Portugalská mořská sůl: nerafinovaná čistota z přírodní rezervace
Přehled nabídky
Že je sůl věc tak nějak obyčejná? To se vám jen zdá. I voda vypadá skoro vždycky stejná – některá však mnohem víc osvěží a zachutná.
Sůl je látka, kterou většina z nás společně s jídlem přijímá denně. Čím se solí jídlo vařené v restauracích a při průmyslové výrobě potravin, to člověk neovlivní. Dopřejte si tedy aspoň doma tu nejvyšší kvalitu! Sůl z portugalska si vaše tělo prostě zaslouží.
Při výrobě se používají tradiční postupy ověřené dlouhou historií zpracování soli. A rozdíl od běžné soli prostě poznáte ihned.
Obsah NaCl tohoto přírodního produktu je zpravidla mezi 95–98 procenty, přičemž zbylá procenta chybějící do 100 neobsahují nečistoty, jako rafinované typy solí, ale naopak se skládají se zbytkové přírodní vlhkosti na slunci sušené soli. Tato zbytková vlhkost je označována jako „solná matka“ a z části slouží jako nosný prostředek pro nespočetné množství minerálů a stopových prvků přirozeně obsažených v mořské vodě. Ukazateli pro opravdu nerafinovanou, přírodní mořskou sůl jsou tedy: vyšší obsah vlhkosti (mezi 3 až 8 procenty) a nižší obsah NaCl a to při jen nepatrném stupni znečištění. Další velkou předností před rafinovanými druhy solí je zvýšený obsah hořčíku, vápníku a draslíku (mimo jiných minerálů). Použitá mořská voda nesmí být znečištěna průmyslovými a zemědělskými nečistotami (olej, saze, těžké kovy, pesticidy, dusitany atd.) a ani zárodky (bakterie, plísně atd.) Jako kontrolní důkaz slouží rozbory vody a z ní vytěžené soli. |
Tradice solných pánví se datuje od časů Féničanů. Později ji Římané vylepšili, ale prakticky zůstala nezměněná po celých 2000 let. Solné pánve odkud pochází naše sůl byly založeny dle tisícileté tradice jako část rodinného podniku na začátku dvacátého století pradědečkem současného majitele a výrobce. |
Tradiční výroba je založena na zdejším suchém a horkém podnebí a řemeslném umění dělníků. Při zpracování není použita žádná těžká technika. Při sklizni ani při údržbě. Všechny procesy jsou manuální, využívající prastarých metod a technik. Tak vzniká a je sbíraná během léta i sůl z Portugalska. Tímto způsobem „výroby“ a sběru si zachová své cenné minerály a stopové prvky přirozeně obsažené v mořské vodě, zejména pak hořčík, draslík, vápník, selen, jód a mnoho dalších. Přírodní mořská sůl se usazuje na dně hliněných krystalizačních pánví skrze přirozené odpařování mořské vody s vysokou koncentrací soli. Přibližně po třech týdnech se sklízí tradičními dřevěnými „hráběmi“ a nechá se na okraji pánve vysušit sluncem, ve formě malého kopečku. Tak si zachovává cenné minerály, stopové prvky a svou typickou zbytkovou vlhkost, které se říká „matka vody“. Je vhodná na každodenní vaření. |
Za ruční výrobu i chemickou a mikrobiologickou čistotu ručí certifikáty SATIVA a CERTIPLANET.
Přírodní mořská sůl z Portugalska
Jemná – nerafinovaná, ručně sbíraná. Tak to je ona, přírodní mořská sůl z národního Parku na pobřeží jižního Portugalska. Tvoří se odpařováním mořské vody, je ručně sbíraná, sušená na slunci a větru a následně pečlivě balena. Nepodstupuje žádné procesy rafinace a neobsahuje přidané látky.
Flor de Sal: královna mezi solemi
Solný květ, jak ji v Portugalsku a i ve Francii nazývají (Flor de Sal, Fleur de Sel) je jedna z nejvzácnějších solí vůbec. Tvoří se na povrchu vody solné pánve v národním parku na pobřeží jižního Portugalska jen za příznivých klimatických podmínek. Krystalky se musí do pár hodin posbírat speciálním způsobem, jinak klesnou ke dnu. Suší se na slunci a větru.
Světoví šéfkuchaři a gurmáni tuto sůl považují za skvost mezi solemi a oceňují její jemnou texturu a vyváženou chuť. Nepodstupuje
žádné procesy rafinace a neobsahuje žádné přidané látky. Solný květ
je výbornou tečkou na dochucení vařených jídel a studených pokrmů.
Podívejte se také na další nabídky výrobce Living Spoon.
Adresa pro případné vrácení zboží:
Living spoon s.r.o., nábřeží Václava Havla 152, Trutnov 541 01
Obiloviny obsahující lepek
pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
Korýši
a výrobky z nich
Vejce
a výrobky z nich
Ryby
a výrobky z nich
Podzemnice olejná (Arašídy)
a výrobky z nich
Sójové boby (Sója)
a výrobky z nich
Mléko
a výrobky z něj
Skořápkové plody
mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
Celer
a výrobky z něj
Hořčice
a výrobky z ní
Sezamová semena (Sezam)
a výrobky z nich
Oxid siřičitý a siřičitany
v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
Vlčí bob (Lupina)
a výrobky z něj
Měkkýši
a výrobky z nich
Upozornění:
Informace o alergenech jsou poskytovány přímo poskytovatelem této nabídky, nikoliv společností Slevomat.cz, s.r.o.. Poskytovatel nese výlučnou odpovědnost za správnost těchto informací. V případě dalších dotazů na složení či alergeny kontaktujte přímo poskytovatele nabídky.