Bezlepkové oříškové mouky: skvělý základ do raw dortíků i vánočního cukroví
Přehled nabídky
Upečte si vánoční cukroví z oříškové mouky a nechte kolovat.
Všichni budou mrkat, jak snadno se v kuchyni obejdete bez klasické mouky. A ta vůně oříšků, tu si budou pamatovat ještě dlouho.
Recepty na vánoční cukroví
Ořechové kostky bez mouky a cukru
Zdravá alternativa vánočního cukroví, ve kterém není žádný přidaný cukr, tuk ani mouka, jen sušené ovoce, oříšky a semínka. A v tomhle případě rozhodně neplatí, že zdravé není dobré. Je to totiž přesně naopak.
- Doba přípravy: 30 minut
- Počet porcí: 30–40 kousků (záleží, na jakou velikost budete krájet)
- Obtížnost: lehké
Ingredience:
- 20 g nadrceného lněného semínka – zalijte 50 ml vody a nechejte 10 minut nabobtnat
- 140 g lískooříškové mouky ALIKA
- 80 g datlí bez pecky
- 130 g jablečného pyré (pokud je domácí, je to bezva)
- 90 g kokosové mouky ALIKA
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
- špetka soli
- ½ lžičky jedlé sody
- 100 g rozinek
- 100 g pekanových ořechů (můžeme zaměnit za vlašské)
- 50 g sušených brusinek
Postup:
Lískooříškovou mouku vložte do mixéru a zapněte jej. Potom postupně přidávejte další ingredience: len, datle, jablečné pyré, kokosovou mouku, jedlou sodu, sůl, skořici a vanilku. Vše rozmixujte a přidejte rozinky, brusinky a ořechy (to vše nasekané jen nahrubo, aby v cukroví zůstaly kousky). Hmota musí být rovnoměrně promíchaná, takže ji ještě po vyndání z mixéru prohněťte rukou. Pekáček (cca 30 × 20 cm) vyložte pečicím papírem a hmotu do něho natlačte. Pečte při 190 °C asi 20 minut. Nechte mírně vychladnout a nakrájejte.
Kořeněný vánoční oříškovo-čokoládový dort
Vánoční dort inspirovaný dortem Gianduia, specialitou italského regionu Piemont. Dort voní oříšky, čokoládou, kořením, je hříšně dobrý, obsahuje minimum cukru a jako bonus je bezlepkový.
- Doba přípravy: 40 minut
- Počet porcí: 10–12
- Obtížnost: lehké
Ingredience a postup:
-
Vyšlehat:
- 6 žloutků
- 90 g třtinového moučkového cukru ALIKA
-
Rozpustit:
- 250 g másla
- 100 g čokolády s obsahem kakaa 70 %
- 100 g čokolády s obsahem kakaa 60 %
- Přidat 3 polévkové lžíce rumu
-
Ušlehat sníh:
- Z 6 bílků
-
Smíchat:
- 250 g lískooříškové mouky ALIKA s půlkou lžičky mleté skořice a špetkou mletého hřebíčku a špetkou soli
Suchou směs smíchejte s vychladlou čokoládovou směsí a vyšlehaným žloutkem s cukrem. Opatrně vmíchejte sníh z bílků. Ihned dejte do dortové formy o průměru 23 cm vyložené po dně pečicím papírem. Povrch uhlaďte a pečte na 180 °C po dobu 35–40 minut nebo do doby, než je dort uprostřed pevný a vytažená špejle čistá. Dort nechte vychladnout na mřížce a po vychladnutí příborovým nožem objeďte po obvodu, aby se dort uvolnil od formy. Poté dort vyjměte.
Servírování:
Po vychladnutí lijte na dort po obvodu čokoládovou ganache a dejte dort chladit do lednice minimálně na 8 hodin. Před servírováním dort uprostřed ozdobte kopcem vyšlehané šlehačky bez cukru. Pokud se vám ještě chce, můžete k čokoládovému dortu vyrobit pomerančovou omáčku, která mu dodá punc vánočního luxusu.
Čokoládová ganache:
- 100 ml 33% šlehačky
- 100 g hořké čokolády
Dejte suroviny do mikrovlnné trouby nebo nad páru ohřát až do doby, než se čokoláda rozpustí. Přidejte ¼ lžičky mleté skořice. Metlou vymíchejte dohladka a nechte vychladnout.
Pomerančová omáčka:
- Vymačkaná šťáva ze dvou pomerančů
- 1 polévková lžíce cukru
- 3 polévkové lžíce pomerančového likéru (pokud ho nemáte, můžete nahradit rumem)
- Oříšek másla
Pomerančovou šťávu s cukrem svařte. Až šťáva trochu zhoustne, přidejte máslo a ještě chvilku povařte. Odstavte a přidejte alkohol. Nechejte vychladnout a podávejte s dortem.
Upozornění:
- Maximální hmotnost 1 objednávky je 10 kg.
Na jedno poštovné můžete objednat povolený počet kusů od každé varianty ze všech aktuálních akcí obchodu Oříškov (akce zde).
Adresa pro případné vrácení zboží:
ALIKA a.s., Čelčice 164, Čelčice 798 23
Obiloviny obsahující lepek
pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
Korýši
a výrobky z nich
Vejce
a výrobky z nich
Ryby
a výrobky z nich
Podzemnice olejná (Arašídy)
a výrobky z nich
Sójové boby (Sója)
a výrobky z nich
Mléko
a výrobky z něj
Skořápkové plody
mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
Celer
a výrobky z něj
Hořčice
a výrobky z ní
Sezamová semena (Sezam)
a výrobky z nich
Oxid siřičitý a siřičitany
v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
Vlčí bob (Lupina)
a výrobky z něj
Měkkýši
a výrobky z nich
Upozornění:
Informace o alergenech jsou poskytovány přímo poskytovatelem této nabídky, nikoliv společností Slevomat.cz, s.r.o.. Poskytovatel nese výlučnou odpovědnost za správnost těchto informací. V případě dalších dotazů na složení či alergeny kontaktujte přímo poskytovatele nabídky.