Zatímco v souvislosti s pojmem „španělská vesnice“ máme asociovaného něco neznámého či nepochopitelného, v případě španělského vína se nám hned vybaví pocity výlučně pozitivní.
Vy však nemusíte zůstávat jen u představy onoho vína,
ale můžete si ho rovnou dopřát – nechte se unést jedinečnou a výjimečnou chutí odrůd pocházejících z rodinného vinařství La
Vinyeta z Katalánska. Každé víno má svůj vlastní příběh,
svojí originální etiketu a nezapomenutelně se vám vryje do paměti.
Vybrat si můžete suché červené víno Negre de Folls, jemné bílé suché
víno Heus
Blans, oceněné vyzrálé suché červené víno Puntiapart nebo si objednat rovnou
celou sadu, která zahrnuje jeden kus od každého výše uvedeného druhu.
Suché víno barvy třešně s fialovými tóny, zářivé, mladé a plné
života. Je svěží a plné, se zralými a dobře propojenými
tříslovinami a příjemně nakyslým závěrem. Má intenzivní
aroma malin a dalších lesních červených plodů se stopami lékořice
a černého pepře.
Doba zrání: mladé zářivé víno. plné života, svěží.
Rodinná farma: španělská rodinná farma La Vinyeta jako jedna
z prvních zavedla způsob pěstování vína, který je šetrný
k životnímu prostředí (API).
Ocenění: vína jsou od roku 2008 oceňována za vynikající kvalitu.
Také grafika etiket je ohodnocena jako nejvíce inovativní ve vinařském
průmyslu. Každý rok vznikají jedinečné etikety, které jsou
neoddělitelnou součástí těchto mimořádných vín.
Jak a s čím podávat: podávat vychlazené na teplotu 18 ºC samotné
nebo jako aperitiv. Příjemně se pije a krásně ladí s lehkými
pokrmy.
Jedinečné bílé suché víno, které vyniká svou jemnou ovocnou
chutí s osvěžující kyselostí citrusů. Příjemnou vůni bílého ovoce,
broskve, liči, aromatických bylin a citrusů doplňuje jemně žlutá barva
vína, která se mísí se zelenkavými odlesky.
Objem: 0,75 l
Země: Španělsko
Vinařská oblast: Empordà
Vinařství: La Vinyeta
Ročník: 2016
Odrůda: Macabeo 53 %, Xarel.lo 15 %, Bílé Grenache 20 %, Malvasia
3 %, Muscat 9 %
Obsah alkoholu 12,5 %
Obsahuje siřičitany
Doba zrání: víno zraje v nerezových tancích. Doporučená spotřeba
vína je během dvou následujících let.
Rodinná farma: španělská rodinná farma La Vinyeta jako jedna
z prvních zavedla způsob pěstování vína, který je šetrný
k životnímu prostředí (API).
Ocenění: vína jsou od roku 2008 oceňována za vynikající kvalitu.
Také grafika etiket je ohodnocena jako nejvíce inovativních ve vinařském
průmyslu. Každý rok vznikají jedinečné etikety, které jsou
neoddělitelnou součástí těchto mimořádných vín.
Jak a s čím podávat: podávat vychlazené na teplotu 6–8 °C
samotné nebo jako aperitiv. Vynikající je k lehkým předkrmům, rybám,
mořským plodům, kozímu sýru a masům.
Mimořádné víno, které bylo vyhodnoceno jako červené víno století
Costa Bravy v oblasti Empordà. Puntinapart se také podává v nejlepší
katalánské restauraci El Celler de Can Roca v Gironě, která je
oceněna třemi michelinskými hvězdami. Je to vyzrálé suché víno
s intenzivní třešňovou barvou a vůní zralého červeného ovoce
s náznaky koření. Jeho chuť je svěží a vyvážená s jemnou texturou,
lehkými tříslovinami a dotekem koření.
Doba zrání:
víno zraje v dubových sudech po dobu 12 měsíců. Je vyzrálé pro dlouhé
skladování v lahvích.
Rodinná farma: španělská rodinná farma La Vinyeta jako jedna
z prvních zavedla způsob pěstování vína, který je šetrný
k životnímu prostředí (API).
Ocenění: vína jsou od roku 2008 oceňována za vynikající kvalitu.
Také grafika etiket je ohodnocena jako nejvíce inovativní ve vinařském
průmyslu. Každý rok vznikají jedinečné etikety, která jsou
neoddělitelnou součástí těchto mimořádných vín.
Jak a s čím podávat: doporučená teplota podávání: 15–17 ºC,
dekantovat hodinu před podáváním. Je vynikající samotné, k čokoládě,
hovězímu masu, drůbeži, zvěřině, pečenému jehněčímu a červenému
masu.
La Vinyeta se stala jedním z prvních vinařství, které přijalo systém
API – víno je zde pěstováno způsobem šetrným k životnímu
prostředí. Vína z této rodinné vinice a olivové farmy získala
v roce 2008 ocenění za vynikající kvalitu. Oceněno bylo také
výjimečné grafické zpracování etiket a uznáno jako jedno
z nejvíce inovativních ve vinařském průmyslu. Každý rok vznikají
jedinečné etikety, která jsou neoddělitelnou součástí mimořádných vín
rodinné farmy La Vinyeta.
V nejsevernější oblasti Katalánska, v provincii Girona, ve vinařské
oblasti Empordà, v Mollet de Peralada, kde duje chladný severní vítr
„tramontana“ a hory se střídají se zelenými údolími, leží La
Vinyeta, malá rodinná vinice a olivová farma.
Zapálený vinař Joseph Serra a jeho žena Marta, zde
v roce 2002 koupili dvě vinice Carignana a Grenache
s vinnou révou ve věku mezi 55 a 85 lety. Od samého začátku chtěli
pěstovat a vyrábět víno jinak. Joseph spolu se svým bratrem Lluísem,
talentovaným grafickým designérem, začali s názvem vinařství.
La Vinyeta znamená slovní hříčku mezi slovy vinná
réva a viněta (v katalánštině etiketa) a rozhodli se vyprávět příběhy pomocí vína. Začali s mladými
bílými a růžovými víny, které nazvali Heus. Heus je slovo, kterým
začínají v katalánštině všechny příběhy stejně jako u nás „Bylo
nebylo…“. Poté následovalo červené víno Llavors, které stráví šest
měsíců v dubových sudech, kde zraje a které v překladu znamená
„A pak…“. Víno Puntiapart, které zraje dvanáct měsíců v dubových
sudech, znamená v češtině „Nová kapitola“.
Vinice se z původních 4 ha od roku 2002 neustále rozšiřovaly až na současných 30 ha. Následně v roce 2006 byly postaveny vinné sklepy a začalo se s produkcí prvního vína.