Bude vám stačit jeden doušek, abyste pořád chtěli slivoVíce.
Přijďte ochutnat to nejlepší pití, které známá česká
značka Rudolf
Jelínek nabízí. Podnebí valašského kraje po staletí přeje
pěstování švestek, a tak se tu v roce 2003 rozhodli navázat na sadařskou historii a vytvořit novou tradici – tradici té
nejlepší Vizovické slivovice, která je vyrobená výhradně
ze švestek vypěstovaných ve vlastních sadech a která zraje
min. 365 dní.
Na konci 19. století bylo možné na vizovických kopcích spatřit více
než 70 tisíc švestkových stromů. A byl by hřích nenavázat na sadařskou tradici a také dnes nevyužít těchto ideálních podmínek. Proto
se v roce 2003 rozhodla značka Rudolf Jelínek zahájit výsadbu vlastních
švestkových sadů na jižní stráni vizovického údolí – v oblasti
zvané Těchlov. Po 5 letech byla sklizena 1. úroda vizovických švestek a započala tradici Vizovické slivovice.
Vy ochutnáte 4 druhy z limitované série Vizovické
slivovice. Členové Spolku přátel Jelínkovy slivovice každoročně
vybírají tu nejlepší odrůdu daného roku – ta je následně lahvována
do unikátní lahve, ručně opatřena etiketou a psaným pořadovým číslem,
korkovým uzávěrem a voskovanou pečetí. Vizovická slivovice je právem
označována za skvost mezi slivovicemi Rudolf Jelínek – snoubí se
v ní tradice, náročná ruční práce, pečlivost a trpělivost mistrů
destilérů.
Na jednotlivých slivovicích si pochutnáte ve stylové podnikové prodejně v centru Brna. Domů to tak
budete mít snadné – tramvajová zastávka Janáčkovo
divadlo je co by se od prodejny švestka dokutálela. A aby to byl
degustační zážitek se vším všudy, těšit se můžete i na welcome
drink, chleba se škvarkovou pomazánkou a ochotnou obsluhu, která vás ráda
zasvětí do tajů slivovic. Tak ať píše!
Sklizeň roku 2016 byla poznamenaná rekordní úrodou v roce
předcházejícím a jarními mrazy. I díky tomu lze slivovice z tohoto roku
s klidem označit za výjimečné – bylo jich méně, ale o to jsou však
výraznější. Švestky, které se přes nepřízeň počasí dočkaly sklizně
na stromech tak měly zajímavou cukernatost i chuťový profil. Zlatá
slivovice 2016 je kombinací tří odrůd: Stanley, Čačanské rodné
a Durancie. Aromaticky i chuťově je příjemně nasládlá po sušených
švestkách, dozvuk je teplý a suchý.
V roce 2015 proběhla ve Vizovicích již 7. sklizeň, která se do historie nesmazatelně zapsala rekordní úrodou 515 tun ovoce. Ze všech
destilátů připravených ze sklizených odrůd švestek pak členové Spolku
přátel Jelínkovy slivovice zvolili jako nejlepší právě
padesátiprocentní destilát z odrůdy Stanley. Ta se zasloužila o vznik
výjimečného produktu – čiré pálenky vonící nasládlým mandlovým
aroma pecek, které ale nepřekrývá ovocný charakter slivovice. Stočeno bylo
pouze 2015 lahví.
Odrůda Stanley – stálice světového
ovocnářství – je velice oblíbená u zahrádkářů
i profesionálních ovocnářů. Byla vyšlechtěna ve 20. letech
20. století v USA. Jejími rodiči jsou odrůdy Agenská švestka a Grand
Duke. V sadech Rudolf Jelínek se Stanley pěstuje na ploše téměř 13 ha a do výsadby byla zařazena hned při založení sadů v roce
2003. Modrofialový plod dosahuje své zralosti kolem 10. září při cukernatosti zhruba 23 brixů. Při rozpůlení je švestka velmi šťavnatá a zelenkavě žlutá dužnina svou vůní připomíná květový med. Odrůda
Stanley má velmi široké využití, ať už pro výrobu povidel, sušení nebo pro tradiční slivovice.
Čačanská rodná 2016 voní jasně po modrém ovoci a méně po peckách.
I v chuti dominuje ovocnost, charakteristická trpkost pecky
nastupuje až v závěru, který je díky tomu až suchý. Díky vyzrálému
kvasu získanému pouze z jediné odrůdy švestek a následnému ročnímu
zrání, je chuť Vizovické slivovice vždy jemná a zakulacená.
Odrůda Čačanská rodná se svou cukernatostí až 22 brixů bývá
na degustacích zařazována často mezi ty nejlepší.
Šťavnaté, fialové plody mají pravidelný vejčitý tvar a jemné modré
ojínění. Byla vyšlechtěna v zemích bývalé Jugoslávie před více než
55 lety křížením odrůd Stanley a Požegača. U Rudolfa Jelínka byla
v sadech Těchlov vysazena poprvé roce 2006 na celkové ploše 4 ha.
Sklizeň roku 2017 ovlivnily především jarní mrazíky a následně
vleklá letní sucha. Pravděpodobně i díky tomu je Valjevka tohoto ročníku
výraznější než obvykle. Právě pro výborný poměr sladkých ovocných
tónů a charakteristické hořkosti pecek byla vybrána jako ideální
reprezentant sklizně 2017. Limitovaná edice 1894 lahví je
v prodeji od 4. 4. 2019, a pokud patříte k milovníkům pravých ovocných
destilátů, neměl by vám ani tento ročník chybět!
pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2
Korýši
a výrobky z nich
3
Vejce
a výrobky z nich
4
Ryby
a výrobky z nich
5
Podzemnice olejná (Arašídy)
a výrobky z nich
6
Sójové boby (Sója)
a výrobky z nich
7
Mléko
a výrobky z něj
8
Skořápkové plody
mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9
Celer
a výrobky z něj
10
Hořčice
a výrobky z ní
11
Sezamová semena (Sezam)
a výrobky z nich
12
Oxid siřičitý a siřičitany
v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13
Vlčí bob (Lupina)
a výrobky z něj
14
Měkkýši
a výrobky z nich
Upozornění:
Informace o alergenech jsou poskytovány přímo poskytovatelem této nabídky, nikoliv společností Slevomat.cz, s.r.o.. Poskytovatel nese výlučnou odpovědnost za správnost těchto informací. V případě dalších dotazů na složení či alergeny kontaktujte přímo poskytovatele nabídky.