




Bylinky na podporu imunity, kloubů a trávení: třapatka, šišák i badyán
Přehled nabídky






Stará lidová moudrost praví – kde jsou bylinky, tam je zdraví.
Připravte si chutný čaj, kterým navíc podpoříte zdraví. Nať třapatky nachové (echinacea) podporuje přirozenou obranyschopnost, imunitu a normální stav horních i dolních cest dýchacích a dýchacího systému. Sáhnout můžete také po bylinné směsi Imunita, která je složená ze zdraví prospěšného plodu šípku, měsíčku lékařského, listu jitrocele a listu hlohu s květem.
Třapatka nachová se pěstuje jako okrasná letnička v mnohých odrůdách na zahrádkách, pro lékařské účely se pěstuje i na polích. Echinacea se silnějšímu účinky se podává ve formě tinktury – 100 g kořene se maceruje 7 dní v 500 ml 60% lihu, nebo ve formě odvaru, což je méně účinné, neboť sušením se účinnost poněkud snižuje. V prevenci se užívá jedna čajová lžička tinktury denně, v době nákazy lze dávku zvýšit až na jednu čajovou lžičku každé 3 hodiny. |
V nabídce je také šišák bajkalský, který se do Evropy dostal z Dálného východu – obsahuje řadu unikátních substancí, které napomáhají činnosti a stavu kloubů a svalů. A co na zažívání a metabolismus? Udělejte si čaj z plodu badyánu, který má příjemné aroma připomínající anýz.
Badyáník pravý, rovněž také čínský anýz nebo hvězdicový anýz (latinsky Illicium verum) je listnatý tropický strom, jehož původním domovem jsou některé oblasti asijského kontinentu, především Čína. Má kopinaté listy a vykvétá žlutavými nebo narůžovělými květy. Zralý plod má hnědou barvu a charakteristický tvar osmicípé hvězdy. Tyto tobolky tvořící cípy jsou duté, uvnitř se ukrývá tvrdé semeno. Právě hvězdicovité souplodí se používá jako koření. Má příjemné aroma, které připomíná anýz, chuť je kořenitá a mírně nasládlá. Badyán je tradičním čínským kořením, které si pro své vlastnosti získalo oblibu i v našich končinách. Uplatnění nalezne například při přípravě horkých alkoholických nápojů a čajů, výtečně se hodí do nejrůznějších sladkých pokrmů. Celý plod badyánu lze použít také při nakládání ovocných kompotů. Badyán se přidává do perníků, sladkého pečiva, kompotů, švestkových povidel, likérů, k aromatizaci čajů, ale i do omáček. Badyán se dobře kombinuje se skořicí, chilli, plody koriandru a fenyklu, s česnekem, zázvorem, citronelou, limetkovou kůrou, sečuánským pepřem (většinou k masu) a sójovou omáčkou. Nejvýraznější chuť a vůni má badyán po rozdrcení v hmoždíři nebo umletím elektrickým mlýnkem. |