Kouzlo hmyzí gastronomie: naučte se připravit 5chodové hmyzí menu
Přehled nabídky
Hmyzí gastronomie nemusí končit u mouchy vdechnuté při jízdě na kole.
Jídla z hmyzu patří k nejnovějším trendům českých večírků a speciálních festivalů. Přijdou vám vaše večírky fádní? Znáte své oblíbené recepty i pozpátku a hledáte novou inspiraci? Brouk na talíři vás zavede do říše zcela originální a fascinující ingredience: jedlého hmyzu. Kurz završíte nezapomenutelnou hmyzí degustací o 5 chodech.
Jak takový kurz vaření vypadá?
Setkáte se v dostatečně velkém a příjemném prostoru v počtu max. 15 účastníků. Budete mít připraven živý a zpracovaný hmyz. Něco si o něm řeknete, naučíee se s ním manipulovat a u každého z hmyzu si připravíre jeden recept. „Jedním z nejsilnějších momentů je sám lov a práce s živým hmyzem. Častokrát se cítíme jako psychologové a lámeme předsudky, fóbie a pomáháme lidem najít své nové já,“ s úsměvem komentuje začátek kurzu Honza Škraňka a dodává „Největší zájem je zejména o jídla z larev potemníků, smažených cvrčků a sarančat. Na hmyz, jakými je například šváb nebo štír, se lidé rádi koukají, ale do pusy jej vloží opravdu pouze labužníci a odvážlivci. Pak jsou téměř vždy překvapeni a chtějí do toho jít znovu a znovu.“ |
Vložit do úst červa či brouka poprvé v životě bude možná žádat velký kus sebezapření a odvahy. Odměnou ovšem bude příjemné překvapení ve formě hotové pochoutky (může připomínat oříšky, citrusy a kořeněné maso), která je navíc i neuvěřitelně výživná. Během kurzu máte k dispozici občerstvení, kávu, čaj, nealko.
„Tradiční živočišnou stranu hmyz převyšuje téměř ve všech výživových hodnotách, neobsahuje cholesterol a nasycené mastné kyseliny. Navíc, jeho nestravitelné složky pomáhají tělu, stejně jako například vláknina,“ říká Martin Zastko, jeden z největších českých hmyzích odborníků, který při vaření vychází z vědecky podložených výživových studií a starých hmyzích receptů. |