Španělská vína z rodinné farmy: souznění tradice a inovací
Přehled nabídky
Zatímco v souvislosti s pojmem „španělská vesnice“ máme asociovaného něco neznámého či nepochopitelného, v případě španělského vína se nám hned vybaví pocity výlučně pozitivní.
Vy však nemusíte zůstávat jen u představy onoho vína, ale můžete si ho rovnou dopřát – nechte se unést jedinečnou a výjimečnou chutí odrůd pocházejících z rodinného vinařství La Vinyeta z Katalánska. Každé víno má svůj vlastní příběh, svojí originální etiketu a nezapomenutelně se vám vryje do paměti.
Vybrat si můžete suché červené víno Negre de Folls, jemné bílé suché víno Heus Blans, oceněné vyzrálé suché červené víno Puntiapart nebo si objednat rovnou celou sadu, která zahrnuje jeden kus od každého výše uvedeného druhu.
Suché víno barvy třešně s fialovými tóny, zářivé, mladé a plné života. Je svěží a plné, se zralými a dobře propojenými tříslovinami a příjemně nakyslým závěrem. Má intenzivní aroma malin a dalších lesních červených plodů se stopami lékořice a černého pepře.
|
Jedinečné bílé suché víno, které vyniká svou jemnou ovocnou chutí s osvěžující kyselostí citrusů. Příjemnou vůni bílého ovoce, broskve, liči, aromatických bylin a citrusů doplňuje jemně žlutá barva vína, která se mísí se zelenkavými odlesky.
|
Mimořádné víno, které bylo vyhodnoceno jako červené víno století Costa Bravy v oblasti Empordà. Puntinapart se také podává v nejlepší katalánské restauraci El Celler de Can Roca v Gironě, která je oceněna třemi michelinskými hvězdami. Je to vyzrálé suché víno s intenzivní třešňovou barvou a vůní zralého červeného ovoce s náznaky koření. Jeho chuť je svěží a vyvážená s jemnou texturou, lehkými tříslovinami a dotekem koření.
|
La Vinyeta se stala jedním z prvních vinařství, které přijalo systém API – víno je zde pěstováno způsobem šetrným k životnímu prostředí. Vína z této rodinné vinice a olivové farmy získala v roce 2008 ocenění za vynikající kvalitu. Oceněno bylo také výjimečné grafické zpracování etiket a uznáno jako jedno z nejvíce inovativních ve vinařském průmyslu. Každý rok vznikají jedinečné etikety, která jsou neoddělitelnou součástí mimořádných vín rodinné farmy La Vinyeta.
V nejsevernější oblasti Katalánska, v provincii Girona, ve vinařské oblasti Empordà, v Mollet de Peralada, kde duje chladný severní vítr „tramontana“ a hory se střídají se zelenými údolími, leží La Vinyeta, malá rodinná vinice a olivová farma. Zapálený vinař Joseph Serra a jeho žena Marta, zde v roce 2002 koupili dvě vinice Carignana a Grenache s vinnou révou ve věku mezi 55 a 85 lety. Od samého začátku chtěli pěstovat a vyrábět víno jinak. Joseph spolu se svým bratrem Lluísem, talentovaným grafickým designérem, začali s názvem vinařství.
La Vinyeta znamená slovní hříčku mezi slovy vinná réva a viněta (v katalánštině etiketa) a rozhodli se vyprávět příběhy pomocí vína. Začali s mladými bílými a růžovými víny, které nazvali Heus. Heus je slovo, kterým začínají v katalánštině všechny příběhy stejně jako u nás „Bylo nebylo…“. Poté následovalo červené víno Llavors, které stráví šest měsíců v dubových sudech, kde zraje a které v překladu znamená „A pak…“. Víno Puntiapart, které zraje dvanáct měsíců v dubových sudech, znamená v češtině „Nová kapitola“. Vinice se z původních 4 ha od roku 2002 neustále rozšiřovaly až na současných 30 ha. Následně v roce 2006 byly postaveny vinné sklepy a začalo se s produkcí prvního vína. |