. Na internetu najdete stovky receptů.
- Dávkování: Šafránové čnělky se podobají tobolkám, které uchovávají barevné i aromatické složky rozpustné ve vodě. Pro jejich uvolnění je potřeba šafrán namočit do trochy horké vody (nebo do alkoholu nebo roztoku nějaké kyseliny, ale to v kuchyni příliš nevyužijete). Barvivo i aroma se uvolňují postupně 24 hodin i více (v závislosti na kvalitě šafránu). To je při běžném vaření dost nevyhovující, ale přesto se pokuste vydržet alespoň 20 minut. Do pokrmu se přidá šafrán i s vodou, aroma se potom krásně rozvine a dostane se do celého pokrmu.
Procedura namáčení odpadne, pokud použijete mletý šafrán (připravíte ve hmoždíři). Tady jsou blizny již narušené, proto snáze uvolní svoji barvu. Menší problém u mletého šafránu může být dávkování, protože pokud celý šafrán přidáváte po špetkách, mletý dávkujete na špičku nože. Šafrán je velice aromatický, a pokud ho použijete příliš, jídlo bude hořké.
Pěstování: Dnes se šafrán pěstuje hlavně v Íránu, Španělsku, Indii a Číně. Nejkvalitnější šafrán dnes putuje do světa ze severní Indie z Kašmíru a z Tibetu.
Šafrán si své místo najde i mezi bylinkami pro své léčebné účinky. Údajně funguje v malém množství také jako afrodisiakum. Pokud chystáte romantický večer, nezapomeňte připravit večeři s tímto ceněným kořením.
Upozornění: Užití šafránu ve vyšších dávkách může vyvolat bolesti hlavy. Doporučuje se užívat šafrán ve formě doplňků stravy a již připravených produktů z něj. Šafrán by neměly konzumovat těhotné a kojící ženy.
Adresa pro případné vrácení zboží:
Fasticana - výdejní místo, Vysoká nad Labem 105, 503 31 Vysoká nad Labem
Další informace
Nevhodné pro kojící a těhotné ženy.
Obiloviny obsahující lepek
pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
Korýši
a výrobky z nich
Vejce
a výrobky z nich
Ryby
a výrobky z nich
Podzemnice olejná (Arašídy)
a výrobky z nich
Sójové boby (Sója)
a výrobky z nich
Mléko
a výrobky z něj
Skořápkové plody
mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
Celer
a výrobky z něj
Hořčice
a výrobky z ní
Sezamová semena (Sezam)
a výrobky z nich
Oxid siřičitý a siřičitany
v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
Vlčí bob (Lupina)
a výrobky z něj
Měkkýši
a výrobky z nich
Upozornění:
Informace o alergenech jsou poskytovány přímo poskytovatelem této nabídky, nikoliv společností Slevomat.cz, s.r.o.. Poskytovatel nese výlučnou odpovědnost za správnost těchto informací. V případě dalších dotazů na složení či alergeny kontaktujte přímo poskytovatele nabídky.